More

  Ολυμπιακός: Το κακό σπυρί που λέγεται Μπέρνλι

  Ο Χρήστος Υφαντής αναλύει τις διαφορές μεταξύ Λουκέρνης και Μπέρνλι και υπογραμμίζει τους λόγους για τους οποίους ο φετινός Ολυμπιακός πρέπει να έχει τη στήριξη όλων

  ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ

  Με απολύτως ικανοποιητική βαθμολογία πέρασε ο Ολυμπιακός το τεστ σοβαρότητας που κλήθηκε, νωρίς-νωρίς, να δώσει σε ένα περιφερειακό και με κάκιστο αγωνιστικό χώρο, γήπεδο στην Κεντρική Ευρώπη. Ακόμη και το «φυσιολογικό» και εν πολλοίς αναμενόμενο, για κάθε ελληνική ομάδα που… σέβεται τις ποδοσφαιρικές παραδόσεις του τόπου, χαλάρωμα μετά το 0-3, ήρθε όπως έπρεπε για να δικαιώσει τις προβλέψεις τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο.

  Τηρουμένων των αναλογιών (νέα ομάδα κατά τα 9/11, μέσα Αυγούστου, νέος προπονητής, κανένας επίσημος αγώνας) ο Ολυμπιακός έδειξε ότι συνεχίζει το δρόμο που διάλεξε, να γίνει, δηλαδή, η ομάδα του προπονητή της. Καλή ταχύτητα, σωστό passing game, όλο το γήπεδο στη διάθεση της ομάδας, κάθετο παιχνίδι και προσπάθεια να «παίξει» όλη η ομάδα με το ίδιο στυλ.

  Τι εντυπωσιάζει περισσότερο από όλα σε αυτό τον Ολυμπιακό; Η βεβαιότητα με την οποία ο προπονητής δημοσιοποιεί την ετοιμότητα της ομάδας να μπει στο γήπεδο και να παίξει ποδόσφαιρο (και όχι μπάλα) διεκδικώντας τα πάντα και όχι κάποια. Για τα ελληνικά ποδοσφαιρικά δεδομένα (ακόμη και του Ολυμπιακού) πρόκειται για μια εντελώς νέα κατάσταση, την οποία δεν είναι εύκολο να διαχειριστεί κανείς. Ότι βγαίνει η δουλειά του στο γήπεδο είναι ένα μεγάλο συν για τον Μαρτίνς. Ότι τη δουλειά αυτή την αποθεώνουν αγωνιστικά οι ποδοσφαιριστές, τους οποίους είδε για πρώτη φορά πριν δυο μήνες είναι ακόμη μεγαλύτερο.

  Σε έξι μέρες από σήμερα οι εξετάσεις για τον Ολυμπιακό δυσκολεύουν. Ανεβαίνει ο δείκτης ανταγωνιστικότητας για έναν βασικό λόγο. Αλλάζει εντελώς το στυλ παιχνδιού του αντιπάλου. Το ζήτημα δεν είναι αν η Μπέρνλι έχει μπάτζετ 170 εκατομμύρια, ούτε αν στην περασμένη αγωνιστική περίοδο τερμάτισε έβδομη στην Πρέμιερ Λιγκ.

  Η μεγάλη δυσκολία για τον Ολυμπιακό αυτής της περιόδου της προετοιμασίας και αυτών των νέων προσώπων στην ομάδα είναι αυτό το physical game που είναι εξαιρετικά ανθεκτικό απέναντι σε ομάδες της μεσογειακής λεκάνης, όταν, μάλιστα, αυτές βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης μιας νέας, σε όλα τα επίπεδα, περιόδου προετοιμασίας.

  Στη δυνατότητα του Ολυμπιακού να βρει εναλλακτικές λύσεις απέναντι στο δυνατό, πιεστικό έως σκληρό και γρήγορο στο χώρο παιχνίδι των Άγγλων θα κριθεί, εν πολλοίς, η πρόκριση. Στην ικανότητα του να ανακαλύψει γρήγορα τις απαντήσεις στα προβλήματα που θα βάλει η Μπέρνλι και ταυτόχρονα να θέσει ο ίδιος στους Άγγλους αναπάντητα, αν γίνεται, ζητήματα μέσα στο γήπεδο θα παιχθεί και στυος δύο αγώνες η πρόκριση.

  Το παιχνίδι κυριαρχίας είναι μια πρόταση. Αν,όμως, δεν συνδυαστεί με τη μέγιστη ταχύτητα, ώστε να αναγκαστούν οι Άγγλοι να κυνηγάνε τη μπάλα, δύσκολα θα βρει ο Ολυμπιακός χώρο για να απειλήσει ή να κυριαρχήσει. Εκτός όλων των άλλων και της παροιμιώδους ικανότητας των ομάδων από το μεγάλη νησί να παίζουν παιχνίδι στο χώρο, περνώντας, αν χρειαστεί, τη μπάλα πάνω από τα χαφ, η σωματοδομή των ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού δύσκολα μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι προσφέρεται για απλό παιχνίδι κατοχής που απαιτεί υπέρτερη δύναμη στις προσωπικές μονομαχίες, ειδικά μέσα στην περιοχή.

  Ο Ολυμπιακός σχεδιάζεται και «κατασκευάζεται» με βάση την ταχύτητα και το χώρο. Αυτό δείχνει μέχρι τώρα και δεν υπάρχει λόγος να σκεφθεί κάποιος ότι θα αλλάξει.

  Είναι κακό σπυρί η Μπέρνλι αυτή την εποχή για τον Ολυμπιακό, που τώρα ανασυγκροτείται σε ορθή ποδοσφαιρικά βάση και επιχειρεί να σχεδιάσει μια σύγχρονη ποδοσφαιρική προσωπικότητα. Δεν είναι καθόλου εύκολη ή σίγουρη η υπόθεση της πρόκρισης.

  Βεβαίως δεν πρόκειται ο Ολυμπιακός να αφήσει τίποτε να πέσει κάτω αναπάντητο. Ακόμη και τον «αέρα» των διοργανώσεων της UEFA που έχει αποκτήσει τόσα χρόνια στο κουρμπέτι θα βάλει στην εξίσωση.

  Μια εξίσωση, που για να λυθεί όπως πρέπει θα χρειαστεί και τη βοήθεια του κόσμου. Τη φυσική παρουσία και την ψυχολογική στήριξη.

  Αυτή η ομάδα αξίξει, με όσα έχει δείξει ως τώρα, και την υπομονή και την επιμονή όλων.

   

   

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  ΑΠΟΨΗ

  Euroleague: Το «κίνημα των 7» και τα μηνύματα στον Τζόρντι Μπερτομέου

  Ο Μέγας Διδάσκαλος γράφει για τη συνάντηση των 7 μετόχων της Euroleague και εξηγεί για ποιον λόγο ο Τζόρντι Μπερτομέου θεωρείται πλέον χαμένος από χέρι...
  - Advertisement -