1.1 C
Athens

Όσα δεν φτάνει η αλεπού … τα κάνει προσφυγή!

O Χρήστος Υφαντής αναλύει όλα τα επίμαχα εδάφια του Κανονισμού περί μεταγραφών και δεν αφήνει καμία απορία αναπάντητη

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ

Ζήτημα πρώτο: Ο Χριστοδουλόπουλος θα συνεχίσει την καριέρα του, «η η γη να γυρίσει ανάποδα», στον Ολυμπιακό. Περί αυτού ούτε λόγος για τον απλό αναγνώστη των Κανονισμών και ειδικά του Κανονισμού Ιδιότητας και Μετεγγραφών Ποδοσφαιριστών ( Κ.Ι.Μ.Π.) της Ε.Π.Ο.

Ζήτημα δεύτερο: Καμία απολύτως επίπτωση για τον Ολυμπιακό από την προσφυγή της ΑΕΚ. Ο λόγος απλός: Δεν προβλέπεται κάποια επίπτωση. Για του λόγου το αληθές: Η προσφυγή της Ένωσης στηρίζεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 15 του Κ.Ι.Μ.Π., που, επί λέξει, αναφέρει (μετά την τελευταία, προ δεκαπέντε ημερών, τροποποίηση, δηλαδή την πρόσθεση και των ποινών της παραγράφου 5α)): «Εάν ένας επαγγελματίας υπογράψει περισσότερα του ενός συμβόλαια που καλύπτουν την ίδια χρονική περίοδο, με εξαίρεση την περίπτωση του άρθρου 7, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 14 παρ. 3β και παρ 5α». (Κρατείστε την bold γραφή).

Η παράγραφος 3β του άρθρου 14 αναφέρει επί λέξει « 3. Εάν υπαίτιος της λύσης του συμβολαίου είναι ο ποδοσφαιριστής χρηματική αποζημίωση οφείλειται αποκλειστικά και μόνο για τους ακόλουθους λόγους:…………………………………………………………… .β. Λόγω διάρρηξης του υφιστάμενου συμβολαίου με οποιονδήποτε τρόπο με σκοπό την υπογραφή νέου συμβολαίου». Η παράγραφος αυτή δεν αφορά στην Π.Α.Ε. με την οποία υπέγραψε νέο συμβόλαιο ο ποδοσφαιριστής, δηλαδή τον Ολυμπιακό. Αφορά μόνο στον ποδοσφαιριστή.

Την ίδια ώρα η νεοπροστεθείσα, στην παράγραφο 4 του άρθρου 15, παράγραφος 5α του άρθρου 14 , αναφέρει επί λέξει: « 5. Επιπρόσθετα της υποχρέωσης καταβολής αποζημίωσης, αθλητικές κυρώσεις πρέπει να επιβάλλονται στο υπαίτιο μέρος που παραβιάζει τους όρους του συμβολαίου κατά την προστατευόμενη περίοδο, ως ακολούθως.  α. Στον υπαίτιο ποδοσφαιριστή επιβάλλεται απαγόρευση συμμετοχής σε επίσημους αγώνες για τέσσερις μήνες. Σε περίπτωση επιβαρυντικών περιστάσεων, η απαγόρευση θα μπορεί να επεκταθεί έως του έξι μήνες. Η αθλητική κύρωση αυτή θα εκτίεται από την έναρξη της επόμενης αγωνιστικής περιόδου του νέου σωματείου. Αυτές οι  αθλητικές κυρώσεις θα εκτελούνται  με την επίδοση της πρωτοβάθμιας απόφασης εκτός εάν ασκηθεί έφεση από τον ποδοσφαιριστή οπότε θα εκτελούνται με την τελεσιδικία αυτής. Η αναβολή των αθλητικών κυρώσεων μολοταύτα, δεν θα εφαρμόζεται εάν ο ποδοσφαιριστής αποτελεί καθιερωμένο μέλος της αντιπροσωπευτικής ομάδας της ομοσπονδίας την οποία θα εκπροσωπήσει και η εν λόγω ομοσπονδία συμμετέχει στην τελική διοργάνωση ενός διεθνούς τουρνουά μέσα στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ του τελευταίου αγώνα και του πρώτου αγώνα της επόμενης αγωνιστικής περιόδου».

Και στις δύο επίμαχες παραγράφους, δηλαδή στην 14 3β και στην 14 5α δεν υπάρχει πουθενά η νέα Π.Α.Ε. με την οποία έχει υπογράψει νέο συμβόλαιο « ο κακός» ποδοσφαιριστής, ούτε υποψία τιμωρίας της.

Αμέσως παρακάτω, στην παράγραφο του ίδιου άρθρου 14 του Κ.Ι.Μ.Π. αναφέρεται επί λέξει: «Στην υπαίτια ομάδα επιβάλλεται απαγόρευση απόκτησης, με οποιονδήποτε τρόπο, ποδοσφαιριστών γηγενών ή αλλοδαπών για δύο μετεγγραφικές περιόδους, πλην των εκπαιδευομένων ερασιτεχνών των τμημάτων υποδομών που δικαιούται να προβιβάσει και να εντάξει στη δύναμη της ως επαγγελματίες» ( η bold γραφή ανήκει στον κανονισμό, λόγω νεοπροστεθείσας, επίσης, τροποποίησης). Αυτή την παράγραφο περιέλαβε στην προσφυγή της η ΑΕΚ με τη λογική «ό,τι κάτσει» και με μια ψιλοεκβιαστικούλα διάθεση.

Το δια ταύτα:  Η αφετηριακή διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 15 του Κ.Ι.Μ.Π. για την επιβολή των ποινών, σε περίπτωση που ποδοσφαιριστής αποδειχθεί υπαίτιος διάρρηξης του υφιστάμενου συμβολαίου, δεν περιέχει, σε καμία περίπτωση, την παράγραφο ( που επιβάλλει ποινές σε «υπαίτια Π.Α.Ε.»). Περιορίζεται στις παραγράφους 3β και 5α που αφορούν αποκλειστικά στην πλευρά του ποδοσφαιριστή και στην πιθανή τιμωρία του σε περίπτωση που αποδειχθεί υπαίτιος.

Τι μένει από την προσφυγή;  Η εκδοχή να τιμωρηθεί ο Χριστοδουλόπουλος «με απαγόρευση συμμετοχής σε επίσημους αγώνες για τέσσερις μήνες», ποινή η οποία « σε περίπτωση επιβαρυντικών περιστάσεων θα μπορεί να επεκταθεί έως του έξι μήνες».

Επ΄αυτού νέο, οσονούπω, σημείωμα με πολύ γέλιο για την προσφάτως ανακαλυφθείσα, φοβερή και τρομερή, διαφορά μεταξύ ενός δανεικού ποδοσφαιριστή και ενός που υπογράφει «πρώτο συμβόλαιο με μια Π.Α.Ε.», στην οποία έως τότε ανήκε με δανεισμό από άλλη Π.Α.Ε., αλλά και για την περίοδο πρώτης εφαρμογής μιας κανονιστικής τροποποίησης του Κ.Ι.Μ.Π..

Εν αναμονή …

«Τελειωμένη υπόθεση η μεταγραφή του Σεμέδο στην Πόρτο, υπογράφει μέσα στην εβδομάδα»

Θέμα χρόνου αποτελεί πλέον η οριστικοποίηση της μεταγραφής του Πορτογάλου στόπερ στους «Δράκους», καθώς σύμφωνα με τα πορτογαλικά μέσα οι δύο ομάδες τα βρήκαν στο οικονομικό κομμάτι επτά ημέρες πριν εκπνεύσει η διορία της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου

ΑΕΚ: «Η πόλη μας και το σπίτι μας στα λευκά» (pic)

H κακοκαιρία «Ελπίδα» έχει «ντύσει» όλη την χώρα στα λευκά και τα γήπεδα της χώρας δεν θα μπορούσαν να μην επηρεαστούν. Η ΑΕΚ, λοιπόν, αποφάσισε...

Αυτά έκανε ο Κώστας Σλούκας σε ηλικία 10 ετών!

Πώς ήταν ο Κώστας Σλούκας και κυρίως, τι έκανε και ποιες ήταν οι συνήθειές του στην ηλικία των 10 ετών. Ο Έλληνας άσος μιλά...

Ολυμπιακός: Βελτιωμένος, αλλά χωρίς ενίσχυση θα ψάχνει υπερβάσεις

Ο Ανδρέας Καταχανάς γράφει για τις αδυναμίες των Ερυθρολεύκων που τιμώρησε ο Στερν και επισημαίνει πως η βελτίωση σε μπλοκ-άμυνα δεν είναι αρκετή αν δεν συνοδευτεί από διορθωτικές κινήσεις

Δεν θα είναι υπέρβαση, αλλά άθλος: Ο «Μάρτης γδάρτης» του Ολυμπιακού και το 6+1 που κλειδώνει την 8άδα

Ο Γιώργος Χαλάς γράφει ΕΥΘΕΩΣ για τα «βαριά συμπτώματα» που άφησε ο κορωνοϊός στους Ερυθρόλευκους και εξηγεί για ποιον λόγο ενδεχόμενη πρόκριση στα πλέι οφ θα αναβαθμιστεί από υπέρβαση σε άθλο

Ολυμπιακός: Θα έρθουν και τέτοιες βραδιές, αλλά το ΣΕΦ πρέπει να παραμείνει «φρούριο»

Ο Ολυμπιακός υπέστη δεύτερη διαδοχική ήττα με σχεδόν τον ίδιο τρόπο, αλλά το «κλειδί» για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα θα είναι η προστασία της «απόλυτης» έδρας του. Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης