EUROLEAGUE

Μπερτομέου: Δεν είναι εφικτό να ικανοποιηθούν πλήρως οι οικονομικές δεσμεύσεις

Η Euroleague πήρε μια απόφαση-έκπληξη για πολλούς ανά την Ευρώπη, ανακοινώνοντας την οριστική διακοπή της διοργάνωσης, όχι όμως και για τους αναγνώστες του FWS.gr που από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου είχαν ενημερωθεί με ακρίβεια για τις εξελίξεις που θα ακολουθούσαν.

Euroleague: Έπεσε σε τοίχο ο Μπερτομέου, πιθανότερο σενάριο η διακοπή!

Το απόγευμα της Δευτέρας ο Τζόρντι Μπερτομέου αναφέρθηκε αναλυτικά στους λόγους που οδήγησαν σε αυτή τη δύσκολη απόφαση, απαντώντας παράλληλα σε πάρα πολλά ερωτήματα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και στην ανησυχία που εξέφρασε, στο FFP και στην ανάγκη που υπάρχει για την οικονομική προστασία και ασφάλεια των συλλόγων.

«Δεν είναι εφικτό να ικανοποιηθούν πλήρως οι οικονομικές δεσμεύσεις που υπήρχαν στην αρχή της σεζόν», υποστήριξε όσον αφορά στην απότομη και οριστική διακοπή που έχει επιπτώσεις, ενώ τόνισε πως η επόμενη σεζόν θα είναι εντελώς διαφορετική, κλείνοντας όμως με ένα αισιόδοξο μήνυμα: «Όλοι αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που υπάρχουν. Είναι ξεκάθαρο πως όλοι θέλουν να γυρίσουν στα γήπεδα. Εύχομαι όλα να είναι υπέροχα το 2020/21».

Αναλυτικά η συνέντευξη Τύπου:

«Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση, για όλους μας. Αλλά την πήραμε με την σκέψη πως ήταν η καλύτερη για το άθλημα. Εξαντλήσαμε κάθε πιθανότητα και επιλογή για να γυρίσουν οι ομάδες στην δράση. Εξετάσαμε όλα τα δεδομένα, τα τηλεοπτικά, τα υγειονομικά κριτήρια, τις ημερομηνίες, όλες. Δεν ήταν όμως εφικτό να συνεχιστεί η σεζόν. Είχαμε πει ότι σήμερα ήταν η καταληκτική ημερομηνία για να μην παραταθεί η αγωνία και να επιτρέψουμε σε όλους να λειτουργήσουν για το μέλλον τους.

Όπως έχω ξαναπεί πολλές φορές, προτεραιότητά μας είναι η υγεία όλων. Από τους αθλητές και τους προπονητές, μέχρι τους φιλάθλους και τους εργαζομένους

Η φετινή σεζόν δεν θα έχει κάποια ομάδα ως πρωταθλήτρια. Είμαι χαρούμενος που μια τόσο δύσκολη απόφαση, υποστηρίχθηκε από τις ομάδες που είναι μέλη μας. Είμαι πεπεισμένος ότι η ενότητα είναι το πιο σημαντικό εφόδιο για οποιαδήποτε διοργάνωση θέλει να εξελιχθεί. Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για όλες τις χώρες και τις πόλεις που δήλωσαν ενδιαφέρον για να φιλοξενήσουν το υπόλοιπο της φετινής σεζόν.

Σήμερα ξεκινάμε να δουλεύουμε για το μέλλον. Από σήμερα ξεκινάμε να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη σεζόν. Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε την υποστήριξη όλων. Είμαι σίγουρος ότι θα προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους φιλάθλους μας».

Μπορούμε όμως να προσεγγίσουμε σε πρώτο χρόνο το κομμάτι των εσόδων για την επόμενη σεζόν; Υπάρχει εικόνα για κάτι τέτοιο;

Είναι πολύ νωρίς να κάνουμε αξιολόγηση της επιρροής που θα έχει η πανδημία στις ομάδες για την επόμενη σεζόν. Ξεκινήσαμε να μιλάμε με τις ομάδες τις προηγούμενες ημέρες, για να υπάρχει ξεκάθαρη πορεία και κοινή γραμμή για την επόμενη σεζόν σε κομμάτια, όπως τα εισιτήρια. Καμία ομάδα δεν εξέφρασε επιθυμία να φύγει από τη διοργάνωση, στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης. Αυτό μπορώ να στο πω σίγουρα. Είναι νωρίς να ξέρουμε για τα οικονομικά της επόμενης σεζόν, αλλά είμαι βέβαιοι πως σύντομα θα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε τη ζημιά. Ειλικρινά όμως, καμία ομάδα δεν εκφράστηκε για να φύγει από τη διοργάνωση. Αν κάποια ομάδα θέλει να φύγει, ο τρόπος είναι γνωστός εδώ και χρόνια.

Πόσο επηρέασε η άρνηση των παικτών στη σημερινή απόφαση; Μήπως έπαιξε ρόλο το ποσοστό των συμβολαίων που θα λάβουν βάσει της παλαιότερης ενημέρωσης που είχαμε;

Αυτό που συζητήσαμε το Σάββατο με τους παίκτες ήταν μια σειρά από επιχειρήματα και σκέψεις. Είχαμε ίδιο σκεπτικό πριν από αυτή τη συνάντηση. Ήταν ξεκάθαρο πως στόχο της τηλεδιάσκεψης ήταν να τους ακούσουμε και να δούμε τι αισθάνονται. Αυτά που είπαν ήταν λογικά επιχειρήματα, ήταν πράγματα που ξέραμε από πριν. Δεν πιστεύω όμως ότι αυτό το 5% ανάμεσα στο αν θα παίξουν ή όχι (να πληρωθούν το 80% αν δεν παίξουν, 85% αν παίξουν) επηρέασε την απόφασή τους, δεν τους ενδιέφερε το οικονομικό κομμάτι, αλλά το μικρό διάστημα προετοιμασίας και ο φόβος ενός τραυματισμού. Πολλοί παίκτες εξέφρασαν την ανησυχία πως πολλοί δεν θα μπορέσουν να παίξουν στο επίπεδο που αρμόζει στην EuroLeague, λόγω της μακράς αποχής και του μικρού διαστήματος προετοιμασίας. Βασικό κριτήριο ήταν η υγεία όλων, δεν είχε να κάνει σε τίποτα με αυτό το 5% που αναφέρατε.

Γιατί η EuroLeague δεν εξέτασε το ενδεχόμενο να παιχτεί το υπόλοιπο της σεζόν τον Αύγουστο, όπως συμβαίνει με το ποδόσφαιρο;

Αν η σεζόν διαρκούσε περισσότερο από τις 26 Ιουλίου, θα επηρεαζόταν πολύ η επόμενη σεζόν. Θα χρειάζονταν ενάμιση μήνα ξεκούρασης και προστασίας του σώματός τους και άλλον ενάμιση μήνα προετοιμασίας. Θα ξεκινούσε η σεζόν τον Νοέμβριο και θα έπρεπε μετά να τελειώσουμε έγκαιρα λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπάρχουν επίσης τα εθνικά πρωταθλήματα στη μέση. Δεν θέλαμε να επηρεαστούν περισσότερο οι ημερομηνίες για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Το να αναβάλλουμε κι άλλο μια απόφαση, θα έκανε ακόμη πιο δύσκολη την επόμενη χρονιά.

Συζητήσατε με την IMG για το οικονομικό κομμάτι και αν θα επηρεαστεί η επένδυση που έχουν κάνει την επόμενη σεζόν;

Είμαστε σε διαρκείς επαφές με την IMG, είναι ο πιο σημαντικός σύμμαχός μας. Έχουμε κοινές ιδέες και θέλουμε να πορευόμαστε μαζί. Τώρα είναι στιγμή για να σκεφτούμε πόσο θα επηρεαστούν οικονομικά οι ομάδες την επόμενη σεζόν. Θα συζητήσουμε και γι αυτό. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η δέσμευση ανάμεσα σε εμάς και την IMG παραμένει. Μετά την σωστή αξιολόγηση, θα έχουμε τα δεδομένα για το πόσο θα επηρεαστούν όλοι. Δεν υπάρχει όμως θέμα αμφισβήτησης για την δέσμευση ανάμεσα σε EuroLeague και IMG.

Ποιο είναι το σενάριο που εξετάζει η EuroLeague για το ενδεχόμενο να μην υπάρχει κόσμος στα γήπεδα την επόμενη σεζόν;

Είναι νωρίς να πούμε κάτι τέτοιο. Δεν μπορούμε να πούμε τώρα ότι δεν θα έχουμε ή θα έχουμε κόσμο. Σε κάποιες χώρες μπορεί να επιτρέπεται η είσοδος των φιλάθλων στο γήπεδο, σε άλλες να υπάρχουν περιορισμοί. Πρέπει να εξετάσουμε τις αποφάσεις των κυβερνήσεων, οι οποίες αλλάζουν κάθε βδομάδα. Αυτή την στιγμή είμαστε πολύ ενεργοί για να δώσουμε στον κόσμο ό,τι χρειάζεται και να βοηθήσουμε τις ομάδες σε αυτό το κομμάτι. Πιστεύω ότι σε κάποιες χώρες θα ξεκινήσει η σεζόν χωρίς φιλάθλους, αλλά έχω την αίσθηση ότι σύντομα θα μπορούν σε όλα τα γήπεδα να υπάρχουν φίλαθλοι.

Όπως ξέρουμε, ένας ιδιοκτήτης εξέφρασε την αντίθεσή του σήμερα, μιλάω για τον κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλο, και αναφέρομαι σε θέμα που αφορά στην οικονομική φερεγγυότητα της διοργάνωσης.

Δεν θυμάμαι να εκφράζει αντίθεση για την οικονομική φερεγγυότητα, αλλά ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθούν τα πράγματα. Οι σύλλογοι πιστεύουν ότι το σημαντικότερο είναι να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η υγεία των παικτών. Αυτό ήταν το βασικό θέμα. Θα έχουμε χρόνο να συζητήσουμε το οικονομικό κομμάτι της διοργάνωσης και τις συνέπειες. Σήμερα όμως, δεν ήταν το βασικό ζητούμενο. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος εξέφρασε τις ανησυχίες του για αυτό το θέμα, αλλά μέχρι εκεί.

Πώς πάρθηκε η απόφαση να παίξουν οι ίδιες ομάδες την επόμενη σεζόν;

Έχει να κάνει με τη δικαιοσύνη και τη συνέπεια. Το ότι μια ομάδα είναι πρώτη αυτή την στιγμή δεν σημαίνει ότι θα έπαιρνε τον τίτλο. Αν δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε μια σεζόν, δεν μπορούμε να επιβραβεύσουμε κάποια ομάδα για να πάρει το εισιτήριο για την επόμενη χρονιά. Αντιλαμβάνομαι τη στεναχώρια κάποιων που δεν μπορούν να βρίσκονται στην EuroLeague την επόμενη σεζόν, αλλά όλοι πρέπει να καταλάβουν πόσο πρωτοφανής είναι η συνθήκη που βιώνουμε. Για μια σεζόν δεν θα έχουμε προβιβασμούς ή υποβιβασμούς, ούτε πρωταθλητές. Δεν είμαστε χαρούμενοι γι αυτό, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό εκφράζει τις αξίες της διοργάνωσης. Αυτό έχει να κάνει με τη φερεγγυότητά της. Δεν μπορούμε να προδικάσουμε τον πρωταθλητή ή αυτόν που είναι τελευταίος, χωρίς να έχει δοθεί η δυνατότητα να διεκδικηθεί ο τίτλος.

Το Final Four του 2021 θα γίνει στην Κολωνία, η οποία είχε πάρει το χρίσμα φέτος;

Είναι πολύ νωρίς να δώσουμε μια απάντηση σε αυτό. Είχαμε πολύ καλή συζήτηση με τους φίλους μας στην Κολωνία, όταν μιλούσαμε για την ακύρωση της σεζόν. Θα έλεγα πως κι οι δύο πλευρές θέλουν να οργανώσουν το Final Four μαζί, ίσως και την επόμενη σεζόν. Θα κάνουμε όλες τις προσπάθειες γι αυτό, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη αν αυτό είναι δυνατό να γίνει το 2021.

Πώς ομάδες όπως η Βαλένθια, χωρίς εγγυημένο συμβόλαιο, θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής το 2021/22;

Θα έχουμε τους ίδιους κανόνες. Η Βαλένθια και η Άλμπα πήραν το εισιτήριο φέτος μέσα από το EuroCup. Θα ξεκινήσουμε από την αρχή σε όλα. Οι δύο ομάδες θα ξέρουν αν θα είναι στην EuroLeague το 2021/22, ανάλογα με τα αποτελέσματά τους για το 2020/21. Θα το ξέρουν βάσει αυτών.

Έχετε εικόνα για το πλήρες οικονομικό πλήγμα στις ομάδες; Υπάρχει πλάνο για να στηριχθούν οι ομάδες;

Ακόμη δουλεύουμε για να έχουμε ακριβή εικόνα για τις οικονομικές ζημίες. Δεν έχει να κάνει μόνο με τα τηλεοπτικά ή τα χορηγικά, αλλά και με τα εισιτήρια. Ακόμη συλλέγουμε στοιχεία. Οι σύλλογοι συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με τους χορηγούς για να περιοριστεί η ζημιά. Από την προηγούμενη εβδομάδα, ένα γκρουπ ομάδων εργάζεται μαζί με την EuroLeague όχι μόνο για να περιοριστεί η ζημιά, αλλά και για να ενταχθούν νέες στρατηγικές για να περιοριστεί η ζημιά. Έχουμε στείλει στις ομάδες κάποιες αρχικές συμβουλές και κατευθύνσεις που αφορούν τη διοργάνωση. Θέλουμε να επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού, όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Τι επαφές έχουν γίνει με τα τηλεοπτικά δίκτυα; Υπάρχει εικόνα για την αποζημίωσή τους; Επίσης υπάρχει περίπτωση να αυξηθούν οι ομάδες στο μέλλον;

Στη συζήτηση με τις ομάδες, ήταν σαφές πως από την στιγμή που δεν τελείωσε η σεζόν, δεν είναι εφικτό να ικανοποιηθούν πλήρως οι οικονομικές δεσμεύσεις που υπήρχαν στην αρχή της σεζόν. Θα έχουμε μια ξεχωριστή συζήτηση με τα τηλεοπτικά δίκτυα και θα δούμε πώς μπορούμε να υπάρξει αποζημίωσή τους, αλλά και να εγγυηθούμε τι χρήματα θα λάβουν οι σύλλογοι. Κατανοούν όλοι όμως, πως τα χρήματα θα είναι διαφορετικά. Σε ό,τι αφορά στην αύξηση των ομάδων, πιστεύουμε ότι το κενό ανάμεσα σε EuroLeague και εθνικά πρωταθλήματα μεγαλώνει, κι αυτό είναι εμφανές πλέον. Πιστεύω ότι αν δούμε το αθλητικό περιβάλλον, είναι σημαντικό να παρουσιάσουμε κάτι νέο. Η τελευταία έκδοση της EuroLeague ήταν κάτι νέο και βοήθησε, κι αυτό μπορεί να δώσει τη λύση στο μέλλον. Όλοι οι σύλλογοι συντάσσονται με αυτή την άποψη και γι αυτό δουλεύουμε.

Έχει αποφασιστεί πού θα δοθούν οι wild cards του EuroCup;

Είναι νωρίς να το πούμε αυτό. Οι θέσεις στο EuroCup προκύπτουν μέσα από τα εθνικά πρωταθλήματα, ενώ έχουμε κάποιες wild cards. Φέτος θα είναι αρκετά δύσκολο να ακολουθήσουμε αυτή τη λογική, αφού δεν τελείωσε η σεζόν σε κάποιες χώρες. Τις επόμενες εβδομάδες θα εξετάσουμε τις δυσκολίες και θα κοιτάξουμε να έχουμε την πιο ομοιογενή εικόνα. Θα προσπαθήσουμε να δουλέψουμε με βάση όσα κάνουμε τόσα χρόνια.

Ποιος θα είναι ο βασικός χορηγός;

Δεν πιστεύω πως θα αλλάξει ο naming partner την επόμενη σεζόν. Έχουμε εξαιρετική συνεργασία με την Turkish Airlines όλα αυτά τα χρόνια. Διαβάζω για την Gazprom, αλλά ειλικρινά δεν έχουμε κάνει καμία συζήτηση μαζί της για το θέμα της ονοματοδοσίας της διοργάνωσης.

Υπάρχει πλάνο για το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο κύμα κορωνοϊού στην επόμενη σεζόν;

Σε ό,τι αφορά τη φετινή σεζόν, ουδείς συζήτησε για το αν πρέπει να δοθεί ο τίτλος κάπου, εν προκειμένω στην Εφές που ήταν πρώτη. Δεν συζητήθηκε καν, ούτε τέθηκε προς διαπραγμάτευση. Απέμεναν κάποιες αγωνιστικές, αλλά κι η post season της διοργάνωσης. Δεν υπήρχε καμία συζήτηση για το θέμα, αυτό είναι ξεκάθαρο. Σε ό,τι αφορά στην επόμενη σεζόν, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος. Κοιτάζουμε μαζί με τις ομάδες κάποιες επιλογές, σε περίπτωση που προκύψει κάτι τέτοιο. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό. Υπάρχει επικοινωνία για να υιοθετηθούν τέτοια πρωτόκολλα για παν ενδεχόμενο.

Έχετε εξετάσει το ενδεχόμενο των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την επόμενη σεζόν και την πιθανότητα να πρέπει να μπαίνουν οι ομάδες σε καραντίνα από χώρα σε χώρα;

Κάθε χώρα έχει το δικό της υγειονομικό πρωτόκολλο, βάσει των συνθηκών που υπάρχουν σε αυτή. Κάποιες χώρες θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να γυρίσουν στην κανονικότητα. Σε μία τέτοια περίπτωση, βάσει του προγράμματος που υπάρχει, θα μπορούμε ενδεχομένως να αλλάξουμε ημερομηνίες σε αγώνες ή κάτι τέτοιο. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά έχουμε τον χρόνο να το διαχειριστούμε αυτή την στιγμή. Όλοι πρέπει να καταλάβουμε ότι η επόμενη σεζόν θα είναι διαφορετική. Προσπαθούμε να προσαρμόσουμε όλες τις πολιτικές μας στην πραγματικότητα. Τις επόμενες εβδομάδες θα δούμε και θα δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό το θέμα.

Τι μπορείτε να πείτε για τις ομάδες που άφησαν το EuroCup για να πάνε στο BCL;

Σεβόμαστε την απόφαση των συλλόγων να παίξουν σε μία διοργάνωση. Όποιος σύλλογος έχει την προσδοκία να παίξει στην EuroLeague, βρίσκεται στο EuroCup. Είναι κάτι που λέμε εδώ και χρόνια. Υπάρχουν ομάδες που έφυγαν για το BCL, αλλά κι αυτές που έκαναν το αντίθετο δρομολόγιο. Δεν με ανησυχεί αυτό, αλλά σέβομαι την απόφαση κάθε συλλόγου να παίξει σε μία διοργάνωση. Αν μια ομάδα δεν θέλει να βρίσκεται στο EuroCup, υποθέτω πως δεν θέλει να είναι στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ, αλλά αυτό είναι κάτι που σέβομαι.

Πότε καταλάβατε ότι είναι αδύνατο να συνεχιστεί η σεζόν;

Ήταν μια σειρά από δεδομένα που λάβαμε υπόψιν. Το πότε είναι κάπως σχετικό. Το μείζον είναι ότι στις 23 Απριλίου ανακοινώσαμε ότι η απόφαση θα ανακοινωθεί μέχρι τις 25 Μαΐου κι αυτό είναι κάτι που κάναμε. Δεν θέλαμε να αναβάλουμε κι άλλο την απόφαση, γιατί θα είχε συνέπειες ντόμινο για μια σειρά από άλλες διαδικασίες για τις ομάδες. Δεν έχω ανησυχίες για την ποιότητα των ομάδων και τα ρόστερ. Πιστεύω ότι θα είναι εξίσου δυνατά και θα φέρουν θέαμα στον κόσμο.

Περιμένετε αντιδράσεις από Παρτιζάν, Βίρτους και Ούνικς, τις ομάδες που αδικήθηκαν από την απόφαση να μείνουν οι ίδιες ομάδες στην EuroLeague;

Δεν βλέπω ότι κάποιος έχασε περισσότερο από άλλον. Όλοι χάσαμε φέτος. Όλες οι ομάδες, η ίδια η διοργάνωση. Αντιλαμβάνομαι πως κάποιες ομάδες μπορεί να νιώθουν ενοχλημένες, αλλά το ίδιο συμβαίνει για όλους. Νομίζω ότι όλοι όμως αντιλαμβάνονται γιατί συνέβη αυτό. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να διασφαλίσουμε την οικονομική συνέπεια και σταθερότητα του EuroCup. Η ενόχληση είναι ένα συναίσθημα που βρίσκεται σε όλους. Δεν υπάρχει όμως μία ομάδα που έχασε περισσότερο από μία άλλη. Όλοι είμαστε χαμένοι. Καταλαβαίνω τις ομάδες που ανέφερες και πως θα νιώθουν. Έκαναν τρομερή προσπάθεια, αλλά δυστυχώς δεν μπορούσε να τελειώσει η σεζόν. Είμαι σίγουρος πως θα έχουν την ίδια επιθυμία να παίξουν στην επόμενη Euroleague.

Έχετε εξετάσει το ενδεχόμενο να μην μπορεί μια ομάδα να ξεκινήσει προετοιμασία στη χώρα της ή να μην μπορεί να παίξει κάποιους αγώνες στη χώρα της, λόγω του κορωνοϊού;

Το καλεντάρι μας δεν επιτρέπει να γίνουν αγώνες των εθνικών ομάδων στις ίδιες ημερομηνίες. Επειδή όμως του χρόνου έχουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καταλαβαίνουμε ότι όλοι οι παίκτες θέλουν να είναι εκεί, οπότε γι αυτό μίλησα πριν για προσαρμογή του προγράμματος. Όσον αφορά το κομμάτι της προετοιμασίας, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε κάτι, ειδικά αν υπάρχει δεύτερο κύμα του κορωνοϊού. Αν χρειαστεί μια ομάδα ή δύο να πάνε σε άλλη χώρα για να παίξουν αγώνες γιατί υπάρχει πρόβλημα στη χώρα τους, μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.

Την επόμενη σεζόν θα υπάρξουν αλλαγές στο FFP για τις ομάδες; Υπάρχει εικόνα τι θα πρέπει να περιμένουμε;

Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο πως θα έχουμε μια νέα κατάσταση τα επόμενα χρόνια, λόγω της πανδημίας. Η άποψή μας είναι ότι κάποια κομμάτια, όπως το FFP, θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. Η βασική μας αγωνία είναι να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την οικονομική σταθερότητα των συλλόγων. Αυτό είναι κάτι για το οποίο θα δουλέψουμε με τις ομάδες αυτή την εβδομάδα. Θα το συζητήσουμε επίσης με την ELPA, που είναι σημαντική για να υπάρχει ισορροπία. Όλες οι αποφάσεις θα προκύψουν μέσω της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί.

Πώς βλέπετε την αύξηση των ομάδων σε κάποια εθνικά πρωταθλήματα; Επίσης, τι μέτρα μπορεί να λάβει η διοργάνωση για να διασφαλίσει την σταθερότητα και την εξέλιξή της;

Η αύξηση των αγώνων στα εθνικά πρωταθλήματα σε ένα ήδη πολύ φορτωμένο πρόγραμμα, δεν είναι κάτι καλό. Κι αυτό αφορά την υγεία των παικτών. Με ένα τόσο φορτωμένο πρόγραμμα, μπορεί οι ομάδες να μην έχουν τη δυνατότητα να βρίσκονται στα εθνικά πρωταθλήματα. Δεν το θέλουμε αυτό, αλλά πρέπει να δούμε πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα τώρα.

Πριν παρθεί η απόφαση να παραμείνουν οι ίδιες ομάδες, τέθηκε στο τραπέζι η αύξηση των ομάδων για να ικανοποιηθούν κι αυτές που το κυνηγούσαν μέσα από το EuroCup;

Ποτέ δεν συζητήθηκε το θέμα της αύξησης των ομάδων για την επόμενη σεζόν. Κι αυτό γιατί η φετινή σεζόν ακυρώθηκε και είναι σαν να μην έγινε τίποτα. Θα ήταν δύσκολο να μπούμε στη διαδικασία να επιβραβεύσουμε κάποιες ομάδες του EuroCup, όταν αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί. Η αύξηση των ομάδων είναι κάτι που εξετάζουμε μακροπρόθεσμα, αλλά και κάτι που θέλει πολλή δουλειά και σκέψη γιατί υπάρχει συνάρτηση με τα εθνικά πρωταθλήματα. Έχουμε στα πλάνα μας να επεκταθεί η διοργάνωση σε κάποιες αγορές, χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται υποχρεωτικά ότι θα αυξηθούν οι ομάδες.

Μετά από όλα αυτά που έχουν γίνει, μήπως έχει προκύψει η δυνατότητα να καθίσουν όλοι στο ίδιο τραπέζι και να προκύψει ένωση;

Δεν συμφωνούμε με τη λογική να υπάρχουν τέσσερις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Κάποιες φορές, από προβλήματα μπορείς να βρεις τις ευκαιρίες για να λύσεις κάποια θέματα. Ξεκινήσαμε κάποιες συζητήσεις τους τελευταίους μήνες με τη FIBA, πριν από την έναρξη της πανδημίας. Η ατμόσφαιρα με τη FIBA είναι διαφορετική πλέον, κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο λόγω της πανδημίας. Δεν μπορώ να αρνηθώ ότι υπάρχει μια νέα πραγματικότητα εξαιτίας του κορωνοϊού και όλοι δουλεύουν για να τη διαχειριστούν και να βρεθεί μια λύση. Πάντα είμαστε ανοιχτοί σε μια συζήτηση για να βρεθούν λύσεις.

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για όλο αυτό που έχει γίνει; Υπήρξε ποτέ η αισιοδοξία πως θα ολοκληρωθεί εν τέλει η σεζόν;

Όταν έχεις έναν στόχο, πρέπει να είσαι πεπεισμένος πως πρέπει να τον πετύχεις, όποιες κι αν είναι οι δυσκολίες. Όταν όμως αυτές οι δυσκολίες δεν επηρεάζονται από σένα, αλλά από εξωγενείς παράγοντες, τότε δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Είναι αρχή μας πως ό,τι κάνουμε είναι για τους φιλάθλους. Ό,τι κάνουμε, έχει σημασία και αξία μόνο χάρη στους φιλάθλους. Λυπούμαστε πολλοί που έχει γίνει όλο αυτό. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να εκφράσω την ισχυρή δέσμευσή μας πως η επόμενη σεζόν θα είναι ακόμη καλύτερη. Θα δουλέψουμε ακόμη πιο σκληρά για την επόμενη σεζόν, κι είμαι σίγουρος πως το ίδιο θα κάνουν κι οι σύλλογοι.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

To Top