19.7 C
Athens

Σωκράτης: Η διαδρομή του μέχρι τον Θρύλο!

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος ανακοινώθηκε από τον Ολυμπιακό και το FWS.gr σας υπενθυμίζει τους σταθμούς της έως τώρα καριέρας του Έλληνα στόπερ. Από τα πρώτα του βήματα στην ΑΕΚ, μέχρι το άδοξο τέλος από την Άρσεναλ λόγω του Μικέλ Αρτέτα.

 

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα στις 9 Ιουνίου του 1988. Εκεί φόρεσε τις φανέλες των Αίαντα Καλαμάτας και Απόλλωνα Πεταλιδίου, πριν πάρει μεταγραφή για την Ένωση το καλοκαίρι του 2005.

ΑΕΚ

Την πρώτη του χρονιά ο Σωκράτης έμεινε έξι μήνες στην ΑΕΚ, καθώς στο δεύτερο μισό της σεζόν παραχωρήθηκε με την μορφή δανεισμού στην Νίκη Βόλου. Με την ΑΕΚ έπαιξε μόνο στο κύπελλο (2 συμμετοχές), έχοντας πετύχει και 1 γκολ, κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα στους Ζωσιμάδες.

Την επόμενη χρονιά (2006/07) ο Παπασταθόπουλος άρχισε να μπαίνει στο ροτέισον του Λόρεντς Σέρα Φερέρ, έχοντας καταγράψει 19 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, 3 εκ των οποίων στο Champions League. Ο Σωκράτης έδωσε το παρών σε όλο το 90λεπτο στην μεγάλη νίκη της ΑΕΚ επί της Μίλαν στο ΟΑΚΑ(1-0), η οποία μετέπειτα ήταν η νικήτρια της διοργάνωσης στο ίδιο γήπεδο.

Την επόμενη και τελευταία σεζόν του στην ΑΕΚ, ο Σωκράτης ήταν βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος της ομάδας, παίζοντας 37 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, πετυχαίνοντας και 1 γκολ, κόντρα στον ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

 

Οι πολύ καλές του εμφανίσεις και το νεαρό της ηλικίας του, μαγνήτισαν τα βλέμματα του εξωτερικού, με την Τζένοα να προσφέρει το καλοκαίρι του 2008, 3.8 εκ. ευρώ για να τον αποκτήσει.

Τζένοα

Στην Τζένοα ο Σωκράτης βρήκε γρήγορα τα πατήματά του και κέρδισε εύκολα την φανέλα βασικού. Με τους Γενοβέζους έπαιξε 23 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις (2008/09) πετυχαίνοντας 2 γκολ και μοιράζοντας μια ασίστ, στο πρωτάθλημα.

Ακόμα καλύτερη ήταν η επόμενη σεζόν με την ομάδα της Γένοβας, με την οποία αγωνίστηκε και στους ομίλους του Europa League, η οποία αποκλείστηκε στους ομίλους. Σε αυτή την σεζόν ο Σωκράτης αγωνίστηκε σε 30 παιχνίδια πρωταθλήματος, τα 25 εκ των οποίων ως βασικός, ενώ οι συνολικές του συμμετοχές ήταν 36.

Η καλή αγωνιστική του εικόνα στο ιταλικό πρωτάθλημα, αλλά και η σπουδαία εμφάνιση στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής κόντρα στην Αργεντινή, έκαναν την Μίλαν να ξοδέψει 4.5 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό της.

Μίλαν

Η πορεία του στους «ροσσονέρι» στέφθηκε από αποτυχία, καθώς έπαιξε μόλις 7 φορές με τους Μιλανέζους. Ο Μεσσήνιος στόπερ δεν κατάφερε ποτέ να μπει ανάμεσα στα ιερά τέρατα της άμυνας της Μίλαν συν τον Τιάγκο Σίλβα, παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν στην δύση της καριέρας τους. Με την Μίλαν πανηγύρισε τον πρώτο τίτλο της καριέρας του, κατακτώντας το πρωτάθλημα, το οποίο είναι και το τελευταίο (μέχρι στιγμής) για τους «ροσσονέρι».

Έτσι το επόμενο καλοκαίρι ο Σωκράτης επέστρεψε στην Τζένοα, ως έμψυχο αντάλλαγμα για την μεταγραφή του Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ, ο οποίος έκανε το αντίστροφο δρομολόγιο. Δεν έμεινε ωστόσο ούτε στην Γένοβα, καθώς παραχωρήθηκε δανεικός στην Βέρντερ Βρέμης και ξεκίνησε την καριέρα του εκεί.

Βέρντερ Βρέμης

Με την ομάδα της Βρέμης ο Σωκράτης είχε μια γεμάτη σεζόν (2011/12) με 31 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, εκ των οποίων οι 14 ως δεξιός οπισθοφύλακας. Ως δεξιός μπακ πέτυχε και το μοναδικό τέρμα εκείνης της χρονιάς, κόντρα στην Βόλφσμπουργκ. Μάλιστα σε όλες εξ αυτών ξεκίνησε ως βασικός.

Οι πολύ καλές του εμφανίσεις, οδήγησαν τους «Λύκους» να τον αποκτήσουν με κανονική μεταγραφή το καλοκαίρι του 2012, δίνοντας στην Τζένοα 3.5 εκατομμύρια ευρώ. Οι «Λύκοι» δικαιώθηκαν πλήρως από την επιλογή τους, με τον Σωκράτη να είναι βασικός πυλώνας του κέντρου της άμυνας τους.

Πραγματοποίησε συνολικά 30 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και κύπελλο, χάνοντας μόνο 45 λεπτά από την αναμέτρηση με την Μάιντζ. Φυσικά στο παραπάνω στατιστικό εξαιρούνται τα παιχνίδια που αποβλήθηκε. Η Βόλφσμπουργκ μπορεί να τερμάτισε στην 11η θέση, αλλά ο Παπασταθόπουλος ήταν ένας από τους ποδοσφαιριστές που ξεχώρισαν.

Η Μπορούσια Ντόρτμουντ εξέταζε εδώ και καιρό την περίπτωσή του, και το καλοκαίρι του 2013 προσέφερε στην Βόλφσμπουργκ 9.9 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει. Ο Σωκράτης έγινε τότε η δεύτερη ακριβότερη μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή, όντας πίσω μόνο από τον Γιούρκα Σεϊταρίδη, ο οποίος πωλήθηκε από την Πόρτο για την Ντιναμό Μόσχας έναντι 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Ντόρτμουντ

Στην Βεστφαλία ο Σωκράτης πέρασε τα πιο παραγωγικά του χρόνια. Η Ντόρτμουντ είναι η ομάδα με την οποία αγωνίστηκε περισσότερο, ενώ πανηγύρισε και τους περισσότερους τίτλους, αλλά και ατομικές διακρίσεις. Με την Ντόρτμουντ κατέκτησε το κύπελλο την σεζόν 2016/17, δύο Super Cup (2013/14 και 2014/15).

Ως προς τις ατομικές διακρίσεις, ο Σωκράτης αναδείχθηκε κορυφαίος στόπερ της Μπουντεσλίγκα για το πρώτο μισό της σεζόν 2016/17, και φυσικά κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής. Με την Ντόρτμουντ έπαιξε συνολικά 198 παιχνίδια, και πέτυχε 10 τέρματα.

Παρά τον ανταγωνισμό που είχε από σπουδαίους κεντρικούς αμυντικούς, όπως οι Ματς Χούμελς (αρχηγός της ομάδας μέχρι να αποχωρήσει για την Μπάγερν Μονάχου) και Ντανιέλ Σούμποτιτς, ο Σωκράτης αποτελούσε σταθερή λύση για την άμυνα, τόσο για τον Γιούργκεν Κλοπ, όσο και για τον Τόμας Τούχελ.

Οι πολύ καλές του εμφανίσεις με την Ντόρτμουντ και η σταθερή καλή του εικόνα με τους Βεστφαλούς αλλά και την εθνική ομάδα, οδήγησαν την Άρσεναλ στο να κινηθεί για την απόκτησή του το καλοκαίρι του 2018, βγάζοντας από τα ταμεία της 16 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό της. Αυτή είναι η τρίτη πιο ακριβή μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή, πίσω από αυτές του Ρέτσου (από τον Ολυμπιακό στην Μπάγερ Λεβερκούζεν 17.5 εκ. ευρώ) και Μανωλά (από την Ρόμα στην Νάπολη έναντι 36 εκ. ευρώ).

Άρσεναλ

 

Στην Άρσεναλ ο Σωκράτης έφτασε με τις προσδοκίες όλων να ζητούν από τον Έλληνα στόπερ να συμβάλλει στην λύση των χρόνιων προβλημάτων των «Gunners». Εκ του αποτελέσματος δεν τα κατάφερε, αλλά δεν είναι αποκλειστικά δικό του το μερίδιο ευθύνης.

Στην πρώτη του σεζόν με την Άρσεναλ, ο Σωκράτης είχε μια γεμάτη με 40 συμμετοχές σεζόν (2018/19). Οι Λονδρέζοι έφτασαν μια ανάσα από την κατάκτηση του Europa League, ωστόσο γνώρισαν την συντριβή στον τελικό από την συμπολίτισσα Τσέλσι με 4-1, με τον Σωκράτη να αγωνίζεται όλο το 90λεπτο.

Η επόμενη σεζόν ήταν μια δύσκολη χρονιά για την Άρσεναλ εν γένει. Αρκετές αλλαγές προπονητών, έφεραν αλλαγές και στο ροτέισον με τον Σωκράτη να είναι μια εξ αυτών. Ο Έλληνας στόπερ χρησιμοποιούταν τακτικά από τον Ουνάι Έμερι, όχι όμως από τον Μικέλ Αρτέτα.

Εκείνη την σεζόν (2019/20) πραγματοποίησε 19 συμμετοχές, τις περισσότερες στην αρχή της χρονιάς, όσο βρίσκονταν δηλαδή στο τιμόνι του συλλόγου. Παρ’ όλα αυτά πανηγύρισε την κατάκτηση του FA Cup, όντας ο πρώτος  (και ο μοναδικός) Έλληνας που κατακτά τον αρχαιότερο ποδοσφαιρικό θεσμό του ποδοσφαίρου.

Την φετινή σεζόν ο 32χρονος στόπερ ήταν εκτός πλάνων του Αρτέτα, και μοιραία αποχώρησε από την ομάδα του Ανατολικού Λονδίνου, επιστρέφοντας στην Ελλάδα 12.5 χρόνια μετά.

Εθνική Ελλάδας

Δεν θα μπορούσαμε φυσικά να παραλείψουμε την εθνική ομάδα, η οποία αποτελεί βασικό κομμάτι για τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο, παρά την μεταχείριση που έχει από τον Τζον Φαν ’τ Σιπ, ο οποίος δεν τον καλεί στην Εθνική.

Ο Σωκράτης έκανε ντεμπούτο με την Εθνική Ανδρών το 2006, σε φιλική αναμέτρηση με την Τσεχία,  στην Λευκωσία, με την εθνική μας να κερδίζει με 1-0. Αν και μετείχε κανονικά στην προετοιμασία της ομάδα για το Euro 2008, κόπηκε την τελευταία στιγμή από την τελική 23αδα του Ότο Ρεχάγκελ.

 

Ο 32χρονος διεθνής στόπερ είναι έβδομος σε συμμετοχές με την εθνική ομάδα, έχοντας παίξει 90 φορές με το εθνόσημο, όσες και ο Αντώνης Νικοπολίδης. Ο Σωκράτης έχει δώσει το «παρών» σε δύο Μουντιάλ (2010, 2014) και ένα Euro (2012).

Σε αυτές τις 90 συμμετοχές έχει πετύχει τρία γκολ, το πρώτο και πιο σημαντικό, κόντρα στην Κόστα Ρίκα για τους «16» του Μουντιάλ. Το δεύτερο για τα (εφιαλτικά) προκριματικά του Euro 2016, στην ήττα με 2-1 από τα Νησιά Φερόε στο Τόρσχβαν, και το τρίτο στο πρώτο σκέλος των μπαράζ για το Μουντιάλ του 2018, κόντρα στην Κροατία, όπου η εθνική μας ηττήθηκε με 4-1.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς