12.5 C
Athens

Τα καλύτερα antivirus για Android

Είτε μας αρέσει, είτε όχι, τα smartphones είναι πλέον ένα εγγενές κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Με την ολοένα αυξανόμενη ποικιλία και πολυπλοκότητα των εφαρμογών, τα κινητά τηλέφωνα δεν είναι πλέον απλές συσκευές επικοινωνίας αλλά χρησιμοποιούνται για να χειριστούν μερικές από τις πιο ευαίσθητες καθημερινές μας εργασίες, είτε πρόκειται για τραπεζικές συναλλαγές, είτε για ηλεκτρονικές αγορές.

Η εξασφάλιση της ασφάλειας της συσκευής σας δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική, και παρόλο που είναι γενικά ευκολότερο να εξαπλωθούν τα κακόβουλα αρχεία μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών από ό, τι σε κινητές συσκευές, οι χρήστες οφείλουν να είναι προσεκτικοί και να έχουν λάβει τα μέτρα τους για τις υφιστάμενες και εν δυνάμει απειλές.

Το Android, ειδικότερα, είναι ιδιαίτερα ευάλωτο σε πολλούς τύπους ιών. Το χειρότερο όλων είναι ότι το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με το πιο ευάλωτες εφαρμογές, και το κύριο κατάστημα εφαρμογών, το Play Store της Google, είναι ένας από τους χειρότερους οικοδεσπότες φιλοξενίας εφαρμογών φορτωμένος με κρυφό κακόβουλο λογισμικό.

Οι χρήστες Android έχουν πληγεί πρόσφατα από μια σειρά, είτε από μεμονωμένους χάκερς, είτε από οργανωμένο έγκλημα στο διαδίκτυο, όπου φαινομενικά ακίνδυνες εφαρμογές μεταφορτώνονται από νόμιμες πηγές, οι οποίες περιέχουν επιβλαβή κώδικα. Σε μια τέτοια επίθεση το 2017, 5.000 χρήστες εγκατέστησαν μια εφαρμογή με την ονομασία “Funny Videos” που έκλεψε τα διαπιστευτήρια από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των χρηστών.

Το Google έχει επικριθεί δριμύτατα κατά το παρελθόν επειδή δεν κατάφερε να ελέγξει σωστά τις εφαρμογές που φιλοξενεί, ειδικά καθώς μερικοί από τους χάκερς έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν τη πληκτρολογεί ο χρήστης, να ξεκλειδώνουν τηλέφωνα και να διευκολύνουν τις επιθέσεις phishing.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η μεγάλη ποσότητα smartphone που κατασκευάζονται σε ετήσια βάση και τρέχουν στο λειτουργικό σύστημα Android. Από το 2017, υπήρχαν πάνω από 1.500 παραλλαγές κάθε μάρκας smartphone. Μεταξύ αυτών των παραλλαγών είναι ένας μεγάλος αριθμός φθηνών μοντέλων που δεν έχουν σχεδιαστεί για να μη δέχονται αναβαθμίσεις, κάτι που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τον εκάστοτε ιδιοκτήτη της συσκευής, αφού μέσα σε αυτές περιλαμβάνονται και ενημερώσεις ασφαλείας που προστατεύουν το χρήστη από σοβαρά ζητήματα.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως μόλις το 1% των συσκευών Android τρέχουν τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις, που σημαίνει ότι οι υπόλοιπες ανά πάσα στιγμή είναι εκτεθειμένες να δεχθούν επίθεση και να μολυνθούν.

Παρακάτω έχω δημιουργήσει μία λίστα με διαφορά λογισμικά τύπου antivirus για τηλέφωνα και συσκευές Android. Βέβαια όπως καταλαβαίνετε επέλεξα μόνο τα καλύτερα λογισμικά προστασίας από ιούς που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προστατεύσετε το smartphone ή το tablet που βασίζεται στο Android.

McAfee Mobile Security & Lock

Το McAfee είναι ίσως ένα από τα πιο γνωστά ονόματα στα λογισμικά προστασίας από ιούς και δεν αποτελεί έκπληξη ότι η εταιρεία έχει προσαρμόσει την πλατφόρμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό για την αντιμετώπιση ιών σε συσκευές Android.

Ονομάζεται McAfee Mobile Security & Lock, το antivirus έχει δημιουργηθεί ειδικά για την πλατφόρμα Android, και διατίθεται σε δύο εκδόσεις. Η πρώτη είναι δωρεάν και η δεύτερη επί πληρωμή (premium). Στην παρούσα φάση η ερωμένη έκδοση κοστίζει περίπου 2,49 ευρώ το μήνα ή 29,99 ευρώ ανά έτος.

Ωστόσο το σπουδαιότερο χαρακτηριστικό στο McAfee Mobile Security & Lock είναι πως εάν το τηλέφωνό σας έχει κλαπεί, μπορείτε να παρακολουθήσετε τον κλέφτη, και να χρησιμοποιήσετε την κάμερα για να τραβήξετε κρυφά μια φωτογραφία από την τοποθεσία του δράστη.

Bitdefender Mobile Security & Antivirus.

Το Bitdefender είναι μια από τις λίγες εταιρείες ασφάλειας που δεν προσφέρουν δωρεάν πρόσβαση σε χρήστες του Android, και ενώ αυτή η κατάσταση μπορεί να αποτρέψει μία μερίδα χρήστών, υπάρχουν κάποιες εξαιρετικές λειτουργίες για εκείνους που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν.

Η προστασία στο διαδίκτυο και το κλείδωμα με PIN για εφαρμογές που δεν θέλετε να μπει κάποιος χάκερ και να τις χρησιμοποιήσει, είναι παρούσες και δουλεύουν άψογα, αλλά μερικές ενδιαφέρουσες πινελιές το βοηθούν να ξεχωρίσει από το πλήθος.

Μπορείτε να απενεργοποιήσετε / ενεργοποιήσετε αυτόματα το κλείδωμα των εφαρμογών με PIN όταν είστε συνδεδεμένοι σε οικιακά δίκτυα Wi -Fi, και μάλιστα θα σας επιτρέψει να τραβήξετε φωτογραφίες από τη συσκευή οποιουδήποτε προσπαθεί να μαντέψει το PIN για τυχόν κλειδωμένες εφαρμογές.

Τα αντικλεπτικά εργαλεία του Bitdefender έχουν και μερικά μοναδικά χαρακτηριστικά. Η συσκευή σας μπορεί να εντοπιστεί και να ελεγχθεί μέσω SMS, Υπάρχει ακόμα και η δυνατότητα να ακούσετε τους πιθανούς κλέφτες μέσω μικροφώνου χωρίς να σας πάρουν είδηση.

Από την άποψη προστασίας, το λογισμικό της Bitdefender πραγματικά μπορώ να πω ότι αντεπεξήλθε στις προσδοκίες μου. Είναι μια εξαιρετική επιλογή αν είστε πρόθυμοι να πληρώσετε κάποια συνδρομή έναντι λίγων για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, επίσης υπάρχει δωρεάν δοκιμή 14 ημερών για να δοκιμάσετε τις λειτουργίες του, και τελικά να αποφασίσετε αν αξίζει ή όχι.

Avast Mobile Security – Antivirus & AppLock.

Η προσφορά της Avast για επιτραπέζιους υπολογιστές είναι ένα από τα πιο αγαπημένα software των χρηστών που το τιμούν δεόντως εκατομμύρια κόσμος ανά την υφήλιο. Η βαθμολογία προστασίας είναι εξαιρετική που πήρε από ανεξάρτητους οργανισμούς, και το θετικό της υπόθεσης είναι ότι κυμαίνεται στο ίδιο επίπεδο και στις κινητές συσκευές, χωρίς να διαφέρει.

Προσφέρεται ως δωρεάν έκδοση, η οποία είναι πιο γυμνή από κάποια άλλα παραδείγματα άλλων εταιρειών. Οι αυτόματες σαρώσεις μπορούν να ρυθμιστούν μόνο για εκτέλεση μία φορά την ημέρα και η προστασία PIN περιορίζεται μόνο για κάποιες επιμέρους ρυθμίσεις σε μια εφαρμογή της επιλογής σας.

Είναι επίσης γεμάτη με διαφημίσεις τόσο για υπηρεσίες τρίτων όσο και για άλλα προϊόντα της Avast, τα περισσότερα από τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην δωρεάν έκδοση. Αυτό το στοιχείο μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό, και οι διαφημίσεις του Avast συχνά είναι δύσκολο να διαχωριστούν από τις λειτουργίες που περιλαμβάνονται στην εφαρμογή από προεπιλογή.

