3.4 C
Athens

Νέα εποχή για τον ΕΟΚΑΝ, βγήκε από τη λίστα επιτήρησης του WADA

Ο πολύπαθος ΕΟΚΑΝ βγήκε από την ντροπιαστική λίστα επιτήρησης του WADA με την καθοριστική συμβολή του Λ. Αυγενάκη αλλά και του νέου προέδρου του, Δρ. Γρηγόρη Λέων

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ

Μέσα από τη στενή συνεργασία τους τελευταίους μήνες με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντί-ντόπινγκ, ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης Ντόπινγκ (Ε.Ο.ΚΑ.Ν.), πέρασε με απόλυτη επιτυχία τη διαδικασία αξιολόγησης και πλέον, όπως ανακοίνωσε και επίσημα ο WADA, βγήκε από τη λίστα των υπό επιτήρηση Εθνικών Οργανισμών. Το γεγονός αυτό είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών που ξεκίνησε ο νέος διοικητής του ΕΟΚΑΝ, Δρ. Γρηγόρης Λέων και ανακοινώθηκε το πρωί της Παρασκευής, ανήμερα μάλιστα των γενεθλίων του.

Η διαδικασία για τη ρύθμιση και των τελευταίων μικροεκκρεμοτήτων, ολοκληρώθηκε για τον Ε.Ο.ΚΑ.Ν πολύ συντομότερα από το χρονικό πλαίσιο που είχε θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός, δηλαδή ως τα μέσα Ιανουαρίου 2022, δείγμα της συστηματικής δουλειάς που έγινε σε όλα τα επίπεδα, μέσα σε λίγο χρόνο.

Είναι χαρακτηριστικό, πως μαζί με την Ελλάδα, εκτός λίστας βγήκαν μόνο η Ολλανδία και η Λετονία, ενώ υπό επιτήρηση παραμένουν χώρες με μεγάλη αθλητική παράδοση, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο και η Ρουμανία.

Ο Ε.Ο.ΚΑ.Ν. συμμορφώθηκε πλήρως με τα όσα απαιτεί ο WADA από τα μέλη του, έχοντας την πολύτιμη αρωγή του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε ο παγκόσμιος Κώδικας, να κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή και να πληρούνται οι υπόλοιπες προϋποθέσεις για τον Οργανισμό που έθετε ο WADA.

Μέσα σε  μικρό χρονικό διάστημα, ο Ε.Ο.ΚΑ.Ν. κατάφερε να τακτοποιήσει όλες τις παρατηρήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού, οι οποίες είχαν συσσωρευθεί από τις αβελτηρίες των προηγούμενων ετών. Πιο αναλυτικά:

  • Σε θέματα γενικού περιεχομένου, ορίστηκε η διοικητική δομή, οι αρμοδιότητες και η ανεξαρτησία της εκτελεστικής ομάδας από τον Διοικητικό Συμβούλιο. Ανέλαβε νέος Διοικητής και Εκτελεστικός Διευθυντής.
  • Λειτούργησε βάσει των διεθνών προδιαγραφών το τμήμα αντί-ντόπινγκ του Ε.Ο.ΚΑ.Ν., το σύστημα ADAMS (σύστημα εντοπισμού των αθλητών) και ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές προς του δειγματολήπτες.
  • Ο WADA ενέκρινε τον προγραμματισμό των ελέγχων, με βάση το σωστό μοντέλο (Risk Assesment and Distribution Plan), από το οποίο προκύπτει η λίστα ελεγχομένων αθλητών (RTP). Εκπονήθηκε πρόγραμμα για Βιολογικό Διαβατήριο Αθλητών (ABP), ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία του αντι-ντόπινγκ στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε από την αρχή αρμόδιο τμήμα Ερευνών (Intelligence and Investigation), το οποίο και ασχολείται αποκλειστικά με το κομμάτι της συλλογής και αξιολόγησης πληροφοριών.
  • Ο Ε.Ο.ΚΑ.Ν. άλλαξε το πρωτόκολλο της διαχείρισης αποτελεσμάτων, το οποίο είναι πλήρως εναρμονισμένο πλέον με τον διεθνή Κώδικα σε όλα τα επίπεδα (παραβάσεις whereabouts, πρακτικές ενημέρωσης εμπλεκομένων προσώπων και φορέων).
  • Σε θέματα TUE (εξαίρεση θεραπευτικής χρήσης) έγινε ξεκάθαρη η διαδικασία και η αρμόδια επιτροπή υπέγραψε έγγραφα εμπιστευτικότητας.
  • Σε θέματα εκπαίδευσης, ο Οργανισμός ολοκλήρωσε τα απαραίτητα σεμινάρια αθλητών και προπονητών και έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επιμόρφωσης αθλητών, τιμωρημένων αθλητών, προπονητών, δειγματοληπτών, αλλά και ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σε ευρύτερο επίπεδο (δημοσιογράφοι, μαθητές, γονείς).
  • Σύστησε αρμόδιο τμήμα, το οποίο εξασφαλίζει την ασφαλή προώθηση και τον έλεγχο των πληροφοριών και του υλικού από και προς τον Οργανισμό, χρησιμοποιώντας κρυπτογραφικά συστήματα.

Επιπλέον αναμορφώθηκε η επίσημη ιστοσελίδα (www.eokan.gr) και βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, ο Ε.Ο.ΚΑ.Ν. απέκτησε πλήρη αυτονομία και οικονομική ανεξαρτησία, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του WADA.

Συνολικά, υπήρχαν 8 ανοικτά θέματα γενικού ενδιαφέροντος, 21 τα οποία είχαν χαρακτηριστεί ως κρίσιμα και άλλα 27 τα οποία θεωρούνταν υψηλής προτεραιότητας. Σε όλα, ο Ε.Ο.ΚΑ.Ν., ανταποκρίθηκε με επιτυχία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η συμμόρφωση του Εθνικού Οργανισμού με τον διεθνή Κώδικα να φθάσει πλέον στο 100%.

«Ο WADA αναγνώρισε τις προσπάθειές μας τους τελευταίους μήνες. Αυτή η απόφαση βγάζει ένα βάρος από τους ώμους μας και παράλληλα μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο μας, κάνοντας κι άλλα βήματα προόδου τους επόμενους μήνες. Να φέρουμε τον Ε.Ο.ΚΑ.Ν. πιο κοντά στους πραγματικούς πρωταγωνιστές, τους αθλητές μας, ως ένα φορέα που θα είναι πολύπλευρα αρωγός στις προσπάθειές τους, αλλά και πιο κοντά στην κοινωνία, ώστε οι επόμενες γενιές να μείνουν μακριά από το ντόπινγκ και τις βλαβερές για τον οργανισμό, επιπτώσεις του. Εκφράζω τις ευχαριστίες μου, προς την Πολιτεία και ειδικά τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος στήριξε την ανεξαρτησία του Ε.Ο.ΚΑ.Ν. σε ουσιαστικό επίπεδο και έκανε όλες τις απαραίτητες νομοθετικά ενέργειες για τη συμμόρφωση του Εθνικού Οργανισμού με τον WADA, καθώς και τον πρώην Πρόεδρο του Ε.Ο.ΚΑ.Ν. Παναγιώτη Σκανδαλάκη, ο οποίος συνέβαλλε αποφασιστικά στη σύσταση του Οργανισμού και κατά τη θητεία του, τέθηκαν οι βάσεις ώστε να φθάσει ο Οργανισμός εδώ που είναι σήμερα», τόνισε ο Διοικητής του Οργανισμού, Δρ. Γρηγόρης Λέων.

Στενή συνεργασία μεταξύ της κυπριακής Αρχής αντι-ντόπινγκ και του ΕΟΚΑΝ

Από την πρώτη μέρα λειτουργίας του Ε.Ο.ΚΑ.Ν., υπό τη νέα διοίκηση του Δρ Γρηγόρη Λέων, ήταν εξαιρετικά ουσιαστική και κομβικής σημασίας η συνεργασία με...

Ο διοικητής του ΕΟΚΑΝ Γρηγόρης Λέων ξεκίνησε συναντήσεις με προέδρους αθλητικών ομοσπονδιών

Σειρά επαφών και συναντήσεις γνωριμίας με προέδρους αθλητικών ομοσπονδιών έχει ο διοικητής του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, Δρ. Γρηγόρης Λέων. Η αρχή έγινε...

AHEPA: Επίσκεψη του HJ1 Athens Chapter στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αθηναίων

Αντιπροσωπεία της AHEPA Αθηνών επισκέφθηκε χθες το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αθηναίων. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το δελτίο Τύπου της κορυφαίας ομογενειακής φιλανθρωπικής οργάνωσης: «Το...

Δεν θα είναι υπέρβαση, αλλά άθλος: Ο «Μάρτης γδάρτης» του Ολυμπιακού και το 6+1 που κλειδώνει την 8άδα

Ο Γιώργος Χαλάς γράφει ΕΥΘΕΩΣ για τα «βαριά συμπτώματα» που άφησε ο κορωνοϊός στους Ερυθρόλευκους και εξηγεί για ποιον λόγο ενδεχόμενη πρόκριση στα πλέι οφ θα αναβαθμιστεί από υπέρβαση σε άθλο

Ολυμπιακός: Θα έρθουν και τέτοιες βραδιές, αλλά το ΣΕΦ πρέπει να παραμείνει «φρούριο»

Ο Ολυμπιακός υπέστη δεύτερη διαδοχική ήττα με σχεδόν τον ίδιο τρόπο, αλλά το «κλειδί» για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα θα είναι η προστασία της «απόλυτης» έδρας του. Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Άρης: Η επιθετική δυστοκία έχει εξήγηση και δύσκολα θα λυθεί φέτος

Οι Κίτρινοι τα βρίσκουν σκούρα στο επιθετικό κομμάτι επιμένοντας στην περσινή τους συνταγή, που όπως φαίνεται δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά με τις προσθαφαιρέσεις στο φετινό ρόστερ αλλά και τις μεγαλύτερες απαιτήσεις που δικαίως έχουν δημιουργηθεί από τον κόσμο