More

  Θα αντέξει ο πρόεδρος της Εφέσεων στο bullying; Αν ναι, θα δούμε ωραία πράγματα…

  Ο Χρήστος Υφαντής γράφει για τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται δημοσίως από τους «υπαλλήλους» ο πρόεδρος της Εφέσεων, Γιαρένης, προκειμένου να κάνει τη χάρη στον ΠΑΟΚ και να παραιτηθεί

  ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ

  Στο ίδιο έργο θεατές. Αμέσως μετά την οριστικοποίηση της σύνθεσης της νέας Επιτροπής Εφέσεων της Ε.Π.Ο. στις αρχές Οκτωβρίου 2020, το πασίγνωστο συνεργείο ξεκίνησε να επιδίδεται στο «θεάρεστο» έργο του: διαρροές, επιθέσεις, υπονοούμενα εναντίον του προέδρου της Επιτροπής και έμμεση, πλην σαφής, αμφισβήτηση της ακεραιότητας του. Τη δικαστική του επάρκεια δεν την έχουν αγγίξει ακόμη, ίσως επειδή δεν προκύπτει κάτι ανάλογο από πουθενά, όσο ψάξιμο και αν έκαναν.

  Ο στόχος ήταν σαφής: η εκ νέου εκδίκαση «επί τη ουσίας» αυτή τη φορά, μετά τη γνωστή απόφαση του CAS, του μεγαλύτερου ποδοσφαιρικού σκανδάλου όλων των εποχών, δηλαδή της αποδεδειγμένης πολυϊδιοκτησίας μεταξύ ΠΑΟΚ και Ξάνθης (μέσω του κ. Καλπαζίδη, ανιψιού του κ. Ιβάν Σαββίδη) να διεξαχθεί με όρους (και σύνθεση της έδρας) ευνοϊκούς για τον «Δικέφαλο».

   

  Η ανακοίνωση της ημερομηνίας εκδίκασης της υπόθεσης, στις 9 Δεκεμβρίου 2020, δημιούργησε ένα νέο περιβάλλον και επέτεινε αμέσως την πρακτική αυτή. Ήδη τίθενται ευθέως ζητήματα σχετικά με τη συμμετοχή του Προέδρου της Επιτροπής Εφέσεων στη σύνθεση που θα δικάσει την υπόθεση, προϊδεάζοντας τι πρόκειται να επακολουθήσει τις μέρες που έρχονται.

  Ο κ. Γιαρένης καλείται δημοσίως, ευγενικά μεν, πεισματικά δε, να αυτοεξαιρεθεί από τη σύνθεση της Επιτροπής που θα δικάσει ένα αποδεδειγμένο, σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, σκάνδαλο «ελέγχου και κυριαρχικής επιρροής» του ΠΑΟΚ στην Ξάνθη. Η πρόσκληση συνοδεύεται από κορώνες για την αξιοπιστία των δικαστικών οργάνων που είναι τόσο αναγκαία για το ελληνικό ποδόσφαιρο και την οποία, όπως σαφώς υπονοείται, η αυτοεξαίρεση του κ. Γιαρένη προφανώς θα ευνοήσει.

  Δεν γνωρίζω ούτε τον κ. Γιαρένη, ούτε, πολύ περισσότερο, τι πρόκειται να πράξει ή πως πρόκειται να αντιδράσει στις σειρήνες περί αυτοεξαίρεσης που ξεκίνησαν να ηχούν στ’ αυτιά του. Εφέτης ο ίδιος, εμπειρότατος (όπως προκύπτει) και «μεγάλο παιδί» αντιλαμβάνεται καλύτερα από τον καθένα αν προκύπτει ζήτημα αυτοεξαίρεσης και μπορεί να διαχειριστεί ατομικά όσα δημόσια καταγράφονται και τον αφορούν.

  Δεν μπορώ, όμως, παρά να σκεφθώ, πως οι δημόσιες κλήσεις να μη μετέχει στη σύνθεση της έδρας που θα δικάσει την υπόθεση είναι εξελίξεις σε δεύτερο χρόνο και ότι θα έχουν προηγηθεί, λογικά, με πρωτοβουλία διάφορων θρυλούμενων (παρά)δικαστικών συστημάτων, άλλες προσπάθειες περισσότερο «ιδιωτικές», οι οποίες, επίσης λογικά, δεν θα επέφεραν το αναμενόμενο αποτέλεσμα, με άλλα λόγια τζάμπα ο κόπος και το νταραβέρι.

   

  Φαίνεται ότι ο εν λόγω δικαστής για δικούς του λόγους «δεν μασάει» από πιέσεις, αρνείται να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις και εμφανίζεται αποφασισμένος να πάρει μέρος στη σύνθεση της έδρας και να ηγηθεί της εκδίκασης από την οποία εξαρτάται η ολοκλήρωση σε εθνικό επίπεδο της σοβαρότερης υπόθεσης που εμφανίστηκε ποτέ στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

  Τι θα αποφασίσει μια ανάλογη σύνθεση της έδρας για την υπόθεση της αποδεδειγμένης (πάντα κατά την EEA) πολυϊδιοκτησίας δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί, εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν και τίποτε περισσότερο.

  Η «εντολή» του CAS δεν είναι tabula rasa (αδειανός πίνακας) για την Επιτροπή Εφέσεων. Μια δίκη επί της ουσίας μπορεί να διεξαχθεί μόνο με το πόρισμα της EEA δεδομένο και ισχυρό (έτσι το αντιμετωπίζει και η απόφαση του CAS), συνεπώς όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την υπόθεση είναι γνωστά και καταγεγραμμένα και νεότερα δεν υπάρχουν.

   

  Αλλαγές δεν υπάρχουν ούτε στο ισχύον νομικό και κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την υπόθεση. Ο ν. 2725/1999 για τη νομιμότητα της EEA και τον ειδικό χαρακτήρα των πορισμάτων που εκδίδει για υποθέσεις πολυϊδιοκτησίας είναι ο ίδιος. Δεσμευτικά τα θεωρούσε, δεσμευτικά τα θεωρεί.

  Το ίδιο συμβαίνει και με τους κανονισμούς της Ε.Π.Ο. Εξακολουθούν να μην περιέχουν καμία αναφορά, ούτε καν διάταξη, σε περιπτώσεις πολυϊδιοκτησίας. Τις έφαγε όλες η μαρμάγκα του Γραμμένου…

  Ο κ Γιαρένης, δηλαδή, θα κληθεί να δικάσει στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο όπως και η προηγούμενη Επιτροπή Εφέσεων, η οποία κατέληξε στο αυτονόητο συμπέρασμα και απέρριψε την έφεση του ΠΑΟΚ.

  Αν ο ίδιος προσωπικά αντέξει στο δεδομένο bullying που θα του ασκηθεί κι επιλέξει να ηγηθεί της εκδίκασης θα δούμε μερικά πολύ ωραία πράγματα να εξελίσσονται.

  Υ.Γ. Λέτε να έχει μαζί του και κανένα από τα χαρτάκια που διακινούνταν στους μυημένους στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης της Ε.Π.Ο. στις 9 Οκτωβρίου 2020 στη Θεσσαλονίκη και περιείχαν πέντε ονόματα, από τα οποία απουσίαζε το όνομα του κ. Ηλία Γιαρένη, όπως και αυτό του κ. Αντώνη Μελισσινού; Παιχνίδια που παίζει η ζωή!!!

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  ΑΠΟΨΗ

  Χασάν, ψυχάρα, Ολυμπιακάρα!

  Το σενάριο που έχουν πλάσει η ζωή και η μοίρα για τον Αχμέντ Χασάν δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ιδανικό, αλλά ο Αιγύπτιος επιθετικός του Ολυμπιακού συνεχίζει να προσφέρει απλόχερα μαθήματα ζωής