24.3 C
Athens

Οικολογία και Κατασκευή Ιστοσελίδων: Οικολογία και Επιχειρήσεις

Οικολογία και Κατασκευή Ιστοσελίδων | Οικολογία και Επιχειρήσεις : Για να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα, οι προγραμματιστές κόβουν τον κώδικα. Ονομάστε τον πράσινο προγραμματισμό.

Ο DANNY VAN KOOTEN είναι Ολλανδός προγραμματιστής που αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή άνθρακα με το να μην τρώει πλέον βόειο κρέας ή να πετάει με αεροπλάνα. Στη συνέχεια, πριν από πέντε μήνες, έκανε μια αλλαγή που είχε ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο – και χρειάστηκε μόνο μερικά πατήματα πλήκτρων και λίγες γραμμές κώδικα.

Ο Van Kooten είναι ο συγγραφέας μιας δημοφιλούς προσθήκης WordPress που βοηθά τους ιδιοκτήτες ιστότοπων να χρησιμοποιούν την υπηρεσία Mailchimp λίστας αλληλογραφίας.

Εγκαταστήστε την προσθήκη του van Kooten και οι επισκέπτες μπορούν να εγγραφούν στη λίστα Mailchimp απευθείας μέσω μιας φόρμας που είναι ενσωματωμένη στον ιστότοπό σας.

Η προσθήκη του καθιστά επίσης τον ιστότοπο ελαφρώς μεγαλύτερο με την προσθήκη αρκετών χιλιάδων περισσότερων γραμμών κώδικα. Κάθε φορά που κάποιος επισκέπτεται τη σελίδα σας, ένας διακομιστής πρέπει να στέλνει μέρος του κώδικα του van Kooten στο πρόγραμμα περιήγησης του.

Η αποστολή δεδομένων σε πρόγραμμα περιήγησης χρησιμοποιεί ενέργεια. Όσο λιγότερος κωδικός στέλνετε, τόσο λιγότερη ενέργεια χρησιμοποιείτε.

Έτσι ο van Kooten αποφάσισε να μειώσει τα πράγματα. Επέστρεψε την προσθήκη του, καθιστώντας το πιο αποτελεσματικό, οπότε τώρα στέλνει 20 KB λιγότερα δεδομένα. Συνολικά, ο ιστότοπος θα χρησιμοποιούσε λιγότερη ενέργεια κάθε μέρα.

Φυσικά, 20 KB είναι μια πολύ μικρή μείωση αν το δείτε μεμονωμένα. Ωστόσο, δεδομένου ότι 2 εκατομμύρια ιστότοποι χρησιμοποιούν την προσθήκη του τα μεγέθη πλέον σοβαρεύουν.

Σύμφωνα με την ακατέργαστη εκτίμησή του, η περικοπή του κώδικα μείωσε τη μηνιαία παραγωγή CO2 στον κόσμο κατά 59.000 κιλά, περίπου ισοδύναμη με την πτήση από τη Νέα Υόρκη στο Άμστερνταμ και πίσω 85 φορές.

Η ενέργεια και το σκεπτικό του Van Kooten μοιράζεται από τους σχεδιαστές ιστοσελίδων σε όλο τον πλανήτη. Το αποκαλούν «βιώσιμο» σχεδιασμό λογισμικού και προωθείται από τεχνολόγους που μετρούν τον ενεργειακό προϋπολογισμό σχεδόν κάθε διαδικτυακού οικοσυστήματος πληροφοριών .

Είναι ένα περιβάλλον πλούσιο σε στόχους. Επειδή μεγάλο μέρος της ζωής μας διαμεσολαβείται από λογισμικό, τα μικροσκοπικά τσιμπήματα στον κώδικα   μπορούν να μεταμορφώσουν κυριολεκτικά την κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για την λειτουργία τους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι την άνοιξη που μας πέρασε , μια ομάδα μαθητών σχεδίασε ένα φίλτρο Instagram που μειώνει το μέγεθος του αρχείου μιας φωτογραφίας που δημοσιεύετε κατά 40 τοις εκατό. Μετατρέπει την εικόνα σε ρετρό pointillization που θυμίζει ασπρόμαυρη φωτογραφία εφημερίδας του μεσαίου αιώνα.

Ο στόχος δεν ήταν απλώς η εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά η παραγωγή κάτι τόσο δροσερού που οι άνθρωποι «θα ήθελαν να τη χρησιμοποιήσουν», όπως μου είπε ο Danique de Bies, ένας από τους μαθητές.

Ακόμα και απλές συνήθειες  στον τρόπο χρήσης της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μπορούν να κάνουν την διαφορά. Εάν κάθε ενήλικας στο Ηνωμένο Βασίλειο έστειλε ένα μικρότερο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου «ευχαριστώ» την ημέρα, θα μείωνε 16 τόνους άνθρακα κάθε χρόνο.

Η κωδικοποίηση του ψηφιακού μας κόσμου για χρήση λιγότερης ενέργειας το  καθιστά όμως συχνά πιο ευχάριστο και όχι μόνο λιγότερο ενεργειακά κοστοβόρο.

Σκεφτείτε, ας πούμε, όλο αυτόν τον κώδικα διαφήμισης που φουσκώνει τους ιστότοπους με όλα αυτά τα αναδυόμενα παράθυρα και μηνύματα .

Δικαίως απεχθανόμαστε την πληθώρα των διαφημιστικών αυτών ενεργειών, την αίσθηση ότι κάποιος κατασκοπεύει την περιήγηση μας κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις επιταγές του νέου κανονισμού προστασίας προσωπικών δεδομένων – gdpr  αλλά επίσης επιβραδύνει τη φόρτωση της σελίδας σε ανίχνευση.

«Είναι servers / διακομιστές που κάνουν συνεχώς ping . Δεν είναι πολύ αποτελεσματικό », λέει ο Tim Frick, ιδρυτής της Mightybytes, μιας πράσινης διαδικτυακής συμβουλευτικής επιχειρήσεων . “Όλες αυτές οι πληροφορίες φορτώνονται η μια πάνω στην άλλη αυξάνοντας αναίτια το μέγεθος τους.”

Όταν οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανάγκασαν τις αμερικανικές εταιρείες να αφαιρέσουν κάποιο κώδικα παρακολούθησης από τους ιστότοπους τους για Ευρωπαίους επισκέπτες, η αρχική σελίδα του USA Today έριξε το 90% του μεγέθους των δεδομένων της και φορτώθηκε 15 φορές πιο γρήγορα, όπως ανέφεραν οι σχεδιαστές της Mightybytes.

Ακόμη και οι απορριπτικές μας συνήθειες μπορούν να προσθέσουν έως και ένα βουνό άνθρακα. Σκεφτείτε όλα τα μικρά κοινωνικά μηνύματα που ανταλλάσσουμε συνεχώς όπως  – «ευχαριστώ», «το κατάλαβα», «lol» κ.α.

Η βρετανική εταιρεία ενέργειας Ovo εξέτασε τη χρήση email και – χρησιμοποιώντας δεδομένα από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ Mike Berners-Lee, ο οποίος αναλύει τα αποτυπώματα άνθρακα – διαπίστωσαν ότι αν κάθε ενήλικας στο Ηνωμένο Βασίλειο έστειλε μόνο ένα λιγότερο email “ευχαριστώ” την ημέρα, θα μείωνε 16 τόνοι άνθρακα κάθε χρόνο, που αντιστοιχούν σε 22 πτήσεις μετ ‘επιστροφής μεταξύ Νέας Υόρκης και Λονδίνου.

Διαπίστωσαν επίσης ότι το 49 τοις εκατό από εμάς στέλνουμε συχνά ευχαριστήρια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε άτομα “σε απόσταση ομιλίας /within talking distance. “. Μπορούμε να μειώσουμε την παραγωγή άνθρακα εάν απλώς αφαιρέσαμε τα ακουστικά για ένα λεπτό και σταματήσουμε να συμπεριφερόμαστε μηχανικά/

Βεβαίως, υπάρχει μια προφανής απάντηση σε αυτό το κίνημα σχεδιασμού: Γιατί να εστιάσετε σε άτομα; Για να πετύχετε πραγματικά χυμούς στόχους για μείωση άνθρακα, αναζητήστε μεγάλες υποδομές.

Το εξήντα ένα τοις εκατό όλων των διαδικτυακών δραστηριοτήτων προέρχεται από προμηθευτές βίντεο. (Μόνο το Netflix αντιπροσωπεύει το 13%.) Οι ετήσιες εκπομπές Bitcoin είναι περίπου αυτές της Σρι Λάνκα. Ή κοιτάξτε το AI ( artificial intelligence ) 

Η εκπαίδευση ενός μοντέλου AI μπορεί να παράγει έως και πέντε φορές τη διάρκεια ζωής του CO2 ενός αυτοκινήτου, σύμφωνα με έρευνα της επιστήμονας υπολογιστών Emma Strubell και των συναδέλφων της. Αυτοί οι τομείς χρειάζονται αναθεωρήσεις αποτελεσματικότητας  άμεσα.

Πως μπορούμε να συμβάλλουμε εμείς στην κατασκευή ιστοσελίδων οικολογικά φιλικών και γιατί να το κάνουμε

ΧΡΗΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ

Όσο πιο εύκολο είναι να βρείτε το περιεχόμενο, τόσο λιγότερες σελίδες πρέπει να φορτώσει ένας χρήστης για να εντοπίσει πληροφορίες. Αυτό σημαίνει ότι γίνονται λιγότερα αιτήματα διακομιστή και ότι τα περιττά στοιχεία σελίδας – όπως φωτογραφίες και βίντεο, τα οποία καταλαμβάνουν μεγάλο εύρος ζώνης – ούτε φορτώνονται.

Αυτές οι μικρές εξοικονομήσεις ενέργειας συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου.

ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ

Η αειφορία και η ταχύτητα της σελίδας συμβαδίζουν. Όταν ο ιστότοπός σας λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, χρησιμοποιείτε λιγότερη ισχύ επεξεργασίας, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιστότοπός σας χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια και θα έχει χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα.

Οι πελάτες σας αναμένουν να λάβουν το περιεχόμενο που θέλουν στιγμιαία και οι αποδοτικές σελίδες φορτώνονται πιο γρήγορα, μειώνοντας το ποσοστό εγκατάλειψης του ιστότοπού σας και διατηρώντας τους πελάτες δεσμευμένους και ικανοποιημένος.

Τα αποτελέσματα δε που θα δείτε τόσο στις προωθητικές σας ενέργειες στα οργανικά αποτελέσματα της google όσο και στις πωλήσεις σας αν είστε ιδιοκτήτης ενός eshop (κάθε δευτερόλεπτο γρηγορότερης φόρτωσης οδηγεί σε μια αύξηση της τάξης του 7% στις πωλήσεις όπως έχουν δείξει σχετικές έρευνες)  θα έρθουν να σας δώσουν πρακτικά θετικά αποτελέσματα στην ιστοσελίδα και το ηλεκτρονικό σας κατάστημα ( e-shop )

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΧΡΗΣΤΗ

Ο βιώσιμος σχεδιασμός website είναι κατασκευή ιστοσελίδων που διακρίνονται στην αποτελεσματικότητα και την προσβασιμότητα τους . Η δημιουργία καλών εμπειριών τόσο για χρήστες κινητών όσο και για επιτραπέζιους υπολογιστές βελτιώνει την προσβασιμότητα, επειδή δημιουργεί είναι εύκολο για τους χρήστες να έχουν πρόσβαση στον ιστότοπό σας, ανεξάρτητα από το υλικό που διαθέτουν.

Η σχεδίαση ιστού με προτεραιότητα για κινητά σάς βοηθά επίσης να αποφύγετε τη φόρτωση μεγάλων στοιχείων που έχουν σχεδιαστεί για επιτραπέζιους υπολογιστές, γεγονός που βελτιώνει την ταχύτητα και την ενεργειακή απόδοση του ιστότοπού σας.

ΠΡΑΣΙΝΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ /  WEB HOSTING 

Οι διακομιστές που αποθηκεύουν τα αρχεία που αποτελούν ιστοσελίδες απαιτούν ισχύ 24 ώρες την ημέρα, έτσι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να προχωρήσετε σε ένα περισσότερο οικολογικά προσανατολισμένο data center. Ο βιώσιμος ιστότοπος είναι ένας πάροχος φιλοξενίας που χρησιμοποιεί 100% ανανεώσιμη ενέργεια.

Πιστεύετε ότι ,όπως ενδεχομένως αγγίζει εσάς το ζήτημα, δεν θα θεωρηθεί θετικό για την εταιρεία σας ότι υπηρετεί μια τέτοια αντίληψη;

Έχετε πολλά να κερδίσετε. Έχουμε πολλά να κερδίσουμε όλοι μας από την υιοθέτηση τέτοιων πρακτικών.

Πηγή: POPULUS.GR

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς