16.6 C
Athens

Σοκαρισμένοι οι ιατροδικαστές: Κάτι τέτοιο έχουμε ξαναδεί μόνο στην αεροπορική τραγωδία του Helios

Δραματικές σκηνές στα νεκροτομεία στο Σχιστό και στο Γουδή όπου συγγενείς πηγαίνουν να αναγνωρίσουν τους δικούς τους ή να δώσουν δείγμα DNA

Συγκλονισμένοι δήλωσαν οι ιατροδικαστές που έχουν αναλάβει να κάνουν τις νεκροψίες στις σορούς των θυμάτων από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Παρά το γεγονός ότι είναι οι πλέον συνηθισμένοι να βλέπουν πτώματα ακόμα και στην πιο ακραία κατάσταση, αυτό που βιώνουν τις τελευταίες ημέρες με την πυρκαγιά στην ανατολική Αττική ξεπερνά και τις δικές τους εμπειρίες.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσαν «δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο. Μόνο στην αεροπορική τραγωδία του Helios». Πρόκειται για το κυπριακό αεροσκάφος που κατέπεσε παραμονή Δεκαπενταύγουστου, στις 14 Αυγούστου 2005 στην περιοχή του Γραμματικού στην Αττική και είχε συγκλονίσει τη χώρα, καθώς είχαν διασκορπιστεί παντού απανθρακωμένα πτώματα.

Ιατροδικαστής Καρακούκης: «Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση, μια μαζική καταστροφή»

Ο προϊστάμενος ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών, Νίκος Καρακούκης, περιέγραψε την κατάσταση με τις δεκάδες σορούς από τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική: «Είναι μια κατάσταση πρωτόγνωρη. Είναι μαζική καταστροφή. Αιτίες θανάτου είναι απανθρακώσεις και πνιγμοί εντός θάλασσας. Γίνεται η διαδικασία αναγνώρισης θυμάτων. Μέχρι το Σάββατο θα έχουμε τελειώσει τις ταυτοποιήσεις», είπε μεταξύ άλλων.

Μιλώντας πριν λίγο στον ΣΚΑΪ ο κ. Καρακούκης επανέλαβε ότι οι περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν θυμίζουν την αεροπορική τραγωδία του Helios, αλλά και τη βύθιση του Σάμινα, καθώς πολλοί από τους νεκρούς δεν πέθαναν από την πυρκαγιά, αλλά από πνιγμό στην προσπάθειά τους να φτάσουν στις βάρκες, έχοντας να αντιμετωπίσουν ανέμους ακόμα και 11 μποφόρ.

Είπε ακόμα πως στους ψυκτικούς θαλάμους βρίσκονται αυτή τη στιγμή 68 νεκροί και έχει εξεταστεί ένα μεγάλο μέρος από αυτές τις σορούς. Ευελπιστεί δε ότι σε περίπου δύο ημέρες η εξέταση αυτών των σορών θα έχει ολοκληρωθεί.

Οσον για την ταυτοποίηση είπε ότι γίνεται επιστημονικά μέσω του DNA και δεν γίνεται πλέον οπτικά, οπότε θα χρειαστεί κάποιο χρόνο. Επανέλαβε επίσης ότι οι αιτίες θανάτου των περισσότερων νεκρών είναι ο πνιγμός στη θάλασσα και η ασφυξία από την πυρκαγιά.

Οι δηλώσεις του ιατροδικαστή Ηλία Μπογιόκα: «Λέγεται ότι είναι πολλά παιδιά. Εμείς δεν έχουμε δει ακόμη τόσα. Λέμε πρώτη φορά συνέβη. Πρώτη φορά συνέβη αυτό. Και σε όγκο και σε συναίσθημα. Μεγάλοι άνθρωποι, παιδιά από κατασκηνώσεις, τουρίστες. Από την χαρά του καλοκαιριού πήγαμε στην λύπη. Μεγάλη αντίθεση στην ψυχική διάθεση»

Οι δηλώσεις του ιατροδικαστή Νίκου Καλόγρηα: «Συμμετέχουν όλη η ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών και Πειραιά και το Πανεπιστήμιο. Είναι μία μαζική καταστροφή, με πολλές απανθρακώσεις που είναι δύσκολες και η αναγνώριση είναι ακόμη πιο δύσκολη. Αναμένουμε τις ταυτοποιήσεις μέσω DNA. Προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τα αίτια θανάτου, που τις περισσότερες φορές είναι προφανή».

Δραματικές σκηνές στα νεκροτομεία

Στο μεταξύ, ένα παράλληλο δράμα εκτυλίσσεται όλες αυτές τις ώρες στα νεκροτομεία στο Σχιστό και στο Γουδή. Αρχικά οι σοροί πήγαιναν στο Σχιστό, αλλά στην συνέχεια κρίθηκε επιβεβλημένη η μεταφορά τους στο Γουδή και οι συγγενείς των θυμάτων, αλλά και όσοι ψάχνουν τους δικούς τους ανθρώπους, καταφθάνουν για να διαπιστώσουν αν ανάμεσα στους νεκρούς είναι ο δικός τους άνθρωπος.

Υπάρχουν δεκάδες απανθρακωμένα πτώματα, τα οποία δεν είναι αναγνωρίσιμα. Οι συγγενείς των θυμάτων καταφθάνουν στο νεκροτομείο Σχιστό είτε για να αναγνωρίσουν είτε για να δώσουν δείγμα DNA ώστε να γίνει η ταυτοποίηση των θυμάτων.

Ενα παράλληλο δράμα εκτυλίσσεται όλες αυτές τις ώρες στα νεκροτομεία στο Σχιστό και στο Γουδή. Αρχικά οι σοροί πήγαιναν στο Σχιστό, αλλά στην συνέχεια κρίθηκε επιβεβλημένη η μεταφορά τους στο Γουδή και οι συγγενείς των θυμάτων αλλά και όσοι ψάχνουν τους δικούς τους ανθρώπους καταφθάνουν για να διαπιστώσουν αν ανάμεσα στους νεκρούς είναι ο δικός τους άνθρωπος.

Υπάρχουν δεκάδες απανθρακωμένα πτώματα, τα οποία δεν είναι αναγνωρίσιμα. Οι συγγενείς των θυμάτων καταφθάνουν στο νεκροτομείο Σχιστό είτε για να αναγνωρίσουν είτε για να δώσουν δείγμα DNA ώστε να γίνει η ταυτοποίηση των θυμάτων.

Απελπισμένοι άνθρωποι που έζησαν στιγμές πόνου μαθαίνοντας πως οι δικοί τους έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία στο Μάτι και άλλοι γεμάτοι αγωνία, καθώς οι συγγενείς τους δεν έχουν δώσει σημεία ζωής από το απόγευμα της Δευτέρας φτάνουν εκεί.

«Ο γιος μου αγνοείται, αλλά ξέρω ότι έχει πνιγεί»

Τραγικές είναι οι φιγούρες των συγγενών που καταφθάνουν στο νεκροτομείο. Ο πατέρας του 25χρονου Βίκτωρα Μίχα, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν κατά τη διάρκεια της φωτιάς, είπε πως επικρατεί ένα μπάχαλο. «Ο γιος μου αγνοείται, αλλά ξέρω ότι πνίγηκε. Πήγαμε αρχικά στον Ευαγγελισμό, αλλά δεν είχαν ιδέα για την ταυτοποίηση με τη μέθοδο του DNA. Τελικά έδωσα δείγμα εδώ. Ο γιος μου θεωρείται αγνοούμενος, αλλά εγώ ξέρω ότι πνίγηκε», είπε ο τραγικός πατέρας.

O Βίκτωρας Μίχας

Στο νεκροτομείο και η μητέρα 13χρονου που αγνοείται

Την πόρτα του νεκροτομείου πέρασε και η μητέρα του 13χρονου Δημήτρη Αλεξόπουλου. Με όση ψυχική δύναμη της έχει απομείνει πήγε στο νεκροτομείο, όπου μεταφέρθηκαν κάποιες από τις σορούς των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους στη φωτιά.

Η γυναίκα υπεβλήθη σε εξέταση DNA, ώστε να μάθει αν το παιδί είναι ανάμεσα στα θύματα. Ο 13χρονος  αγνοείται από τη Δευτέρα στις 18.00 από το Μάτι, όπου έφυγε με τους παππούδες του με το αμάξι του θείου του.

Ο Δημήτρης Αλεξόπουλος

Πήγαν στο νεκροτομείο μήπως αναγνωρίσουν τη φίλη τους

Επίσης, την είσοδο του νεκροτομείο περάσαν οι φίλες της αγνοούμενης Στέλλας Χριστοφίδου. Εκείνες δεν μπορούν να υποβληθούν σε ταυτοποίηση DNA, αφού δεν αναζητούν κάποια συγγενή τους. Ωστόσο, ήλπιζαν πως θα τις αφήσουν να δουν τις σορούς μήπως και αναγνωρίσουν τη φίλη τους.

Χθες μία από τις φίλες της η Ειρήνη Ρούσσου είχε πει «πήγαμε στο σπίτι ήταν ένα ερείπιο, δεν βρήκαμε τίποτα. Μας είπαν οι γείτονες ότι πήραν το αυτοκίνητο μαζί με μια ακόμα οικογένεια και έφυγαν. Προσπαθώ να βρω ένα Φορντ στα αποκαΐδια. Αλλά δεν βρίσκω τίποτα. Και η οικογένειά της ψάχνει, με αυτοκίνητα με μηχανές, ψάχνουν όλοι. Ακόμα τίποτα».

Η Στέλλα Χριστοφίδου

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Ειδικές ομάδες αναγνώρισης και ταυτοποίησης

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε δελτίο Τύπου ενημερώνοντας για τη συγκρότηση ειδικής ομάδας από τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες Αθηνών και Πειραιώς, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Ερυθρό Σταυρό.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συναισθανόμενο την ανάγκη για συμβολή στην αντιμετώπιση του πόνου που προκάλεσε η εθνική τραγωδία ενεργοποίησε το σύνολο των δυνάμεών του για την ταχεία και αξιόπιστη διεκπεραίωση του ιατροδικαστικού έργου. Ηδη έχει συγκροτηθεί ειδική ομάδα από τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες Αθηνών και Πειραιώς, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Ερυθρό Σταυρό προκειμένου να εξασφαλίσει με πλήρη αξιοπιστία την αναγνώριση και ταυτοποίηση των σορών των θυμάτων της πυρκαγιάς, να πιστοποιήσει τις αιτίες θανάτου ενός εκάστου και να υποστηρίξει τους συγγενείς των θυμάτων. Με τον τρόπο αυτό ελπίζεται στο συντομότερο δυνατό χρόνο να παραδοθούν οι σοροί στους συγγενείς των θυμάτων για να ταφούν μαζί με αξιόπιστη αναφορά των αιτιών θανάτου».

Μιλάμε για μία επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία και οι σκηνές που εκτυλίσσονται έξω από το νεκροτομείο είναι συγκλονιστικές με τους συγγενείς των θυμάτων να κλαίνε για τον χαμό των δικών τους ανθρώπων αλλά και τους συγγενείς των αγνοούμενων να συνεχίζουν την αναζήτηση για ένα καλό νέο.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς