20.8 C
Athens

ΠΑΟΚ: Κάποιοι έχουν μπερδέψει το CAS με το άσυλο ανιάτων

Ο ΠΑΟΚ ζει τις πιο δύσκολες μέρες της ιστορίας του. Τελεσίδικα ένοχος για το μεγαλύτερο δεδικασμένο σκάνδαλο στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Λογικά, όλες οι δυνάμεις των ανθρώπων του συλλόγου θα έπρεπε να είχαν εστιάσει στην επόμενη μέρα και στο ποιες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες μετά την αμετάκλητη καταδίκη από την Επιτροπή Εφέσεων. Διότι το πράγμα κάθε άλλο παρά τελειωμένο είναι.

Καταρχάς, οι Θεσσαλονικείς είναι υποχρεωμένοι να πάνε στο CAS για να προσπαθήσουν να ρίξουν την απόφαση. Τους υποχρέωσε ο κόσμος τους, ο οποίος βασίστηκε πάνω στη ρητορική πως οι ξένοι δικαστές είναι… καθαροί και δεν χαμπαριάζουν. Αν δεν πάνε, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ θα συνειδητοποιήσουν πως όλα όσα λέγονταν ήταν λόγια του αέρα, ωστόσο θα υπάρχει πάντα μια δήθεν δικαιολογία ότι καταδικάστηκαν «από την ΕΕΑ του Μαρινάκη». Αν όμως πάνε και χάσουν, η κηλίδα στην ιστορία τους θα είναι αιώνια και με διεθνή σφραγίδα. Και εκεί υπάρχει ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος: να μετατραπεί το χάδι της αφαίρεσης βαθμών σε υποβιβασμό, την εξαρχής προβλεπόμενη ποινή δηλαδή για το βαρύτατο αδίκημα της πολυϊδιοκτησίας.

Αντί λοιπόν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ να προσπαθούσαν να οχυρώσουν την όποια υπερασπιστική γραμμή τους τόσο εναντίον της ΕΠΟ, όσο και κόντρα στον Ολυμπιακό που θα απαιτήσει τον υποβιβασμό της ομάδας τους, μοιράζουν διαρροές ότι ο ΠΑΟΚ ετοιμάζεται για νέο CAS με αφορμή την εισήγηση της κυρίας Σπανού.

Αντιγράφω το σχετικό ρεπορτάζ από τέσσερα ενδεικτικά σάιτ (τα κείμενα παρατίθενται με χρονολογική σειρά δημοσίευσης):

SDNA: «Από τη στιγμή που η εισήγηση είναι επίσημη, είναι σαφές πως ο Ολυμπιακός και ο Βαγγέλης Μαρινάκης βρίσκονται στα σχοινιά. Υποβιβασμός, τρία εκατ. ευρώ πρόστιμο και ισόβιο αποκλεισμό στον Μαρινάκη βάσει της πρότασης από το μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Παναγιώτας Σπανού.

Τι σημαίνει η συγκεκριμένη εισήγηση για τους ‘ασπρόμαυρους’; Πώς η υπόθεση χρίζει στενής παρακολούθησης – εξάλλου από την πρώτη στιγμή είχαν κάνει σαφές πως θα επέμβουν όταν θα κρίνουν -βάσει νόμου- πως μπορούν να κινηθούν με τη σειρά τους δικαστικά και να διεκδικήσουν την τιμωρία του Ολυμπιακού βάσει των διατάξεων για περιπτώσεις σαν αυτές που κατηγορείται…

Κοινώς, στις τάξεις του ΠΑΟΚ εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο CAS εναντίον του Ολυμπιακού μετά τα νέα στοιχεία της υπόθεσης των χειραγωγημένων παιχνιδιών. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν προτίθενται να το αφήσουν να περάσει στα ψιλά!

Παράλληλα, οι Θεσσαλονικείς σκοπεύουν να ενημερώσουν την ECA για την εισήγηση της Παναγιώτας Σπανού και της Επιτροπής Δεοντολογίας καθώς η Λίνα Σουλούκου ως μέλος του ΔΣ της ECA δεν το έχει κάνει ως όφειλε, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν.

Και γι΄αυτό θέλουν να προχωρήσουν σε ενημέρωση της ηγεσίας της ECA γι’ αυτή την ασυνήθιστη -για μέλος της- κατηγορία που αντιμετωπίζουν οι ερυθρόλευκοι…».

 

Gazzetta: «Ο ΠΑΟΚ προχωράει τη δική του προσφυγή κατά της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ στο CAS, ωστόσο μπορεί να προκύψει άμεσα και δεύτερη προσφυγή στο Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο.

Συγκεκριμένα, οι δικηγόροι του «Δικεφάλου» εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο CAS εναντίον του Ολυμπιακού μετά τα νέα στοιχεία της υπόθεσης των χειραγωγημένων.

Επιπλέον στις σκέψεις των «ασπρόμαυρων» είναι να προχωρήσουν σε αναλυτική ενημέρωση της ECA (European Club Association) για την υπόθεση των στημένων αγώνων και της εισήγησης της ανακρίτριας κ. Σπανού, αφού προφανώς, όπως τονίζουν στη Μικράς Ασίας, η Λίνα Σουλούκου ως μέλος του Δ.Σ. της ECA δεν το έχει κάνει ως όφειλε».

 

Sportime: «Στον ΠΑΟΚ εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο CAS εναντίον των «ερυθρόλευκων» μετά τα νέα στοιχεία της υπόθεσης των χειραγωγημένων αγώνων.

Παράλληλα, οι Θεσσαλονικείς σκοπεύουν να ενημερώσουν την ECA για την εισήγηση της Παναγιώτας Σπανού και της Επιτροπής Δεοντολογίας καθώς η Λίνα Σουλούκου ως μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συλλόγων δεν το έχει κάνει ως όφειλε, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν στην Τούμπα.

 

Η υπόθεση χρίζει στενής παρακολούθησης – εξάλλου από την πρώτη στιγμή είχαν κάνει σαφές πως θα επέμβουν όταν θα κρίνουν -βάσει νόμου- πως μπορούν να κινηθούν με τη σειρά τους δικαστικά και να διεκδικήσουν την τιμωρία του Ολυμπιακού βάσει των διατάξεων για περιπτώσεις σαν αυτές που κατηγορείται».

 

Sport24: «Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ είναι σε πλήρη εγρήγορση και αποφασισμένοι εφόσον χρειαστεί να αναλάβουν δράση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουν αποφασίσει ότι εφόσον κριθεί ότι είναι απαραίτητο να εξαντλήσουν όλα τα νομικά μέσα που έχουν στη διάθεση τους και να προσφύγουν ακόμη και στο CAS, αν χρειαστεί και ανάλογα τις αποφάσεις που θα προκύψουν κυνηγώντας μέχρι τέλους την υπόθεση αυτή.

Το σίγουρο είναι ότι στην Τούμπα παρακολουθούν όλες τις πτυχές της συγκεκριμένης υπόθεσης και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και από την πλευρά του Δικεφάλου κινήσεις. Μια από αυτές θα είναι η ενημέρωση της ECA της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων.

Μάλιστα όπως λένε στην Τούμπα δεν χρειάζεται να περιμένουν απόφαση από την Επιτροπή Εφέσεων, αλλά να κινηθούν νωρίτερα οι διαδικασίες όπως έχει γίνει στο παρελθόν».

Ένα σάιτ που ουσιαστικά υπάγεται απευθείας στον Ιβάν Σαββίδη έκανε την αρχή και τα υπόλοιπα ακολούθησαν, ανάλογα με το ύφος και τη γραμμή που τηρεί το καθένα. Κι ενώ όλοι λίγο – πολύ δέχτηκαν να υπογράψουν τη διαρροή στο ρεπορτάζ τους, φαίνεται πως κανείς δεν μπήκε στον κόπο να ζητήσει διευκρινίσεις. Πώς ο ΠΑΟΚ ανακοινώνει ότι θα πάει στο CAS για μια υπόθεση που βρίσκεται ακόμη σε ερευνητικό στάδιο; Με ποια ιδιότητα και ποιο δικαίωμα θα προσφύγει ο ΠΑΟΚ στο CAS; Και τέλος, πόσο σοβαρά θα λάβει υπόψη του το CAS μια υπόθεση για την οποία έχει ήδη αποφανθεί από το καλοκαίρι του 2015;

Γι’ αυτό υπάρχει ο Mythbuster όμως. Ας ξεκινήσουμε από τα απλά. Το να ανακοινώνεται προσφυγή στο CAS για μια (παλιά) υπόθεση που ουσιαστικά δεν έχει ξεκινήσει ακόμη να (ξανά) εξετάζεται σοβαρά είναι ασόβαρο. Και επί της ουσίας αποδεικνύει πως ούτε οι ίδιοι δεν πιστεύουν ότι μπορεί να προκύψει οτιδήποτε ενοχοποιητικό.

Στη φυσιολογική περίπτωση που ο Ολυμπιακός (και ο Ατρόμητος) απαλλαγούν (χωρίς περαιτέρω διαδικασία) ή αθωωθούν (είτε από την Επιτροπή Δεοντολογίας είτε σε δεύτερο βαθμό από την Επιτροπή Εφέσεων), ο ΠΑΟΚ ως τι θα εμφανιστεί στο CAS; Και κυρίως, εναντίον ποιου θα προσφύγει;

Στην περίπτωση ΠΑΟΚ – Ξάνθης, ο Ολυμπιακός ήταν ο καταγγέλλων κι έτσι κέρδισε αυτοδίκαια το δικαίωμα να είναι παρών σε κάθε εκδίκαση. Ο ΠΑΟΚ πως θα πάει στο CAS και τι θα πει στους δικαστές; Ότι η (δική του) ΕΠΟ ευνόησε τον αντίπαλό του;

Παρένθεση. Για μια υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη και υπό διερεύνηση από τα εθνικά όργανα, δε νοείται προσφυγή στο CAS. Ακόμα και ο πιο άσχετος στα νομικά μπορεί να καταλάβει πως δε γίνεται να πας στον Άρειο Πάγο για μια υπόθεση που δεν έχει ακόμη εκδικαστεί στο Πρωτοδικείο.

Ούτε το παραπάνω όμως προκάλεσε οποιαδήποτε απορία σε κάποιους. Μοναδική εξαίρεση για μια τέτοια προσφυγή θα ήταν η επίκληση της διαδικασίας του κατεπείγοντος. Τι κατεπείγον όμως μπορεί να υπάρχει σε μια υπόθεση που στήθηκε πριν από πέντε χρόνια (και με νέα κυβέρνηση τότε, έχει κι αυτό τη σημασία του), για την οποία αποφάνθηκε το CAS τον Αύγουστο του 2015 όταν προσέφυγε εκεί ο κύριος Αλαφούζος, διεκδικώντας για λογαριασμό του δεύτερου Παναθηναϊκού τη θέση του πρωταθλητή Ολυμπιακού στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το CAS απέρριψε την προσφυγή του Παναθηναϊκού, ο Ολυμπιακός νίκησε την Άρσεναλ στο Λονδίνο και τερμάτισε με εννιά βαθμούς στον όμιλό του, ενώ οι Πράσινοι αποκλείστηκαν τον Αύγουστο από την Γκαμπάλα κι έτσι γλίτωσαν τις άσκοπες ευρωπαϊκές μετακινήσεις του φθινοπώρου.

Ακόμα κι αν δεν ίσχυε τίποτε από τα παραπάνω και πήγαινε τελικά ο ΠΑΟΚ στο CAS «για να βρει το δίκιο του» και να ρίξει τον Ολυμπιακό (και τον Ατρόμητο), τι πιστεύετε όταν θα γινόταν εκεί όταν σε μια υπόθεση που έχει ήδη κριθεί από το 2015, όχι μόνο δεν προέκυψαν νέα επιβαρυντικά στοιχεία μετά από πέντε χρόνια, αλλά αντιθέτως κατέπεσαν και όσες υποτιθέμενες «σοβαρές μαρτυρίες» υπήρχαν (βλ. καταθέσεις Αλαφούζου – Φύσσα κλπ);

Το σίγουρο είναι ένα. Κάποιοι έχουν μπερδέψει το CAS με το άσυλο ανιάτων…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς