13.2 C
Athens

Το CAS ζητά στοιχειοθέτηση της απόφασης από την Επιτροπή Εφέσεων

Πριν από λίγη ώρα, το CAS έκανε γνωστό εν συντομία το σκεπτικό βάσει του οποίου οδήγησε την υπόθεση πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ – Ξάνθης στην Επιτροπή Εφέσεων. Το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο ζητά από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ να μπει στην ουσία της υπόθεσης: στην πραγματικότητα, αυτό που θέλει το CAS είναι μια απόφαση στην οποία θα υπάρχει αιτιολογημένο σκεπτικό για την τιμωρία του ΠΑΟΚ (η Ξάνθη τιμωρήθηκε τελεσίδικα εφόσον δεν προσέφυγε και η ίδια), βασισμένη πάνω στο πόρισμα της ΕΕΑ.

https://athlosnews.gr/paok-xanthi-i-anagnorisi-tis-eea-apo-to-cas-de-sikonei-panigyrismoys/

Αναλυτικά το σκεπτικό του CAS:

«Λωζάνη, 10 Ιουλίου 2020, το Αθλητικό Δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφασή του αναφορικά με τις θέσεις που κατατέθηκαν από τα ελληνικά ποδοσφαιρικά σωματεία ΠΑΕ Ολυμπιακός και ΠΑΕ ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης εναντίον της απόφασης που πάρθηκε από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ στις 14 Απριλίου 2020, η οποία επικύρωσε την απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής να επιβάλλει ποινή αφαίρεσης εφτά βαθμών τόσο στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ όσο και στην ΠΑΕ Ξάνθη για παράβαση των εφαρμοσμένων νόμων περί απαγόρευσης πολυϊδιοκτησίας ομάδων.

Τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο ΠΑΟΚ αιτήθηκαν την ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, ο Ολυμπιακός ζήτησε αυστηρότερες κυρώσεις να επιβληθούν στον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη και ο ΠΑΟΚ αιτήθηκε να μην επιβληθούν κυρώσεις. Αυτές οι προσφυγές συνεκδικάστηκαν στο CAS και παρουσιάστηκαν στο ίδιο πάνελ διαιτητών: κ.κ.Manfred Nan (Ολλανδία, πρόεδρος) κ κ. Ulrich Haas (Γερμανία) και κ.κ. Luigi Fumagalli (Ιταλία). To CAS ξεκίνησε τα διαδικαστικά στις αρχές Μαϊου 2020 και η ακρόαση έγινε παρουσία όλων των πλευρών στις 6 Ιουλίου 2020.

Η επιτροπή του CAS διέταξε η αφαίρεση των εφτά βαθμών που είχε επιβληθεί στον ΠΑΟΚ να παραλειφθεί και το ζήτημα να παραπεμφθεί πίσω για επανεκδίκαση από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Από τη στιγμή που η ΠΑΕ Ξάνθη δεν άσκησε έφεση εναντίον της απόφασης για αφαίρεση εφτά βαθμών που της επιβλήθηκε, αυτή η κύρωση δεν παραλείπεται.

Οι δικαστικές επιτροπές της ΕΠΟ λανθασμένα υπέθεσαν ότι η απόφαση της ΕΕΑ στην Ελλάδα με ημερομηνία 27/1/2020 ήταν δεσμευτική και ως εκ τούτου δεν μπήκαν στην ουσία της υπόθεσης. Απούσης της ουσίας και χωρίς την πρέπουσα έγκριση των συμπερασμάτων της έκθεσης της ΕΕΑ, η έκθεση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα δικαιοδοτικά όργανα της ΕΠΟ ως εναρκτήρια βάση για την ποινή που επιβλήθηκε στον ΠΑΟΚ.

Το CAS διαπίστωσε ότι παρά την εξουσία της Επιτροπής του να αποφασίσει το ίδιο για την υπόθεση καθ’ αυτή, δεν ήταν πρέπον να εκδώσει μια τελική και δεσμευτική απόφαση κάτω από αυτές τις συνθήκες με σημαντικές επιπτώσεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η Επιτροπή τονίζει ότι τα δικαιοδοτικά όργανα της ΕΠΟ δεν πρέπει να υπεκφεύγουν των καθηκόντων τους να προσεγγίζουν σύνθετα θέματα που περιέρχονται στην έκθεση της ΕΕΑ, η ουσία της οποίας δεν έχει πλήρως αξιολογηθεί ούτε σε πρώτο βαθμό ούτε σε δεύτερο από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Επιπλέον, το CAS θεώρησε ότι ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει να στερηθεί του δικαιώματός του να εκδικαστεί με βάση το εθνικό δίκαιο. Συνεπώς και οι δυο προσφυγές έγιναν εν μέρει δεκτές και το ζήτημα παραπέμπεται στον προηγούμενο βαθμό, εν προκειμένω στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ»

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς