12 C
Athens

Σκάνδαλο ΠΑΟΚ-Ξάνθης: Πάει και το Διοικητικό Εφετείο, σειρά έχει ο ΟΗΕ…

Το σκάνδαλο πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ και Ξάνθης είναι ήδη δεδικασμένο. Πολλάκις. Όσο κι αν προσπάθησαν, όπου κι αν προσέφυγαν οι δυο εμπλεκόμενοι σύλλογοι, το αποτέλεσμα ήταν ίδιο: ένοχοι. Το μόνο που αλλάζει είναι η… διάθεση επιβολής ποινών, αφού προς το παρόν υπερισχύει – μέσω του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού της Super League – η γραμμή της κυβέρνησης για «χάδι» αφαίρεσης βαθμών. Για την ενοχή όμως, δε γίνεται λόγος.

Την αρχή έκανε η ΕΕΑ με το πόρισμά της, το οποίο έκανε λόγο με απόλυτο τρόπο για υπόθεση πολυϊδιοκτησίας μέσω άσκησης κυριαρχικής επιρροής. ΠΑΟΚ και Ξάνθη προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να πάρουν προσωρινή διαταγή, αλλά το ΣτΕ απέρριψε το αίτημά τους. Ακολούθησε η απόφαση από το Πρωτοβάθμιο της Super League, που επικύρωσε μεν την παράβαση, αλλά επέλεξε μια μη προβλεπόμενη από τους ποδοσφαιρικούς κανονισμούς τιμωρία. Και τώρα ήταν η σειρά του Διοικητικού Εφετείου να απορρίψει το αίτημα προσωρινής διαταγής, αποδεχόμενο την οντότητα, τη νομιμότητα αλλά και την αρμοδιότητα της ΕΕΑ.

Τι γίνεται τώρα; Εν μέσω άγριας προπαγάνδας που έχει ξεκινήσει από συγκεκριμένα ΜΜΕ (αυτά της επιρροής Ιβάν Σαββίδη δίνουν τον τόνο), το χαστούκι του Διοικητικού Εφετείου παρουσιάζεται ως… νίκη. Μεταξύ άλλων, γίνεται μια προσπάθεια να πειστεί η κοινή γνώμη πως στην πραγματικότητα το σκεπτικό του Εφετείου διατάζει την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ να μπει στην ουσία της υπόθεσης, κάτι που βεβαίως δεν ισχύει. Και πως θα μπορούσε να ισχύει άλλωστε, από τη στιγμή που το ποδόσφαιρο «αυτοδιοικείται» (έστω και στη θεωρία, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με τα ελληνικά πεπραγμένα).

Με απλά λόγια, ο ΠΑΟΚ υπέστη μια ακόμη δικαστική ήττα και τα δύσκολα αρχίζουν τώρα. Αφενός επειδή η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ καλείται να επιβάλει τις ποινές που προβλέπουν οι ποδοσφαιρικοί κανονισμοί (και όχι αυτές που θέλει η κυβέρνηση) και αφετέρου διότι στην περίπτωση που η ΕΠΟ αποφασίσει να συναινέσει στο νομοθετικό πραξικόπημα Γεραπετρίτη και κυβέρνησης, ακυρώνοντας ουσιαστικά τον εαυτό της και το ίδιο το αυτοδιοίκητο, η FIFA και το CAS δύσκολα θα αποδεχθούν έναν κανονισμό με αναδρομική ισχύ για αδίκημα που έχει ήδη κριθεί…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς