12.5 C
Athens

Το χρήμα στήνει τις ζωές μας, δεν θα έστηνε τις κληρώσεις;

Το «τσίρκο» με τις ομάδες να «διαλέγουν» αντιπάλους, οι δηλώσεις παραδοχής του Πλατινί ότι έστησε την κλήρωση του Μουντιάλ 1998 κι η σούπερ αποκάλυψη της «Telegraph»

Το Μουντιάλ της Ρωσίας, όπως και σχεδόν κάθε Μουντιάλ είναι στημένο. Χωρίς εισαγωγικά. Από την στιγμή που είναι στημένη η κλήρωση, γιατί να μην είναι στημένα και τα παιχνίδια; Αυτό το ερώτημα πλανάται πάνω από την υφήλιο, μετά τις απροκάλυπτες αποκαλύψεις του πρώην προέδρου της ΟΥΕΦΑ, Μισέλ Πλατινί στο ραδιόφωνο «France Bleu Sport», ότι έστησαν την κλήρωση του Μουντιάλ του 1998, ώστε η Γαλλία να έβρισκε τη Βραζιλία ΜΟΝΟ στον τελικό, όπως κι έγινε.

Είπε, ακόμα, ο Μισέλ Πλατινί, ότι στημένη κλήρωση δεν έγινε μόνο στο Μουντιάλ της Γαλλίας, αλλά και σε άλλα Μουντιάλ. Ρίξτε μια ματιά στις «κληρώσεις – ορισμούς» από το Μουντιάλ του 1974 και δώθε, όπως τα παρουσίασε η εφημερίδα «Telegraph». Η οικοδέσποινα με την κάτοχο θα συναντιόντουσαν μόνο στον τελικό. Ξεδιάντροπα πράγμα από τη ΦΙΦΑ.

Έτσι, φτάσαμε στο σημείο οι ομάδες να διαλέγουν αντίπαλο για την επόμενη φάση των νοκ – άουτ. Τη Γαλλία και τη Δανία ν’ αποδοκιμάζονται στο μεταξύ τους παιχνίδι και τους Ιάπωνες να παρουσιάζουν την άλλη πλευρά του εαυτού τους με «χαλαρή ηθική» στο παιχνίδι με την Πολωνία, ανταλλάσσοντας πάσες μεταξύ τους, καθότι γνώριζαν ότι την ίδια στιγμή, η Κολομβία νικούσε τη Σενεγάλη. Κάτι αντίστοιχο συνέβη στο Αγγλία – Βέλγιο, όπου οι δεύτεροι νίκησαν τους πρώτους με κρύα καρδιά. Και για να μην πάμε πιο πίσω, στο ματς που έμεινε στην ιστορία ως η «Ντροπή του Χιχόν» το 1982: οι… Αυστρογερμανοί τα έκαναν πλακάκια προκειμένου να αφήσουν την Αλγερία απέξω.

Το «υπερβατικό ερώτημα» είναι ότι χρήμα στήνει την ίδια μας τη ζωή και δεν θα έστησε ένα Μουντιάλ; Σωστό κι αυτό, κατά το κλισέ της εποχής. Ολόσωστο, μάλιστα. Απλά, ο κόσμος ανά την υφήλιο δεν ήταν ποτέ πρόθυμος να αμφισβητήσει πράγματα και στην Ελλάδα, ακόμα περισσότερο. Όλα καταπίνονται «αμάσητα». Κι ευτυχώς που υπάρχουν τέτοιες εφημερίδες και τα επισημαίνουν. Ευτυχώς που ο Πλατινί έπαθε στιγμιαία κρίσης συνείδησης και το αποκάλυψε.

Το δίκαιο, στην προκειμένου περίπτωση, θα ήταν να γίνονταν εκ νέου κληρώσεις μετά τη φάση των ομίλων. Έτσι, όμως, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην παραχθεί το μέγιστο επιθυμητό χρήμα, οπότε… άκυρον. Η κατάσταση διαμορφώνεται όπως ακριβώς βολεύει το… χρήμα.

Έτσι για την απορία: Πώς γίνεται να στηθεί μία κλήρωση; Βάζουνε τα μπαλάκια στο ψυγείο, όπως κάνανε παλιά; Τα μισά στο ψυγείο και τα άλλα μισά στο φούρνο με πατάτες; Στη δεκαετία του ’80, ο μακαρίτης Γιώργος Δραμουντάνης ήταν ο πρόεδρος της επιτροπής κυπέλλου της ΕΠΟ και τη γύριζε μονάχος του τη μανιβέλα. Και τον κατηγορούσαν ότι έβγαζε εύκολους αντιπάλους για τον Παναθηναϊκό κι όλα τα ντέρμπι τα έβγαζε μεταξύ Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ.

Επί των ημερών με, με την έκρηξη της τεχνολογίας που αντικατέστησε η μανιβέλα, η «κλήρωση – ορισμός» είναι μάλλον αποτέλεσμα αλγόριθμων. Άλλωστε η τεχνητή νοημοσύνη ζει και βασιλεύει. Άλλο ερώτημα: Αφού στήνονται οι κληρώσεις, γιατί να μη στήνονται και τα παιχνίδια; Όταν το χρήμα δεν έχει ηθικούς φραγμούς και στήνει κληρώσεις, δεν θα μπορούσε να κάνει τα πάντα;

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς