ΧΡΗΣΤΟΣ ΥΦΑΝΤΗΣ

Ρώσος, Γεωργιανός, Πόντιος ή Σαββίδης;

Ιβάν Σαββίδης Πούτιν

Ο κ. Ιβάν Σαββίδης δεν είναι (στην καταγωγή) Ρώσος. Είναι Έλληνας, ομογενής, με καταγωγή από την ειδική πληθυσμιακή ομάδα των Ποντίων Ελλήνων που βρέθηκαν στην πάλαι ποτέ Σοβιετία για λόγους ανεξάρτητους (αρχικά τουλάχιστον) από τη θέληση τους, έζησαν και εξελίχθηκαν εκεί.

Ο κ. Ιβάν Σαββίδης δεν είναι (στην εκπαίδευση, στη νοοτροπία, στον χαρακτήρα, στη συνολική συγκρότηση του) Ρώσος. Γεωργιανός (Ιβάν Ιγκνιάτεβιτς Σαμπίντι) είναι κατά βάση και κουβαλάει (όπως δείχνει ο βίος του) όλα «τα προτερήματα» του γνωστού «πατερούλη» για τα οποία έμεινε γνωστός στην ιστορία. Μέχρι του σημείου να τον αποκαλεί στα social media ο γιος του Γιώργος «ο ηγέτης» και να τον περιφέρει μ’ ένα ψάρι «ίσα με το μπόι του», το οποίο μάλλον μόλις είδε τον «ηγέτη» τσίμπησε από τον φόβο του το δόλωμα και ψαρεύτηκε μόνο του. Επικοινωνιακά μεγαλεία!!!

Ο κ. Ιβάν Σαββίδης είναι Ρώσος όταν χρειάζεται να επιλέξει υπηκοότητα για να εκτεθεί στη λαϊκή ψήφο για τις εκλογές στη Δούμα ή να συνοδεύσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην επίσκεψη του στο Άγιο Όρος, γνωστό πεδίο γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων με θρησκευτική επικάλυψη. Τόσο Ρώσος, ώστε να αποποιηθεί με τρομακτική ευκολία την αντίστοιχη ελληνική υπηκοότητα, την οποία είχε αποκτήσει ως «ομογενής εκ της Σοβιετικής Ένωσης». Την αποποίηση αυτή κανείς δεν την κατηγόρησε. Πώς θα μπορούσε άλλωστε!

Αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου να επιλέγει σε ποια κρατική οντότητα θέλει να ανήκει. Ο κ. Ιβάν Σαββίδης είναι Έλληνας όταν αποδέχεται απαιτώντας στην ουσία (και καλά κάνει) την τιμητική απόδοση της ελληνικής υπηκοότητας (διατηρώντας και τη ρωσική) έναντι «εξαιρετικών υπηρεσιών προς την Ελλάδα», διαδικασία με την οποία τιμήθηκε στο παρελθόν ο Λόρδος Μπάιρον. Ευτυχώς δεν έχει δηλώσει ακόμη «ποιητής»….

Ο κ. Ιβάν Σαββίδης είναι Πόντιος όταν πρόκειται να αναζητήσει κοινωνική και «εθνοτική» αναφορά και όταν αναφέρεται σε αυτή στις σχέσεις του με τον κ. Μελισσανίδη, από τις οποίες ξεπηδούσε κάποτε «η περηφάνεια και η εντιμότητα των Ποντίων», με βάση τις οποίες «θα έφτιαχναν το ποδόσφαιρο». Τα θυμάστε όλα εκείνα τα γραφικά; Ο κ. Ιβάν Σαββίδης είναι «γηγενής ελληναράς» όταν μπουκάρει, συνοδευόμενος πάντα (για ποιους λόγους άραγε;) από τρεις – τέσσερις «ντουλάπες» με διπλό μπόι από αυτόν, στον αγωνιστικό χώρο με το χέρι έτοιμο να τραβήξει πιστόλι και «να καθαρίσει τη μπουγάδα με
τον Κομίνη που του την έστησε….» λίγα χιλιόμετρα μακριά από εκεί που ανήγειρε, πιστός ορθόδοξος γαρ, εκκλησία και «υπέγραψε» την εικόνα της Παναγίας με τον ίδιο και την οικογένεια του.

Ο κ. Ιβάν Σαββίδης είναι σκληρός καπιταλιστής (διδακτική η ιστορία της ΣΕΚΑΠ και των τροπολογιών για την διαγραφή των οφειλών της) ρωσικής ονομασίας προέλευσης, με έντονες τις ολιγαρχικές συμπεριφορές, σλαβικής (λογικό, καθώς έτσι κοινωνικοποιήθηκε εκεί που γεννήθηκε και μεγάλωσε) νοοτροπίας με έντονο το αίσθημα της καχυποψίας και χρησιμοποιεί ευρύτατα τα διαχειριστικά εργαλεία του «κακού καπιταλισμού» όταν δεν μπορεί να αποδώσει « ο καλός, πλην παλαιολιθικός, πατερούλης».

Τι είναι τελικά ο κ. Ιβάν Σαββίδης; Όλα τα παραπάνω. Πάνω από όλα, όμως, είναι ένας έξυπνος επιχειρηματίας ελληνικής καταγωγής, γεωργιανής φιλοσοφίας, (και) ρωσικής υπηκοότητας, ντούρος καπιταλιστής στη διαχείριση των πραγμάτων (με όλα τα γνωστά κόλπα και τις τριγωνικές συναλλαγές) και θερμότατος υποστηρικτής της νεοελληνικής ποδοσφαιρικής συμπεριφοράς. Εσχάτως, μάλιστα, ανακάλυψε και το «στρίβειν δια του αρραβώνος» όταν στριμώχνεται…

Κάθε φορά είναι ό,τι τον συμφέρει, ό,τι εξυπηρετεί τις προτεραιότητες του στον επιχειρηματικό, πολιτικό, γεωπολιτικό ή ποδοσφαιρικό στίβο, ό,τι του προσφέρει συγκριτικό πλεονέκτημα. Μέχρι και Μάλαμας Τεβεκέλης είναι με ολίγη από Πουρλιοτόπουλο αν χρειάζεται. Μετά από όλα αυτά είναι εύκολα ερμηνεύσιμη η αντίδραση του στην ανάδειξη της ρωσικής υπηκοότητας του, την οποία τεχνηέντως αντέστρεψε, ώστε να αποτελεί «ύβρη» για την ποντιακή καταγωγή του, την ώρα που είναι (και το δηλώνει δημοσίως και ευθαρσώς) Ρώσος, με βάση τη μια από τις δύο υπηκοότητες του.

Σήμερα, αυτό τον συμφέρει, έτσι που είναι στριμωγμένος από δικές του επιλογές. Αύριο
βλέπουμε. Ίσως χρειαστεί να δηλώσει Αμερικάνος ή Γερμανός ….

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

To Top