ΧΡΗΣΤΟΣ ΥΦΑΝΤΗΣ

Ολυμπιακός: Η επιστροφή στην κανονικότητα θα τον βρει ακόμη πιο ισχυρό

Ολυμπιακός Καραϊσκάκη κορεό

Η πανδημία του κορωνοϊού σε κάποια στιγμή (σύντομα ή αργότερα) θα υποχωρήσει. Η ζωή θα αναζητήσει τους κανονικούς ρυθμούς της. Το ποδόσφαιρο θα επανεκκινήσει  και οι διοργανώσεις του θα ξαναγίνουν το απόλυτο μέτρο της υγείας κάθε κοινωνίας.

Σε εθνικό επίπεδο, ανεξάρτητα από τη διαδικασία ολοκλήρωσης που θα επιλεγεί, ο Ολυμπιακός είναι αναμφισβήτητος πρωταθλητής ανεξάρτητα με το τι φαντασιώνονται οι πονεμένοι που διακινούν «το κίνημα της παύλας».

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει πως οι Ερυθρόλευκοι θα πάρουν μέρος στο UCL της νέας περιόδου από «το μονοπάτι των πρωταθλητών», δηλαδή από την «εύκολη» (θεωρητικά) οδό, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες τους να είναι και στη νέα περίοδο ενεργά παρόντες για ικανό χρονικό διάστημα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση του πλανήτη.

Πως μεταφράζεται στο πεδίο των αγωνιστικών ισορροπιών η εξαιρετικά πιθανή αυτή πρόβλεψη για την κατά τεκμήριο κορυφαία ελληνική ομάδα και τι είδους κατάσταση μεγέθους διαμορφώνει, σε συνδυασμό με άλλες βέλτιστες πρακτικές της διοίκησης της, στις εθνικές διοργανώσεις της νέας περιόδου;

Υποστηρίζεται βάσιμα πως ένας Ολυμπιακός παρών στη διαδικασία των ομίλων του UEFA Champions League της νέας περιόδου θα αυξήσει δυο και τρεις φορές τις διαφορές αγωνιστικής ποιότητας που τον χωρίζουν από τις υπόλοιπες δυο – τρεις ελληνικές ομάδες που επιχειρούν να τον ανταγωνιστούν και θα εγκαθιδρύσει μια «ποδοσφαιρική ολιγαρχία» σε εθνικό επίπεδο, η ανατροπή της οποίας κάθε χρόνος που θα περνάει θα είναι δυσκολότερη.

Αποτελεί προϊόν κάθε κρίσης η διεύρυνση των υπαρκτών διαφορών σε μια κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα και το ποδόσφαιρο δεν απέχει από την αλήθεια αυτή. Αντίθετα είναι κατ’ εξοχήν χώρος που διευρύνει έτι περισσότερο από τον μέσο κοινωνικό όρο, τις διαφορές ακριβώς λόγω της τεράστιας επικοινωνιακής του δυναμικής.

Ο Ολυμπιακός του Μαρινάκη, ακόμη και χωρίς την παραμικρή συμμετοχή του ιδιοκτήτη του ανεξάρτητα αν είναι πάντα παρών,  προσδοκά να συνδυάσει ενόψει της νέας περιόδου τα έσοδα της περιόδου 2019/2020 (ακούγονται νούμερα άνω των 45 εκατομμυρίων ευρώ μόνο από τη διεθνή παρουσία του), αυτά που θα προκύψουν από την περίοδο 2020/2021 (υποθέτουμε ανάλογα ποσά, επειδή, πιθανώς, θα είναι και πάλι η μόνη ομάδα στο UCL) και όσα εισρεύσουν στο ταμείο από πωλήσεις ποδοσφαιριστών του (ήδη για μερικούς εξ αυτών τα ποσά που ακούγονται ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια ευρώ για τον καθένα). Σε αυτά δεν υπολογίζονται έσοδα από εθνικές πηγές (εισιτήρια, τηλεοπτικά δικαιώματα, χορηγοί κ.λ.π.).

Σε συνθήκες χειμαζόμενης εθνικής οικονομίας, άρα δραματικά μειωμένου εθνικού οικονομικού προϊόντος, τα ποσά αυτά δεν είναι απλώς μεγάλα. Τρομάζουν, στην ουσία, με το μέγεθος τους, άρα με την επιδραστικότητα τους στις αγωνιστικές ισορροπίες στις εθνικές διοργανώσεις.

Αν, στα ποσά αυτά, προσθέστε την διατήρηση του Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο και την ταχύτατη κάλυψη των αγωνιστικών αναγκών της ομάδας (προετοιμαστείτε και για μια – δυο καλές εκπλήξεις) τότε έχετε μπροστά σας ένα ποδοσφαιρικό οργανισμό γεμάτο υγεία, συνέχεια και συνέπεια, ισχυρότατο οικονομικά, ικανότατο διοικητικά, αποτελεσματικό στην προστασία της ομάδας και διψασμένο αγωνιστικά να επιβάλλει εκ νέου την κυριαρχία του στο εσωτερικό και να κυνηγήσει με καλύτερους όρους την υπέρβαση στο εξωτερικό.

Τι προβλέπεται να υπάρχει απέναντι στους ερυθρόλευκους; Στην καλύτερη περίπτωση «μια στροφή σε παίκτες από την ακαδημία, φτηνούς και καλούς ξένους και ελεύθερους με χαμηλά συμβόλαια» (ΠΑΟΚ) και στην αμέσως καλή «μια ομάδα με δυο –τρεις πωλήσεις βασικών για να βγουν τα έξοδα κι ένα γήπεδο που περιμένει να ολοκληρωθεί» (ΑΕΚ). Ο Παναθηναϊκός ψάχνει ακόμη πως θα ξεπεράσει την απαγόρευση συμμετοχής στις διοργανώσεις της UEFA. Αμέσως μετά το απόλυτο χάος!

Υ.Γ. Σε μια ανάλογη, λογικά προβλεπόμενη, εξέλιξη των οικονομικών και αγωνιστικών μεγεθών στο ελληνικό ποδόσφαιρο ελάχιστη έως μηδενική σημασία έχουν η Ε.Π.Ο., η ΚΕΔ/ΕΠΟ, ο σημερινός ή ο αυριανός Περέιρα κι ο κάθε βόρειος ή νότιος νταραβεριτζής της κακιάς ώρας. Μην ξεχνάτε πως ετοιμάζεται (υποτίθεται) και σύμφωνο συναντίληψης και δήλωση προθέσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των FIFA/UEFA, που θα αξιολογηθεί, ως προς τις επιπτώσεις του, όταν εμφανιστεί. Άρα το παιχνίδι είναι (και θα παραμείνει) ανοιχτό.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

To Top