29.5 C
Athens

Στο CAS, στη Λίγκα, κόντρα σε όλους παντού: Ο εκ γενετής τσαμπουκάς του Ολυμπιακού

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ

Τελειωμό δεν έχουν τα σενάρια για τους λόγους για τους οποίους ο Ολυμπιακός κίνησε, εξέλιξε και συνεχίζει να κυνηγάει και στο C.A.S. την υπόθεση «του ελέγχου και της κυριαρχικής επιρροής» του ΠΑΟΚ (δια του αιώνιου πιστωτή με 6,7 εκατομμύρια ευρώ κ. Καλπαζίδη) επί της Ξάνθης.

Με το πρωτάθλημα σε εξέλιξη η πλέον πρόσφορη ερμηνεία ήταν «το κάνει για να βγάλει εκτός παιχνιδιού τον ΠΑΟΚ και να πάρει το πρωτάθλημα». Το «τέλος» του πρωταθλήματος, μετά την αφαίρεση των εφτά βαθμών από τον ΠΑΟΚ, «κατάστρεψε» όλες τις δικαιολογίες αγωνιστικού τύπου, αλλά η εμμονή του Ολυμπιακού στην πλήρη και ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης πολυϊδιοκτησίας παρέμεινε ενεργή.

Η εξαιρετικά σοβαρή πιθανότητα το C.A.S. να αποφασίσει για την υπόθεση «κάτι ανάλογο με αυτό που η UEFA προβλέπει μεταξύ ομάδων που συνδέονται με πολυϊδιοκτησία, δηλαδή να παραμείνει στην κατηγορία η μία και να «εξαφανιστεί» η άλλη» οδηγεί τρίτους ενδιαφερόμενους για την υπόθεση να διερευνούν άλλες ερμηνευτικές περιοχές.

Μεταξύ αυτών «το γόητρο και τα προκριματικά του Champions League». Ισχύουν οι προβαλλόμενες ερμηνείες;

Εκτιμώ, πως όχι. Δεν ισχύουν και δεν ήταν ποτέ το βασικό κίνητρο του Ολυμπιακού για να αναδείξει την υπόθεση και να ζητήσει (όπως και πέτυχε) τη δικαστική διερεύνηση της. Μια ερμηνεία στενά αγωνιστική ή βαθμοθηρική υποβιβάζει άλλες, σημαντικότερες αιτιολογήσεις προς χάρη των οποίων οι Ερυθρόλευκοι «έβαλαν το κεφάλι τους στον ντορβά» και πήγαν κόντρα σε θεούς και δαίμονες.

Το βασικό κίνητρο του Ολυμπιακού όταν ξεκίνησε να διερευνά την υπόθεση ήταν μια έντονη διάθεση να αποκατασταθεί, όπως οι κανονισμοί προβλέπουν, η αξιοπιστία των διοργανώσεων από την παράνομη και αντικαταστατική δραστηριότητα δυο ΠΑΕ

Να διαφυλαχθεί, ως κόρη οφθαλμού, ο ανταγωνισμός των ΠΑΕ εντός του πλαισίου και των ορίων της FIFA και της UEFA και να επιβεβαιωθεί το δόγμα ότι στο Συνεταιρισμό της Super League μετέχουν εταιρείες αυτόφωτες, ανεξάρτητες και αυτόνομες, που διαχειρίζονται τις υποθέσεις τους χωρίς την επιρροή από τρίτους.

Να αποκατασταθεί, δηλαδή, στην ελληνική ποδοσφαιρική οικογένεια ένα υψηλό επίπεδο αξιοπιστίας των αγώνων και των αποτελεσμάτων, να αντιμετωπισθούν φαινόμενα χειραγώγησης αγώνων  για στοιχηματικούς λόγους και να επιβληθεί καθεστώς ισονομίας των ομάδων, χωρίς δορυφόρους.

Δεν μπορεί, δεν είναι δυνατόν οι αφετηρίες των ερυθρόλευκων ενεργειών να περιορίζονται σε ένα ή περισσότερα ζητήματα γοήτρου.

Τρανή απόδειξη το γεγονός πως ο Ολυμπιακός εμμένει το ίδιο δυναμικά στην εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον του C.A.S. και υποβάλλεται σε σειρά σημαντικών εξόδων προς χάρη της ολοκλήρωσης της διαδικασίας. Ένα γόητρο, όσο και αν αποτελεί σε κάποιες περιπτώσεις κίνητρο είναι μια μικρή και περιορισμένης κλίμακας ερμηνεία μια απόφασης να κυνηγηθεί, έως το τέλος, μια ιστορία με σημαντικότατο ρίσκο.

Για τον Ολυμπιακό αξία έχει να αποκατασταθούν οι πραγματικές ισορροπίες στη Λίγκα, που διαταράχθηκαν με τρόπο παράνομο και οδήγησαν σε αποτελέσματα αγωνιστικά που είναι χειραγωγημένα. Κι αυτό δεν πρόκειται ποτέ να το ανεχτεί.

Για τους ίδιους, ακριβώς, λόγους έχει ξεκινήσει και επικοινωνεί και άλλες «περίεργες και ανάρμοστες σχέσεις», που ξεκινούν από το ίδιο κέντρο αποφάσεων και έχουν διαφορετικούς από την Ξάνθη αποδέκτες.

Είναι μια στάση ευθύνης αυτή που δεν συναντάται εύκολα. Πρέπει κάποιος να έχει μεγάλο ειδικό βάρος για να αποφασίσει να βαδίσει σε αυτές τις ατραπούς.

Το εύκολο για τον Ολυμπιακό θα ήταν «να κάνει συμφωνίες». Για το παρόν και το κοντινό, τουλάχιστον, μέλλον. Κι ύστερα να καθίσει σε μια πολυθρόνα να περιμένει τα αποτελέσματα. Δεν το έπραξε. Βγήκε στην κόντρα απέναντι σε όλους, σχεδόν, χωρίς να σκεφθεί ούτε για μια στιγμή την ομάδα του.

Αυτό το κουράγιο που οδηγεί σε μια γενικευμένη σύγκρουση με όλους απέναντι και με επίδικο ένα πρωτάθλημα δεν είναι θέμα γοήτρου. Περισσότερο για εκ γενετής τσαμπουκά μου κάνει. Με την καλή έννοια του όρου.

Σπανούλης: Στον Ολυμπιακό βρήκα την Ιθάκη μου, δεν τα παρατούσα ποτέ

Στο «αντίο» του από τα παρκέ ο εμβληματικός αρχηγός του Ολυμπιακού στάθηκε στα όσα έζησε στους Ερυθρόλευκους στο μαγικό ταξίδι της καριέρας του και ευχαρίστησε όσους βρέθηκαν στο πλευρό του

Π. Αγγελόπουλος: «Χτίσαμε γύρω από τον Σπανούλη, ο Ολυμπιακός θα ξαναπάει σε final 4»

Ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος αναφέρθηκε στο πώς ο Ολυμπιακός έχτισε γύρω από τον Βασίλη Σπανούλη μια ομάδα refuse to lose, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα πως οι Ερυθρόλευκοι θα ξαναπάνε σε Final 4 της Euroleague

Π. Αγγελόπουλος: Ο Σπανούλης θα τιμηθεί σε γεμάτο ΣΕΦ!

Ο πρόεδρος της ΚΑΕ Ολυμπιακός αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο θα τιμηθεί ο Βασίλης Σπανούλης για την προσφορά του στον σύλλογο

Η Χετάφε, ο Ολυμπιακός και το τελευταίο κανονάκι του Μίτσελ στη La Liga…

Η παταγώδης αποτυχία του Μίτσελ στη Χετάφε είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει τη... διαγραφή του από τα «μητρώα» της Πριμέρα Ντιβισιόν και ο Γιώργος Χαλάς γράφει για τον άνθρωπο που κάποτε ήθελε να νικήσει (και) στο Ολντ Τράφορντ για να μπει στο μάτι της Ρεάλ...

Άρης: Ο Τζέγκο έδωσε το φιλί της ζωής στον Μάντζιο

Ο Αυστραλός μέσος επέστρεψε στο πλάι του Λούκας Σάσα και χάρισε την πρώτη «ασυλία» στον Άκη Μάντζιο, που κατάλαβε ότι οι λύσεις για τους Κίτρινους εντοπίζονται στην περσινή τους συνταγή

Αυτά που πραγματικά είπε ο Όσκαρ Γκαρθία: «Δέχτηκα ένα ρολό ταμειακής και το χείλος μου εξερράγη»

Διαβάστε στο FWS όσα πραγματικά δήλωσε ο Όσκαρ Γκαρθία στο sofoot.com για τον τραυματισμό του στην Τούμπα και όχι αυτά που βολεύονται να μεταφράζουν τα γνωστά και μη εξαιρετέα σάιτ...