20.7 C
Athens

Οι παίκτες που επέστρεψαν στον Παναθηναϊκό

Δέκα είναι συνολικά οι μπασκετμπολίστες που φόρεσαν την «πράσινη» φανέλα, έφυγαν και γύρισαν εκ νέου στην ομάδα.

Ούτε ένας, ούτε δύο… Δέκα είναι συνολικά οι παίκτες που αγωνίστηκαν στον Παναθηναϊκό, έφυγαν και γύρισαν εκ νέου στην ομάδα. Ο τελευταίος που έβαλε το όνομά του σε αυτή τη λίστα είναι ο Γιώργος Παπαγιάννης, ενώ κάτι ανάλογο συνέβη πριν από λίγες ημέρες και με τον Στεφάν Λάσμε.

Ας δούμε, λοιπόν, όλους τους παίκτες που έκαναν αυτή τη διαδρομή:

Ιμπραήμ Κουτλουάι

Ο Τούρκος ντύθηκε στα «πράσινα» το 2001, μετά την πρώτη του σεζόν στην Ελλάδα με τη φανέλα της ΑΕΚ και κατάφερε να «δεθεί» με τον κόσμο και να τα κατακτήσει όλα με τον Παναθηναϊκό (Ευρωλίγκα το 2002 και νταμπλ το 2003).

Μετά την επιστροφή στα πάτρια εδάφη και την Ούλκερ και το πέρασμα από το ΝΒΑ με τους Σούπερσονικς, στα μέσα της σεζόν 2004-2005 γύρισε στο ΟΑΚΑ, πανηγυρίζοντας άλλο ένα νταμπλ και πρόκριση στο Final Four της Μόσχας.

Βασίλης Σπανούλης

Το 2005 ο «Kill Bill» αποτέλεσε μια εξαιρετική προσθήκη για το ρόστερ του Παναθηναϊκού. Την πρώτη του σεζόν, πανηγύρισε το νταμπλ και μέσω των εμφανίσεών του στην Ευρωλίγκα, αλλά και με την Εθνική ομάδα έβγαλε άμεσα… διαβατήριο για το ΝΒΑ και τους Χιούστον Ρόκετς.

Μετά την σύντομη θητεία του στο ΝΒΑ (2006-2007), η «αγκαλιά» του Παναθηναϊκού ήταν ανοικτή και η επιστροφή πραγματοποιήθηκε μόλις ένα χρόνο μετά. Το 2007 επέστρεψε στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό, όπου έμεινε μία τριετία ως το 2010 και πήρε τρία πρωταθλήματα, δύο κύπελλα και μία Ευρωλίγκα, με αποκορύφωμα το «τριπλ κράουν» του 2009.

Αντώνης Φώτσης 

Στον Αντώνη Φώτση ανήκει το ρεκόρ επιστροφών στον Παναθηναϊκό, αφού μέτρησε αισίως τέσσερις διαφορετικές θητείες μέσα σε 20 χρόνια.

Σε αυτό το διάστημα φόρεσε για 12 χρόνια την φανέλα με το «τριφύλλι». Αρχικά αποκτήθηκε ως βενιαμίν της ομάδας το 1997 και αφού εξελίχθηκε σε βασικότατο στέλεχος, το 2001 αποχώρησε για να κάνει πραγματικότητα το όνειρο του ΝΒΑ με τους Γκρίζλις.

Το 2002 επέστρεψε για μία σεζόν, για να αποχωρήσει εκ νέου, με προορισμό τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Ντιναμό Μόσχας, πριν επιστρέψει για τρίτη φορά στο ΟΑΚΑ, από το 2008 ως το 2011. Στη συνέχεια μετακόμισε στο Μιλάνο, αφού απέρριψε την πρόταση ανανέωσης από τους «πράσινους», με τους οποίους έσμιξε ξανά το 2013. Η τέταρτη θητεία του Φώτση ολοκληρώθηκε πέρυσι το καλοκαίρι. Ο Αντώνης Φώτσης κατέκτησε 19 κούπες με τον Παναθηναϊκό (τρεις Ευρωλίγκες, δέκα πρωταθλήματα και έξι κύπελλα).

Σαρούνας Γιασικεβίτσιους 

Ο αγαπημένος «Σάρας» των φίλων του Παναθηναϊκού ήρθε με τιμές το 2007 μετά από ένα μεταγραφικό σίριαλ στο οποίο είχε εμπλακεί και ο Ολυμπιακός και μέσα σε μια τριετία πανηγύρισε μία Ευρωλίγκα, τρία πρωταθλήματα, δύο κύπελλα. Μετά το… διάλειμμα της σεζόν 2010-2011 επέστρεψε για δεύτερη θητεία με άλλο ένα κύπελλο και ως μέλος της τελευταίας ομάδας της εποχής του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Μάικ Μπατίστ 

Ο Μάικ Μπατίστ είναι ο μακροβιότερος ξένος στην ιστορία της ομάδας και σε εννέα χρόνια (2003-2012) με τη φανέλα του Παναθηναϊκού «δέθηκε» με τον κόσμο της ομάδας, ενώ η αποχώρησή του το 2012 αποδείχθηκε προσωρινή, αφού επέστρεψε το 2013 για άλλη μία χρονιά κι άλλο ένα νταμπλ. Σε αυτή τη δεκαετία συνολικά ο Μπατίστ μέτρησε 19 τίτλους (τρεις Ευρωλίγκες, εννέα πρωταθλήματα και έξι κύπελλα).

Νικ Καλάθης 

Ο Παναθηναϊκός ήταν ο πρώτος επαγγελματικός σταθμός του Νικ Καλάθη, ο οποίος από το 2009 ως το 2012 τα γεύτηκε όλα στο ΟΑΚΑ. Το 2012 αποχώρησε με προορισμό αρχικά το Κράσνονταρ για την Λοκομοτίβ Κουμπάν και στη συνέχεια το ΝΒΑ. Το 2015 γύρισε στην Ελλάδα για λογαριασμό του «τριφυλλιού», όπου θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του για τρία ακόμη χρόνια αφού πρόσφατα ανανέωσε το συμβόλαιό του. Ο ηγέτης των «πρασίνων έχει κατακτήσει οκτώ τίτλους (μία Ευρωλίγκα, τέσσερα πρωταθλήματα και τρία κύπελλα).

Ιαν Βουγιούκας

Ο Βουγιούκας πέρυσι εμφανίστηκε εκ νέου στο ΟΑΚΑ, για να μπει στο… κλαμπ των επιστροφών. Ο Ελληνας σέντερ το 2010 αποκτήθηκε από τους «πράσινους» και αποτέλεσε βασικό στέλεχος της ομάδας για μια διετία, με απολογισμό τρεις τίτλους (μία Ευρωλίγκα, ένα πρωτάθλημα κι ένα κύπελλο), ενώ επέστρεψε το 2017 για να πανηγυρίσει άλλο ένα πρωτάθλημα και μάλιστα ως αρχηγός, στοχεύοντας σαφώς σε ακόμα περισσότερους τίτλους.

Μάικ Τζέιμς 

Ο Μάικ Τζέιμς τη σεζόν 2016-2017 ήταν εκ των βασικότατων στελεχών του Παναθηναϊκού, προσφέροντας στην κατάκτηση του νταμπλ στην Ελλάδα, με τις εμφανίσεις του στα ντέρμπι και παρότι το καλοκαίρι του 2017 αποχώρησε για να κυνηγήσει το όνειρο του ΝΒΑ, στο δεύτερο μισό της σεζόν επέστρεψε για μια σύντομη όπως αποδείχθηκε θητεία, έχοντας συμβολή στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Στεφάν Λάσμε

Το φετινό καλοκαίρι μπήκε μεταγραφικά για τον Παναθηναϊκό, με την επιστροφή του αγαπημένου για τον κόσμο της ομάδας, Στεφάν Λάσμε. Ο Γκαμπονέζος σέντερ τη διετία 2012-2014 ήταν από τα βασικά και αναντικατάστατα στελέχη, στο δρόμο για τα δύο κολλητά νταμπλ, στη συνέχεια αποχώρησε και πρόσφατα επέστρεψε για μια δεύτερη θητεία.

Γιώργος Παπαγιάννης

Η τελευταία των μεγάλων επιστροφών, με τον «Big Papa» να επανέρχεται στο ΟΑΚΑ. Το 2014 αποκτήθηκε ως νεαρός κι ελπιδοφόρος σέντερ και το 2016 «άνοιξε» τα φτερά του για το ΝΒΑ, μετά την επιλογή στο Νο13 του ντραφτ. Δύο χρόνια μετά, ο Παπαγιάννης, που είχε κατακτήσει δύο κύπελλα στην πρώτη του θητεία, θα φορέσει και πάλι τη φανέλα του Παναθηναϊκού, φιλοδοξώντας να προσθέσει κι άλλους τίτλους στο παλμαρέ του.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς