16.7 C
Athens

Περέιρα: Το αφεντικό έχει πάντα δίκιο

Την αποκαλυπτική για το μαύρο χάλι της ελληνικής διαιτησίας (με ή χωρίς VAR ουδεμία σημασία έχει πλέον) 16η αγωνιστική, στην οποία αποθεώθηκαν οι επιδόσεις των εγχώριων ρέφερι στους αγώνες Βόλος – Ολυμπιακός (Φωτιάς – Ευαγγέλου) και Λαμία – ΑΕΚ (Σκουλάς – Τζήλος), ακολούθησαν «σκληρότατες» ανακοινώσεις από τον κ. Χούμπελ (επιτετραμμένο της FIFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο) και την ΚΕΔ/ΕΠΟ.

Κοινές οι εκτιμήσεις ειδικών και μη, πως, οι φοβερές και τρομερές δυάδες των διαιτητών « που δεν κώλωσαν ούτε με την απειλή της τηλεοπτικής εικόνας», θα οδηγήσουν στην περιθωριοποίηση των διαιτητών (οι πλέον αισιόδοξοι μιλούσαν για διαρκές πάγωμα) για διάστημα ικανό και ευθέως ανάλογο της βαρύτητας των αποφάσεων τους, που ξεφτίλισαν τους Κανόνες του Παιχνιδιού.

Φευ! Άλλαι μεν βουλαί ανθρώπων, άλλα ο Περέιρα κελεύει! Είκοσι τρεις μέρες μετά από συγκλονιστικές αλλοιώσεις αποτελεσμάτων αγώνων οι περήφανες δυάδες επανέρχονται κανονικά στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα με απόφαση του Προέδρου της ΚΕΔ/ΕΠΟ κ. Μέλο Περέιρα. Οι 22.000 ευρώ το μήνα πιάνουν, επιτέλους, τόπο.

Είκοσι τρεις μόλις μέρες κράτησε η «αγανάκτηση» του Χούμπελ και η «ενόχληση» του Περέιρα. Δηλαδή τέσσερα ματς, δύο πρωταθλήματος και δύο κυπέλλου.  Αυτά.

Οι «τέσσερις Καππαδόκες» ορίστηκαν εκ νέου σε αγώνες, όλοι ως πρώτοι διαιτητές, σε μια ιστορικής σημασίας επιβράβευση των αόκνων προσπαθειών τους να ανατινάξουν το πρωτάθλημα προς όφελος γνωστής παρέας. Σε ποιους αγώνες ορίστηκαν; Ο Φωτιάς στο Ξάνθη – Παναθηναϊκός! Ο Ευαγγέλου στο Ατρόμητος – Βόλος! Ο Τζήλος στο Παναιτωλικός – Λαμία! Ο Σκουλάς στο ΠΑΟΚ – Αστέρας Τρίπολης.

Μοναδικής αξιοπιστίας συνδυασμός ορισμού και αγώνα. Η «τετράς η ξακουστή των διαιτητών» (Φωτιάς, Ευαγγέλου, Τζήλος, Σκουλάς) στο ίδιο μετερίζι με «την τετράδα την ξακουστή των ομάδων» (ΠΑΟΚ, Ξάνθη, Βόλος, Παναιτωλικός)!!! Μη μου πείτε πως δεν είναι «τρέλα με κορδέλα» η κατάσταση πλέον…

Ο ορισμός τους αποτελεί, με τον καθαρότερο τρόπο, ηχηρότατο μήνυμα προς κάθε αντίπαλο της ηγετικής ομάδας με το οποίο επιβεβαιώνεται η ενεργή και παραγωγική συνεργασία στο χώρο της διαιτησίας επιχειρηματικών περί το ποδόσφαιρο συμφερόντων και προσώπων με περίεργη, τουλάχιστον, ανταπόκριση σε κελεύσματα της εξουσίας.

Σε απλά ελληνικά το μήνυμα είναι «ό,τι και να πείτε, ό,τι και να πράξετε, όσο και να διαμαρτυρηθείτε, όσες επιστολές κι αν κοινοποιείτε δεν σας σώζει τίποτε και κανένας, ακόμη και αν αυτός λέγεται FIFA».

Ο ρόλος του Περέιρα στην αποκαλυπτική, για τον μέσο νου, διασύνδεση ομάδων και διαιτητών; Ενεργός, καθοριστικός και απόλυτος. Ο κ. Περέιρα πήρε τις αποφάσεις του και το δείχνει με κάθε μεγαλοπρέπεια. Δεν ορρωδεί προ ουδενός, δεν τον ενδιαφέρει τίποτε, δεν τον συγκινεί κανείς. Είναι ταγμένος και το αποδεικνύει χωρίς ίχνος τσίπας!

Το πρόβλημα, βεβαίως, δεν είναι ο Πορτογάλος, ούτε ο παροιμιώδης επαγγελματισμός του να δικαιολογήσει την αποικιοκρατική του εργασιακή σχέση με την ΕΠΟ, σύμφωνα με την οποία «το αφεντικό έχει πάντα δίκιο».

Η FIFA και η UEFA είναι τα μεγάλα προβλήματα. Οι ψευδαισθήσεις τους πως εργάζονται για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου, οι φρούδες ελπίδες τους πως θα τιθασεύσουν το θηρίο, οι ονειρώξεις τους σχετικά με τους επιβήτορες της διαιτησίας είναι πλέον, «λίθοι, πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα» κι αυτό δεν αλλάζει ούτε με ανακοινώσεις, ούτε με διαρροές.

Η απάντηση στο αγωνιώδες, υπαρξιακό σχεδόν, ερώτημα τους « συνένοχος ή βλαξ;» σχετικά με τον κ. Περέιρα, δυσκολεύει εξαιρετικά τις κινήσεις τους και του οδηγεί σε αμυντικές επιλογές.

Έχουν καταλήξει πως πρόκειται για συνένοχο, αλλά έως εκεί. Δυσκολεύονται στο επόμενο βήμα, επειδή απαιτεί τη δημόσια (εμμέσως πλην σαφώς) παραδοχή της πλήρους αποτυχίας τους. Κι αυτό δεν το αντέχουν. Είναι δυσκοίλιοι στις ανατροπές οργανισμοί και έχουν επενδύσει στο αλάθητο τους.

Όσο διάστημα το αλάθητο οδηγεί τις αποφάσεις τους μην περιμένετε τίποτε. Διαχείριση κι άγιος ο Θεός, μήπως και ξεφτιλιστεί από μόνη της η κατάσταση.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς