20.5 C
Athens

Το «άρρωστο» γκολ του Πελέ κατά του Μεξικού

«Βασιλική» υπογραφή φέρει η τελευταία νίκη της Βραζιλίας επί των «σομπρέρος» σε Μουντιάλ - Ο Ζουλίνιο, ο Καρμπαχάλ και... ο Καστίγιο!

Για το μεγαλείο του Πελέ τα γράψαμε αναλυτικά τις προάλλες, με αφορμή την 60ή επέτειο από την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1958 από τη Βραζιλία. Δεν είναι κακό να υπερθεματίσουμε, όμως, μια και η αναδρομή στις παλιές αναμετρήσεις της «σελεσάο» με το Μεξικό στην κορυφαία διοργάνωση (σήμερα στις 17:00 θα γραφτεί η συνέχεια) μας δίνει αυτήν την ευκαιρία.

Αν και, τώρα που το ξανασκεφτόμαστε, είναι καλύτερα να αφήσουμε την εικόνα να μιλήσει μιλήσει μόνη της. Δείτε το βίντεο με τα δύο γκολ της τελευταίας νίκης της Βραζιλίας επί των «σομπρέρος», στο πλαίσιο του Μουντιάλ του 1962 στη Χιλή και συνεχίζουμε παρακάτω.

«Άρρωστο» το δεύτερο γκολ από τον Πελέ, έτσι; Ώριμος πια, αν και μόλις στα 21 του ακόμη, ο μεγάλος άσος έδειχνε έτοιμος να διατηρήσει τη Βραζιλία στην κορυφή του κόσμου. Πέρα από το γκολ που πέτυχε ο ίδιος, άλλωστε, δική του ήταν η (υπέροχη) σέντρα που απέφερε το πρώτο γκολ του Ζαγκάλο. Δυστυχώς για τον «Βασιλιά» και τους λάτρεις του ποδοσφαίρου, ένας σοβαρός τραυματισμός στο παιχνίδι με την Τσεχοσλοβακία που ακολούθησε (0-0), τον έθεσε νοκ άουτ από τη συνέχεια της διοργάνωσης. Η «σελεσάο», όμως, έκανε τη δουλειά και με ηγέτη τον Γκαρίντσα, εκδικήθηκε τους Τσεχοσλοβάκους στον τελικό (3-1).

Χωρίς γκολ το Μεξικό

Αυτό που προκαλεί εντύπωση ανατρέχοντας στην ιστορία των μουντιαλικών αναμετρήσεων των δύο απογευματινών αντιπάλων, είναι ότι το Μεξικό δεν έχει βάλει ούτε ένα γκολ στη Βραζιλία σε τέσσερις αγώνες πριν τον σημερινό. Μόλις το 2014 κατάφερε να κρατήσει για πρώτη φορά ανέπαφη την εστία του, με το 0-0 (με ήρωα τον Γκιγέρμο Οτσόα) να του χαρίζει την πρόκριση από τον όμιλο εις βάρος της Κροατίας. Πριν από την ήττα με 2-0 το 1962, όμως, είχε γνωρίσει και δύο συντριβές.

Το 1954, η πολύ καλή ομάδα που παρέταξε η Βραζιλία έκανε επίδειξη δύναμης, όπως μαρτυρά και το τελικό 5-0. Ο Μπαλτάζαρ στο 23′, ο ανερχόμενος Ντίντι στο 30′, ο Πίνγκα στο 34′ και το 43′ και ο Ζουλίνιο στο 69′, ήταν οι σκόρερ της «σελεσάο».

Ένα γκολ λιγότερο είχαν δεχθεί οι Μεξικανοί το 1950, στον αγώνα που ήταν και ο εναρκτήριος για το (πρώτο) Μουντιάλ που διοργάνωσε η Βραζιλία. Στο… μισογεμάτο με 82.000 θεατές «Μαρακανά», ο πίνακας του σκορ «έγραψε» 4-0, με τους γηπεδούχους να φορτσάρουν στο δεύτερο ημίχρονο. Δύο γκολ πέτυχε ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, Αντεμίρ (30′, 79′) και από ένα ο Ζαΐρ (66′) και ο Μπαλτάζαρ (71′).

Τότε κατέγραψε την πρώτη μουντιαλική συμμετοχή του ο Μεξικανός τερματοφύλακας, Αντόνιο Καρμπαχάλ, ο πρώτος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε σε πέντε τελικές φάσεις (οι άλλοι είναι ο Γερμανός, Λόταρ Ματέους και εδώ και λίγες μέρες ο επίσης Μεξικανός, Ράφα Μάρκες). Αυτός έπαιξε και στο ματς του 1962 και φυσικά δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα για να αποτρέψει το απίθανο γκολ του Πελέ.

 

Νίκη με… Καστίγιο

Στο Μουντιάλ μπορεί να μην τα πηγαίνει καλά το Μεξικό κόντρα στους Βραζιλιάνους, στις υπόλοιπες διοργανώσεις, όμως, έχει να επιδείξει επιτυχίες. Στο Κόπα Αμέρικα του 2007, μάλιστα, πρωταγωνιστής της νίκης με 2-0 στον όμιλο ήταν ο «δικός μας», Νέρι Καστίγιο, ο οποίος στο 23′ άνοιξε το σκορ με ένα πραγματικά υπέροχο γκολ (δείτε το παρακάτω). Βέβαια, στο τέλος η «σελεσάο» κατέκτησε το τρόπαιο και το Μεξικό βολεύτηκε με την τρίτη θέση (3-1 την Ουρουγουάη στον μικρό τελικό).

 

Ξεχωριστή σημασία έχει για τους Μεξικανούς και η νίκη με 4-3 επί της Βραζιλίας στον τελικό του 2ου Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, το 1999 στο Στάδιο Αζτέκα. Σ’ αυτό το τουρνουά ξεπετάχθηκε ουσιαστικά ο 19χρονος τότε Ροναλντίνιο, όμως οι «σομπρέρος» ήταν αυτοί που επικράτησαν ύστερα από έναν δραματικό αγώνα, με τον Μιγκέλ Σεπέδα να πετυχαίνει δύο γκολ και τους Χοσέ Αμπούντις και Κουαχτεμόκ Μπλάνκο από ένα.

Στο Κόπα Αμέρικα του 2001, τέλος, η πειραματική Βραζιλία του Λουίζ Φελίπε Σκολάρι, που δυσκολεύτηκε να προκριθεί στο Μουντιάλ που τελικά κατέκτησε, έχασε στη φάση των ομίλων με 1-0 από τους παθιασμένους Μεξικανούς (5′ Μποργκέτι), οι οποίοι στη συνέχεια έφτασαν στον τελικό, όπου έχασαν το τρόπαιο από την Κολομβία (0-1).

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς