21.4 C
Athens

Σουηδία – Ελλάδα 2-0: Μαθηματικές ελπίδες, ουσιαστικός αποκλεισμός (vid)

Η εθνική έκανε το καλύτερο ημίχρονό της στη διοργάνωση, αλλά στο β' μέρος υποκλίθηκε στη μεγάλη ποιότητα του Ίσακ και πλέον θέλει πολλά θαύματα μαζί για να έχει ελπίδες πρόκρισης στο μουντιάλ

Η Σουηδία πήρε την πιο επαγγελματική νίκη της σύγχρονης ιστορίας της, απέναντι σε μία Ελλάδα που πάλεψε για ένα ημίχρονο, όμως είδε το όνειρο της πρόκρισης να «κολλάει» στα δοκάρια του Ρόμπιν Όλσεν.

Τρίποντο πρωτιάς για τους Σκανδιναβούς, μένει με το «θέλω» και την ελπίδα της νέας γενιάς η Εθνική του Φαν’τ Σιπ που αναζητά ένα ποδοσφαιρικό θαύμα για να «κλέψει» τη δεύτερη θέση από την Ισπανία.

Ο «καθρέπτης» του ματς στη Σόλνα

Οι Έλληνες διεθνείς ήταν πραγματικά λιοντάρια στο πρώτο μέρος! Για την ακρίβεια… άτυχα λιοντάρια. Το 3-5-2 με τον Τσιμίκα ως αριστερό στόπερ και τον Μασούρα να «τρυπάει» συνεχώς και από κάθε πλευρά την άμυνα των Σουηδών βγήκε από την αρχή στον Φαν’τ Σιπ που πήρε το ρίσκο και λίγο έλειψε αυτό να του χαμογελάσει πριν καν οι δύο ομάδες πάρουν την άγουσα για τα αποδυτήρια.

Στην πρώτη περίπτωση ο Βαγγέλης Παυλίδης έβγαλε την κάθετη στον Μασούρα σε λάθος χρόνο, με αποτέλεσμα το τέρμα του άσου του Ολυμπιακού να μην μετρήσει ποτέ, ενώ στις άλλες δύο ο Όλσεν φίλησε τα δοκάρια του, που αρνήθηκαν στην πολύ ανώτερη Εθνική το προβάδισμα στο σκορ.

Πρώτη χαμένη απόπειρα στο 21′, όταν ο Μπακασέτας έριξε απλώς μία ματιά για να εντοπίσει μα μαθηματική ακρίβεια τον Γιώργο Μασούρα που έφυγε για δεύτερη φορά μέσα στο πρώτο 20λεπτο στην πλάτη του Λίντελοφ, αλλά είδε το πλασέ να καταλήγει με βασανιστικό τρόπο στο δεξί κάθετο δοκάρι του Όλσεν.

Στην δεύτερη στιγμή της η «γαλανόλευκη» προκάλεσε για τρίτη φορά τρικυμία στην άμυνα των Σκανδιναβών μετά από συγκεκριμένη κομπίνα στο κόρνερ, με την κεφαλιά του Παυλίδη από πλεονεκτική θέση να τραντάζει το οριζόντιο δεκάρι και να στερεί από τον επιθετικό της Άλκμααρ ένα γκολ για το οποίο θα μιλούσε μέχρι και στα εγγόνια του.

Η Ελλάδα είχε πάθος, πλάνο και πίστη στις δυνατότητες της από το πρώτο λεπτό στην «Friends Arena», αντιμετωπίζοντας με σωστό τρόπο τη σοβαρότητα της αναμέτρησης και ακυρώνοντας σε μεγάλο βαθμό τα επιθετικά ατού των Σουηδών, που μέχρι σήμερα είχαν την έβδομη καλύτερη επιθετική συγκομιδή από τις ομάδες των προκριματικών.

Η Σουηδία ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος δίχως καθαρή ευκαιρία, τη στιγμή που η Ελλάδα έφυγε με το «αχ» και το «κρίμα» στα αποδυτήρια της υπερσύγχρονης αρένας στη Σόλνα.

Όλα αυτά μέχρι την επανάληψη, όπου η «ψυχρή» ατμόσφαιρα της Στοκχόλμης έγινε ακόμα ψυχρότερη για την Εθνική στο 58′. Ο Ίσακ ξέφυγε για πρώτη φορά στο ματς από το στενό μαρκάρισμα του Ντίνου Μαυροπάνου, ο οποίος σε μία ενέργεια απειρίας βιάστηκε να πέσει στα πόδια του και υπέπεσε σε παράβαση εντός της μεγάλης περιοχής, με τον συνήθη ύποπτο Φόρσμπεργκ να ξετυλίγει το γαλανόλευκο δώρο γράφοντας το 1-0.

Οι Σουηδοί ναι μεν ανέβασαν τις γραμμές τους, αλλά ποτέ δεν έσφιξαν τα λουριά τους διεθνείς μας. Το μόνο που έκαναν ήταν να εκμεταλλευτούν τα σημαντικά λάθη της ελληνικής άμυνας και με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ίσακ, που χτύπησε ξανά στο 69′, να «κλειδώσουν» ένα χαλαρό και απρόσμενο -με βάση την εικόνα του πρώτου ημιχρόνου- τρίποντο, που τους φέρνει στο +6 από την ομάδα του Φαν’τ Σιπ και στην πρώτη θέση του Β’ ομίλου, δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε.

Τελικώς, επικράτησε η ποδοσφαιρική λογική που θέλει τη Σουηδία να σκοράρει κατά μέσο όρο 2,7 τέρματα ανά αγώνα στη διοργάνωση, με την αήττητη μέχρι σήμερα Εθνική να πληρώνει τις δύο «κρύες» ισοπαλίες με Γεωργία και Κόσοβο, που ουσιαστικά έβαλαν από νωρίς… ταφόπλακα στις όποιες ρεαλιστικές ελπίδες για το Κατάρ.

Μέσα σε όλα η Εθνική ολοκλήρωσε τον αγώνα με 10 παίκτες λόγω της αποβολής του Χατζηδιάκου με δεύτερη κίτρινη κάρτα λίγο πριν το φινάλε, ενώ θα στερηθεί και τον αρχηγό της, Τάσο Μπακασέτα, από το επερχόμενο ματς με την Ισπανία στο ΟΑΚΑ μετά την εμπλοκή του σε μίνι καβγά με τον Έκνταλ.

Πλέον, κρατάμε το νέο αίμα και ετοιμαζόμαστε για… καναπέ τον Χειμώνα του 2022.

Ελλάδα (Φαν’τ Σιπ): Βλαχοδήμος, Χατζηδιάκος, Μαυροπάνος, Τσιμίκας, Γιαννούλης, Ανδρούτσος, Μπουχαλάκης, Σιώπης, Μπακασέτας, Μασούρας, Παυλίδης.

Σουηδία (Άντερσεν): Όλσεν, Αουγκούστινσον, Ντάνιελσον, Λίντελεφ, Κραφθ, Κλάεζον, Όλσον, Έκνταλ, Φόρσμπεργκ, Κουάιζον, Ίσακ.

Η βαθμολογία του Β’ ομίλου:

  1. Σουηδία 15 (12-3)
  2. Ισπανία 13 (13-5)
  3. Ελλάδα 9 (7-6)
  4. Γεωργία 4 (4-12)
  5. Κόσοβο 4 (4-14)

Οι δύο τελευταίες αγωνιστικές:

9η αγωνιστική – Πέμπτη 11 Νοεμβρίου
Γεωργία – Σουηδία
Ελλάδα – Ισπανία

10η αγωνιστική – Κυριακή 14 Νοεμβρίου
Ελλάδα – Κόσοβο
Ισπανία – Σουηδία

 

 

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς