20.5 C
Athens

ΠΑΟΚ: Σαν τον μελλοθάνατο που πριν κάτσει στην ηλεκτρική καρέκλα είδε να κόβεται το ρεύμα

Από το μεσημέρι της Παρασκευής που το CAS εξέδωσε μια «μη απόφαση» στη συνεκδίκαση των προσφυγών Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ κατά της ΕΠΟ, έχουν ξεκινήσει πανηγυρισμοί που ξεπερνούν και την κατάκτηση του περυσινού πρωταθλήματος. ΠΑΕ ΠΑΟΚ και φίλα προσκείμενα ΜΜΕ παρουσιάζουν την ποντιοπιλατική προσέγγιση του CAS ως μια τεράστια επιτυχία, ως γροθιά στο αθηναϊκό κατεστημένο, ως θρίαμβο επί του Ολυμπιακού. Εκεί που καταλήγουν όλα δηλαδή…

Θα προσπαθήσω να κωδικοποιήσω εν συντομία ότι έχει συμβεί μέχρι τώρα, αλλά και το τι εκτιμώ πως θα συμβεί στη συνέχεια. Αποφεύγοντας τις περίπλοκες προτάσεις και απλοποιώντας όσο γίνεται κάποιους νομικούς όρους, ώστε να γίνω κατανοητός ακόμη και σε εκείνους που δεν έδιναν και μεγάλη προσοχή στο μάθημα των Νέων Ελληνικών. Πάμε λοιπόν…

Ο ΠΑΟΚ βρέθηκε ένοχος για πολυϊδιοκτησία από τη μοναδική αρμόδια αρχή για το συγκεκριμένο παράπτωμα στην ελληνική επικράτεια (ΕΕΑ).

Ο ΠΑΟΚ καταδικάστηκε από Super League και Επιτροπή Εφέσεων, μια και αμφότερες αποδέχθηκαν τη δεσμευτικότητα του πορίσματος της μοναδικής αρμόδιας αρχής, δηλαδή της ΕΕΑ.

Ο ΠΑΟΚ προσέφυγε στο CAS εναντίον της ΕΠΟ για να αθωωθεί. Ο Ολυμπιακός προσέφυγε στο CAS εναντίον της ΕΠΟ για να εφαρμοστεί η προβλεπόμενη ποινή της αποβολής από το πρωτάθλημα και όχι το σκάνδαλο Γεραπετρίτη.

https://athlosnews.gr/skandalo-paok-xanthis-to-mechri-tora-alla-kai-to-apo-edo-kai-pera-poy-echei-to-zoymi/

Το CAS έστειλε την υπόθεση πίσω στην Επιτροπή Εφέσεων, ζητώντας της να δικάσει με βάση το πόρισμα της ΕΕΑ και να μπει στην ουσία της υπόθεσης. Η οποία ουσία της υπόθεσης είναι το αδίκημα που διαπίστωσε η μοναδική αρμόδια αρχή στην Ελλάδα, δηλαδή η ΕΕΑ.

Όσο και να θέλει η Επ. Εφέσεων της ΕΠΟ, δεν έχει ούτε τη δυνατότητα, αλλά και την αρμοδιότητα για να κάνει δική της έρευνα και να παραβλέψει αυτά που στοιχειοθέτησε η ΕΕΑ. Διότι απλούστατα η ίδια η ΕΠΟ αναγνώρισε το περασμένο καλοκαίρι την ΕΕΑ ως αποκλειστικά αρμόδια αρχή για υποθέσεις πολυϊδιοκτησίας.

Ο ΠΑΟΚ κινδυνεύει σοβαρότατα να βγει περαιτέρω χαμένος, αν η αφαίρεση βαθμών πάει για του χρόνου, χώρια πως αν επικυρωθεί η επιβεβαιωμένη από τη μοναδική αρμόδια αρχή παράβαση (δηλαδή την ΕΕΑ), εκτός από την αφαίρεση βαθμών θα υπάρχει και ο σοβαρότατος κίνδυνος υποβιβασμού μέσω της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Η εκτίμηση Κούγια

Μιλώντας στο FWS το βράδυ της Παρασκευής, ο Αλέξης Κούγιας ξεκαθάρισε πως το CAS παρανόησε την ιδιότητα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Αντί να τη θεωρήσει ως ανεξάρτητη κρατική αρχή όπως είναι, την εξέλαβε ως ένα πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Η διαφορά είναι σαφής: σε αντίθεση με τα (πρωτοβάθμια) δικαστήρια, τα πορίσματα των ανεξάρτητων αρχών είναι δεσμευτικά. Όπως συμβαίνει με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, το ΕΣΡ κλπ, το ίδιο ισχύει και με την ΕΕΑ. Ίσως μάλιστα κάπου εκεί να κουμπώνει και το γεγονός πως ο Ολυμπιακός ζήτησε την υποβολή συμπληρωματικού υπομνήματος, αντιλαμβανόμενος ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως στο μυαλό των δικηγόρων του CAS ο ρόλος της ΕΕΑ.

https://athlosnews.gr/koygias-sto-fws-kamia-tychi-o-paok-to-cas-den-katalave-ti-simainei-anexartiti-archi/

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα; Η Επιτροπή Εφέσεων θα δικάσει ξανά μια υπόθεση που έχει ήδη τελεσιδικήσει. Και επειδή είναι όργανο της ΕΠΟ, θα εκδώσει μια απόφαση που δεν θα μπορεί και πάλι να αμφισβητήσει το στοιχειοθετημένο πόρισμα της ΕΕΑ. Το γιατί το είπαμε πιο πάνω.

Το CAS ζήτησε από την Επιτροπή Εφέσεων να αξιολογήσει το πόρισμα της ΕΕΑ και να διατυπώσει ένα σκεπτικό που να δείχνει ότι είναι και η ίδια πεπεισμένη για τις αποδεδειγμένες παραβάσεις. Η Επιτροπή Εφέσεων ωστόσο δεν μπορεί να πάει κόντρα στους κανονισμούς και την ελληνική νομοθεσία επειδή τα τζιμάνια του CAS δεν κατάλαβαν ότι η ΕΕΑ είναι ανεξάρτητη αρχή. Διότι σε αντίθετη περίπτωση ο Ολυμπιακός και όποιος άλλος ενδιαφερόμενος το επιθυμούσε, θα κυνηγούσε τους δικαστές μέχρι να πατήσουν μαύρο χιόνι.

Πίσω από μια τεράστια δικογραφία, εκατέρωθεν πολυσέλιδους ισχυρισμούς και έγγραφα επί εγγραφών, τα πράγματα είναι απλά. Ένας μεγαλοσερβιτόρος ανιψιός του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ έγινε χρηματοδότης και εν δυνάμει μέτοχος (μέσω μερισμάτων) της ΠΑΕ και ταυτόχρονα αγόρασε εγκαταστάσεις που συνδέονται με την ΠΑΕ Ξάνθη και εξέχοντα στελέχη της σε τιμή… σοκ!

Εννοείται πως έχει κάθε δικαίωμα ένας μεγαλοσερβιτόρος επενδυτής να παίζει με εκατομμύρια ευρώ και να σπρώχνει σε επενδύσεις(;) αμφιβόλου αξίας την ίδια μέρα που εμφανίζεται να τα εισπράττει. Δημοκρατία και ελεύθερη οικονομία έχουμε. Το να «επενδύεις» ταυτόχρονα σε δυο διαφορετικές – και θεωρητικά ανταγωνιστικές – ΠΑΕ, άμεσα στον ΠΑΟΚ και έμμεσα (μέσω της Vialand) στην Ξάνθη, θα μπορούσε να είναι και σύμπτωση.

Η οποία γίνεται σατανική όταν διαπιστωθεί πως είσαι ανιψιός του ιδιοκτήτη της μια ΠΑΕ, της ισχυρότερης εν προκειμένω. Διότι αν ο Καλπαζίδης ήταν π.χ. ανιψιός του Πανόπουλου, ίσως να μη γινόταν τέτοιος ντόρος. Ακόμα όμως κι αν όλα τα παραπάνω μπορούσαν να αιτιολογηθούν – έστω φιλολογικά, διότι νομικά είναι αδύνατον -, υπάρχει ένα ερώτημα που θα παρέμενε αναπάντητο: ποιος και κυρίως, που είναι ο Ιωάννης Καλπαζίδης;

Ακόμα κι αν είσαι ο πιο φανατικός παοκτζής ή ο πιο «περιορισμένης ευθύνης» οπαδός, που πιστεύει εδώ και 5-6 χρόνια ότι ο Ολυμπιακός θα υποβιβαστεί, ο Μαρινάκης θα πάει φυλακή και ότι ο ΠΑΟΚ είναι θύμα σκευωρίας (αυτά δηλαδή που του λένε τα ΜΜΕ του Ιβάν Σαββίδη), δε σου κάνει εντύπωση ότι το πρωταγωνιστικό πρόσωπο μιας υπόθεσης που θα στιγματίσει για πάντα την ομάδα σου, δεν εμφανίζεται ούτε σε φωτογραφία;

Πες ρε παιδί μου ότι όλα αυτά τα έστησε το κράτος των Αθηνών που θέλει το κακό σου (αλλά σε έσωσε με σκανδαλώδη τρόπο από τον υποβιβασμό) και ότι ο Καλπαζίδης είναι απλώς ένας μεγαλοεπενδυτής που τυγχάνει ανιψιός του Ιβάν (και που συνεργάζεται σχεδόν αποκλειστικά με τις εταιρίες του…). Δεν θα ήθελες να τον δεις έστω μια φορά και να ακούσεις τη δική του εκδοχή για την υπόθεση;

Δε σου κάνει εντύπωση που ένας ολόκληρος ΠΑΟΚ απολογείται και πασχίζει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του ως κατηγορούμενος, αντί να ζητήσει με κάθε τρόπο από τα αρμόδια όργανα να εντοπιστεί και να προσαχθεί αυτός που τον ενέπλεξε σε μια τόσο επώδυνη ιστορία; Δεν απορεί κανένας παοκτζής για το πως γίνεται μια ολόκληρη ΠΑΕ ΠΑΟΚ να απολογείται ως κατηγορούμενη, αναγνωρίζοντας το κατηγορητήριο, και να μην έχει ζητήσει το αυτονόητο: να βρεθεί ο Ιωάννης Καλπαζίδης και να καταθέσει;

Αφήστε κατά μέρους όλα τα υπόλοιπα. Αν μαθαίνατε ότι ο ανιψιός του προέδρου της ομάδας σας είναι ταυτόχρονα εν δυνάμει μέτοχός της και αγοραστής εγκαταστάσεων που συνδέονται με την ΠΑΕ Ξάνθη και τους ιδιοκτήτες της, θα δεχόσασταν ότι όλα είναι καλά και δεν υπάρχει πρόβλημα; Ακόμα κι αν επρόκειτο για κάποιον πρώην σερβιτόρο που έγινε μπρούκλης δίχως να έχει καταλάβει κανείς ακριβώς το πώς;

Κι αν το σημαντικότερο νομικό επιχείρημα για την αθώωση της ομάδας σας ήταν αυτό που χρησιμοποίησε ο ΠΑΟΚ (ότι η ΠΑΕ δεν ανήκει στον Ιβάν Σαββίδη, αλλά στη γυναίκα του και στον Νικολάκη), θα είχατε πειστεί ότι η ομάδα σας είναι καθαρή και ότι για όλα φταίει η ΕΕΑ του Αυγενάκη; Σε όλα αυτά τα αυτονόητα ερωτήματα που σέρνονται εδώ και επτά μήνες, οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ δεν έχουν καν επιχειρήσει να απαντήσουν με έστω αληθοφανή τρόπο. Δεν είναι λοιπόν να ξεκαρδίζεσαι όταν διαβάζεις για «ξεφτίλα του ελληνικού κράτους», «φτυσιές στα μούτρα της ΕΕΑ» κλπ;

Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να κερδίσει λίγο χρόνο. Σαν τον μελλοθάνατο για την ηλεκτρική καρέκλα που την ώρα της εκτέλεσης είδε το ρεύμα να κόβεται και τη διαδικασία να μετατίθεται σε προσεχή ημερομηνία. Τι θα κάνουν όμως όλοι αυτοί οι «δικαιωμένοι» όταν επικυρωθεί εκ νέου το σκάνδαλο πολυϊδιοκτησίας; Αυτό που κάνουν πάντα. Θα τα βάλουν με την κυβέρνηση, την ΕΕΑ, την ΕΠΟ, τους δικαστές των Αθηνών, μέχρι και με το CAS (αν η υπόθεση ξαναφτάσει εκεί). Και η ζωή συνεχίζεται…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς