14.4 C
Athens

Σκόπια: Πέρασε με 69 «ναι» από την Eπιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων η συμφωνία

Πολίτες φώναζαν κατά της συμφωνίας έξω από τη Βουλή των Σκοπίων, ενώ μέσα στο Κοινοβούλιο μέλη του VMRO αποκαλούσαν «προδότες» τα κυβερνητικά στελέχη

Μέσα σε… πολεμικό κλίμα εντός και εκτός Κοινοβουλίου, πέρασε με ψήφους 69 «υπέρ» και 40 «κατά» από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Σκοπίων, η συμφωνία με την Ελλάδα, την οποία υπέγραψαν την περασμένη Κυριακή στις Πρέσπες οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ.

Υπέρ της συμφωνίας επιχειρηματολόγησε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, ο οποίος είπε ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν οι διαδικασίες του επείγοντος, προκειμένου έγκαιρα να υποβληθεί η αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Η ψήφιση της συμφωνίας πέρασε, ωστόσο, «δια πυρός και σιδήρου» καθώς, τόσο εντός, όσο και εκτός του Κοινοβουλίου επικρατούσε μεγάλη ένταση.

Πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή φώναζαν συνθήματα κατά της συμφωνίας, όπως «έχουμε ένα όνομα», ενώ εντός του κοινοβουλίου μέλη του VMRO αποκαλούσαν «προδότες» τα κυβερνητικά στελέχη και τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ την ώρα που εξηγούσε για ποιο λόγο πρέπει να  έχουν τελειώσει όλα έως την Παρασκευή.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του κόμματος VMRO υποστήριξε ότι η συμφωνία είναι αντισυνταγματική και θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη.

Μετά την έγκρισή της από την επιτροπή, η συμφωνία θα περάσει πλέον στην Ολομέλεια, όπου θα πρέπει να υπερψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή.

Αν ψηφιστεί ο σχετικός νόμος κύρωσης της συμφωνίας, τότε θα σταλεί στον πρόεδρο της χώρας, Γκεόργκι Ιβάνοφ προς υπογραφή (εντός επτά ημερών). Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της πΓΔΜ, όμως, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει. Συνεπώς, θα επιστρέψει το σχετικό νόμο στη Βουλή, όπου η διαδικασία ψήφισης-κύρωσης πρέπει να επαναληφθεί.

Αν γίνουν αυτά, τότε η συμφωνία καταλήγει ξανά στα χέρια του προέδρου Ιβανόφ, ο οποίος -σύμφωνα με το Σύνταγμα- τη δεύτερη φορά είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς