11.7 C
Athens

Ο Μπακογιάννης λέει την αλήθεια: «100-0 υπέρ του Παναθηναϊκού η Διπλή Ανάπλαση»…

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ

Την πεποίθησή του πως το πρότζεκτ της Διπλής Ανάπλασης θα υλοποιηθεί εξέφρασε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM 94,6, βάζοντας μάλιστα… πως το έργο θα έχει ολοκληρωθεί τη σεζόν 2024-’25.

Αναλυτικά, ο Κώστας Μπακογιάννης μίλησε στους Αντώνη Πανούτσο και Αντώνη Καρπετόπουλο για:

– Το σχέδιο της Διπλής Ανάπλασης: «Η Διπλή Ανάπλαση είναι ένα υπερτοπικό αναπτυξιακό πρόγραμμα που δημιουργεί δύο πόλους, έναν στον Βοτανικό και έναν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Η ευρύτερη περιοχή του Βοτανικού είναι ξεχασμένη και εγκαταλελειμμένη εδώ και χρόνια, αλλά είναι μόλις λίγα μέτρα από το κέντρο της Αθήνας. Με όχημα το γήπεδο θα μπει μπροστά όλη αυτή η περιοχή. Η Αθήνα θα κερδίσει έναν πνεύμονα πρασίνου με τα έργα στη Λεωφόρο. Έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με τον κ. Μαλακατέ και όλο το ΔΣ του Ερασιτέχνη και θέλω να τους ευχαριστήσω γι’ αυτό. Προχωράμε συντεταγμένα με τον Ερασιτέχνη, την ΠΑΕ, την κυβέρνηση και τις τράπεζες. Είναι θέμα χρόνου να δούμε και τις πρώτες μπουλντόζες.

Η ΓΣ του Ερασιτέχνη αποτελείται από ανθρώπους που αγαπάνε και νοιάζονται τον Παναθηναϊκό, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα συναινέσει. Μιλάμε για το πλέον σύγχρονο γήπεδο στην Ελλάδα, μιλάμε για εγκαταστάσεις 7.500τμ. για τον Ερασιτέχνη με πρόβλεψη για όλα τα τμήματα και για τα ΑμΕΑ… Γιατί ένας Παναθηναϊκός ή ένας Αθηναίος να διαφωνήσει με αυτό; Εγώ μιλάω ως δήμαρχος, ξέρω καλά ποιος είναι ο ρόλος μου και δεν φυτρώνω εκεί που δεν με σπέρνουν. Όμως οφείλω να μιλήσω για τη σημασία ενός αναπτυξιακού προγράμματος για την Αθήνα και τον Παναθηναϊκό. Αθήνα και Παναθηναϊκός είναι συνδεδεμένοι».

– Τα βήματα που έχουν γίνει για το πρότζεκτ: «Γινόταν και γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια εδώ και μήνες για να διασφαλίσουμε πως ο Παναθηναϊκός θα έχει τα ίδια δικαιώματα στον Βοτανικό, όπως έχει τόσα χρόνια στη Λεωφόρο. Αυτό δεν ήταν τόσο προφανές, χρειαζόταν να αναλάβει η κυβέρνηση κάποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Ένα τόσο πολυσύνθετο έργο δεν μπορεί να κλείσει μέσα σε λίγες ώρες. Εμείς θα φέρουμε τις συμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο όλων των εμπλεκόμενων πλευρών μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Έχουμε το business plan που προβλέπει ότι σε πρώτη φάση μπορεί να προκαλέσει άμεσες επενδύσεις ιδιωτών 300 εκατ. ευρώ. Υπάρχει μελέτη που καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα και αφορά στην πρώτη φάση. Μπορούμε να τη δημοσιοποιήσουμε, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Η περιοχή αυτή έχει τρομερές δυνατότητες. Είναι εντός του αστικού ιστού, που όμως αυτή τη στιγμή είναι ρημαγμένη και μπορεί να αναβαθμιστεί και να γίνουν θέσεις εργασίας».

– Πώς θα χρηματοδοτηθεί το έργο: «Έχουμε το ίδιο το έργο της Διπλής Ανάπλασης, που εκτελείται και υλοποιείται με δημόσια χρηματοδότηση. Είναι ίδια η αρένα, που είναι 115 εκατ. ευρώ και από εκεί και πέρα είναι οι υποδομές, που έχουν να κάνουν με τους δρόμους, το ρέμα κλπ, για τα οποία έχουμε διασφαλίσει τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι τράπεζες έχουν την υποχρέωση να χρηματοδοτήσουν τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη και του Δήμου Αθηναίων. Το ίδιο το πρότζεκτ θα λειτουργήσει ως επιταχυντής για την ευρύτερη περιοχή. Μόνο και μόνο με τις υποδομές, θα έρθουν να επενδύσουν εταιρείες για επιχειρηματικές δραστηριότητες. Αυτές θα φέρουν-υπολογίζουμε-επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση».

– Τι θα γίνει στη Λεωφόρο: «Η Λεωφόρος θα είναι ένας χώρος πρασίνου με υπόγειο πάρκινγκ και θα υπάρχει και το μουσείο του Παναθηναϊκού. Θα υπάρχει και ένα μικρό καφέ. Εμάς μας ενδιαφέρει να κερδίσει η Αθήνα έναν μεγάλο χώρο πρασίνου. Ο Τσαρούχης έλεγε κάποτε πως η μεγαλύτερη συνεισφορά που μπορείς να κάνεις στην πόλη είναι να γκρεμίσεις, όχι να χτίσεις. Όπου μπορούμε θέλουμε να κερδίσουμε τετραγωνικά δημόσιου χώρου. Υπάρχει δέσμευση του Περιφερειάρχη να κάνουμε το επόμενο βήμα στα προσφυγικά. Έχουμε ένα ολοκληρωμένο πλάνο και περιμένουμε την Περιφέρεια για να προχωρήσουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα».

– Αν θα δανειστεί χρήματα ο Δήμος: «Όχι, δεν θα δανειστεί ο Δήμος χρήματα. Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, οι υποδομές από το Ταμείο Ανάκαμψης και οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη και του Δήμου από τις τράπεζες. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα. Περιλαμβάνει το σχέδιο, αλλά περιγράφει και τις υποχρεώσεις του καθενός. Εμείς βασιζόμαστε πάνω σε αυτό το διάταγμα, δεν κάνουμε… ταρζανιές. Οι τράπεζες χρηματοδοτούν, δεν δανείζουν. Έχουν ακίνητο στην περιοχή, που προφανώς θέλουν να αξιοποιείται και για να γίνει αυτό πρέπει να ξεκολλήσει συνολικά το πρότζεκτ της Διπλής Ανάπλασης. Αυτή είναι η λογική συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Πρέπει να γίνει σαφές πως δεν υπάρχει κανένα δάνειο».

– Το χρονοδιάγραμμα του έργου εφόσον εγκριθεί από τη ΓΣ του Ερασιτέχνη: «Θα πρέπει να εγκριθούν οι διμερείς συμβάσεις, αυτό είναι το πρώτο βήμα. Δεύτερο βήμα είναι η Γενική Συνέλευση του Ερασιτέχνη. Τρίτο βήμα είναι να αρχίσουν οι πρόδρομες εργασίες για το γήπεδο, τις εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη και προχωράμε με τη δημοπράτηση της ίδιας της αρένας. Αυτή είναι η σειρά, απλουστευμένη».

– Πότε μπορεί να μπει ο Παναθηναϊκός στον Βοτανικό: «Εγώ είμαι επαγγελματίας αισιόδοξος. Αν ήμουν απαισιόδοξος, δεν θα γινόταν τίποτα. Αν ξεκινούσαμε τη Διπλή Ανάπλαση με απαισιοδοξία, θα είχαμε φάει τα μούτρα μας εδώ και καιρό. Είμαι διατεθειμένος να στοιχηματίσω γι’ αυτό το έργο, ό,τι θέλετε. Αν γίνει, να ανεβείτε εσείς πάνω στην μπουλντόζα, έστω και χωρίς σημαία του Παναθηναϊκού. Εγώ θα ξανακατέβω για τη δημαρχία, αλλά με χαρά σας παραχωρώ τη θέση μου (γέλια).

Πιστεύω πως το έργο αυτό μπορεί να ολοκληρωθεί το 2024 ή το 2025. Πρώτα τελειώνει ο Βοτανικός και μετά μιλάμε για τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Υπάρχει το προεδρικό διάταγμα και υπάρχουν και συμβάσεις, όπου ο καθένας αναλαμβάνει νομικές υποχρεώσεις. Πολύ συνειδητά επιλέγουμε αυτό το δρόμο και για να φτάσουμε σε αυτές τις συμβάσεις έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια από όλες τις πλευρές».

– Τι θα γίνει αν η ΓΣ του Ερασιτέχνη δεν ψηφίσει υπέρ της Διπλής Ανάπλασης: «Υπήρχε ένα τραγούδι που ακούγαμε μικροί. ‘Όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει, στρατιώτη μου για πόλεμο δεν κάνει’. Εγώ είμαι απολύτως πεπεισμένος πως η ΓΣ θα το ψηφίσει και θα το στηρίξει. Όχι με τραγούδια, αλλά με ξεκάθαρα δεδομένα. Μιλάμε για ένα έργο που θα θέσει τα θεμέλια για τον Παναθηναϊκό του 21ου αιώνα. Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί κάποιος να το καταψηφίσει. Δεν ανήκω στην κατηγορία των πολιτικών που κρύβονται. Μάχομαι πάντα, ξέρω ότι στις μάχες που θα δώσω θα χάσω και κάποιες. Όμως δεν υπάρχει μάχη που δεν θα δώσω. Είμαι πεπεισμένος, όχι γιατί είμαι επαγγελματίας αισιόδοξος, αλλά γιατί τα δεδομένα είναι πολύ σαφή. Εμείς οι δήμαρχοι ξεχνιόμαστε, αυτό που μένει είναι το έργο, η Αθήνα και ο Παναθηναϊκός. Ξεκάθαρα είναι υπέρ του Παναθηναϊκού η Διπλή Ανάπλαση, 100-0!».

– Τη συναυλία του Σάκη Ρουβά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς: «Εύχομαι τα προβλήματά μας να είναι πάντα αν τραγουδά ή όχι ο Ρουβάς κάπου».

Εφές – Παναθηναϊκός 82-81: Ο Μοερμάν «σκότωσε» τους Πράσινους στο τέλος

Με τρίποντο του Μοερμάν στα 2" πριν από τη λήξη, οι (άστοχοι από την περιφέρεια) Τούρκοι πήραν μια δύσκολη νίκη απέναντι στους Πράσινους που έφτασαν (ξανά) κοντά στην πηγή αλλά νερό δεν ήπιαν

Ιωνικός: Χωρίς Καμπράλ και Γκοτσούλια κόντρα στον Παναθηναϊκό

Ο Ιωνικός υποδέχεται στη Νεάπολη τον Παναθηναϊκό (22/1, 19:30) και ο Δημήτρης Σπανός δεν έχει μεγάλα προβλήματα για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Οι Νικαιώτες ανακοίνωσαν την...

Μαρτίνς: Ο Βαλμπουενά είναι ο καλύτερος παίκτης που έχω προπονήσει

Ο Πέδρο Μαρτίνς απάντησε στις ερωτήσεις των φίλων του Ολυμπιακού που αφορούσαν μεταξύ άλλων σε θέματα που δεν έχουν να κάνουν αυστηρά με την...

Άρης: Η επιθετική δυστοκία έχει εξήγηση και δύσκολα θα λυθεί φέτος

Οι Κίτρινοι τα βρίσκουν σκούρα στο επιθετικό κομμάτι επιμένοντας στην περσινή τους συνταγή, που όπως φαίνεται δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά με τις προσθαφαιρέσεις στο φετινό ρόστερ αλλά και τις μεγαλύτερες απαιτήσεις που δικαίως έχουν δημιουργηθεί από τον κόσμο

Ολυμπιακός: Δεν ταιριάζει ο εφησυχασμός επειδή ο επαναληπτικός είναι εντός

Ο Ολυμπιακός βάζει δύσκολα στον εαυτό του και καλείται να κάνει μία ακόμα ανατροπή για να πάρει την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου. Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Ανάλυση φάσεων τέλος: Ο Φωτιάς, η Τούμπα και η διόλου τυχαία συγκυρία της αναδίπλωσης Κλάτενμπεργκ

Ο Χρήστος Υφαντής αποκαλύπτει το παρασκήνιο πίσω από την «οργανωμένη αναδίπλωση» Κλάτενμπεργκ για και αναλύει τα δεδομένα που έπαιξαν ρόλο στην απόφαση ακύρωσης της καθιερωμένης ανάλυσης και κριτικής διαιτητικών αποφάσεων