ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο άτεγκτος Ολυμπιακός και το πραγματικό νόημα του #mexritelous

Αγγελόπουλοι Ολυμπιακός

Τους τελευταίους τέσσερις και κάτι μήνες, το ελληνικό μπάσκετ ζει τις πιο ταραγμένες μέρες της ιστορίας του. Αυτό βεβαίως οφείλεται αποκλειστικά στον Ολυμπιακό και στην απόφαση των αδερφών Αγγελόπουλων να κηρύξουν την επανάσταση ενάντια στο σάπιο καθεστώς της ΕΟΚ. Μια αντίδραση που θα μπορούσε να έχει έρθει χρόνια νωρίτερα, για λόγους που λίγο – πολύ όλοι γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται. Κάλλιο αργά παρά ποτέ ωστόσο…

Στις 14 Φεβρουαρίου, ανήμερα του… Αγίου Βαλεντίνου, η ΚΑΕ Ολυμπιακός εξέδωσε μια βαρυσήμαντη ανακοίνωση, με αφορμή τα όσα εξελίχθηκαν στις 13/2 που είχαν ως αποτέλεσμα την ιστορική αποχώρηση από το ΟΑΚΑ.

Η ανακοίνωση εκείνη έλεγε τα εξής:

• Δηλώνουμε ότι, από εδώ και στο εξής, η ομάδα μας δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε οιονδήποτε αγώνα των εγχώριων διοργανώσεων εναντίον του Παναθηναϊκού, χωρίς την παρουσία αποκλειστικά ξένων διεθνών διαιτητών.

• Δηλώνουμε ότι, από εδώ και στο εξής, η ομάδα μας δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε οιονδήποτε αγώνα των εγχώριων διοργανώσεων εναντίον έτερων αντιπάλων και στον οποίο είτε θα έχει οριστεί είτε θα έχει κληρωθεί οιοσδήποτε από τους διαιτητές του χθεσινού αγώνα κ.κ. Αναστόπουλο, Μάνο και Παναγιώτου.

• Καλούμε τις αρμόδιες Αρχές να διερευνήσουν ενδελεχώς τα αίτια “κατάρρευσης” της στοιχηματικής απόδοσης που προβλεπόταν σε περίπτωση νίκης του Παναθηναϊκού κατά τον χθεσινό αγώνα και η οποία επήλθε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ακριβώς μετά την ανακοίνωση των ορισθέντων διαιτητών από την Κ.Ε.Δ.

• Δηλώνουμε ότι, από εδώ και στο εξής, δεν θα επιτραπεί η είσοδος του Δ. Γιαννακόπουλου στο Σ.Ε.Φ., με οιαδήποτε ιδιότητα και εάν ο τελευταίος επιχειρήσει να προσέλθει.

Λίγες μέρες αργότερα (8/3), μεσολάβησε νέα ανακοίνωση με την οποία επικοινωνήθηκε η γνωστοποίηση στην ΕΟΚ των προθέσεων της ΚΑΕ Ολυμπιακός:

«Η KAE Ολυμπιακός απέστειλε την Πέμπτη 07.03.2019 εξώδικη γνωστοποίηση σε ΕΟΚ και ΚΕΔ, με την οποία κατέστησε σαφή την επίσημη θέση και πρόθεση της ομάδας μας να μην συμμετάσχει σε κανέναν αγώνα εγχώριας διοργάνωσης που θα διευθύνουν οι διαιτητές Π. Αναστόπουλος, Α. Μάνος και Χ. Παναγιώτου, όπως και σε κανέναν αγώνα εγχώριας διοργάνωσης με αντίπαλο την ΚΑΕ Παναθηναϊκός χωρίς την αποκλειστική παρουσία ξένων διαιτητών».

Ακόμη και τότε, υπήρχαν πολλοί που αμφέβαλαν για το κατά πόσο ο Ολυμπιακός θα τηρήσει τη δέσμευσή του. Η ΕΟΚ δεν έκανε δεκτό το αίτημα για ξένους διαιτητές στον ορισμό των διαιτητών του ντέρμπι και η ερυθρόλευκη ΚΑΕ διατράνωσε την απόφαση να μην κατέβει με την κάτωθι ανακοίνωση:

 

«Μετά από τη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕΔ και τον ορισμό Ελλήνων διαιτητών, η ομάδα του Ολυμπιακού δεν θα συμμετάσχει, κατά την 17.03.2019, στον προγραμματισμένο αγώνα καλαθοσφαίρισης με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός για την 19η αγωνιστική του Πρωταθλήματος Α1 Ανδρών ΕΣΑΚΕ 2018 – 2019. Για τον λόγο αυτό, η ΚΑΕ Ολυμπιακός δεν θα προχωρήσει στην έκδοση εισιτηρίων».Ο Ολυμπιακός λοιπόν, δεν κατέβηκε να αγωνιστεί στο ντέρμπι της 17ης Μαρτίου, τηρώντας κατά γράμμα τα όσα είχε ανακοινώσει το προηγούμενο διάστημα. Η κατάσταση έδειξε να εξομαλύνεται, μέχρι που φτάσαμε στην τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου. Το μεσημέρι της Παρασκευής 3 Μαΐου, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έκανε ντου στα γραφεία της ΚΕΔ, απαιτώντας με όχι και τόσο κομψό τρόπο τον ορισμό του Παναγιώτη Αναστόπουλου στο Ολυμπιακός – Προμηθέας.

Η επιθυμία του εκλήφθηκε ως… διαταγή από τα δυο όλα κι όλα μέλη της ΚΕΔ και κάπως έτσι, η μειοψηφία της επιτροπής Διαιτησίας έκανε τα αδύνατα δυνατά για να την πραγματοποιήσει. Για τον λόγο αυτό ακυρώθηκε μέχρι και ο ορισμός του Αναστόπουλου σε αγώνα της VTB League. Τελικά, μετά τη γνωστή «επίσκεψη» οπαδών κάτω από το σπίτι του ρέφερι, ο ίδιος δήλωσε κώλυμα και παρέμεινε μακριά από το ΣΕΦ.

Στην περίπτωση όμως που κατέβαινε, ήταν αυτονόητο πως ο Ολυμπιακός δεν θα αγωνιζόταν, τηρώντας ακόμα μια φορά τα όσα είχε εξαγγείλει.

Την ίδια μέρα, ο απλός φίλαθλος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός έδωσε εντολή να μην αγωνιστεί η ομάδα του κόντρα στην Κύμη. Απόφαση που ουσιαστικά έστειλε το Λαύριο στην Α2 και τον Παναθηναϊκό πάνω στον Ολυμπιακό στον πρώτο γύρο των πλέι οφ. Το ερυθρόλευκο αίτημα για ξένους διαιτητές δεν εισακούστηκε ούτε αυτή τη φορά κι έτσι οι Πειραιώτες δεν εμφανίστηκαν στο ΟΑΚΑ.

Εμφανίστηκε όμως ο Παναθηναϊκός, παρότι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε εξαγγείλει πως η ομάδα του αποχωρεί από το πρωτάθλημα…

Η Αδριατική Λίγκα…

Παράλληλα με αυτή την ιστορία, ο Ολυμπιακός κίνησε τις διαδικασίες για ενσωμάτωσή του στην Αδριατική Λίγκα. Η αύξηση των ομάδων όμως, σε συνδυασμό με τις επιπλέον αγωνιστικές της Euroleague αλλά και την πίεση της FIBA να ολοκληρωθούν σε προβλεπόμενες ημερομηνίες τα εθνικά πρωταθλήματα λόγω του προολυμπιακού τουρνουά, ματαίωσαν τα ερυθρόλευκα σχέδια.

Σε όλο αυτό το διάστημα, δεν υπήρξε ποτέ επίσημη τοποθέτηση της ΚΑΕ Ολυμπιακός ή κάποιου εκπροσώπου της που να λέει ότι ο Ολυμπιακός αποχωρεί από την Basket League. Το ότι προς αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζονται οι Ερυθρόλευκοι είναι μια άλλη ιστορία. Οι επίσημες δεσμεύσεις του Ολυμπιακού είναι συγκεκριμένες και διατυπώθηκαν στην ανακοίνωση της 14ης Φεβρουαρίου: Ξένοι διαιτητές στα ντέρμπι, μη συμμετοχή σε ματς που θα έχει οριστεί κάποιος εκ των Αναστόπουλου, Παναγιώτου και Μάνου και απαγόρευση εισόδου στο ΣΕΦ στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο.

Μέχρι στιγμής, οι Ερυθρόλευκοι παραμένουν άτεγκτοι στις εξαγγελίες τους. Δυο φορές αρνήθηκαν να κατέβουν με τον Παναθηναϊκό και δεν θα κατέβαιναν σε περίπτωση που ο Αναστόπουλος σφύριζε το ματς με τον Προμηθέα. Σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό που τη μια μέρα ανακοίνωνε την αποχώρησή του από το πρωτάθλημα και την αμέσως επόμενη έκανε σχέδια για τα πλέι οφ με τον Ολυμπιακό.

…και το #mexritelous

Ναι αλλά το #mexritelous; Φτάνουμε λοιπόν, στο ζουμί της υπόθεσης. Ο Ολυμπιακός επεδίωξε #mexritelous τη νομιμότητα. Ανέτρεψε το παράνομο -6 από την αποχώρηση του ΟΑΚΑ και προσπάθησε επίσης να προσβάλει τα όσα σκανδαλώδη έλαβαν χώρα στα γραφεία της ΚΕΔ την Παρασκευή 3 Μαΐου. Μέχρι και σήμερα, κανείς δεν έδωσε επαρκή εξήγηση στο πως ο Συμεωνίδης υπέγραψε μέρες μετά μια διαδικασία που διεξάχθηκε εν τη απουσία του. Και παρά τις ενστάσεις του, συμπληρώνω.

Επίσης, δε μας εξήγησε κανείς πως γίνεται σε επίσημο πρακτικό της ΚΕΔ να αναφέρεται η αποχώρηση του κυρίου Συμεωνίδη και στη συνέχεια ο ίδιος να δηλώνει ότι εκείνη τη μέρα βρισκόταν στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη και γι’ αυτό απουσίαζε! Δεν μπορεί, κάποιος λέει ψέματα: είτε οι συντάκτες των πρακτικών, είτε ο αρχιδιαιτητής. Εκτός αν πράγματι ο Συμεωνίδης είναι… υπερήρωας, όπως είχε γράψει το FWS τότε, κατέχοντας τα μυστικά του διακτινισμού.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το ΑΣΕΑΔ έκανε γνωστή την απόρριψη των δυο εφέσεων του Ολυμπιακού. Μεταξύ μας, η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη. Όταν έχει προηγηθεί το σκάνδαλο της απόφασης για τα όσα αδιανόητα εκτυλίχθηκαν στις 3/5, τα σημερινά ήταν απλώς ένα φυσικό επακόλουθο.

Τι γίνεται από εδώ και πέρα; Καταρχάς, ο Ολυμπιακός θα περιμένει τις εκλογές για να μάθει τις προθέσεις του νέου υφ. Αθλητισμού σχετικά με το έρημο το ελληνικό μπάσκετ. Σε περίπτωση που δεν το έχετε προσέξει, τρεις ομάδες αυτή τη στιγμή φέρονται να αδυνατούν να συμμετάσχουν στο νέο πρωτάθλημα (Κύμη, Πανιώνιος και Χολαργός). Ακόμα κι αν ο Ολυμπιακός δικαιωθεί κάποια στιγμή ως προς την παραμονή του, δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα κατέβει. Πως θα συμπληρωθούν τα κενά και τι σόι πρωτάθλημα θα είναι αυτό;

Το #mexritelous δεν ήταν ποτέ η αποχώρηση του Ολυμπιακού ή η ενσωμάτωσή του στην Αδριατική. Αυτά ήταν απλώς τα ενδιάμεσα στάδια του σχεδίου. Το #mexritelous ήταν και παραμένει ένα: Καταρχάς, ο έλεγχος της ΚΕΔ από τον ΕΣΑΚΕ και τέλος η διάλυση του σάπιου καθεστώτος της ΕΟΚ. Αυτά επιδιώκει ο Ολυμπιακός, όχι μόνο για να προασπίσει τα συμφέροντά του, αλλά και για να αναβαθμιστεί συνολικά το ελληνικό μπάσκετ. Άλλωστε, η ολοκληρωμένη πρόταση που κατέθεσαν οι Ερυθρόλευκοι τον περασμένο μήνα αποδεικνύει ότι αυτό που επιδιώκουν είναι ένα όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, που θα διεξάγεται επί ίσοις όροις.

Επομένως, προς το παρόν δεν έχει παρατηρηθεί η παραμικρή παρέκκλιση από όσα έχουν ανακοινωθεί επισήμως αλλά και απ’ όσα λέγονται ιδιαιτέρως. Το #telos θα έρθει μόλις το σύστημα της ΕΟΚ καταρρεύσει και η διαιτησία λειτουργήσει πια σε επαγγελματικά πρότυπα. Μέχρι τότε, ο αγώνας των Αγγελόπουλων και του Ολυμπιακού συνεχίζεται…

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

To Top