Αυτά μπορούν να καταργηθούν με συνδρομή, – αλλά είναι λίγο απογοητευτικό να βλέπετε την Avast να κάνει τέτοιου είδους ατοπήματα, που δεν το πράττουν ούτε οι πιο αρχάριες εταιρείες στον τομέα

Ένα χαρακτηριστικό που αντικειμενικά ξεχωρίζει με τις δυνατότητες του είναι το custom firewall. Απαιτεί απλά μια συσκευή που θα λειτουργεί σαν διαχειριστής, και έπειτα μετά από λίγες ρυθμίσεις θα σας θωρακίσει σαν αστακό για την προστασία σας στο διαδίκτυο.

Διατίθεται σε δωρεάν έκδοση, ενώ στην πληρωμένη συνδρομή το κόστος ανέρχεται στα 1,50 λεπτά ευρώ ή 17.99 το έτος

AVG AntiVirus FREE for Android Security

Ένα άλλο πολύ γνωστό όνομα στην αγορά των Η/Υ PC ,είναι αναμφισβήτητα και η AVG, ωστόσο στην δωρεάν εκδοση μπορώ να πω ότι τα συναισθήματα μου ήταν ανάμεικτα. Είναι μια άλλη εφαρμογή που υποστηρίζεται από διαφημίσεις, αλλά η προβολή των διαφημίσεων από την AVG είναι ιδιαίτερα προσβλητική. Η τοποθέτηση διαφημίσεων στην οθόνη κλειδώματος του Android είναι ένα τρομερό λάθος και παρόλο που μπορείτε να το απενεργοποιήσετε, δεν θα έπρεπε ποτέ να τεθεί σε λειτουργία ένα τέτοιο κακόγουστο χαρακτηριστικό.

Η προστασία ήταν επίσης κάπως ασαφής – αν και ανίχνευσε το 99,1% των υποτιθέμενων κακόβουλων λογισμικών, κατάφερε να εξαλείψει μόνο το 96,2% σε δοκιμές που διενεργήθηκαν σε πραγματικό χρόνο. Παρόλο που αυτό μπορεί να ακούγεται σαν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, καθυστερεί ελαφρώς λίγο παραπάνω τη συσκευή από τον μέσο όρο της βιομηχανίας antivirus, όσο και από τους πλησιέστερους ανταγωνιστές της.

Οι εφαρμογές τοy χρήστη σαρώνονται πριν τη λήψη, επίσης η σάρωση του smartphone μπορεί να προγραμματιστεί σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση, επιπλέον υπάρχει διαθέσιμος ένας σαρωτής WiFi για να αναλύσει το δίκτυό σας από τυχόν ευπάθειες.

Η διαδικτυακή προστασία είναι επίσης διαθέσιμη, όπως και μία συστάδα αντικλεπτικών εργαλείων που περιλαμβάνει απομακρυσμένη λειτουργία κλειδώματος, καθάρισμα των αχρήστων αρχείων, εντοπισμό θέσης και δυνατότητα ηχητικής ειδοποίησης. Εάν έχετε πολλές συσκευές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το AVG Zen για να τις διαχειριστείτε εξ ‘ολοκλήρου όλες από ένα μέρος.

Μαζί με την απαλλαγή από τις διαφημίσεις, η μετάβαση σε μια premium συνδρομή δίνει στους χρήστες κάποιες ωραίες πρόσθετες λειτουργίες, όπως το κλείδωμα συσκευών και εφαρμογών και το Camera Trap, το οποίο τραβάει φωτογραφία από όσους επιχειρούν να ξεκλειδώσουν το τηλέφωνό σας και σας στέλνει ένα αντίγραφο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Το AVG AntiVirus FREE for Android Security διατίθεται σε δωρεάν έκδοση, ενώ στην πληρωμένη έκδοση το κόστος ανέρχεται στα 1.79 ευρώ το μήνα ή 6.99 το χρόνο.

Kaspersky Mobile Antivirus: AppLock & Web Security

Το Kaspersky αναμφισβήτητα έχει την καλύτερη φήμη, αναφορικά με την ασφάλεια των επιχειρήσεων, ώστε να μπορείτε να είστε σίγουροι για την εξαιρετική προστασία όταν χρησιμοποιείτε smartphone βασισμένο στο λειτουργικό σύστημα Android.

Δυστυχώς, η δωρεάν έκδοση του είναι κάπως ελλιπής από βασικά χαρακτηριστικά. Δεν υπάρχει αυτόματος προγραμματισμός για τις σαρώσεις, οι οποίοι πρέπει να ενεργοποιούνται χειροκίνητα και δεν σαρώνουν αυτόματα τις εφαρμογές που έχουν ληφθεί. Υπάρχουν αντικλεπτικές λειτουργίες που σας επιτρέπουν να λαμβάνετε απομακρυσμένες φωτογραφίες και σας ειδοποιεί για τον νέο αριθμό του τηλεφώνου εάν αλλάξει η κάρτα SIM.

Η πληρωμένη συνδρομή, από την άλλη πλευρά, είναι μια διαφορετική ιστορία. Αυτό ξεκλειδώνει μια πλήρη σειρά επιλογών προγραμματισμού για ανίχνευση κακόβουλου λογισμικού, καθώς και προστασία σε πραγματικό χρόνο στον κυβερνοχώρο, προστασία του προγράμματος περιήγησης. Έχει ακόμη και ένα χαρακτηριστικό που σας προστατεύει από απάτες απάτης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και σας στέλνει αυτόματα sms για να ενημερωθείτε αμέσως.

Το Kaspersky Mobile Antivirus: AppLock & Web Security διατίθεται σε δωρεάν έκδοση, ενώ στην πληρωμένη έκδοση το κόστος ανέρχεται στα 9.99 ευρώ το έτος.

Norton Security and Antivirus

Ενώ το antivirus του Norton για κινητές συσκευές είναι ένα πολύ καλό πακέτο, το πιο χρήσιμο χαρακτηριστικό του μέχρι στιγμής είναι το App Advisor. Αυτό σαρώνει το εγκατεστημένο λογισμικό σας, ψάχνει για δυσάρεστη συμπεριφορά, ενώ και άλλα προϊόντα ασφαλείας προσφέρουν κάτι παρόμοιο, το Norton πηγαίνει σε πολύ μεγαλύτερο βάθος.

Όχι μόνο αναζητεί άχρηστα αρχεία και αθέμιτα δικαιώματα που μπορεί να έχουν αποκτήσει οι χάκερς, αλλά εξετάζει επίσης την παρακολούθηση τοποθεσιών, την εμφάνιση διαφημίσεων, τις αυτόματες ενημερώσεις και την υπερβολική χρήση ενέργειας και δεδομένων. Επιπλέον ελέγχει πλήρως το Google Play, επιτρέποντάς σας να μάθετε αν μια εφαρμογή είναι ασφαλής ή όχι πριν τη μεταφορτώσετε.

Δυστυχώς, αυτή η λειτουργία είναι διαθέσιμη μόνο στο συνδρομητικό πλάνο- το οποίο κοστίζει περίπου 30 ευρώ το χρόνο, και είναι σημαντικά πιο ακριβό από τους υπόλοιπους ανταγωνιστές του. Από τη φωτεινή πλευρά, αυτό καλύπτει απεριόριστες κινητές συσκευές, οπότε αν ψάχνετε να διαχειριστείτε την ασφάλεια μιας ολόκληρης ομάδας θα μπορούσε να λειτουργήσει φθηνότερα μακροπρόθεσμα.

Η δωρεάν έκδοση δεν είναι πολύ κακή. Παρόλο που δεν θα έχετε πρόσβαση στο App Advisor, οι ελεύθεροι χρήστες θα μπορούν να προγραμματίζουν καθημερινές, εβδομαδιαίες και μηνιαίες σαρώσεις, με μια τυπική σουίτα αντικλεπτικών μέτρων και ένα εργαλείο SafeSearch που επισημαίνει τα αποτελέσματα ως αξιόπιστα ή αναξιόπιστα.

Δεν περιλαμβάνεται καθόλου το κλείδωμα των εφαρμογών , αλλά δεδομένου ότι η Norton προσφέρει μια ξεχωριστή δωρεάν εφαρμογή για το σκοπό αυτό, δεν πρόκειται να προκαλέσει ιδιαίτερη δυσαρέσκεια στο ευρύ κοινό.

Το Norton Security and Antivirus προσφέρεται σε δωρεάν έκδοση, ενώ το κόστος της πληρωμένης συνδρομής ανέρχεται στα 29.99 ευρώ το έτος.

 

ΠΗΓΗ: texnologia.net

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς