Ο Ολυμπιακός παίζει μισή χρονιά, η Ομόνοια έχει ήδη επιτύχει

Ο Χρήστος Υφαντής γράφει για το βάρος που φέρει πάντοτε το φαβορί και επισημαίνει τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά της Ομόνοιας που δεν μπορούν υπό νορμάλ συνθήκες να προβληματίσουν τον Ολυμπιακό

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ

Γειασάν του μαγκίτη του προεδράρα της Ομόνοιας, που δεν δίστασε, μετά την πρόκριση της ομάδας του στα play off του UEFA Champions League έστω και με την ψυχή στο στόμα, να δηλώσει «Δεν φοβόμαστε τον Ολυμπιακό. Θα πάμε στο Καραϊσκάκη για να πάρουμε ένα θετικό αποτέλεσμα»…

Έτσι πρέπει να κάνουν (και να λένε) οι πρόεδροι, ανεξάρτητα με το τι πιστεύουν κατά βάθος ή τι λέει η καρδούλα τους. Μαγαζί έχουν και πρέπει να το υπερασπιστούν. Αν σημαίνουν αυτοί «εγκατάλειψη» η ομάδα τους δεν θα κατέβει καν στο γήπεδο για να παίξει.

Έχει κανένα νόημα η δήλωση του προέδρου της Ομόνοιας για τον Ολυμπιακό; Επηρεάζει σε κάτι την προετοιμασία των ερυθρολεύκων «για τους αγώνες της χρονιάς», όπως πολύ σωστά αποκαλούνται (και είναι) τα δύο ματς με την (άτυπη, λόγω covid -19) πρωταθλήτρια Κύπρου;

Προφανώς, όχι. Κι επειδή «άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας» ανάλογες δηλώσεις θα μπορούσε να καταθέσει και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, αλλά η διαδικασία αυτή δεν προκαλεί το παραμικρό ενδιαφέρον.

Αντίθετα, ενδιαφέρον (και μάλιστα σημαντικό) προκαλεί η κατάσταση του Ολυμπιακού και η λογική εκτίμηση των αγωνιστικών του δυνατοτήτων στον διαβολοβδομάδα που ξεκινάει την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου και λήγει την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020, καθώς η εξέλιξη της θα καθορίσει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, την πορεία της ομάδας στις φετινές διοργανώσεις, εθνικές και διεθνείς.

Ο λόγος; Ο Ολυμπιακός έχει το πρόβλημα, η Ομόνοια ό,τι καλό της τύχει θα το εισπράξει. Δυστυχώς ή ευτυχώς οι Ερυθρόλευκοι είναι σε θέση διακινδύνευσης ίσως και ολόκληρης της χρονιάς, καθώς η πρόκριση τους στη φάση των ομίλων του UEFA Champions League αποτελεί κινητήρια δύναμη για τους αγωνιστικούς σχεδιασμούς τους και την υψηλότατη οικονομική στήριξη που αυτοί απαιτούν για να αποδώσουν.

Τα έχει αυτά η θέση του φαβορί των δύο αναμετρήσεων και ο Ολυμπιακός είναι το φαβορί. Υπερέχει σε όλα τα μετρήσιμα μεγέθη της Ομόνοιας, συνεπώς μετέχει στην αγωνιστική διαδικασία από τη θέση της ομάδας που διακινδυνεύει συντριπτικά πολλά περισσότερα από ένα αντίπαλο που ξεπέρασε, ήδη, τις πρώιμες προσδοκίες του.

Είναι «καλή» η θέση του φαβορί για τον Ολυμπιακό; Εξαρτάται από το τι σημαίνει στην πράξη η θέση αυτή, πως εισπράττεται από την ομάδα, σε ποιες κινήσεις στο αγωνιστικό πεδίο οδηγεί και σε ποιες επιλογές στην προετοιμασία καταλήγει.

Το φαβορί δεν υπάρχει αφ’ εαυτού, δεν γεννιέται με την ιδιότητα αυτή, δεν την φέρει μαζί του ως κληρονομιά. Χρειάζεται να προσπαθεί σκληρά να την αποδεικνύει στο γήπεδο, ώστε να την αθροίζει κάθε χρόνο, κάθε αγωνιστική περίοδο και, στο τέλος, να την καθιστά υπολογίσιμη μονάδα υπεροχής σε αναμετρήσεις με αντιπάλους αντικειμενικά κατώτερης αγωνιστικής κατάστασης.

Ο Ολυμπιακός έχει δείξει ότι δεν αισθάνεται άσχημα με το ρόλο του φαβορί. Τα τελευταία χρόνια παράγει μια μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε αγώνες αντίστοιχης δυσκολίας και, έτσι ή αλλιώς, βρίσκει τον τρόπο να πάρει αυτό που θέλει και να πάει παρακάτω.

Το «πρόβλημα» του φετινού Ολυμπιακού είναι ότι, εξαιρουμένου του Μαρτίνς και της διοίκησης, κανείς δεν γνωρίζει πως είναι «ο κανονικός Ολυμπιακός» μετά τις προσθαφαιρέσεις που ήδη πραγματοποιήθηκαν και άλλες που επίκεινται, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των Μ.Μ.Ε.

Υποθέσεις κάνουν όλοι (πραγματικά ή υποθετικά ενδιαφερόμενοι) από τα ακούσματα που υπάρχουν, την μυθολογία που αναπτύσσεται, τις κινήσεις που καταγράφονται στο πεδίο των ποδοσφαιριστών που θα φύγουν και αυτών που θα έρθουν.

Ένα είναι βέβαιο. Ο φετινός Ολυμπιακός θα έχει πολλά νέα πρόσωπα σε σχέση με αυτόν της προηγούμενης περιόδου που θεωρήθηκε (και δικαίως) ο καλύτερος Ολυμπιακός όλων των εποχών. Και ήταν. Η ταχύτητα και η επάρκεια της προσαρμογής τους στο πλάνο του προπονητή είναι ζήτημα δικό του και μόνο.

Κατατίθεται, αρμοδίως, η βεβαιότητα πως η ομάδα θα είναι «ίδια και καλύτερη με πέρσι», συνεπώς κανείς δεν έχει, αυτή τη στιγμή, λόγο να αμφιβάλλει. Καθρέφτης όλων των καλών προθέσεων και των διαπιστώσεων είναι το γήπεδο.

Σε αυτή τη φάση στο γήπεδο απέναντι στον Ολυμπιακό θα βρεθεί μια ομάδα τρεχαλατζίδικη, σκληρή αμυντικά, κλειστή σε καβούκι και καλή στο «κλεψιμαίικο παιχνίδι». Μια ομάδα από αυτές που χαρακτηρίζονται ψυχοβγαλτικές κι έχουν μια αυξημένη ικανότητα να οδηγούν σε «στραβωμένο ματς», που εύκολα μπορεί να γυρίσει τούμπα.

Ακόμη κι έτσι ο Ολυμπιακός δεν μπορεί (λογικά) να αισθάνεται πως θα έχει σημαντικό πρόβλημα. Υπάρχει μεγάλη εμπειρία ανάλογων αγώνων και από το ελληνικό πρωτάθλημα.

Βεβαίως, η αίσθηση δεν αντικατοπτρίζει κάτι πραγματικό. Η αλήθεια είναι πάντα μια και εξελίσσεται πάνω στο χορτάρι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΠΟΨΗ

Οι πίνακες «made in Klattenburg» και η ευκαιρία των 21 διαιτητών

Ο Χρήστος Υφαντής επιχειρεί μια διαφορετική προσέγγιση στην ανακοίνωση των πινάκων διαιτησίας και αποκρυπτογραφεί τα «μηνύματα» που στέλνει ο επικεφαλής της ΚΕΔ
- Advertisement -