20.8 C
Athens

Συμφωνία ΒΙΑΝΕΞ – Επιτροπής Διαπραγμάτευσης για προμήθεια γ-σφαιρινών στην Ελλάδα

Μια πολύ καλή συμφωνία έκλεισε η ΒΙΑΝΕΞ με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Φαρμάκων για την προμήθεια των ελληνικών νοσοκομείων με γ-σφαιρίνες

Πιο αναλυτικά, την Τρίτη 31 Μαρτίου 2020, ο κ. Δημήτριος Π. Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. με τον κ. Δημήτριο Φιλίππου, Πρόεδρο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Φαρμάκων και Πρόεδρο του ΕΟΦ, υπέγραψαν τη σχετική σύμβαση μεταξύ των 2 μερών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Υπουργείο Υγείας, είχε εντοπίσει από νωρίς την αυξημένη ανάγκη για προμήθεια γ-σφαιρινών στη χώρα μας και προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διασφαλιστούν επαρκείς ποσότητες.

Ήδη από το Νοέμβριο ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχει υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας για την άμεση χορήγηση παραγώγων αίματος, κυρίως γ-σφαιρίνης, στις κλινικές που παρακολουθούνται ή νοσηλεύονται οι ασθενείς, χωρίς καμία ταλαιπωρία από ώρες αναμονής ή οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους.

Παράλληλα, για να εξασφαλισθεί η επάρκεια των σκευασμάτων γ-σφαιρίνης και να μην παρατηρηθούν ξανά ελλείψεις, υλοποιείται Ηλεκτρονικό Μητρώο Ασθενών που λαμβάνουν γ-σφαιρίνη, σύμφωνα με το οποίο το Υπουργείο Υγείας θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή και με απόλυτη ακρίβεια, τις ανάγκες της χώρας σε γ-σφαιρίνη.

Ακολούθησε σειρά συναντήσεων μεταξύ των αρμόδιων φορέων και των εταιριών που διαθέτουν γ-σφαιρίνες στην Ελλάδα, έως ότου επιτευχθεί η συμφωνία που θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους.

Οι θεραπευτικές ενδείξεις των γ-σφαιρινών είναι:

Θεραπεία υποκατάστασης σε ενήλικες, παιδιά και εφήβους σε:
Σύνδρομα πρωτοπαθούς ανοσοανεπάρκειας (PID) με μειωμένη παραγωγή αντισωμάτων
Δευτεροπαθείς ανοσοανεπάρκειες (SID) σε ασθενείς που πάσχουν από βαριές ή υποτροπιάζουσες λοιμώξεις

Ανοσοτροποποίηση σε ενήλικες, παιδιά και εφήβους σε:
Πρωτοπαθή άνοση θρομβοπενία (ITP), Σύνδρομο Guillain Barré, Σύνδρομο Kawasaki, Χρόνια φλεγμονώδης απομυελινωτική πολυριζονευροπάθεια (CIDP),Πολυεστιακή κινητική νευροπάθεια (MMN).

Πηγή: POPULUS.GR

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς