15.8 C
Athens

ΣΦ Αμπαλαέα κατά του αθλητικού νόμου: Έχουμε βιώσει στο πετσί μας την αδικία, θα μας βρείτε απέναντι σας!

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ

Ο ΣΦ ΠΑΟΚ Αμπαλαέα εξέδωσε «σκληρή» ανακοίνωση κατά την οποία στρέφεται για ακόμη μία φορά κατά του υφυπουργού αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, με αφορμή την ψήφιση νέου αθλητικού νόμου και τη πιθανή επαναφορά του ιδιώνυμου για τους οπαδούς.

Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση της Κυβέρνησης θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περιμένουν, ενώ συν τις άλλοις θα βρει απέναντι της το οπαδικό κίνημα του Δικεφάλου, που όπως αναγράφεται στην ανακοίνωση, έχει ζήσει στο πετσί του την αδικία και δεν θα επιτρέψει ανάλογες αποφάσεις με αυτές του 2006 και του 2009.

«Γιατί το άναμμα ενός πυρσού να τιμωρείται με φυλάκιση και η διακίνηση ναρκωτικών με αναστολή;», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΦ ΠΑΟΚ «Αμπαλαέα»:

«ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΑΡΕΞΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΝΩΡΙΣ….

Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, προβλέπει συγκεκριμένα: «Στις περιπτώσεις των αξιόποινων πράξεων του παρόντος άρθρου απαγορεύεται η οποιαδήποτε μετατροπή της στερητικής της ελευθερίας ποινής, σε παροχή κοινωφελούς εργασίας, καθώς και η αναστολή εκτέλεσης αυτής σύμφωνα με τα άρθρα 99 επ. Π.Κ.». Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οποιοσδήποτε καταδικαστεί πρωτόδικα, ακόμη και για το άναμμα ενός πυρσού σε γήπεδο χωρίς να τον πετάξει μέσα (ναι, αυτούς τους πυρσούς που κοσμούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τα σποτ των καναλιών και μέχρι και ποδοσφαιριστές κρατούν), θα μπει κατευθείαν στη φυλακή, χωρίς να έχει οποιοδήποτε δικαίωμα σε αναστολή!

Είναι απορίας άξιο το κριτήριο με το οποίο επιλέγεται η ιδιαίτερα σκληρή αυτή αντιμετώπιση για αυτήν την κατηγορία αδικημάτων, τα οποία μάλιστα, ως επί το πλείστον, αφορούν νεαρά άτομα (τα οποία ο ίδιος ο Ποινικός Κώδικας, για τις ηλικίες από 18 έως 25 τα θεωρεί ως «νεαρούς ενήλικες» αναγνωρίζοντάς τους ελαφρυντική περίσταση), και όχι για μία σειρά άλλων αδικημάτων, όπως π.χ. για περιπτώσεις εμπορίας ναρκωτικών ή πράξεων κατά της γεννετήσιας αξιοπρέπειας. Θα παρατηρηθεί λοιπόν το εξής αδιανόητο φαινόμενο: Ένας 18χρονος που άναψε έναν πυρσό σε γήπεδο, θα περάσει τον επόμενο χρόνο της ζωής του στην φυλακή, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την μετέπειτα ζωή του, αλλά ένας που θα καταδικαστεί για εμπόριο ναρκωτικών με αναγνώριση μίας ελαφρυντικής περίστασης, θα δικαιούται αναστολής! Ο συγκυριακός και για τα μάτια του κόσμου τρόπος νομοθέτησης, έρχεται σε αντίθεση και με τη γενικότερη φιλοσοφία ολόκληρης της αλλαγής του Ποινικού Κώδικα το 2019, ο οποίος δεν εξαρτά πλέον τη χορήγηση αναστολής από προηγούμενες καταδίκες.

Ακόμη πιο τρομακτικό είναι το γεγονός της απόλυτης κάμψης του εθνικά και υπερεθνικά κατοχυρωμένου τεκμηρίου αθωότητας. Σύμφωνα με αυτό, κάθε κατηγορούμενος τεκμαίρεται αθώος μέχρι την αμετάκλητη ποινική του καταδίκη. Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκεί μία πρωτόδικη απόφαση, αλλά μία αμετάκλητη καταδίκη. Στην ποινική διαδικασία, υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα για δεύτερο βαθμό δίκης (Εφετείο). Με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, η δυνατότητα έφεσης πρακτικά καταργείται. Κι αυτό γιατί οποιοσδήποτε καταδικάζεται σε πρώτο βαθμό, θα οδηγείται αμέσως στις φυλακές. Εάν η δίκη σε β’ βαθμό γίνει στην καλύτερη των περιπτώσεων σε 1 χρόνο και αυτός αθωωθεί, η αθώωση θα είναι σαν μην έγινε, καθώς αυτός θα έχει ήδη εκτίσει ένα χρόνο στις φυλακές.

Φυσικά, κάθε φορά που η εκάστοτε Κυβέρνηση θέλει να το παίξει αποφασιστική ή θέλει να περάσεις καμιά δεκαριά βολικές διατάξεις για τον αθλητισμό, επαναφέρει τη συζήτηση στο ιδιώνυμο, το οποίο πρωτοέφερε ο Ορφανός το 2006. Το ιδιώνυμο είναι ένας νόμος που δεν υπάρχει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι με το Νόμο Ορφανού, που επαναφέρει ο Αυγενάκης τώρα, οπαδός του ΠΑΟΚ φυλακίστηκε για δύο μήνες στην Κομοτηνή για να αθωωθεί από το Εφετείο. Ο νέος αυτός νόμος με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει αθώους στη φυλακή.

Οι ποινές χωρίς αναστολές σε νεαρούς, ακόμη και για μία εξύβριση που τελείται σε ένα γήπεδο, καταργούν κάθε έννοια των σκοπών της ποινής. Δεκαετίες εφαρμογής σκληρών και αυστηρών νόμων έχουν δείξει ότι έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκουν. Η μη δυνατότητα χορήγησης αναστολής σε ένα, συνήθως, νεαρό άτομο, θα τον καταδικάσει για την υπόλοιπη ζωή του, με αποτέλεσμα χειρότερο από αυτό που υποτίθεται έρχεται να αποτρέψει ο Νόμος Αυγενάκη.

Όποιος λοιπόν έστω και συλληφθεί για αδίκημα που σχετίζεται με τον αθλητικό νόμο, θα υποχρεωθεί να δίνει παρόν 2 ώρες πριν και 2 ώρες μετά από κάθε αγώνα σε Α.Τ., ενδεχομένως και σε όλα τα αθλήματα της ομάδας του. Κι αυτό πριν καν ακόμη καταδικαστεί. Σε περίπτωση καταδίκης, το μαρτύριο αυτό θα συνεχιστεί για 2 έως 5 χρόνια (αφού βγει από την φυλακή που θα έχει μπει). Μιλάμε για μία επιπλέον ποινή που ουσιαστικά αντιστοιχεί σε χρόνο επιπλέον έκτισης ποινής.

Παρότι δεν είναι αυτός ο ρόλος μας, είμαστε απολύτως σίγουροι ότι εν έτη 2021 υπάρχουν τα μέσα για να αποτρέψετε την είσοδο στα γήπεδα σε ανθρώπους που τους έχει απαγορευτεί, σύμφωνα με τις νομοθεσίες σας, χωρίς να πρέπει να είναι φυλακισμένοι ολόκληρα ΣαββατοΚύριακα, αλλά και καθημερινές αν υπάρχουν Ευρωπαϊκα και κύπελλα. Με μόνο ουσιαστικό αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς από τους ανθρώπους που δίνουν παρόν να βρούν κάποια δουλειά.

Σαν Οπαδικό κίνημα που αντιλαμβάνεται πλήρως τις συνέπειες και που έχει βιώσει στο πετσί του τη ψήφιση τέτοιων νόμων, έχουμε χρέος να αναφέρουμε ότι στα μέτρα που θέλετε να περάσετε και στην κοινωνία φόβου που θέλετε να δημιουργήσετε θα μας βρείτε απέναντι σας.

Όπως μας βρήκατε απέναντι σας το ’06 και το ’09…»

Ζαμπά: Αποχαιρέτησε την Βάσκο και ετοιμάζεται να γυρίσει στην Ελλάδα

Με μία συγκινητική ανάρτηση στα social media, ο Λεό Ζαμπά, αποχαιρέτησε την Βάσκο Ντα Γκάμα και πλέον ο ίδιος ετοιμάζεται να επιστρέψει στην Ελλάδα. Ειδικότερα,...

ΠΑΟΚ: Μέσα ο Ίνγκασον με Άρη, δεν πρόλαβαν Βιεϊρίνια και Κρέσπο

Την αποστολή που θα έχει μαζί του στο ντέρμπι της 11ης αγωνιστικής κόντρα στον Άρη, έκανε γνωστή ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Ραζβάν Λουτσέσκου. Αυτή περιλάμβανε...

Κύπρος: Οπαδοί έπαιξαν ξύλο μεταξύ τους και τελικά την… πλήρωσε ο προπονητής

Τα απίστευτα περιστατικά στην Κύπρο συνεχίζονται και ένα από τα πολλά ευτράπελα αυτής της αγωνιστικής περιόδου, εκτυλίχθηκε και στον αγώνα Αετός Αγγλισίδων - Θύελλα...

Από την αμφισβήτηση στην αποθέωση

Ο Ολυμπιακός πήρε χρυσή νίκη κόντρα στη Φενέρ και η ομάδα έβγαλε εις πέρας την πιο δύσκολη - μέχρι τώρα - αποστολή της, σε μια χρονιά που οι πάντες αμφισβητούνται

7 πόντοι δώρο και μπόνους η πρώτη τεχνική στην καριέρα του Βεζένκοβ: Γι’ αυτή τη διαιτησία διαμαρτυρήθηκε ο ΠΑΟ; (vid)

Όταν για χρόνια νιώθεις πασχαλινό αρνί, 3-4 ανάποδα σφυρίγματα στην τελευταία περίοδο σου φαίνονται έως και «νορμάλ». Από εκεί όμως μέχρι να διαμαρτύρεται κιόλας για τη διαιτησία ο... Παναθηναϊκός, πάει πολύ!

Πού κρύβεσαι στα δύσκολα, Στίβεν Τσούμπερ;

Μπορεί οι «αναλυτές» που αποθέωναν τον Ελβετό της ΑΕΚ να μην έχουν παρατηρήσει ότι είναι άφαντος στα ζόρικα ματς, αυτό όμως δεν ισχύει για τους οπαδούς αλλά και τους ανθρώπους της Ένωσης που σιγομουρμουράνε...