15 C
Athens

Σοβαρά επεισόδια στα Σκόπια με πέτρες και χημικά έξω από τη Βουλή

Εντονες αντιδράσεις για τη συμφωνία • Διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλλουν στο Κοινοβούλιο

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν το βράδυ της Κυριακής οι δρόμοι γύρω από τη Βουλή των Σκοπίων, όταν ομάδα διαδηλωτών που αντιδρούν στη συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό, επιχείρησαν να εισβάλλουν στο Κοινοβούλιο.

Το αποτέλεσμα ήταν, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, να τραυματιστούν επτά αστυνομικοί και να συλληφθούν 25 διαδηλωτές. Δύο γυναίκες που επίσης συμμετείχαν στο συλλαλητήριο τραυματίστηκαν ελαφρά και νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Μακεδονία» και «Δεν παραδίδουμε το όνομά μας», οι Σκοπιανοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν από νωρίς το απόγευμα μπροστά στο κοινοβούλιο, και όσο περνούσε η ώρα άναβαν όλο και περισσότερο τα αίματα.

Τελικά, γύρω 9 το βράδυ και για τέσσερις ώρες, περίπου 3.000 διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν κατά της συμφωνίας άρχισαν να πετούν πέτρες και βεγγαλικά στην αστυνομία, η οποία για να τούς απομακρύνει έκανε χρήση χημικών και αντέδρασε βίαια.

Η διαδήλωση οργανώθηκε μέσω κοινωνικών δικτύων. Συγκεντρώσεις γίνονταν κάθε βράδυ έξω από το σκοπιανό κοινοβούλιο, ωστόσο ήταν μικρές και καμία μέχρι χθες δεν είχε τέτοιο εύρος επεισοδίων.

Το επόμενο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί νέο συλλαλητήριο στα Σκόπια, που αναμένεται να είναι μεγαλύτερο από της Κυριακής, καθώς θα λάβουν μέρος ομογενείς, οι οποίοι αντιτίθενται σφόδρα στη συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων.

Η κοινή γνώμη στη γείτονα φαίνεται ότι είναι διχασμένη, με πολλούς Σκοπιανούς να τάσσονται υπέρ της συμφωνίας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, με άλλους να δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι και κάποιους πολίτες να είναι επιφυλακτικοί.

Χθες το μεσημέρι, διαδήλωση κατά της κυβέρνησης Ζάεφ και της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε και στο Μοναστήρι, κυρίως από οπαδούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, με τον πρόεδρο του κόμματος Χρίστιαν Μικόφσκι να κάνει λόγο για «μεγάλη προδοσία».

«Δεν θα στηρίξουμε την αλλαγή του συντάγματος», διαμηνύει το κόμμα.

Είναι σαφές πως οι δυσκολίες στο εσωτερικό της χώρας του, τώρα αρχίζουν για τον Ζόραν Ζάεφ.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς