ΧΡΗΣΤΟΣ ΥΦΑΝΤΗΣ

Τελικός στη Ριζούπολη: Μια απλή ανάγνωση του Κ.Α.Π. θα απέτρεπε τη νέα ξεφτίλα της ΕΠΟ

Ριζούπολη Απόλλων τελικός κυπέλλου Ολυμπιακός ΑΕΚ ΕΠΟ Κ.Α.Π.

Τα πράγματα είναι απλά: η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ πρέπει να αποφασίσει το πού θα διεξαχθεί ο Τελικός Αγώνας του Κυπέλλου (Προκήρυξη Κυπέλλου 2019/2020, άρθρο 5 – ξέχασαν στην ΕΠΟ να το αριθμήσουν, αλλά εννοείται).

Η επιλογή αυτή είναι, πάντα, σε άμεση συνάρτηση με: α. τον ειδικό χαρακτήρα του συγκεκριμένου αγώνα  β. την κατηγορία στην οποία μετέχουν οι διαγωνιζόμενες ομάδες, άρα και την κατηγορία των γηπέδων στα οποία «επιτρέπεται» να αγωνίζονται  γ. τη διαθεσιμότητα γηπέδων ανάλογης κατηγορίας στο Λεκανοπέδιο και στη χώρα ολόκληρη.

Από τον συνδυασμό των προϋποθέσεων προκύπτει ρητώς το επίπεδο κατηγοριοποίησης του γηπέδου/έδρα του Τελικού, το οποίο χρειάζεται, σε κάθε περίπτωση, να είναι ανάλογο της κατηγορίας των ομάδων που θα διαγωνιστούν. Με άλλα λόγια, το γήπεδο/έδρα του Τελικού χρειάζεται να έχει αδειοδοτηθεί για αγώνες Super League 1 και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις αυτού του επιπέδου αδειοδότησης.

Επιλογή γηπέδου κατώτερης κατηγορίας, δηλαδή αδειοδοτημένου για αγώνες κατώτερης κατηγορίας, είναι απολύτως αντίθετη με τις διατάξεις των παραγράφων 6 και 7 του άρθρου 8 του Κ.Α.Π., συνεπώς απορρίπτεται αφετηριακά και δεν μπορεί να απασχολήσει καν την Ομοσπονδία.

Πότε μια τέτοια επιλογή θα δικαιολογούνταν; Αν, στο σύνολο της επικράτειας δεν υπήρχε, για οποιονδήποτε αντικειμενικό λόγο, διαθέσιμο άλλο γήπεδο κατηγορίας ίδιας με αυτή που μετέχουν οι διαγωνιζόμενες ομάδες, δηλαδή αδειοδοτημένο για αγώνες Super League 1.

Η επιλογή της Επιτροπής Κυπέλλου να προτείνει στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, ως έδρα του Τελικού, το γήπεδο της Ριζούπολης είναι εντελώς ακατανόητη, δηλαδή πλήρως κατευθυνόμενη. Αλλιώς δεν δικαιολογείται. Οι άνθρωποι της Επιτροπής Κυπέλλου για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο έκαναν ότι ακριβώς τους είπαν «οι από πάνω» και έδιωξαν από την πλάτη τους όλο το βάρος.

Γνώριζαν, ότι η πρόταση τους πάσχει σημαντικά στο πεδίο των κανονισμών και θα προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις; Εκτιμώ ναι! Το γνώριζαν και δέχθηκαν συνειδητά να γίνουν πιόνια σε ένα παιχνίδι ελέγχου της ΕΠΟ, το οποίο τους ξεπερνάει και στο οποίο επιδιώκουν απλώς να επιβιώνουν και να περνάνε καλά.

Η πρόταση είναι τόσο παρανοϊκή, που καταντάει γελοία. Μια απλή ανάγνωση του Κ.Α.Π. (σε συνδυασμό με τον Κανονισμό Αδειοδότησης Ομάδων και τον Κανονισμό Γηπέδων και Ασφάλειας και Προστασίας των Αγώνων) θα απέτρεπε την ξεφτίλα και θα μείωνε εξαιρετικά όλες τις αντιδράσεις, που δικαίως προκλήθηκαν και απειλούν ευθέως την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα όπου και αν διεξαχθεί πλέον, ακόμη και στην Τούμπα (αλήθεια, γιατί αποκλείστηκε το γήπεδο της Τούμπας ως επιλογή για να φιλοξενηθεί εκεί ο τελικός;).

Στη διακριτική ευχέρεια της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ βρίσκεται, πλέον, η τελική απόφαση, που, καλώς ή κακώς, θα κρίνει τους όρους με τους οποίους θα διεξαχθεί ο κορυφαίος αγώνας κάθε χρονιάς.

Η επιλογή του γηπέδου/έδρας ξέφυγε από την απλή εφαρμογή των κανονισμών ή της προκήρυξης. Έχει αποκτήσει διαστάσεις κορυφαίας κόντρας, η οποία τροφοδοτείται (μια ιστορία που θα συνεχίσει να εξελίσσεται) από τις ανακοινώσεις των οπαδών και την αυξημένη, κάθε μέρα που περνάει, πιθανότητα αντί για ένα αγώνα να έχουμε ένα εμφύλιο.

Είναι, στην ουσία, κορυφαίο πολιτικό ζήτημα, που ακουμπάει τους όρους με τους οποίους λειτουργεί το ελληνικό ποδόσφαιρο και η ίδια η ΕΠΟ, με τους οποίους διαμορφώνεται η πολιτική της για το άθλημα και με τους οποίους προκύπτουν οι κάθε είδους εξυπηρετήσεις που είναι καθοδηγημένη, ως απολύτως ελεγχόμενη, να κάνει στις «οικογένειες» που την ελέγχουν.

Περί αυτού πρόκειται, σε τελευταία ανάλυση, και όχι περί της απλής επιλογής της έδρας ενός αγώνα. Η Ριζούπολη είναι μια σαφής και καθαρή πολιτική επιλογή μιας Ομοσπονδίας – ενεργούμενου, ανάλογη με εκείνη την αλήστου μνήμης του «Μπερνα-μπέου» και η χειρότερη δυνατή επιλογή στη σημερινή συγκυρία.

Η ΕΠΟ έχει μια τελευταία ευκαιρία να επανορθώσει αντιλαμβανόμενη τις τρομακτικές συνέπειες από μια επιλογή της έδρας του Τελικού, που μπορεί, υπό προϋποθέσεις, «να βάλει φωτιά» στον ίδιο τον αγώνα και να φέρει στο νου τις εικόνες των μαχαιρωμάτων στην πεζογέφυρα του «Μπερνα-μπέου» του Βόλου. Γέφυρα έχει και η Ριζούπολη. Τα μαχαίρια είναι εύκολο πολύ να βγουν…

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

To Top