12.5 C
Athens

Τα λύματα «δείχνουν» περισσότερα από 100.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα!

Ιδιαίτερα αποθαρρυντικές είναι οι προβλέψεις των ειδικών για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο Open καθηγητές που ελέγχουν τα λύματα, τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα μπορεί να είναι περισσότερα από 100.000!

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, τόνισε ότι τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη κυμαίνονται από 60.000 μέχρι 70.000, ενώ σύμφωνα με τον καθηγητή αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη, τα λύματα της Αττικής στην Ψυτάλλεια δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχουν μέχρι και 40.000 ενεργά κρούσματα στην πόλη.

Ο κ. Θωμαΐδης, επικεφαλής της σχετικής έρευνας, τονίζει πως η εικόνα που έχει το εργαστήριό του από την επεξεργασία των λυμάτων της Αττικής συνήθως βρίσκεται δύο – τρεις ημέρες μπροστά από τις επίσημες ανακοινώσεις για την εξέλιξη της πανδημίας. Και αυτό γιατί, στο αποχετευτικό σύστημα της πόλης φαίνονται καθημερινά και μπορούν να αναλυθούν όλες οι αυξομειώσεις στο ιικό φορτίο.

Βάσει των πιο πρόσφατων συμπερασμάτων, τη Δευτέρα και την Τρίτη τα ενεργά κρούσματα στην Αττική έφταναν τα 28.000 – 40.000. Πολλά από αυτά μάλιστα, θεωρείται βέβαιο ότι αφορούν σε ασυμπτωματικούς φορείς ή πολίτες που θα εκδηλώσουν συμπτώματα τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Θωμαΐδης τονίζει ότι αυτή την εβδομάδα διαπιστώθηκε μια απότομη και ανησυχητική αύξηση του ιικού φορτίου της νέας νόσου σε σύγκριση με την εικόνα της περασμένης Τρίτης.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, όταν κάποιος κολλήσει τον ιό, δεν θα φανούν τα συμπτώματα της νόσου αμέσως στους γύρω του, αλλά ο ίδιος θα εναποθέσει ιικό φορτίο μέσα σε τρεις με τέσσερις ώρες το πολύ στο αποχετευτικό σύστημα της πόλης.

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, με τον Δημοσθένη Σαρηγιάννη να επισημαίνει ότι «είναι σημαντικό να πάρουμε πιο ενεργητικά μέτρα» και πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη ανοιχτή πληγή είναι το θέμα «των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς» που αποτελούν «πηγή σημαντικής μετάδοσης. Πρέπει να μειώσουμε το ιικό φορτίο στα λεωφορεία» επεσήμανε ο καθηγητής.

Οσον αφορά στα 60.000 με 70.000 ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη «το λέω με βάση τα πρόσφατα rapid τεστ και σε αναγωγή με τον πληθυσμό» επαναλαμβάνοντας πως «πρέπει να παρθούν σκληρά μέτρα και να τα εφαρμόσουμε».

Η διασπορά από τους μαθητές είναι μικρή καθώς «το ποσοστό μετάδοσης στα σχολεία είναι 5%. Πρέπει όμως να μειωθεί και το ιικό φορτίο στις τάξεις» τόνισε.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς