18.7 C
Athens

Οι δυο όψεις της ΠΑΕ ΠΑΟΚ: Από τη μια το χάλι εντός γηπέδου και από την άλλη οι χειρισμοί για τη νέα Τούμπα

Ο Χρήστος Υφαντής προσπαθεί να καταλάβει αν για τις επιδόσεις εντός αγωνιστικού χώρου αλλά και έξω από αυτόν - με αφορμή τις εξελίξεις στο γηπεδικό - υπεύθυνη είναι η ίδια ΠΑΕ και όχι κάποιος εξωτερικός συνεργάτης...

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ

Λογικά υποθέτοντας κανείς θα πρέπει να πρόκειται για την ίδια εταιρεία. Ότι οι επιδόσεις της εντός δεν έχουν καμία σχέση με αυτές εκτός γηπέδου θα αφορά, λογικά πάλι, στο επίπεδο της διαχείρισης και στα πρόσωπα.

Το θέμα είναι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Όχι αυτή με την οποία είναι έτοιμοι (οι ίδιοι το βροντοφωνάζουν στα social media με κάθε ευκαιρία) να εξεγερθούν οι οπαδοί της επειδή δεν αντέχουν να βλέπουν την εικόνα (στην ουσία για κατάντια πρόκειται) που παρουσιάζει πάνω στο χορτάρι και την οποία δεν νταγιαντούν όσο καλή διάθεση και να έχουν, όσο και να θέλουν να την αντιμετωπίσουν ως κάτι που διορθώνεται.

Ξέρουν πως στα επόμενα χρόνια με τις εξελίξεις που σημειώνονται εκτός συνόρων (νέο UEFA Champions League, νέο UEFA Conference Cup) και την επιρροή που θα έχουν στις εθνικές διοργανώσεις ο ΠΑΟΚ πολύ δύσκολα θα σηκώσει κεφάλι, ειδικά απέναντι στον Ολυμπιακό, καθώς αυτόν αναγνωρίζει (καλώς ή κακώς) ως βασικό αντίπαλο. Τα μεγέθη έχουν διαφοροποιηθεί αισθητά, στην ουσία πολύ δύσκολα θα συναντηθούν σε ανταγωνιστικούς ρόλους οι δύο ομάδες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο «Δικέφαλος» δεν πρέπει να αλλάξει τη μοίρα του (να το προσπαθήσει τουλάχιστον) με επιλογές τεχνοκρατικές και σύγχρονες.

Το σημαντικό νέο για τον ΠΑΟΚ αφορά «στην άλλη ΠΑΕ», αυτή που διαχειρίζεται (αν τελικώς το κάνει αυτή και δεν έχει δοθεί σε ιδιωτική εταιρεία εκτός) το project του νέου γηπέδου της ομάδας, αλλά και το μεσοδιάστημα μεταξύ της έναρξης των εργασιών και της ολοκλήρωσης τους.

Στην ουσία πρόκειται για το μέλλον (ή ένα μεγάλο, πολύ μεγάλο μέρος από αυτό) της ομάδας, καθώς μια νέα Τούμπα, σύγχρονη, ασφαλής, λειτουργική και οικονομικά αυτάρκης, είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση για την οικογένεια του ΠΑΟΚ και για την ίδια την εταιρεία.

Η προ τριημέρου έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για την ανάπλαση του γηπέδου και του περιβάλλοντος χώρου ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο το μεγαλύτερο μέρος της απαιτούμενης προεργασίας για να αποκτήσει ο ΠΑΟΚ και η Θεσσαλονίκη σε ένα ορατό μέλλον ένα γήπεδο που μπορεί να φιλοξενήσει με άνεση τις φιλοδοξίες του, οι οποίες (επιβάλλεται να) είναι μεγάλες. Είναι ένα θέμα όντως υπερτοπικού χαρακτήρα.

Αν στην εξέλιξη αυτή προσθέσει κανείς και την εξαγγελία (στη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου) του νέου αθλητικού νόμου (με την υπογραφή του κ. Αυγενάκη) που λύνει, με τον καλύτερο τρόπο, το θέμα του κόστους της προσωρινής μετεγκατάστασης του ΠΑΟΚ στο Καυταντζόγλειο (μετακυλίει το κόστος ανακατασκευής και λειτουργίας, που θα αναλάβει ο ΠΑΟΚ  στα ενοίκια), τότε είναι σαφές πως ο δρόμος για την συντομότατη έναρξη των εργασιών είναι ανοιχτός και στρωμένος με ροδοπέταλα.

Είναι σαφές, απολύτως ξεκάθαρο, ότι ο ΠΑΟΚ χρειάζεται και προσβλέπει σε ένα νέο γήπεδο, όπως αυτό έχει εξαγγελθεί και έχει περιγραφεί η κατασκευή του, για να ολοκληρώσει, εκτός των άλλων, τη μετάβαση του από την παλαβομάρα του παραδοσιακού «μακεδονισμού» στη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα και να διασυνδεθεί οργανικά με τις ποδοσφαιρικές εξελίξεις εκτός συνόρων για να ξεφύγει οριστικά από την κατασκευασμένη καρμοιριά της περιοχής που εδρεύει.

Είναι καταπληκτικό να σκεφθεί κανείς πως εξελίσσονται τα δύο βασικά project της εταιρείας.

Η ομάδα και όλοι οι περί αυτήν έχουν καταστεί από ικανού χρόνου «του κόσμου το περίγελο» (σκληρή έκφραση, αλλά δάνειο από σχόλιο οπαδού της ομάδας στα social media), συγκεντρώνουν τη μήνι των οπαδών, προκαλούν μικρούς εμφυλίους πολέμους με επίκεντρο τον Πάμπλο Γκαρσία και αναζωπυρώνουν συζητήσεις περί της πιθανότητας να ξανακερδίσει ένα πρωτάθλημα ο ΠΑΟ μετά από 35 χρόνια.

Η ομάδα που διαχειρίζεται την υπόθεση «νέα Τούμπα» (με όλες τις κυβερνητικές και πολιτικές βοήθειες και τις τεχνοκρατικές προσεγγίσεις, τις οποίες υποβοηθά μελετητικά και σχεδιαστικά) δεν επιβεβαιώνει μόνο την αξιοσύνη της με βάση τις εξελίξεις που σημειώνονται. Προσφέρει όραμα σε μια περίοδο που όλοι στον «Δικέφαλο» χρειάζονται οπωσδήποτε οξυγόνο για να σταθούν στα πόδια τους και να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες δυσκολίες που έρχονται, ειδικά αν η ομάδα «καταφέρει» να μείνει εκτός διοργανώσεων UEFA για την επόμενη περίοδο.

Επαναλαμβάνω δεν γνωρίζω αν την υπόθεση του νέου γηπέδου τη χειρίζεται (σε πολιτικό και οργανωτικό επίπεδο εννοώ, οι ειδικοί μηχανικοί σίγουρα θα είναι εξωτερική συνεργασία) ένα τμήμα της ΠΑΕ ή έχει ανατεθεί σε εξωτερικό συνεργάτη.

Μακάρι να συμβαίνει το δεύτερο, γιατί αν όντως συμβαίνει το πρώτο είναι να τρελαίνεται κανείς με την απύθμενη ποιοτική διαφορά μεταξύ των δύο διαχειρίσεων.

Λες και δύο διαφορετικοί εντελώς κόσμοι ζουν και λειτουργούν στο ίδιο κορμί με τον ένα να απέχει μίλια από τον άλλο. Αυτή είναι όντως μια συνθήκη για να σε οδηγήσει στην παράνοια!

Κλάτενμπεργκ, το αξεπέραστο εμπόδιο για την παλιοπαρέα που κάνει κουμάντο στην ΕΠΟ

Ο Χρήστος Υφαντής αποτυπώνει την αγωνία που επικρατεί πίσω από τις φυλλωσιές ευκαλύπτων του Πάρκου Γουδή για το αν θα «πιεστεί» αποτελεσματικά ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ προκειμένου να αποχωρήσει, αφήνοντας την ΚΕΔ στα χέρια των τροβαδούρων της εξυγίανσης

LIVE: ΑΡΜΑΝΙ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Παρακολουθήστε τη live περιγραφή του αγώνα ΑΡΜΑΝΙ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ για τη 12η αγωνιστική της Euroleague

ΠΑΟΚ: «Ντόπες» από Σαββίδη μέσω Skype – Ζήτησε τη νίκη στη Σλοβακία

Ο ΠΑΟΚ δίνει πρόωρο «τελικό» πρόκρισης στην Μπρατισλάβα απέναντι στη Σλόβαν απόψε το βράδυ (19:45) και σε αυτά τα πλαίσια ο Ιβάν Σαββίδης φαίνεται...

Κλάτενμπεργκ, το αξεπέραστο εμπόδιο για την παλιοπαρέα που κάνει κουμάντο στην ΕΠΟ

Ο Χρήστος Υφαντής αποτυπώνει την αγωνία που επικρατεί πίσω από τις φυλλωσιές ευκαλύπτων του Πάρκου Γουδή για το αν θα «πιεστεί» αποτελεσματικά ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ προκειμένου να αποχωρήσει, αφήνοντας την ΚΕΔ στα χέρια των τροβαδούρων της εξυγίανσης

Ανέστης Δαλακούρας: Ο τίμιος στρατιώτης της πίσω ζώνης του Ολυμπιακού

Ο Ανδρέας Καταχανάς γράφει για την πολύτιμη συμβολή του Εβρίτη ακραίου στην υποδοχή των πρωταθλητών Ελλάδας, τις λύσεις και την ηρεμία που προσφέρει στο διάστημα της απουσίας του τραυματία Μιγιαΐλοβιτς

Δεύτερος ο Άρης, μάχη ΑΕΚ – ΠΑΟΚ για την 4η θέση: Η βαθμολογία της Super League χωρίς «φτιασίδια»

Από τη μια η αφαίρεση βαθμών του Άρη, από την άλλη οι τουλάχιστον δυο αλλοιώσεις αποτελεσμάτων υπέρ της ΑΕΚ. Δείτε πώς θα ήταν η βαθμολογία του πρωταθλήματος με καθαρά αγωνιστικά κριτήρια!