20.5 C
Athens

Ολυμπιακός: Προτεραιότητα στο Champions League ή σε μια ανεπίσημη διοργάνωση που λέγεται Λιγκ Καπ;

Ο Ανδρέας Καταχανάς κάνει Zoom In στο «δίλημμα» που έθεσε η ΕΣΑΠ με την επιλογή της να βάλει το ντέρμπι μιας ανεπίσημης διοργάνωσης ανάμεσα σε κρίσιμους ευρωπαϊκούς αγώνες και στέκεται σε όσα είδαμε στα 133' μάχης στο Ρέντη

Είναι συχνή η τάση να δημιουργείται μια καταστροφολογία όταν έρχονται δύο διαδοχικά αρνητικά αποτελέσματα. Όχι μόνο στο βόλεϊ, γενικότερα στα ομαδικά αθλήματα και ανεξαρτήτως αντιπάλου/διοργάνωσης κλπ.

Είναι ξεκάθαρο (και το λέμε ειρωνικά) πως νοιαζόμαστε για την πρόοδο του ελληνικού βόλεϊ: Ξεκινάμε τη σεζόν μέσα Οκτώβρη (τελευταίοι για να κάνουμε τη διαφορά) και βάζουμε υψηλής έντασης αναμετρήσεις ανάμεσα σε ευρωπαϊκούς αγώνες.

ΕΥΡΩΠΗ > ΛΙΓΚ ΚΑΠ

Λογικά το ματς του Ολυμπιακού με τη Χέμπαρ είναι λιγότερο σημαντικό από έναν αγώνα πρώτης φάσης ανεπίσημου τουρνουά (Λιγκ Καπ) στον οποίο είναι προφανές πως δεν γίνεται να δώσεις το 100% (παρότι προσπαθείς να φτάσεις στο τέλειο) όταν προηγούνται και ακολουθούν δύο ματς που μπορούν να σου αλλάξουν την ιστορία στη σεζόν.

Και εδώ ερχόμαστε σε αυτό που λέμε για την καταστροφολογία: Πώς θα εξηγήσεις σε κάποιον που δεν έχει συχνή επαφή με το βόλεϊ και έχει την ιδιότητα του οπαδού πως μια ήττα από τον ΠΑΟΚ στο Ρέντη είναι τίποτα μπροστά στα κέρδη που μπορείς να έχεις από μια ενδεχόμενη πρόκριση σε ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης όπου θα αντιμετωπίσεις τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες;

Ένα Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ σε οποιοδήποτε άθλημα φέρνει κι από τις δύο πλευρές την ανάγκη να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για μια νίκη που μπορεί να έχει νόημα μόνο για το γόητρο.

Για αυτό και πιθανότατα – ειδικά ο Δημήτρης Καζάζης – αποφάσισε να περιορίσει το ροτέισον και να μη δούμε τον Εφραιμίδη ή τον Ηρακλή Παπαδόπουλο. Ουσιαστικά οι βασικοί έπαιξαν ένα ματς σε τέτοια ένταση όπως αυτή που θα δούμε στις 20 Νοεμβρίου που οι δύο σύλλογοι θα ξαναβρεθούν στο ίδιο γήπεδο για το πρωτάθλημα.

 

Η ΕΣΑΠ έκανε λάθος που φόρτωσε το πρόγραμμα πριν από μια τόσο σημαντική ρεβάνς. Και αυτό δεν αφορά μόνο στον Ολυμπιακό, αλλά και στον ΠΑΟΚ που καπάκι τη Δευτέρα έφυγε για τη Δανία για να αντιμετωπίσει τη Μίντελφαρτ (200 χλμ. απόσταση από την Κοπεγχάγη) την Τετάρτη στο πρώτο από τα δύο νοκ άουτ ματς για το Challenge Cup.

Και θα πει κάποιος: «Καλά, αλλά οι εγχώριες διοργανώσεις μετρούν». Δεν διαφωνεί κανείς, πρωτάθλημα και κύπελλο είναι τα πιο σημαντικά για όλους. Απλώς φέτος είπαμε να φύγουμε από το… χωριό και να βγούμε στην πόλη.

Για αυτό και η Λίγκα έπρεπε να προνοήσει κι αν δεν ήταν σε θέση να αυτενεργήσει, τότε έπρεπε να το δουν οι ίδιες οι ομάδες. Το προϊόν, την εκτός συνόρων διαφήμιση και την αγωνιστική εξέλιξη θα έπρεπε να κοιτάμε.

Ο Ολυμπιακός είχε μια δύσκολη εβδομάδα με τις δύο κολλητές ήττες από Χέμπαρ και ΠΑΟΚ. Κοινός παρονομαστής και στις δύο πως οι Ερυθρόλευκοι παρουσίασαν τα ίδια προβλήματα, αλλά έχουν τη δυνατότητα να ανατρέψουν τα πράγματα.

ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΟΣ ΓΟΥΟΛΣ, ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ Ο ΠΑΟΚ

Η ήττα από τους Θεσσαλονικείς μπορεί ήρθε στις λεπτομέρειες του τάι μπρέικ, όμως συνολικά η ομάδα που ήταν καλύτερη ήταν ο ΠΑΟΚ. Λιγότερα λάθη, πιο σταθερή υποδοχή και λιγότερο ρίσκο (με την απαραίτητη στόχευση) στο σέρβις.

Ήδη ο Γιάννης Καλμαζίδης έχει δικαιωθεί με την επιλογή των Μπράουν και Ούντρις, όμως στα άκρα υπάρχει θέμα. Στο δεύτερο σετ το 16-21 έγινε 23-23 και σε γενικές γραμμές οι Ασπρόμαυροι δεν ένιωθαν ποτέ απόλυτα ασφαλείς ακόμα κι όταν είχαν προβάδισμα (το 1-5 έγινε 10-9 στο τάι μπρέικ).

 

Ο Μπράουν επιθετικά ήταν εκπληκτικός ενώ ο Γουόλς που βελτιώνεται μέρα με τη μέρα βοήθησε τους συμπαίκτες του και στην… οικονομία της αναμέτρησης κρατώντας τους ζεστούς, την ώρα που ο Ολυμπιακός περίμενε τα πάντα από τους τρεις περιφερειακούς του.

Η ΚΑΚΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΒΓΑΛΕ ΝΟΚ ΑΟΥΤ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Αν κάτι πρέπει να προβληματίσει περισσότερο τους Ερυθρόλευκους είναι το γεγονός πως ο Πέριτς δεν τράβηξε σε ένα ακόμα παιχνίδι.

Ο Σέρβος μπήκε στο σημάδι από το δεύτερο σετ, η υποδοχή χάλασε και το καλά στημένο μπλοκ με Μπράουν και Ούντρις του χάλασε το καθαρό μυαλό. Η αλλαγή με τον Δαλακούρα έφερε το κερδισμένο τέταρτο λόγω καλύτερης υποδοχής. Ήταν πάντως ένα καμπανάκι η αλλαγή του με τον Εβρίτη ακραίο αφού δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει.

Ο Δημήτρης Καζάζης αποτύπωσε με τις δηλώσεις του όσα συνέβησαν: «O ΠΑΟΚ μας πίεσε πάρα πολύ με το σερβίς και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να βγάζουμε υποδοχή μακριά από το φιλέ και να παίζουμε με ψηλές μπάλες».

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως θα ανταποκρινόταν καλύτερα ο Κασαμπαλής αν έπαιρνε περισσότερο χρόνο (συνήθως όποιος δεν παίζει πάντα φαίνεται «καλύτερος» και ο βασικός κουβαλά το «ανάθεμα»), σίγουρα όμως ο Στιβαχτής δεν έπαιξε με καθαρό μυαλό ακόμα και σε περιπτώσεις καλών υποδοχών.

 

Στις χαλασμένες δεν μπόρεσε να παίξει πρώτο χρόνο και ήταν λογικό. Ωστόσο, βλέποντας τα πρώτα ματς δεν γίνεται να μην παρατηρήσουμε την έλλειψη συνεργασίας με τους κεντρικούς, όπως συνέβαινε δηλαδή και πέρυσι με τον Όκολιτς. Φέτος δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια με το υπερόπλο Παγένκ, τον παρ’ ολίγον MVP του Eurovolley με τις ασύλληπτες επιθετικές ικανότητες. Ακόμα η χημεία αναζητείται με τον Σλοβένο.

https://athlosnews.gr/me-spasmena-frena-o-pagenk-erchetai-gia-na-apogeiosei-ton-olybiako/

Πόσο πια να φορτωθεί ο Μιγιαΐλοβιτς με επιθέσεις; Ο Σέρβος ακραίος παίζει στα κόκκινα, επωμίζεται όλο το βάρος σε υποδοχή και επίθεση δίχως να είναι ακόμα στην περσινή του κατάσταση: Απέναντι στον ΠΑΟΚ επιχείρησε 37 (!) επιθέσεις, ενώ ο διαγώνιος των Ασπρόμαυρων στην άλλη πλευρά του τάραφλεξ επιχείρησε 35.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΜΗΝΑ

Τα περισσότερα από αυτά διορθώνονται και τα τελικά συμπεράσματα θα βγουν με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης και το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό πριν τα μέσα Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε όμως απαιτείται βελτίωση ειδικά στην υποδοχή προκειμένου ο Στιβαχτής να μπορεί να μην τρέχει δεξιά κι αριστερά πανικόβλητος για να σηκώσει την μπάλα στον… Θεό για τις εκτελέσεις των Σέρβων και του Έγκλεσκαλνς.

Όσον αφορά στη Χέμπαρ; Με τον κόσμο της η ομάδα του Δημήτρη Καζάζη θα κοιτάξει να εξαντλήσεις τις όποιες πιθανότητες της απέναντι σε μια ομάδα που είναι ξεκάθαρα στα μέτρα της και κόντρα στην οποία αδίκησε τον εαυτό της στη Βουλγαρία. Υψηλό το εμπόδιο για την πρόκριση μεν, ακατόρθωτο όχι δε.

Υ.Γ.: Για το πόσο απαράδεκτη ήταν ξανά η ΕΡΤ όσον αφορά στην ιντερνετική (!) μετάδοση (άλλοι κατάφεραν να δουν το ματς, άλλοι όχι) δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Συμβαίνει πλέον κάθε εβδομάδα και δεν είναι σύμπτωση, παρά μόνο ανικανότητα. Τουλάχιστον έφτιαξε «ζώνη βόλεϊ» κάθε Παρασκευή (τη μέρα που οι 4 μεγάλοι δεν θα μπορούν να παίζουν λόγω Ευρώπης) για να προβάλλονται τα ματς σε συγκεκριμένη ώρα μάλλον για να χτυπήσει η Δημόσια Τηλεόραση σε τηλεθέαση τον Τροχό της Τύχης.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Αταμάν: Μερικές φορές παίζουμε όλοι και δεν είμαστε καλοί, άλλες παίζουμε με έξι και νικάμε

Ο Τούρκος τεχνικός των Πρασίνων στάθηκε στο γεγονός πως η ομάδα του είναι ξανά πλήρης ενόψει Βίρτους, αν και άφησε να εννοηθεί ότι όταν παίζει με μικρότερο ροτέισον και μόλις έξι παίκτες αποδίδει καλύτερα και κερδίζει τα ματς

Γιακουμάκης: Δέχθηκα άπειρες… ευχές, περισσότερο με καταρράκωσε που δεν κράτησα την υπόσχεση στην οικογένειά μου

Συγκλονίζει και περνάει μαθήματα ζωής στην ανάρτησή του μετά το χαμένο πέναλτι κόντρα στη Γεωργία ο Γιώργος Γιακουμάκης, που τόνισε πως περισσότερο στεναχωρήθηκε επειδή δεν μπόρεσε να κρατήσει την υπόσχεση στην οικογένειά του

Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι: Από τους συνεχόμενους δανεισμούς, στη Βαλένθια κι από εκεί στο Euro με τη Γεωργία

Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι: Ένας τερματοφύλακας που αδικήθηκε στην Ντιναμό Τιφλίδας, γράφει ιστορία στη Βαλένθια και λατρεύεται σαν θεός στη Γεωργία, της οποίας θα υπερασπιστεί την εστία στην παρθενική της συμμετοχή σε Euro