22.5 C
Athens

Ολυμπιακός: Η ανώδυνη ισοπαλία και το επώδυνο χτύπημα

Ο Ολυμπιακός μπορεί να «ζήσει» με μία εντός έδρας βαθμολογική απώλεια, αλλά «το κακό φαινόμενο του Φεβρουαρίου» έκανε για μία ακόμα φορά την εμφάνισή του σε μία σειρά κρίσιμων αγώνων εντός και εκτός συνόρων

Ο Ολυμπιακός δεν πρέπει και δεν θα σταθεί περισσότερο στην ισοπαλία 1-1 με τον Άρη. Στον ορίζοντα υπάρχει ο ευρωπαϊκός επαναληπτικός με την Αϊντχόφεν και το μυαλό βρίσκεται στην Ολλανδία.

Κάποια στιγμή θα ερχόταν και η πρώτη γκέλα της σεζόν στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» για το Πρωτάθλημα. Σημειώθηκε στο 12ο παιχνίδι έπειτα από 11 διαδοχικές νίκες και συνολικά 32-3 τέρματα. Η ομάδα έχει την πολυτέλεια και την άνεση που προσφέρουν το +12 και το +14 από τους διώκτες της για να αντέξει μία βαθμολογική απώλεια μέσα στην έδρα της. Είναι ένα δικαίωμα που κέρδισε ο Ολυμπιακός και δεν του χαρίστηκε από κανέναν, όντας σταθερός και συνεπής στην απόδοση και τα θετικά αποτελέσματά του από την αρχή της σεζόν.

Οι τραυματισμοί των Βρουσάι και Παπασταθόπουλου αποσυντόνισαν τη λειτουργία της ομάδας. Τη σόκαραν και προκάλεσαν καίρια «χτυπήματα». Όχι τόσο για το συγκεκριμένο παιχνίδι, αλλά για τη συνέχεια, καθώς ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του μία σειρά δύσκολων αγώνων σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο τραυματισμός του Μάριου φαίνεται σοβαρός και είναι, πραγματικά, κρίμα για το παιδί αυτό που του συνέβη. Κέρδισε με το σπαθί του τη θέση του στην ομάδα, στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του, το οποίο ανανέωσε για την επόμενη τριετία με τη σκληρή δουλειά του, αρπάζοντας τις ευκαιρίες που του δόθηκαν από τα μαλλιά. Τίποτα θετικό δεν υπάρχει σε έναν τραυματισμό στο γόνατο, αλλά ο Βρουσάι δεν έχει κλείσει ακόμα ούτε τα 23 του χρόνια, οπότε αυτή η δοκιμασία με την απαιτούμενη επαγγελματική αποκατάσταση θα ξεπεραστεί.

Ο Πέδρο Μαρτίνς προσπάθησε να ελαττώσει τους κινδύνους υπερφόρτωσης των ποδοσφαιριστών του, κάνοντας για τέταρτο διαδοχικό παιχνίδι, σε τρεις διαφορετικές διοργανώσεις, εκτεταμένο rotation (με 7 αλλαγές σε σχέση με το πρώτο ματς απέναντι στην PSV και 7 Έλληνες στην εντεκάδα), αλλά αυτή η παραδοσιακή «κακοτυχία» τον Φεβρουάριο συνεχίστηκε και φέτος. Αποτελεί πια ένα κακόγουστο αστείο και ένα κακό, επαναλαμβανόμενο, φαινόμενο με κομβικούς παίκτες να τίθενται εκτός αγωνιστικής δράσης σε σημαντικούς αγώνες εντός και εκτός συνόρων κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου μήνα.

Ο Σωκράτης έσωσε ένα βέβαιο γκολ μετά την ασυνεννοησία του Σα (σε κάκιστη κατάσταση ο Πορτογάλος τερματοφύλακας εδώ και μία εβδομάδα, βασικά είναι εκτός τόπου και χρόνου) με τον Σεμέδο και χτύπησε σε δύο σημεία: στην κάτω γνάθο (από το ακούσιο χτύπημα του Σεμέδο) και τον δεξιό ώμο (λόγω της πτώσης του στον αγωνιστικό χώρο). Συνέβησαν απίστευτα πράγματα σε αυτό το ματς και όσο πιο γρήγορα ξεχαστεί τόσο καλύτερο θα είναι για την ομάδα. Παράλληλα, ο Ολυμπιακός έχασε δύο αλλαγές λόγω των τραυματισμών και θα μπορούσε να αλλάξει πράγματα. Ο Ελ Αραμπί, για παράδειγμα, δεν αγωνίστηκε καθόλου. Δεν κατάλαβα την τόσο γρήγορη αντικατάσταση του σκόρερ Φορτούνη, δεν καταλαβαίνω την επιμονή στον Τιάγκο Σίλβα, ο οποίος παίρνει διαρκώς ευκαιρίες και δεν δείχνει πράγματα.

Ο Ολυμπιακός δεν πέτυχε ένα γρήγορο γκολ για να «ανοίξει» και να ανεβάσει την άμυνα του Άρη προκειμένου να τον βγάλει από το «καβούκι» του. Το προβάδισμα καθυστέρησε να επιτευχθεί, αλλά ήρθε σε ένα καλό χρονικό σημείο. Πέντε λεπτά πριν από τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου. Ωστόσο, η φάση του 44′ με τον τραυματισμό του Παπασταθόπουλου κλόνισε ψυχολογικά τους παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς. Έχοντας προηγηθεί ο τραυματισμός του Βρουσάι, ο Ολυμπιακός έχασε και δεύτερο παίκτη από τον αγώνα μέσα σε ένα εικοσάλεπτο, ενώ μην ξεχνάμε πως το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε στο 45’+10′.

Οι Ερυθρόλευκοι μπήκαν στο δεύτερο ημίχρονο σοκαρισμένοι και μαζεμένοι από τα διαδοχικά χτυπήματα της μοίρας. Σαν να μην προηγούνταν καν με 1-0. Προσπάθησαν να διαχειριστούν το υπέρ τους αποτέλεσμα, ο Άρης μπορεί να είχε ανεβάσει τις γραμμές του, αλλά μία ευκαιρία είχε όλη και όλη. Το σουτ του Μπρούνο, που δεν βρήκε καν εστία και απομάκρυνε ο Ανδρούτσος. Χρειάστηκε ένα τριπλό λάθος για να κερδίσει το πενάλτι και να ισοφαρίσει με το πρώτο γκολ του Μήτρογλου, με τη φανέλα των Κίτρινων, που έμελλε να σημειωθεί κόντρα στην ομάδα που μεγαλούργησε ποδοσφαιρικά.

Ήταν ένα παιχνίδι με πολλές ιδιαιτερότητες, δίχως αμφιβολία. Ο Ρέαμπτσιουκ έπρεπε να «καθαρίσει» τη βαθιά μπαλιά στην πλάτη του και να μην εκτεθεί από τον Μπρούνο. Ο Σα δεν έκανε αποφασιστικά την έξοδο για να τελειώσει την υπόθεση και έπεσε άγαρμπα πάνω στον αντίπαλο, όντας εκτός θέσης από την αρχή της φάσης, ενώ ο Σάσα κινήθηκε στην πλάτη του Ανδρούτσου και ανατράπηκε από τον Πορτογάλο τερματοφύλακα του Ολυμπιακού. Τρεις κακές αμυντικές τοποθετήσεις έφεραν αυτό το πέναλτι για τους φιλοξενούμενους και την πρώτη βαθμολογική απώλεια στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

ΥΓ: Όσο για τους, κυριολεκτικά, τσακωμένους με την αλήθεια, η επιστήμη έχει σηκώσει προ πολλού τα χέρια ψηλά. Σε ενδεχόμενη νίκη του Ολυμπιακού επί του Άρη, το «αφήγημα» ήταν έτοιμο λόγω της εξαιρετικής παράδοσης που έχουν οι Ερυθρόλευκοι με τους Θεσσαλονικείς. Λες και με τις άλλες ελληνικές ομάδες, δεν ισχύει, σε γενικές γραμμές, κάτι ανάλογο υπέρ των Πειραιωτών… Τώρα, με την ισοπαλία του Άρη στο Καραϊσκάκης, το γύρισαν στον «καλαματιανό» και γράφουν για αδελφικά χτυπήματα και διάφορες χαζομάρες επειδή ο Μπρούνο έβγαλε τη σέντρα πριν από το κερδισμένο πέναλτι και ο Μήτρογλου πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης. Oι τύποι έχουν πάει την προπαγάνδα σε άλλο επίπεδο.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς