15.9 C
Athens

Ο Μπέκαμ και τα… βραχιόλια του Βαλντεράμα

Αντί προαναγγελίας, ένα flashback στο Αγγλία - Κολομβία του Μουντιάλ 1998

Ιστορικό δεν τον λες ακριβώς τον προηγούμενο μουντιαλικό αγώνα της Αγγλίας με την Κολομβία. Δεν έχει περάσει, όμως, εντελώς απαρατήρητος και το αντιλαμβανόμαστε τώρα, είκοσι χρόνια μετά. Όλοι θυμόμαστε το υπέροχο γκολ του Ντέιβιντ Μπέκαμ, με το οποίο τα «Λιοντάρια» σιγούρεψαν τη νίκη σχετικά νωρίς, μια και συνετέλεσε στον μύθο γύρω από τον δημοφιλή άσο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Το γκολ με την άψογη εκτέλεση φάουλ στο 30’, που δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον ανερχόμενο τότε, Φαρίντ Μονδραγόν, έχει μία ιστορική αξία μια και ήταν το πρώτο που πέτυχε ο Μπέκαμ με τη φανέλα της Εθνικής Αγγλίας. Επίσης, σιγούρεψε τη νίκη και την πρόκριση της Αγγλίας στους «16», μια και μετά την ήττα με 2-1 από τη Ρουμανία στο προηγούμενο παιχνίδι ο αγώνας με τους Κολομβιανούς είχε αποκτήσει χαρακτήρα τελικού. Ίσως εξαιτίας του φόβου για τον πιθανό αποκλεισμό, ο Γκλεν Χοντλ έριξε τα μούτρα του και χρησιμοποίησε στη βασική εντεκάδα τον Μπέκαμ, παρότι τον είχε κατηγορήσει νωρίτερα για έλλειψη συγκέντρωσης, αφήνοντας τον στον πάγκο στα δύο πρώτα ματς -τον χρησιμοποίησε ως αλλαγή μόνο στο ματς με τους Ρουμάνους.

Βέβαια, στο αμέσως επόμενο παιχνίδι με την Αργεντινή ο Μπέκαμ αποβλήθηκε για το εκτός φάσης χτύπημα στον Ντιέγκο Σιμεόνε και γνώρισε την κατακραυγή από τους Άγγλους φιλάθλους. Κανείς δεν του αναγνώρισε το ελαφρυντικό ότι προκλήθηκε από τον αντίπαλο, γι’ αυτό και κατονομάστηκε ως ο αποκλειστικός υπαίτιος για τον αποκλεισμό στα πέναλτι. Την ίδια στιγμή που όλοι εκθείαζαν τον 18χρονο Μάικλ Όουεν, για το υπέροχο δεύτερο γκολ που είχε πετύχει, πείθοντας ότι ήταν το next big thing του αγγλικού ποδοσφαίρου.

 

Ο Βαλντεράμα

Η Κολομβία βίωνε το 1998 τις πρώτες συνέπειες της κρίσης που βίωσε τα ποδόσφαιρό της μέχρι τις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας. Το γεγονός ότι στήριζε ακόμα το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού της στον Κάρλος Βαλντεράμα, ο οποίος διήνυε το 37ο έτος της ηλικίας του, ήταν ενδεικτικό της κατάστασης. Η Αγγλία προηγήθηκε στο 20’ με δυνατό σουτ του Ντάρεν Άντερτον (ο οποίος μάλλον σημάδευε αλλού, αλλά τελικά έστειλε την μπάλα στο «Γ») και το γκολ του Μπέκαμ… καθάρισε την μπουγάδα νωρίς. Η Κολομβία ουσιαστικά δεν αντέδρασε.

 

 

Ο Βαλντεράμα δεν έτρεχε πολύ ούτε όταν ήταν νέος, αλλά η παρουσία του στο τερέν ήταν πληθωρική, που οι αντίπαλοι ένιωθαν την παρουσία του στο γήπεδο κάθε στιγμή. «Είναι αστείο, αλλά ο Βαλντεράμα φορούσα τόσα πολλά κολιέ, που… κουδούνιζε», δήλωσε πριν από λίγες μέρες στον «Guardian» ο αμυντικός της Αγγλίας, Γκρέαμ Λε Σο, ο οποίος συνέχισε σε ακόμα πιο γλαφυρό τόνο: «Κάθε φορά που έπαιρνε την μπάλα, μπορούσες να τον ακούσεις. Ήταν σαν να περνάει ένα έλκηθρο από δίπλα σου, με τα βραχιόλια του να κροταλίζουν. Αλλά και τα μαλλιά του έμοιαζαν να έχουν το δικό τους… βαρυτικό πεδίο, τον αισθανόσουν να πλησιάζει ακόμα κι αν δεν τον έβλεπες».

Ο Μπέκαμ, πάντως, επέλεξε τον Βαλντεράμα για να ανταλλάξει φανέλα μετά το τέλος του αγώνα, δείχνοντας τον σεβασμό του προς το πρόσωπό του. Γούρι δεν του έφερε, αλλά πλέον θα έχει συλλεκτική αξία.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς