17 C
Athens

Ολυμπιακός: Υπάρχει χρόνος για να ψάξει και να βρει κάτι καλύτερο

Ο εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο, για αυτό ο Ολυμπιακός θέλει και μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα στις θέσεις των ακραίων αμυντικών του ενόψει της αγωνιστικής περιόδου 2021/22

Τα άκρα της άμυνας είναι δεδομένο ότι απασχολούν τον Ολυμπιακό ενόψει της νέας σεζόν, ιδιαίτερα αν το απαιτητικό σύστημα 3-4-3 παραμείνει ως μία από τις βασικές (ή εναλλακτικές) επιλογές του Πέδρο Μαρτίνς για το αγωνιστικό σχέδιο της ομάδας. Δεν είναι εύκολη και απλή η αναζήτηση για ακραίους αμυντικούς, που να μπορούν να παίξουν όλη την πλευρά με την ίδια επιτυχία, συνεισφέροντας και στις δύο μεριές του αγωνιστικού χώρου. Στοιχεία, σε ατομικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά ποδοσφαιριστών, όπως η ταχύτητα, η ποιότητα με την μπάλα στα πόδια, η ένταση, η ενέργεια, η επιθετικότητα, η αμυντική προσήλωση και η αντοχή είναι απαραίτητα.

Για τον Κένι Λαλά γράψαμε πρόσφατα. Αριστερά, ο Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ «καπάρωσε» τη θέση στο άκρο της άμυνας, έχοντας τη βοήθεια και από τον Χοσέ Χολέμπας. Ο Μολδαβός αριστερός μπακ μέτρησε 27 συμμετοχές από τη στιγμή που αποκτήθηκε, την πρώτη ημέρα του 2021. Δεν έκανε τη διαφορά, αλλά είναι ένας κανονικός ποδοσφαιριστής.

Μετά τη μεταγραφή του Κώστα Τσιμίκα στη Λίβερπουλ, δεν υπήρχε σαφές πλάνο αντικατάστασης και το κενό του Έλληνα αριστερού μπακ αναπληρώθηκε στο φινάλε των καλοκαιρινών μεταγραφών με τον Ρούμπεν Βινάγκρε, ο οποίος αποδείχθηκε ανεπαρκής αγωνιστικά για να σηκώσει το βάρος. Πάνω στην «τούρλα», ο Ολυμπιακός υποχρεώθηκε να ψάξει άμεσα για αριστερό οπισθοφύλακα κατά τη διάρκεια της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου. Για αυτό και προκρίθηκε γρήγορα η περίπτωση του Ρέαμπτσιουκ και την 1η Ιανουαρίου ήταν, ήδη, στην Ελλάδα για τις υπογραφές. Μία μεταγραφή που κόστισε περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο παίκτης έβαλε την υπογραφή του σε συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2025!

Ο Όλεγκ δεν έθελξε με την απόδοσή του. Ήταν συνεπής και αποτελεσματικός σε γενικές γραμμές, χωρίς πολλά ρίσκα στο παιχνίδι του. Κάποια πράγματα τα έκανε καλά, κάποια άλλα όχι. Ο Μολδαβός έβγαλε μαχητικότητα και πάθος, αλλά έδειξε ότι είναι και περιορισμένων αγωνιστικών δυνατοτήτων στο δημιουργικό κομμάτι. Επιθετικά, δεν βοήθησε έχοντας μόνο κάποιες εξάρσεις. Δεν είχε την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση για τη θέση στο επιθετικό σκέλος και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τόσο στην Πάσος Φερέιρα όσο και στην Εθνική Μολδαβίας έπρεπε πάνω από όλα να έχει αμυντική προσήλωση και να κρατάει τη θέση του.

Η επιθετικότητα, σε αυτό το αγωνιστικό στυλ των ομάδων (όπως στην προηγούμενη ομάδα του σε συλλογικό επίπεδο και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του), περνάει σε δεύτερη μοίρα, καθώς προτεραιότητα αποτελεί η αναχαίτιση των ποιοτικότερων αντιπάλων που καλείται ως επί το πλείστον να κοντράρει. Η συνήθεια δεν είναι εύκολο να φύγει. Ο Ρέαμπτσιουκ δεν έχει επιθετικό θράσος και είναι διστακτικός ακόμα και όταν πρόκειται να κάνει μία απλή σέντρα ή ένα γέμισμα προς τη μεγάλη περιοχή από αριστερά. Το σκέφτεται λιγάκι παραπάνω και δεν έχει καθαρό μυαλό όταν πρέπει να επιτεθεί.

Οι Ερυθρόλευκοι, λοιπόν, έχουν το χρονικό περιθώριο για να αναζητήσουν κάτι καλύτερο στη θέση του αριστερού μπακ-χαφ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Ένα πιο πλήρες αγωνιστικό «πακέτο» ποδοσφαιριστή για την κάλυψη της θέσης, βελτιώνοντας και αναβαθμίζοντας τόσο τη θέση του δεξιού μπακ-χαφ όσο και του αριστερού μπακ-χαφ. Πάντως, όπως και στην περίπτωση του Λαλά, η κοινή λογική «λέει» πως η πρώτη ολοκληρωμένη σεζόν για έναν παίκτη έχει περισσότερες πιθανότητες για να είναι καλύτερη και αποδοτικότερη. Σε τέσσερις-πέντε μήνες δεν είναι ποδοσφαιρικά ορθό να κριθεί ένας αθλητής σε απόλυτο βαθμό.

Άλλωστε, ο Ολυμπιακός φρόντισε τον περασμένο Ιανουάριο να ενισχυθεί με τρεις ποδοσφαιριστές στην άμυνα (Ρέαμπτσιουκ, Παπασταθόπουλος, Λαλά) και χρειάζεται χρόνος προσαρμογής. Ο Σωκράτης «βγαίνει» στον Πρωταθλητή Ελλάδας, στο 100%, λόγω ποιότητας, κλάσης και εθνικότητας, οπότε οι άλλοι δύο ξένοι παίκτες θέλουν ακόμα χρόνο για να αποδείξουν αν μπορούν να σταθούν στο επίπεδο των Ερυθρόλευκων. Και θα τον έχουν κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας.

Πάντως, από την περίπτωση του Ρέαμπτσιουκ, ο Ολυμπιακός έχει βγει σίγουρα κερδισμένος. Μέσα σε πέντε μήνες έκανε και δεύτερη δουλειά με τον Ντέκο και αν δεν είχε προχωρήσει η υπόθεση του Όλεγκ, τότε πολύ δύσκολα θα υπήρχε πρόσφορο «έδαφος» για να έρθει ο Τικίνιο στην Ελλάδα και να πραγματοποιηθεί αυτή η σημαντική μεταγραφή, που έχει όλα τα φόντα για να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον Ολυμπιακό της σεζόν 2021/22.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς