11.7 C
Athens

Τακτικοί δικαστές στα Όργανα Αδειοδότησης, αλλιώς ετοιμαστείτε για μεγάλα γλέντια!

Ο Χρήστος Υφαντής αναλύει με σαφήνεια τα όσα παρανοϊκά συμβαίνουν με τα αδειοδοτικά όργανα της ΕΠΟ και επισημαίνει την ανάγκη για τοποθέτηση τακτικών δικαστών με συνεννόηση Αυγενάκη - Τσιάρα και ειδική οδηγία της UEFA

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ

Με τον Κανονισμό Αδειοδότησης Ομάδων (έκδοση 2021) αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΠΟ, την εγκύκλιο να έχει ήδη αποσταλεί στις ΠΑΕ της Super League 1 και σε αυτές της Super League 2 και τις προθεσμίες για τις ενδιάμεσες καταστάσεις να τρέχουν, τίθεται, από τα πράγματα, ένα κορυφαίο ζήτημα για την φετινή διαδικασία της αδειοδότησης των ομάδων: αφορά στη σύνθεση των δύο δικαιοδοτικών οργάνων, του Πρωτοβάθμιου Οργάνου Αδειοδότησης (Π.Ο.Α.) και του Δευτεροβάθμιου Οργάνου Αδειοδότησης (Δ.Ο.Α.).

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Αδειοδότησης (άρθρο  7, παράγραφοι 6 και 7) η θητεία των δικαιοδοτικών οργάνων ακολουθεί αυτή της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, ο διορισμός τους είναι για τετραετή θητεία, οι αλλαγές απαγορεύονται, όποτε χρειάζεται να συμβαίνουν απαιτείται «σπουδαίος λόγος», η σταθερότητα στη σύνθεση των δύο οργάνων είναι ουσιώδης λόγος για τη γνώση και την αντικειμενική κρίση των στοιχείων των φακέλων των υπό αδειοδότηση ΠΑΕ.

Στο καφενείο της ΕΠΟ και η σύνθεση των δικαιοδοτικών οργάνων της αδειοδότησης υπέκυψε στη λαίλαπα της εξυγίανσης, υπηρέτησε τη νέα δομή της εξουσίας στο Πάρκο Γουδή, διαμορφώθηκε, μέχρι νεωτέρας, με αλλαγές σε όλα τα επίπεδα ακόμη και σε διάστημα 25 ημερών από την τοποθέτηση στην αντικατάσταση, με δυο κουβέντες οι ηγέτες της εξυγιαντικής ΕΠΟ έκαναν τα δικαιοδοτικά όργανα της αδειοδότησης σαν τα μούτρα τους.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τις 12 Μαΐου έως και τις αρχές Αυγούστου 2021 σημειώθηκαν τέσσερις μεγάλες ομαδικές αλλαγές στις συνθέσεις του Πρωτοβάθμιου και του Δευτεροβάθμιου Οργάνου Αδειοδότησης Ομάδων, κατά παράβαση κάθε έννοιας κανονισμού, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ απλώς παρακολουθούσε τις εξελίξεις, χωρίς την παραμικρή αντίδραση.

Ο λόγος; Σε όλες αυτές τις αλλαγές το θέμα περιλαμβάνονταν πάντα στα «Διάφορα», κανένας δεν το γνώριζε πλην του Εκτελεστικού Γραμματέα και ίσως μερικών μυημένων, πολλοί από τα μέλη της ΕΕ της ΕΠΟ είχαν αποχωρήσει από τη συνεδρίαση και ποτέ δεν ενέκριναν τις αλλαγές, σε κάθε περίπτωση όλες οι εξελίξεις σημειώθηκαν εν κρυπτώ και απαραβύστω, προφανώς για μερικούς πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Αυτό το εξυγιαντικό «φύγε εσύ, έλα εσύ» στη σύνθεση των δικαιοδοτικών οργάνων της αδειοδότησης κορυφώθηκε στην περίπτωση του κ. Γιώργου Κατσαδήμα, ο οποίος διορίστηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, με εισήγηση του Εκτελεστικού Γραμματέα της ΕΠΟ, μέλος (Νομικός) στο Δευτεροβάθμιο Όργανο Αδειοδότησης Ομάδων (Δ.Ο.Α.), όντας εν ενεργεία Γενικός Γραμματέας της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ!!!

Ναι, σωστά το καταλάβατε: η ΕΠΟ, με εισηγητή τον κ. Φιλιππούση, διόρισε στο Δ.Ο.Α. τον εν ενεργεία Γενικό Γραμματέα της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, δηλαδή τον εκπρόσωπο του ιδρυτικού σωματείου της ΠΑΕ ΑΕΚ, το οποίο είναι και μέτοχος με 10% των μετοχών της ανώνυμης εταιρείας!

Βεβαίως, αυτή η συγκλονιστική ξεφτίλα να διορίζεται τακτικό μέλος (Νομικός) στο Δ.Ο.Α. ο Γενικός Γραμματέας του κατόχου του 10% των μετοχών της ΠΑΕ ΑΕΚ διορθώθηκε με την άμεση παρέμβαση του Θόδωρου Ζαγοράκη (δεν είχε αποχωρήσει ακόμη από την ΕΠΟ), ο οποίος ενημερώθηκε από γνωστό του για την αθλητική ιδιότητα του κ. Κατσαδήμα και πρόλαβε να διορθώσει το κακό για να μην γίνει στην ΕΠΟ «της επί χρήμασι εκδιδομένης το σιδηρούν κιγκλίδωμα».

Το καταπληκτικότερο όλων; Οι σημερινές, τελικές υποτίθεται, συνθέσεις των δικαιοδοτικών οργάνων της αδειοδότησης (Π.Ο.Α. και Δ.Ο.Α.) δεν είναι πουθενά αναρτημένες, κανένας δεν τις γνωρίζει, κανένας δεν μπορεί να τις διαβάσει ή να τις δει.

Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό για να αντιμετωπίζεται με γελάκια και αστεϊσμούς ή για να παραχωθεί σε κάποιο συρτάρι. Τα δικαιοδοτικά όργανα της αδειοδότησης αποφαίνονται, επί της ουσίας, για την κανονική ή υπό όρους συμμετοχή των ΠΑΕ στο πρωτάθλημα της επόμενης περιόδου αλλά και στις διοργανώσεις της UEFA, οι αποφάσεις τους είναι κυρίαρχες, άρα η νομιμότητα της σύνθεσης τους και η αντικειμενικότητα της κρίσης τους αποτελούν βασικότατες παραμέτρους της ορθής διαδικασίας.

Προκύπτει, από τα πράγματα, μια βασική ανάγκη που χρειάζεται να καλυφθεί: Τουλάχιστον οι Πρόεδροι (και οι αναπληρωτές Πρόεδροι) των δύο δικαιοδοτικών οργάνων να είναι τακτικοί δικαστές (Πρωτοδίκες και Εφέτες), να διορίζονται με την διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για τα δικαστικά όργανα της ΕΠΟ, ώστε να έχουν αυξημένο κύρος και να αντισταθμίζουν τυχόν περίεργες ή ξινές απόπειρες των υπόλοιπων διορισμένων από την ΕΠΟ να κάνουν ή να σκεφθούν να κάνουν οποιοδήποτε κόλπο.

Κι επειδή αυτή την περίοδο (ενόψει των διαδικασιών που ξεκινούν στις αρχές Απριλίου 2022) δεν προβλέπεται Γενική Συνέλευση για την «εκλογή» τους (όπως ο νόμος ορίζει) το κενό μπορεί να καλυφθεί με μια ειδική οδηγία της UEFA με άμεση εφαρμογή, η οποία και το ζήτημα μπορεί να λύσει και το πρόβλημα της τροποποίησης του κανονισμού μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου μπορεί να αντιμετωπίσει, ώστε και θέμα να μην υπάρχει και δικαιολογία καμία για να αρνηθεί η ΕΠΟ να υλοποιήσει την πρόταση.

Σε κάθε περίπτωση η τροποποίηση της σύνθεσης των δικαιοδοτικών οργάνων της αδειοδότησης ειδικά στο επίπεδο των Προέδρων και των Αναπληρωτών Προέδρων χρειάζεται να ξεκινήσει άμεσα και να ολοκληρωθεί σύντομα, πριν ο χρόνος καταστεί εχθρός και η διαδικασία της αδειοδότησης τεθεί υπό ακραία αμφισβήτηση.

Πρώτο βήμα η συνεννόηση Αυγενάκη – Τσιάρα (εκτός αν κωλύεται ο Υπουργός επί της Δικαιοσύνης) για μια τροπολογία που θα εντάσσει στο νόμο για τα δικαστικά όργανα του ελληνικού ποδοσφαίρου και τα δικαιοδοτικά όργανα της αδειοδότησης των ομάδων, ακολουθεί η οδηγία της UEFA για να καλυφθεί κανονιστικά η ΕΠΟ και ούτε γάτα, ούτε ζημιά.

Αλλιώς, ετοιμαστείτε για μεγάλα γλέντια!!

Υφυπουργείο Αθλητισμού σε ΕΠΟ: «Ευτυχώς οι νόμοι ψηφίζονται στην Ολομέλεια της Βουλής»

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν φαίνεται πολύ διατεθειμένη να εφαρμόσει στο 100% όσα αναφέρει η Ολιστική Μελέτη, κάτι που επεσήμανε ξανά ο υφυπουργός Αθλητισμού...

Αυγενάκης: Με ή χωρίς την ΕΠΟ, η εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης θα προχωρήσει

Νέα επίθεση στην ΕΠΟ εξαπέλυσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, με αφορμή τη μη εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης των FIFA/UEFA. «Στην ΕΠΟ προσπαθούν να...

Ανάλυση φάσεων τέλος: Ο Φωτιάς, η Τούμπα και η διόλου τυχαία συγκυρία της αναδίπλωσης Κλάτενμπεργκ

Ο Χρήστος Υφαντής αποκαλύπτει το παρασκήνιο πίσω από την «οργανωμένη αναδίπλωση» Κλάτενμπεργκ για και αναλύει τα δεδομένα που έπαιξαν ρόλο στην απόφαση ακύρωσης της καθιερωμένης ανάλυσης και κριτικής διαιτητικών αποφάσεων

Άρης: Η επιθετική δυστοκία έχει εξήγηση και δύσκολα θα λυθεί φέτος

Οι Κίτρινοι τα βρίσκουν σκούρα στο επιθετικό κομμάτι επιμένοντας στην περσινή τους συνταγή, που όπως φαίνεται δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά με τις προσθαφαιρέσεις στο φετινό ρόστερ αλλά και τις μεγαλύτερες απαιτήσεις που δικαίως έχουν δημιουργηθεί από τον κόσμο

Ολυμπιακός: Δεν ταιριάζει ο εφησυχασμός επειδή ο επαναληπτικός είναι εντός

Ο Ολυμπιακός βάζει δύσκολα στον εαυτό του και καλείται να κάνει μία ακόμα ανατροπή για να πάρει την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου. Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Ανάλυση φάσεων τέλος: Ο Φωτιάς, η Τούμπα και η διόλου τυχαία συγκυρία της αναδίπλωσης Κλάτενμπεργκ

Ο Χρήστος Υφαντής αποκαλύπτει το παρασκήνιο πίσω από την «οργανωμένη αναδίπλωση» Κλάτενμπεργκ για και αναλύει τα δεδομένα που έπαιξαν ρόλο στην απόφαση ακύρωσης της καθιερωμένης ανάλυσης και κριτικής διαιτητικών αποφάσεων