21.2 C
Athens

Ο Γκρίμπιτς έβγαλε τη Ζάκσα από το σκοτάδι του Καζάν

Βραδιές σαν εκείνη της Πέμπτης στον πρώτο ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα σε Ζενίτ Καζάν και Ζάκσα δημιουργούν πραγματικούς ήρωες στο άθλημα και οικοδομούν τον χαρακτήρα μιας ομάδας.

Στο βόλεϊ αρκεί να έχεις στον πάγκο σου μια προσωπικότητα σαν του θρυλικού Νίκολα Γκρίμπιτς: Του κορυφαίου πασαδόρου που έβγαλε η Σερβία – με χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ και ένα σωρό τίτλους ως παίκτης στην Ιταλία – που κλήθηκε να εμφυσήσει νοοτροπία μαχητών στη Ζάκσα.

γκρμπιτς

Η ΖΑΚΣΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΑ

Οι Πολωνοί που διατηρούν μια μακρά παράδοση στο βόλεϊ – κυρίως σε επίπεδο εθνικών ομάδων – δεν έχουν καταφέρει να δείξουν διάρκεια όσον αφορά στους συλλόγους. Προπονητές απολύονται στο πρώτο κακό αποτέλεσμα και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να δεις έναν σύλλογο να μην είναι… πυροτέχνημα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Το (πολύ μακρινό) 1978 ήταν η τελευταία φορά που σύλλογος κατέκτησε το τρόπαιο στη μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση του ευρωπαϊκού βόλεϊ. Πρέπει να γυρίσουμε τον χρόνο 43 χρόνια πίσω!

Η Ζάκσα έκανε στη φάση των «8» του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ τη μεγάλη έκπληξη και πέταξε εκτός τη σπουδαία Λούμπε του Χουαντορένα, αλλά το ταξίδι δεν σταμάτησε εκεί, αφού στο πρώτο ματς έφυγε με τη νίκη απέναντι στη Ζενίτ του Βλάντιμιρ Αλέκνο (3-2) και διατηρεί ισχνό προβάδισμα πρόκρισης στον τελικό.

Τον πρώτο της ιστορίας της, αν και εφόσον ολοκληρώσει τη δουλειά στον επαναληπτικό στο Κόζλε.

ΕΠΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΕΝΩ ΕΜΟΙΑΖΕ ΧΑΜΕΝΗ

Στο Καζάν η πολωνική ομάδα ήταν αποφασισμένη (αν και underdog) να μην έχει την τύχη της Σκρα έναν γύρο νωρίτερα, όπου δεν μπόρεσε να αποκλείσει τη Ζενίτ των 6 Τσάμπιονς Λιγκ και των 8 τελικών (όλοι μέσα στην τελευταία 11ετία), αλλά να διεκδικήσει τις πιθανότητες της παίζοντας (ξανά) υψηλού επιπέδου βόλεϊ.

Οι Ρώσοι στο απαιτητικό πρωτάθλημα τους έχουν παρουσιάσει πολλά σκαμπανεβάσματα και τακτικά προβλήματα, τα οποία ο Γκρίμπιτς είχε διαβάσει καλά. Πίεσε την αντίπαλη υποδοχή (η Ζενίτ ολοκλήρωσε το ματς με 33% και ξεκίνησε την αντεπίθεση της πάνω που όλα έδειχναν να έχουν τελειώσει.

Και το λέμε αυτό γιατί ο Μπούτκο μοίρασε φοβερές πάσες, με τη Ζενίτ να φτάνει ακόμα και στο 71% (!) στην επίθεση στο πρώτο σετ. Η Ζάκσα έβγαλε φοβερές άμυνες, αλλά οι γηπεδούχοι ήταν εκείνοι που προηγήθηκαν με 2-0 σετ και 24-22. Τότε έγινε αυτό που κανείς δεν περίμενε.

Με μονό μπλοκ του εκπληκτικό Κοτσανόφσκι δόθηκε το σύνθημα για τη μεγάλη επιστροφή. Η Ζάκσα μείωσε σε 2-1 και η ψυχολογία άλλαξε πλευρά στο παρκέ: Γιατί όπως και να το κάνουμε, το βόλεϊ είναι άθλημα ψυχολογίας και αυτή παίζει κομβικό ρόλο στην εικόνα των αθλητών ακόμα και στο πολύ υψηλό επίπεδο.

Οι Πολωνοί όχι μόνο ισοφάρισαν στα σετ, αλλά με το σκορ στο 14-14 στο τάι μπρέικ πανηγύρισαν και τη νίκη (62% στην επίθεση στο 5ο σετ!). Νίκη σε μια… σκοτεινή και πολύ δύσκολη έδρα που δημιουργεί τις βάσεις για την επόμενη σεζόν, αν δεν καταφέρει το σύνολο του Γκρίμπιτς να παίξει για πρώτη φορά σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο ΓΚΡΙΜΠΙΤΣ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ

Ο Σέρβος τεχνικός που έκλεισε τη σπουδαία του καριέρα πριν από 7 χρόνια στο Ταταρστάν, γνωρίζει από πρώτο χέρι πως η αντίδραση της Καζάν θα έρθει στον επαναληπτικό και οι πιθανότητες της – λόγω του ότι έχει το know how – είναι υπέρ της.

Ο 47χρονος όμως διαρκώς κερδίζει πόντους στην παρουσία του στη Ζάκσα. Το καλοκαίρι ήθελε στο ρόστερ τον Πρωτοψάλτη (o οποίος προτίμησε να επιστρέψει στην Ελλάδα και πραγματοποιεί σούπερ σεζόν με τον Φοίνικα), όμως και χωρίς εκείνον έχει δημιουργήσει ένα σύνολο γηγενών παικτών (Κάτσμαρεκ, Σέμενιουκ, Σλίβκα, Κοτσανόφσκι) με εμπειρίες από την εθνική ομάδα της Πολωνίας που θα δώσει το «παρών» στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η βελτίωση στο μπλοκ-άμυνα και η προσαρμογή στο στυλ παιχνιδιού των αντιπάλων είναι χαρακτηριστικά που οδήγησαν τη Ζάκσα και στο 8ο Κύπελλο της ιστορίας της στις εγχώριες διοργανώσεις, την ώρα που φουλάρει και για το πρωτάθλημα.

ΜΕ ΜΑΕΣΤΡΟ ΤΟΝΙΟΥΤΙ

Μοναδικοί ξένοι στο ρόστερ ο σπουδαίος 35χρονος Αμερικανός Ντέιβιντ Σμιθ και ο Γάλλος πασαδόρος (βασικός με την εθνική της χώρας του) Μπενζαμίν Τονιουτί που γνωρίζει την αποθέωση στα πολωνικά Μέσα για το παιχνίδι του.

Ο 31χρονος ακόμα και μετά από κακή υποδοχή ξέρει πώς να παίξει γρήγορα στο «4», πώς να κάνει γρήγορη και ψηλή πάσα για να καρφώσουν σε πρώτο χρόνο οι κεντρικοί. Μέχρι στιγμής η πορεία της Ζάκσα στη διοργάνωση οφείλεται και σε μεγάλο βαθμό στην ψυχραιμία που επιδεικνύει υπό συνθήκες πίεσης.

Ο Σέμενιουκ αναδείχθηκε MVP και θα θυμάται για πολύ καιρό το συγκεκριμένο ματς: Σημείωσε 27 πόντους με 51% στην επίθεση, 2 μπλοκ και 2 άσους, ενώ είχε και 50% υποδοχή. Ασύλληπτα νούμερα από τον 25χρονο ακραίο που θεωρείται το μέλλον της εθνικής ομάδας της χώρας και αποτελεί «προϊόν» της Ζάκσα.

Ιταλικοί σύλλογοι ήδη τον τσεκάρουν, ασχέτως αν ο ίδιος τελικά προτιμήσει να παραμείνει στην πατρίδα του και να γίνει ο επόμενος ηγέτης του συλλόγου.

Ανεξαρτήτως από το αποτέλεσμα στον επαναληπτικό της ερχόμενης εβδομάδας, η Ζάκσα έχει να περηφανεύεται πως νίκησε Λούμπε και Ζενίτ Καζάν (αποκλείοντας την πρώτη) και πως έκανε αμφότερες να συνειδητοποιήσουν πως σε πολλές περιπτώσεις τα ακριβά και γεμάτα ποιότητα ρόστερ μπορούν να πέσουν θύμα εκπλήξεων, σε ένα άθλημα που δεν μας συνηθίζει σε τέτοιες συχνά…

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Οι πανηγυρισμοί των αδερφών Αγγελόπουλων μετά το μπρέικ στο Game 1: Η παρακάμερα του Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός (vid)

Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος βρέθηκαν για ακόμη μία φορά στο πλευρό των παικτών του Γιώργου Μπαρτζώκα και πανηγύρισαν έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού στο Παλάου Μπλαουγκράνα

Κάνααν: Το μόνο που καταφέρνουν οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα είναι να μου δίνουν μεγαλύτερο κίνητρο

Ο Αϊζέια Κάνααν μιλά για το... beef που ξεκίνησε με τους οπαδούς της Μπαρτσελόνα πριν από τρία χρόνια, για το οποίο πήρε χθες εκδίκηση με τη φανέλα του Ολυμπιακού

Ολυμπιακός: Η αφιέρωση στον Παπανικολάου και ο Λαρεντζάκης που… έκλεψε τη δόξα των αρχηγών (vid)

Ο Κώστας Παπανικολάου μπορεί να μην ταξίδεψε στη Βαρκελώνη, ωστόσο βρέθηκε στα αποδυτήρια του Παλάου Μπλαουγκράνα μέσω Face Time - Η αφιέρωση του Λαρεντζάκη και το σύνθημα του αρχηγού