20.5 C
Athens

Σοκ στη Βολιβία: Εκλεψαν το σμαραγδένιο Προεδρικό Μετάλλιο επειδή ο φύλακας ήταν σε οίκους ανοχής

Η απώλειά του είναι για τη Βολιβία αντίστοιχη με την κλοπή του στέμματος της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ της Αγγλίας

Το Bολιβιανό Προεδρικό Μετάλλιο, ένας χρυσός πολύτιμος λίθος με σμαράγδια, που χρονολογείται από την ίδρυση της Δημοκρατίας της Βολιβίας το 1825 εκλάπη, καθώς ο φρουρός του βρισκόταν σε οίκο ανοχής, ανέφερε αστυνομική αναφορά.

Ο υπαστυνόμος Ρομπέρτο Χουάν ντε Ντιόζ Ορτίζ Μπλάνκο θα μετέφερε το μετάλλιο και την προεδρική κορδέλα στην κεντρική πόλη Κοτσαμπάμπα, όπου ο πρόεδρος θα εκφωνούσε μια ομιλία σε στρατιωτική παρέλαση. Η πτήση του, όμως, καθυστέρησε και ο αξιωματικός αποφάσισε να… σκοτώσει την ώρα του και να επισκεφτεί οίκους ανοχής, υπογραμμίζει η αστυνομική αναφορά που δημοσίευσαν εφημερίδες.

«Μπήκα σε αρκετούς από αυτούς τους χώρους (οίκους ανοχής), σε πολλούς χώρους και έπειτα επέστρεψα εκεί που είχα σταθμεύσει το αυτοκίνητό μου και όταν έφτασα, η τσάντα μου, στην οποία ήταν μέσα το εθνικό έμβλημα, είχε κλαπεί», είπε ο Ορτίζ Μπλάνκο, δηλώνοντας τη ληστεία στην αστυνομία.

Ο Βολιβιανός πρόεδρος Εβο Μοράλες φόρεσε για τελευταία φορά το μετάλλιο και την τρίχρωμη κορδέλα σε μια τελετή τη Δευτέρα στην νότια πόλη Ποτοσί για την 193η επέτειο ανεξαρτησίας της χώρας.

Αναγκαστικά την Τετάρτη εμφανίστηκε χωρίς να φορά ούτε το μετάλλιο, ούτε την κορδέλα, κατά την εκφώνηση της ομιλίας του στην στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της ίδρυσης του στρατού.

Το χρυσό, σμαραγδένιο μετάλλιο φυλάσσεται σε θησαυροφυλάκιο της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά κάποιες φορές δίνεται στην προεδρία για επίσημες εκδηλώσεις.

Το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι το «προεδρικό μετάλλιο κλάπηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης υπό συνθήκες που εξακολουθούν να είναι υπό διερεύνηση» και ότι ο «αξιωματικός ασφαλείας συνελήφθη».

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών και όλοι οι κρατικοί θεσμοί συμμετέχουν στην έρευνα για να εντοπιστεί ο δράστης της ληστείας το συντομότερο δυνατό», ανέφερε η ανακοίνωση.

Το μετάλλιο ήταν ένα δώρο του Κογκρέσου στον ιδρυτή της νέας Βολιβιανής Δημοκρατίας (τη σημερινή Βολιβία) το 1825 και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1826 ως προεδρικό μετάλλιο από τον Αντόνιο Χοσέ ντε Σούκρε.

«Αυτό είναι ένα πλήγμα για την Δημοκρατία, για το κράτος», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος Κάρλος Μέσα. Η απώλειά του είναι «αντίστοιχη με την κλοπή του στέμματος της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ της Αγγλίας».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς