16.5 C
Athens

Ο Ιβάν Σαββίδης, η νέα Τούμπα και το αφήγημα των «ιδίων κεφαλαίων» που μας τελείωσε…

Ο Χρήστος Υφαντής γράφει για τις ομάδες που νομιμοποιούνται να ζητούν κρατικό χρήμα για το νέο τους γήπεδο, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν αντέχεται το παραμύθι που ανακάλυψε ο Ιβάν για να επικοινωνήσει τη νέα στάση του

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ

Έντονη κινητικότητα πέριξ της «παλαιάς Τούμπας» καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα με αφορμή την εξαγγελθείσα «νέα Τούμπα», ενός από τα όνειρα του κ. Ιβάν Σαββίδη και όλου του οργανισμού του ΠΑΟΚ, ίσως το σημαντικότερο όλων, αν κρίνει κανείς από τις τεκτονικές επιπτώσεις που θα έχει η υλοποίηση του στην ομάδα, στην εταιρεία και στους φιλάθλους.

Η αφορμή δόθηκε από την δημόσια πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης προς τον κ. Ιβάν Σαββίδη να πάρει θέση στο εγχείρημα, να στοιχηθεί με τις εξελίξεις και τώρα, που όλα είναι σχεδόν έτοιμα, να ξεκινήσει να υλοποιεί τον σχεδιασμό του, όπως ο ίδιος τον έχει ανακοινώσει με αρκετή δόση περηφάνειας: να χρηματοδοτήσει με ίδια κεφάλαια (γίνεται λόγος για ένα ποσό άνω των εβδομήντα εκατομμυρίων ευρώ) την ανέγερση της νέας Τούμπας.

Δεν γνωρίζω αν ο κ. Σαββίδης ανέμενε την πρωθυπουργική δημόσια παραίνεση, αλλά μια έκπληξη την ένιωσε παρέα με ένα δημόσιο στρίμωγμα, δεν είναι μικρό πράγμα να σε προκαλεί ο πρωθυπουργός να αντιστοιχηθείς με τις εξελίξεις, όπως και να το αναγνώσεις είναι ένα θέμα σημαντικό και δύσκολο στη διαχείριση.

Στην ουσία ο πρωθυπουργός δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να ανασύρει στη συλλογική μνήμη τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του ιδίου του κ. Σαββίδη για την χρηματοδότηση του έργου εξ ιδίων πόρων, χωρίς την παραμικρή κρατική συμμετοχή, η υπερηφάνεια του ΠΑΟΚ και του κόσμου του δεν καταδέχεται να απευθυνθεί στο δημόσιο (με κάθε μορφή του) για να διεκδικήσει, όπως κάτι άλλοι «πειναλέοι», τη συμμετοχή του στο κόστος.

Στον κ. Σαββίδη αρκούσε να αναληφθούν εγκαίρως όλες οι απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες και να διευθετηθούν οι αναγκαίες τροποποιήσεις σε χρήσης γης κ.λ.π., ώστε η ανέγερση του νέου γηπέδου να είναι ασφαλής και να μην υπόκειται στις κατά καιρούς κρατικές και δημόσιες αβελτηρίες που είναι καθεστώς στην Ελλάδα (δείτε τι γίνεται με την απαραίτητη υπογειοποίηση στην «Αγιά Σοφιά» και τη χρηματοδότηση της).

Διακοπή υπογειοποίησης από την ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Χωρίς λεφτά του κράτους, δεν κουνιέται φύλλο στην Αγιά Σοφιά!

Όλα αυτά last year! Νεότερες εξελίξεις από το μέτωπο της Νέας Τούμπας επιβεβαιώνουν ότι όλη η μυθολογία Σαββίδη για την χρηματοδότηση του έργου με ιδιωτικά κεφάλαια (δηλαδή, δικά του) μας τελείωσε, το έργο άλλαξε, αυτά που ξέρουμε, που είχαμε διαβάσει και αποθηκεύσει να τα ξεχάσουμε, νέα σχέδια είναι στο τραπέζι, το project είναι πολύ μεγάλο για να το αναλάβει ο ίδιος και – το καταπληκτικότερο όλων- «ο τζάμπας πέθανε», θέλει δεν θέλει το κράτος θα βάλει το κατιτίς του στο έργο.

Κάπως έτσι ανακαλύφθηκαν το Ταμείο Ανάπτυξης, οι δυσκολίες συνεννόησης με τη διοίκηση του Καυτανζογλείου, το υπερβολικό κόστος των απαραίτητων έργων για να φιλοξενηθεί ο ΠΑΟΚ στο μεσοδιάστημα έως την ολοκλήρωση της νέας Τούμπας, οι αποικιακοί όροι της σύμβασης παραχώρησης που η διοίκηση του Καυτατζογλείου προτείνει, η λεόντεια σύμβαση και ξεκίνησαν, δήθεν, οι έρευνες για άλλη, εναλλακτική λύση (δεν υπάρχει καμία στον ορίζοντα για ομάδα που φιλοδοξεί να παίξει στις διοργανώσεις UEFA).

Σε αυτό το πακέτο μέσα εντάσσονται και οι νέες προσεγγίσεις της ΠΑΟΚτσίδικης επικοινωνίας στο θέμα, με τις δήθεν εντολές «όλη η πληροφόρηση στους φιλάθλους» να οδηγούν αυτόματα στην προσπάθεια να κινητοποιηθεί στο πλευρό του κ. Σαββίδη το οπαδικό κίνημα της ομάδας στη Βόρεια Ελλάδα και αν ασκήσει τις πιέσεις που χρειάζονται, ώστε το ελληνικό δημόσιο (στη στενή και ευρεία έννοια του) να βάλει το χέρι στην τσέπη και να συνδράμει τον «πατερούλη» του ΠΑΟΚ στο μεγαλεπήβολο σχέδιο του.

Όλα τα υπόλοιπα που διακινούνται για την διοίκηση του Καυτατζογλείου, για το κόστος της αναβάθμισης του γηπέδου, για το σχέδιο σύμβασης, για τις δήθεν καθυστερήσεις σε θεσμικό επίπεδο είναι κλασσικές προφάσεις εν αμαρτίαις, το μοναδικό θέμα είναι «τα φράγκα και ποιος θα τα βάλει» τώρα που ο κ. Σαββίδης είδε το φως το αληθινό και κατάλαβε πως καλή είναι η περηφάνεια, αλλά καλύτερα τα εκατομμύρια.

Ένα μικρό θαύμα, ένα μεγάλο έγκλημα και τα ζητήματα που λύνονται σε κλειστό οικογενειακό κύκλο

Έχει δίκιο ο κ. Σαββίδης στη  μεταστροφή του αυτή, ορθώς διεκδικεί την δημόσια συμμετοχή στο κόστος ανέγερσης του γηπέδου, ο περιορισμός του δημοσίου σε έργα υποδομής μόνο δεν αρκεί, είναι σωστές οι απαιτήσεις να αυξηθεί η συμμετοχή στο κόστος και να διευρυνθεί η συνεργασία του επιχειρηματία με το κράτος.

Αν η συμμετοχή αυτή θα προκύψει από το Ταμείο Ανάκαμψης ή από το ΕΣΠΑ, αν θα εμπλακεί η κεντρική διοίκηση ή η περιφέρεια ή και οι δύο, ίσως και ο Δήμος λίγη σημασία έχει, ο ΠΑΟΚ δικαιούται δια να απαιτεί, όπως και κάθε άλλη μεγάλη ομάδα (και οικογένεια) στην Ελλάδα με βάση όσα η ίδια έχει προσφέρει στην ελληνική κοινωνία συνολικά (όχι μόνο στον ελληνικό αθλητισμό) από την εμπορική αξιοποίηση της δυναμικής της και του τίτλου της όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς κέρδος κέρατα.

Κανένας λογικός σε αυτή τη χώρα δεν αδικεί τον κ. Σαββίδη και τον ΠΑΟΚ όταν διεκδικεί την αύξηση της δημόσιας συμμετοχής σε ένα έργο που θα αλλάξει την εικόνα της πόλης και θα προσφέρει, εκτός των άλλων, ένα πολύ αυξημένο οικονομικό προϊόν και στην Τούμπα και στη Θεσσαλονίκη όλη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση υπέρ ΠΑΟΚ και κατά κυβέρνησης Μητσοτάκη

Το ίδιο δίκιο θα έχει αύριο ο Άρης, το είχε χθες η ΑΕΚ και πάει λέγοντας, ανεξάρτητα αν στο μυαλό όλων αυτών ο μόνος που δεν έχει κανένα δίκιο (για αδιευκρίνιστους λόγους) είναι ο Ολυμπιακός, αυτό είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία, δεν λύνεται με κανένα τρόπο, έτσι ή αλλιώς στον ελληνικό αθλητισμό υπάρχει ο Ολυμπιακός και όλοι οι υπόλοιποι, δεν γίνεται να έχουν όλοι δίκιο, κάποιος πρέπει να είναι ο κακός της ιστορίας με την επίκληση του οποίου θα δικαιώνονται όλοι οι καλοί.

Τι δεν αντέχεται σε όλη αυτή την ιστορία; Το παραμύθι που ο κ. Σαββίδης ανακάλυψε για να διακινήσει επικοινωνιακά τη νέα στάση του.

Εκτός του ότι η αφήγηση του δεν πείθει κανένα, ειδικά τους ντόπιους που ξέρουν πρόσωπα και πράγματα, είναι εντελώς άκομψο και δομικά ασυνάρτητο, επιχειρεί να απογειώσει ένα ψέμα και να αποκρύψει μια αλήθεια, χωρίς να υπάρχει κανένας προφανής λόγος, εκτός από όλα αυτά τα ηρωικά που έλεγε στο παρελθόν ο κ. Σαββίδης και τώρα δεν θέλει να τα θυμάται.

Η νέα Τούμπα, το παιχνίδι της επικοινωνιακής εκβίασης και ο ΠΑΟΚ που μύρισε εκλογές

Ο Χρήστος Υφαντής αναλύει το επικοινωνιακό - πολιτικό παιχνίδι του Ιβάν Σαββίδη για τη νέα Τούμπα που έχει άρωμα εκλογών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

ΠΑΕ ΠΑΟΚ: «Μηδενική ανοχή σε όποιον επιδεικνύει προσβλητική συμπεριφορά προς τον σύλλογο»

Ο ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη ενημέρωσε πως δόθηκε οδηγία στους συνεργάτες του για «μηδενική ανοχή και να διακόπτουν άμεσα κάθε συνεργασία με όποιον επιδεικνύει προσβλητική συμπεριφορά απέναντι στον Σύλλογο», αναφορικά με το πρότζεκτ της Νέας Τούμπας

Νέο μήνυμα Σαββίδη: «Θέλω έναν ΠΑΟΚ αντάξιο του μεγαλείου του, ακόμα πιο ισχυρό σε Ελλάδα και Ευρώπη»

Ο Ιβάν Σαββίδης προσπαθεί με κάθε τρόπο και σε κάθε διαδικτυακή του ομιλία να δείξει ότι δεν έχει αφήσει σε δεύτερη μοίρα τον ΠΑΟΚ...

Ολυμπιακός: Επέστρεψε στο παρελθόν!

Ο Ολυμπιακός έχει επιστρέψει στις εποχές που οι φίλοι του δεν έβλεπαν την ώρα για το επόμενο τζάμπολ - Τα συμπεράσματα από τη νίκη κόντρα στη Ζαλγκίρις

Ολυμπιακός: Ο μεγαλύτερος λόγος αισιοδοξίας είναι αυτός…

Όσοι δεν είχαν πειστεί για τις δυνατότητες του φετινού Ολυμπιακού μετά τις δυο πρώτες νίκες στη Euroleague, πείθονται πλέον από τον τρόπο με τον οποίο οι Ερυθρόλευκοι έφεραν στα μέτρα τους το μεγαλύτερο «μπόι» της διοργάνωσης τη δεδομένη στιγμή

Κομάντα και Δράκοι…

Ο Ολυμπιακός με εμφανίσεις σαν αυτή της Βαρκελώνης σφυρηλατεί τον χαρακτήρα του, αποδεικνύει ότι φέτος θέλει να πρωταγωνιστήσει αλλά παίρνει και το μήνυμα ότι ενάντια στις ομάδες με τα μεγάλα μπάτζετ θα έχει παραπάνω δυσκολίες...