ΕΥΘΕΩΣ

Σκάνδαλο ΠΑΟΚ-Ξάνθης: Ακόμα και η «ισοπαλία» στο CAS φέρνει υποβιβασμό!

Ιβάν Σαββίδης Καλπαζίδης ΠΑΟΚ Ξάνθης Ξάνθη

Πριν από οτιδήποτε άλλο, οφείλω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους ανθρώπους του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης αλλά και σε όλους αυτούς που ενεπλάκησαν στο μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μέσα από αυτή την ιστορία τα νούμερα επισκεψιμότητας του FWS εκτοξεύτηκαν, παγιώνοντας ταυτόχρονα στο μυαλό του κόσμου την αξιοπιστία ενός σάιτ που χτίστηκε και λειτουργεί με τεράστιες θυσίες.

Από τις αρχές Δεκέμβρη μέχρι σήμερα, η αρθρογραφία αλλά και τα ρεπορτάζ του FWS, ειδικά στο θέμα του σκανδάλου πολυϊδιοκτησίας, διατυπώνονται με χειρουργική ακρίβεια. Και μονάχα η… κυβέρνηση μπόρεσε να αναιρέσει τις εκτιμήσεις για αναπόφευκτο υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης. Μέσω του περιβόητου νομοθετικού πραξικοπήματος που έφερε την υπογραφή του Γ. Γεραπετρίτη, κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε αυτά τα σχεδόν δυο χρόνια που λειτουργεί το FWS δεν έχει υπάρξει άλλο θέμα για το οποίο να έχω γράψει τόσες χιλιάδες λέξεις. Και θα ίσχυε και για ολόκληρη την καριέρα μου, αν δεν είχε μεσολαβήσει εκείνο το ασύλληπτο μεταγραφικό σίριαλ του Άλαν Πουλίδο, όταν για τουλάχιστον ένα τρίμηνο υπήρχε σε καθημερινή βάση έστω και ένα σχετικό κείμενό μου στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ του αξέχαστου Θόδωρου Νικολαΐδη. Είμαι βέβαιος όμως πως κι αυτό το «ρεκόρ» θα πέσει, αν λάβουμε υπόψη μας πως η συνεκδίκαση των προσφυγών του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ στο CAS δεν πήρε ημερομηνία τουλάχιστον ως τις 24 Αυγούστου…

Επειδή συναντώ σε καθημερινή βάση ανθρώπους που μου εκφράζουν απορίες πάσης φύσεως για το θέμα, θα προσπαθήσω να τις λύσω με όσο πιο απλά λόγια γίνεται. Για αρχή, έτσι ώστε να υπάρχει μια βάση κουβέντας και να μη χαθείτε στα χαοτικά νερά του σκανδάλου, διαβάστε πως φτάσαμε ως εδώ αλλά και γιατί δεν προκύπτουν πιθανότητες δικαίωσης του ΠΑΟΚ στο παρακάτω κείμενο:

CAS σε απλά ελληνικά: Γι’ αυτό ο ΠΑΟΚ δεν έχει καμία τύχη στη Λωζάνη

Ο Ολυμπιακός κατέθεσε πρώτος την προσφυγή του στο CAS σε βάρος της ΕΠΟ. Ζητώντας να επιβληθούν οι αρχικώς προβλεπόμενες ποινές και όχι αυτές που φύτεψε μεσούσης της σεζόν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δήθεν για να μη χωριστεί η Ελλάδα στα δυο. Ανέκδοτο βεβαίως, ειδικά όταν το ακούς από το στόμα ενός Μάκη Γκαγκάτση, ο οποίος, αν αθωωθεί από την ποινική δίωξη που του έχει ασκηθεί, θα είναι επειδή δεν κατάφεραν να τον πάρουν στα σοβαρά οι δικαστές.

Από την άλλη, ο ΠΑΟΚ κατέθεσε τη δική του προσφυγή σε βάρος της ΕΠΟ, δίχως να γνωρίζουμε ακριβώς τι ζητάει. Εδώ κυριολεκτώ. Το πώς και το γιατί τα ανέλυσε με γλαφυρότατο τρόπο ο Χρήστος Υφαντής χθες βράδυ στο FWS:

CAS: Τώρα θα μάθουμε επιτέλους τι στο καλό ζητά ο ΠΑΟΚ

Οι εξελίξεις του τελευταίου διημέρου είναι οι εξής: Τη Δευτέρα το CAS αποφάσισε να συνεκδικάσει τις δυο προσφυγές. Τι σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα και όχι σε αυτά που νομίζουν, φαντάζονται ή θέλουν να περνούν προς τα έξω οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ; Ότι το CAS δέχθηκε την παρουσία του Ολυμπιακού και στην προσφυγή του ΠΑΟΚ, πέραν της δικής του προφανώς. Γιατί έγινε λόγος για «ήττα» του ΠΑΟΚ; Διότι οι Θεσσαλονικείς προσπαθούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή να βγάλουν τον Ολυμπιακό από τη μέση, θεωρώντας ότι το έργο τους θα ήταν πολύ πιο εύκολο έχοντας έναν… δικό τους ως αντίδικο. Τον κυρ-Βαγγέλη τον Γραμμένο δηλαδή, για να μην υπάρχουν και παρεξηγήσεις.

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη έχει να κάνει με το πρόγραμμα που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του CAS και από το οποίο έγινε γνωστό ότι η συνεκδίκαση των δυο προσφυγών δεν πρόκειται να προχωρήσει τουλάχιστον ως τις 24 Αυγούστου. Τι σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα και όχι στις ευφάνταστες διαρροές που μετέφεραν ως δικές τους σκέψεις αφελή αγοράκια και κοριτσάκια που δε σέβονται ούτε την υπογραφή τους; Ότι το CAS κοινώς χέστηκε για τη συγκεκριμένη διαμάχη, την οποία αρχικώς δεν την αξιολόγησε ως βιαστική, πόσο μάλλον κατεπείγουσα. Να οριστεί εμβόλιμα σε κάποια ημερομηνία εντός του καλοκαιριού; Δεν είναι απίθανο, αλλά δεν έχει και σημασία κιόλας το πότε θα εκδικαστεί.

Για την τύχη που πρόκειται να έχει η προσφυγή του ΠΑΟΚ τα έχουμε πει. Να τα ξαναπούμε όμως: οι πιθανότητες δικαίωσης είναι απειροελάχιστες. Συν το ότι η έννοια «δικαίωση» θα συνίσταται στην επιστροφή της υπόθεσης στην Επιτροπή Εφέσεων. Η οποία θα κληθεί να επικυρώσει εκ νέου το δεσμευτικό, τελεσίδικο πόρισμα της ΕΕΑ, της μοναδικής αρμόδιας αρχής να κρίνει υποθέσεις πολυϊδιοκτησίας στη χώρα μας, με τις ευλογίες της ΕΠΟ και την ψήφο του Μάκη Γκαγκάτση μεταξύ άλλων. Με άλλα λόγια, πιο πιθανό είναι να γυρίσει η γη ανάποδα παρά να ανατραπεί μια απόφαση που έχει περάσει από κάθε αρμόδιο εθνικό όργανο.

Νομίζω πως λίγες πιθανότητες έχει και η προσφυγή του Ολυμπιακού, ο οποίος πραγματικά έχει το δίκιο με το μέρος του. Δεν ξέρω κατά πόσο οι CASιώτες είναι διατεθειμένοι να πάνε κόντρα σε ένα κράτος το οποίο – σκανδαλωδώς, έστω – νομοθέτησε μέσα από τη βουλή του. Προφανώς είναι περισσότερες οι πιθανότητες των Ερυθρόλευκων, αλλά λίγες βάσει στατιστικής προηγούμενων αποφάσεων του CAS.

«Άρα ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη θα τη γλιτώσουν», καταλήγουν οι περισσότεροι. Λάθος. Μεγάλο λάθος. Για να μη μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους, ο Ολυμπιακός πηγαίνει για δυο αποτελέσματα στο CAS. Εκτός από τη νίκη (του), τον βολεύει και η ισοπαλία. Διότι στην πιθανότατη – και επικρατέστερη – περίπτωση της απόρριψης και των δυο προσφυγών, οι Ερυθρόλευκοι επιστρέφουν από τη Λωζάνη νικητές.

Με το που κατέβουν από το αεροπλάνο, μπαίνουν στην Αττική Οδό, βγαίνουν στην έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού και πηγαίνουν κατευθείαν στο Πάρκο Γουδή. Θα ζητήσουν τη γραμματεία της Επιτροπής Δεοντολογίας (αυτής που απασχολεί ως ερευνήτρια τη… δαιμόνια κυρία Σπανού με την προτίμηση σε συγκεκριμένες καταθέσεις και συγκεκριμένους μάρτυρες), θα καταθέσουν τον φάκελο της υπόθεσης με τη σφραγίδα και του CAS, δίχως να χρειαστεί να πουν ούτε μια κουβέντα. Τι θα γίνει τότε; Η Επιτροπή θα κληθεί να επιβάλει τις προβλεπόμενες ποινές για αποδεδειγμένη (και όχι… κατά φαντασίαν) χειραγώγηση αγώνων όπως αυτή στοιχειοθετείται μέσα από την αποδεδειγμένη πολυϊδιοκτησία. Δηλαδή, τον υποβιβασμό των δυο εμπλεκόμενων συλλόγων κατ’ αρχήν αλλά και την αφαίρεση του πρωταθλήματος του 2018/19, με δεδομένο ότι το σοβαρότατο παράπτωμα της πολυϊδιοκτησίας βρισκόταν ήδη σε πλήρη ισχύ. Προτού δηλαδή πάει ο Ολυμπιακός στη φωλιά του… Τζήλου, ένα κρύο απόγευμα Κυριακής στην Ξάνθη.

Εν κατακλείδι, αν ο ΠΑΟΚ δεν καταφέρει να πείσει το CAS ότι οι πατάτες δεν μπορούν να ελέγχουν τους μανάβηδες, τότε η επιστροφή στην Ελλάδα θα είναι πολύ πικρή. Και κάπου εκεί θα τεθεί το βασανιστικό ερώτημα: Τι θα σκαρφιστούν τα μεγάλα μυαλά της κυβέρνησης Μητσοτάκη προκειμένου να σώσουν για ακόμα μια φορά τον Ιβάν Σαββίδη και την ομάδα του; Σίγουρα κάτι πολύ πιο εντυπωσιακό και ακόμη πιο σκανδαλώδες από εκείνο το πραξικόπημα, λίγες μόλις ώρες μετά το πόρισμα της ΕΕΑ…

ΥΓ. Ανησυχώ πολύ για την υγεία του Γιάννη Καλπαζίδη να ξέρετε. Ειλικρινά ανησυχώ.

1 Comment

1 Comment

  1. ΑντιΛαλακης

    20/05/2020 19:17 at 19:17

    Είσαι όαση στο ξαναλέω!
    Ειδικά όταν από την μία έχουμε δημοσιογράφους όπως εσύ και από την άλλη τον Λαλακη με ενα από τα ψευδώνυμα του!

    Μη σταματάτε τον αγώνα για κάθαρση από μαφιόζους και ΑΡΔ

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

To Top