24.6 C
Athens

Ο ΠΑΟΚ δεν έχασε κανένα δικαστήριο από τον Ολυμπιακό, έχασε πέντε από τον νόμο

Ενδιαφέρουσα και σύμφωνη με την γενική θέση της εταιρείας η δημόσια τοποθέτηση του κ. Δούκα, εκπροσώπου τύπου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ σχετικά «με την δικαστική εξουσία, που είναι η συνταγματικά υπέρτατη εξουσία σε όλο τον κόσμο», ενώπιον της οποίας «ο ΠΑΟΚ δεν έχασε ακόμη δικαστήριο από τον Ολυμπιακό γιατί ακόμη δεν έχει δικαστήριο».

Για να του κάνω το χατίρι θα έλεγα ότι είναι και «πιασάρικη», με την έννοια ότι επιχειρεί συνειδητά να υπερβάλλει για να ικανοποιήσει τα αισθήματα του δικαστικού κόσμου, ενόψει επικείμενων δικαστικών εξελίξεων.

Λυπάμαι, που θα του το χαλάσω, αλλά τα πράγματα έχουν αλλιώς. Υπέρτατη εξουσία σε όλο τον κόσμο είναι ο νόμος. Η δικαστική εξουσία απλώς τον διερμηνεύει και τον εφαρμόζει, με βάση τα πραγματικά στοιχεία κάθε υπόθεσης.

Στην περίπτωση που τον ενδιαφέρει (ΠΑΟΚ – Ξάνθη, οικογένεια Σαββίδη και κυριαρχική επιρροή) υπάρχει νόμος. Είναι ο ν. 2725/1999. Με τις διατάξεις του αντιμετωπίζει με επάρκεια όλα τα ζητήματα φαινομένων πολυϊδιοκτησίας και με δεσμευτικό απόλυτα τρόπο «επιβάλλει» τις προβλεπόμενες ποινές.

Είναι κακός νόμος; Είναι παρωχημένος νόμος; Είναι (πιθανόν) αντισυνταγματικός νόμος; Να το συζητήσουμε (οι ειδικοί δηλαδή) και να αλλάξει. Υπάρχουν όλα τα εργαλεία σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Έως ότου συμβεί αυτό, όμως, αυτός ο νόμος υπάρχει, αυτός προβλέπει παραβιάσεις και αδικήματα, αυτός επιμερίζει ποινές (τα δικαστικά όργανα του ποδοσφαίρου απλώς την επιμέτρηση κάνουν), με αυτόν δικάζει η δικαιοσύνη, αυτόν, τέλος πάντων βρε αδερφέ, έχουμε,  με αυτόν πορευόμαστε.

Όταν (και αν) προκύψει άλλος, ίσως καλύτερος ή σύμφωνος με τις απόψεις του κ. Δούκα, θα πορευόμαστε με τον νέο, τον καταλληλότερο.

Σύμφωνα με αυτόν τον υφιστάμενο σήμερα νόμο (που δεν έχει αλλάξει, ούτε προβλέπεται σύντομα αυτό να συμβεί) η μόνη αρμόδια αρχή (επιτροπή) στην ελληνική επικράτεια για να ερευνά και να αντιμετωπίζει (και με δικαστική ενώπιον της διαδικασία) τις περιπτώσεις πολυϊδιοκτησίας στο ποδόσφαιρο είναι η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (Ε.Ε.Α.). Σε πρώτο και τελευταίο βαθμό; Ναι, και τα σκυλιά δεμένα. Αυτό λέει ο νόμος!

Την μοναδικότητα της την έχει αναγνωρίσει και η ίδια η ΕΠΟ, η οποία, με την απόφαση της 31ης Ιουλίου 2019, αποδέχθηκε και την γενικευμένη ισχύ των διατάξεων του ν. 2725/1999 και την αποκλειστικότητα της Ε.Ε.Α. στην διερεύνηση και εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων. Τι άλλο αποδέχθηκε η ΕΠΟ; Την εφαρμογή της προβλεπόμενης στο νόμο διαδικασίας, δηλαδή την πλήρη δεσμευτικότητα του πορίσματος της Ε.Ε.Α. και την συγκεκριμένη και καταγεγραμμένη δυνατότητα των δικαστικών οργάνων του ποδοσφαίρου απλώς να επιμετρούν τις ποινές. Τίποτε άλλο δεν μπορούν να κάνουν.

Θα μου επιτρέψει ο κ. Δούκας να του υπενθυμίσω, πως ολόκληρη αυτή την εξέλιξη, που έλαβε χώρα στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ στις 31 Ιουλίου 2019, «την ευλόγησε» με την παρουσία του και τη δυναμική (όπως πάντα) ψήφο του ο εκλεκτός νομικός περί το ελληνικό ποδόσφαιρο και Διευθύνων Σύμβουλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κ. Χρυσόστομος Γκαγκάτσης. Μήπως θυμάται ο κ. Δούκας για ποιο λόγο και με ποια αφορμή προκλήθηκε αυτή η ψηφοφορία;

Επίσης, να του διευκρινίσω, ότι η «κρατική επιτροπή» (δηλαδή η Ε.Ε.Α.) δεν είναι υπεράνω του συντάγματος, επειδή, πολύ απλά, ο νόμος που προβλέπει την ίδρυση της, τις αρμοδιότητες της και τις λειτουργίες της έχει κριθεί, κατ’ επανάληψη, συνταγματικός (και όταν ψηφίστηκε και αργότερα).

Σύμφωνα με τον ν.2725/1999, λοιπόν, ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη κρίθηκαν, από τα προβλεπόμενα στο νόμο όργανα της ελληνικής πολιτείας, δηλαδή την Ε.Ε.Α., ένοχοι «για έλεγχο και κυριαρχική επιρροή» και αυτό δεν αλλάζει. Τελεία παράγραφος. Άλλο δεν έχει.

Α, να μην το ξεχάσω! Ο ΠΑΟΚ έχει χάσει, μέχρι σήμερα, πέντε δίκες από τον Ολυμπιακό. Ε.Ε.Α., Πειθαρχική Επιτροπή της Super League, Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, Διοικητικό Εφετείο και Συμβούλιο της Επικρατείας.

Του απαγορεύει αυτό να επιδιώκει, για όσο χρόνο και σε όσους βαθμούς δικαιοσύνης μπορεί να προσφύγει, την δικαίωση του όπως ο ίδιος πιστεύει; Όχι, και καλά κάνει που επιδιώκει να «δικαιωθεί» κάποια στιγμή.

Με τρικάκια όμως του στυλ «δεν έχει γίνει ακόμη δικαστήριο, άρα ο ΠΑΟΚ δεν έχασε δικαστήριο από τον Ολυμπιακό» δεν πείθει ούτε τη Θύρα 4. Άσε, που η διατύπωση αποτελεί ύβρη για τους εραστές του νόμου, που είναι οι δικαστικοί.

Υ.Γ. Ο ΠΑΟΚ όντως δεν έχασε κανένα δικαστήριο από τον Ολυμπιακό. Από τον ν. 2725/1999 έχασε. Ο Ολυμπιακός ήταν απλώς με την πλευρά του νόμου.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς