More

  Οι καταγγελίες του Βράνιες, η αποστασιοποίηση της ΑΕΚ και η Επιτροπή Δεοντολογίας

  Ο Χρήστος Υφαντής εξηγεί γιατί η ΑΕΚ αρνήθηκε την ενημέρωσή της και όχι την ουσία όσων κατήγγειλε ο Βράνιες και περιγράφει την πορεία της υπόθεσης από εδώ και πέρα

  ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ

  Έσπευσε ασθμαίνουσα η ΠΑΕ ΑΕΚ να διασκεδάσει, με επίσημη διαρροή, τις αποκαλύψεις του Βράνιες, με τις οποίες κατάγγειλε μια απόπειρα να προσεγγιστεί από ένα Σέρβο μάνατζερ για να δωροδοκηθεί ενόψει του διαβόητου αγώνα ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, στο τέλος του οποίου εμφανίστηκε στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο η εικόνα του κ. Σαββίδη με το πιστόλι στη μέση του.

  Κι επειδή η ουσία είναι στις λεπτομέρειες, η «Ένωση» δεν επιχείρησε να αποδομήσει τη δήλωση – καταγγελία του πρώην ποδοσφαιριστή της, δεν αντέδρασε με αίσθηση χιούμορ ή σκωπτικά, απάντησε επί της ουσίας της υπόθεσης κι αυτό έχει την αξία του.

   

  Τι έκανε αμέσως η ΑΕΚ; Αρνήθηκε, όχι την καταγγελθείσα απόπειρα, αλλά ότι ενημερώθηκαν, προφορικά έστω, οι άνθρωποι της, δηλαδή ο κ. Μελισσανίδης, από τον Σερβοβόσνιο στόπερ για όσα υποτίθεται ότι ειπώθηκαν τηλεφωνικώς μεταξύ του Βράνιες και του μάνατζερ.

  Η επιθυμία της ΠΑΕ να αποστεί από κάθε είδους ενημέρωση, έγγραφη ή προφορική,  για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δεν έχει να κάνει με τη συμμαχία της με τον Ιβάν Σαββίδη ή την απόφαση της να υπερασπιστεί και πάλι μια αβελτηρία του ΠΑΟΚ, όπως εκείνη η διάσημη πατατιά με τις μη επικυρωμένες Κάρτες Υγείας 12 ποδοσφαιριστών του που οδήγησε τον βόρειο «Δικέφαλο» σε καθεστώς αιχμαλωσίας.

   

  Η άρνηση κάθε ενημέρωσης για «απόπειρα δωροδοκίας» προσβλέπει στην ακύρωση εφαρμογής στην υπόθεση, εξαιτίας της δήλωσης Βράνιες, της διάταξης του άρθρου 30 του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΠΟ που περιγράφει συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες πρέπει να επιδοθεί όποιος αντιληφθεί ή ενημερωθεί για μια απόπειρα δωροδοκίας και να ενημερώσει επισήμως την ΕΠΟ ή την διοργανώτρια αρχή.

  Αναφέρει ο Κώδικας Δεοντολογίας:

  «Άρθρο 30 Υποχρέωση ενημέρωσης ποδοσφαιρικών αρχών

  1. Όλα τα πρόσωπα που δεσμεύονται από τον παρόντα Κώδικα υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα εντός σαράντα οχτώ (48) ωρών τη διοργανώτρια αρχή και την ΕΠΟ σε οποιαδήποτε περίπτωση προσεγγιστούν με σκοπό τη χειραγώγηση της πορείας και/ή του αποτελέσματος αγώνα με αντιαθλητικό, ανήθικο ή διεφθαρμένο τρόπο. Εάν υποπέσει στην αντίληψή τους εμπλοκή άλλων προσώπων σε τέτοιες δραστηριότητες υποχρεούνται εντός πέντε (5) ημερών να ενημερώσουν τη διοργανώτρια αρχή ή την ΕΠΟ.
  2. Στα πρόσωπα της παραγράφου 1, εφόσον παραλείψουν να ενημερώσουν τη διοργανώτρια ή την ΕΠΟ για οτιδήποτε σχετικό υποπέσει στην αντίληψή τους, επιβάλλεται η ποινή της απαγόρευσης να εκτελούν οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για δύο (2), τουλάχιστον, έτη.
  3. Σε περίπτωση επανάληψης επιβάλλεται ποινή ισόβιου αποκλεισμού ενασχόλησης με το άθλημα του ποδοσφαίρου».

  Η άρνηση της ΠΑΕ ΑΕΚ ότι ενημερώθηκε από τον Βράνιες για την υπόθεση αυτή (όσο και να δείχνει να είναι τουλάχιστον περίεργη σε πρώτη ανάγνωση) έχει σαν στόχο να μην ενεργοποιηθεί σε βάρος του κ. Μελισσανίδη (αυτόν υποτίθεται ότι ενημέρωσε ο Σερβοβόσνιος στόπερ για το τηλεφώνημα που δέχθηκε) το άρθρο 30, γιατί τότε θα μπορούσε να βρεθεί κατηγορούμενος πως δεν ενημέρωσε, όπως είχε υποχρέωση, την διοργανώτρια αρχή και την ΕΠΟ εντός πέντε (5) ημερών και κινδύνευε με ποινή απαγόρευσης να εκτελεί οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για δύο (2), τουλάχιστον, χρόνια.

  Πάρτε μέρος στον εβδομαδιαίο διαγωνισμό του FWS!

  Η απάντηση της ΑΕΚ «δεν γνωρίζουμε τίποτε, πρώτη φορά το ακούμε» αυτή την πιθανότητα έρχεται να καλύψει σε πρώτη φάση, ώστε να διαφύγει η ΠΑΕ στο πρόσωπο του κ. Μελισσανίδη την κλήση σε απολογία με την κατηγορία ότι δεν ενήργησε όπως το άρθρο 30 του Κώδικα δεοντολογίας προβλέπει.

  Κι επειδή τα αδικήματα αυτού του είδους (προσέγγιση ή απόπειρα προσέγγισης για χειραγώγησης της πορείας ή/και του αποτελέσματος ενός αγώνα με αντιαθλητικό, ανήθικο ή διεφθαρμένο τρόπο) σύμφωνα με τον Κώδικα είναι απαράγραπτα (δεν παραγράφονται ποτέ) το ίδιο απαράγραπτο είναι και το περιεχόμενο της διάταξη του άρθρου 30, μπορεί, δηλαδή, να εφαρμοστεί ανά πάσα στιγμή που έγινε γνωστή η προσέγγιση ανεξαρτήτως του χρόνου που μεσολάβησε.

   

  Για να προλάβει «περίεργες» εξελίξεις ενήργησε έτσι η ΑΕΚ και από την πλευρά της ορθώς έπραξε, το ζήτημα είναι τι θα πράξει για την δήλωση/καταγγελία Βράνιες η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ (συνεχίζει να έχει αρμοδιότητα για την υπόθεση ακόμη και τώρα που ο ποδοσφαιριστής έχει εγκαταλείψει τη χώρα) από την ώρα που βούιξε ο τόπος με όσα είπε ο παίκτης και τα όσα υπονόησε.

  Το άνοιγμα φακέλου για την καταγγελία αυτή, η συγκέντρωση του υλικού που έχει δημοσιοποιηθεί και μια πρώτη προσέγγιση του Βράνιες για να καταθέσει επισήμως ενώπιον εντεταλμένου μέλους της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ είναι τα πρώτα απαραίτητα βήματα.

  Από εκεί και μετά όλα θα πάρουν το δρόμο τους, όπως γίνεται πάντα…

   

  2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μπορεί η ΑΕΚ να αποστασιοποιήθηκε, αλλά η Δικαιοσύνη δεν αποστασιοποιείται ποτέ.
   Οψόμεθα…

  2. Επιτροπή δεοντολογίας και τρίχες κατσαρές. Ας ήταν υπόθεση που αφορά εμπλοκή των ονομάτων Ολυμπιακός και Μαρινάκης θα είχε εκδώσει παραγγελία ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και θα το είχε ήδη αναθέσει σε ειδικό Εφέτη-Ανακριτή.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  ΑΠΟΨΗ

  Ο «αγωνιστής» Μάκης Αγγελόπουλος και η μπανανόφλουδα που πάτησε ο Β. Λιόλιος

  Ο Μέγας Διδάσκαλος γράφει για την ξεκαρδιστική ανακοίνωση του «αντιστασιακού» Μ. Αγγελόπουλου και αποκαλύπτει την παγίδα στην οποία έπεσε μέσα ο υποψήφιος πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος
  - Advertisement -