20.8 C
Athens

Το φάουλ της κυβέρνησης με τα γήπεδα

Αρχικά πριν παραθέσουμε κάθε σκέψη που αφορά τα νέα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι βρισκόμαστε και πάλι σε μια δύσκολη φάση της πανδημίας και κάποιοι περιορισμοί, ίσως είναι απαραίτητοι.

Ο κορωνοϊός έχει ριζωθεί για τα καλά στη ζωή μας και η πραγματικότητα που ζούμε την τελευταία διετία ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ σε όλους μας να είμαστε προσεκτικοί. Φαντάζομαι κανείς δε θέλει να νοσήσει, αντιμετωπίζοντας το ενδεχόμενο της διασωλήνωσης.

Όπως και ότι κανείς δε θέλει να δει κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο να «χαιρετάει» επειδή στο στενό συγγενικό του περιβάλλον υπήρξε απροσεξία ή άγνοια.

Πάμε τώρα στο ψητό. «Θα είναι σαν να μην κλείσουμε τα γήπεδα, αλλά θα τα κλείσουμε». Νομίζω σε αυτή την φράση συνοψίζεται όλο το νόημα όσων ακούστηκαν χθες από τον υπουργό υγείας.

Οι ειδικοί αποφάσισαν ότι τα γήπεδα είναι ένα από τα αίτια του… κακού και εισηγήθηκαν  τη μείωση της χωριτικότητάς τους στο 10%, αλλά μέχρι χίλια άτομα. Δηλαδή αυτόματα το 10% που είπε ο κύριος Πλέυρης πήγε περίπατο. Στο Καραϊσκάκη π.χ., έγινε 3%!

Δεν ξέρω πόσο πιο μεταδοτικός μπορεί να είναι ο ιός σε έναν ανοιχτό χώρο. Αναρωτιέμαι εδώ και καιρό αν κολλάει πιο εύκολα στα μπουζούκια, που θα συναντήσεις τον Σταύρο από το Μπουρνάζι που λίγο πριν έπιασε ένα 7 στα 7 στο ΚΙΝΟ και πήρε το Τζενάκι να το γιορτάσουν.

Και έγιναν πύραυλοι από το ποτό και να σου οι φωνές σε κάθε τραγούδι που γούσταραν, να σου τα φιλιά το ένα πίσω από το άλλο, να και οι αγκαλιές με άλλους θαμώνες που δεν έπιασαν το ΚΙΝΟ, αλλά βγήκαν να γιορτάσουν επειδή έτσι γουστάρουν.

Ή στις καφετέριες που γεμίζουν από κόσμο που συνωστίζεται ο ένας δίπλα στον άλλον και κάθε τους ανάσα μπορεί να είναι μια μικρή υγειονομική βόμβα!

Στα μεζεδοπωλεία που όσο να ναι πάλι κάτι θα πιεις και βγεις στο κέφι και θα μιλήσεις και λίγο πιο φωναχτά εφόσον υπάρχει μουσική, εκτοξεύοντας μικροσταγονίδια παντού γύρω σου…

Η κυβέρνηση δεν σκέφτηκε ότι οι ομάδες έχουν πουλήσει κάποια από τα εισιτήριά τους πριν καν ξεκινήσουν οι αγώνες. Και ότι σε πολλούς συλλόγους, οι κάτοχοι διαρκείας ξεπερνούν κατά πολύ τους χίλιους…

Σαφέστατα και είναι άδικο το μέτρο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι το καλοκαίρι χρησιμοποιήθηκε κι αυτό ως μέσο πίεσης προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του εμβολιασμού.

Μπορεί να ακούγεται σε κάποιους «κουλό», όμως είναι η πραγματικότητα: Πολλοί οπαδοί εμβολιάστηκαν προκειμένου να μπορούν να πηγαίνουν να βλέπουν την ομάδα τους χωρίς φόβο!

Στις 24/8 συγκεκριμένα, ο κ. Κικίλιας είχε προαναγγείλει το παραπάνω:

«Οι κλειστοί και ανοιχτοί χώροι άθλησης θα είναι προσβάσιμοι μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες μέχρι έξι μήνες πριν. Έλεγχος βεβαίωσης νόσησης ή εμβολιασμού θα γίνεται στην είσοδο του αθλητικού χώρου με την εφαρμογή covid free app», είχε πει ο τότε υπουργός Υγείας, όμως ακριβώς τέσσερις μήνες μετά, όλα αυτά πήγαν περίπατο.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να τα αφήσει όλα ανοικτά και να κλείσει (αν και δεν το λέει ξεκάθαρα) τα γήπεδα. Οι χίλιοι θεατές στο ΟΑΚΑ ή στην Τούμπα ή το Καραίσκάκη, μοιάζουν με μύγα στον ωκεανό.

Ένα βασικό πρόβλημα είναι ο τρόπος με τον οποίο οι ομάδες θα επιλέγουν ποιοι θα μπαίνουν στο γήπεδο. Άντε τώρα ο Ολυμπιακός που έχει περισσότερα από 12.000 να πει σε όσους έδωσαν τόσα χρήματα το καλοκαίρι ότι από αυτούς στο Καραϊσκάκη θα μπει το 1/12! Πώς θα επιλεγεί αυτό; Μια λύση είναι το α μπε μπα μπλομ έξω από τις θύρες. Να μαζεύονται οι κάτοχοι των διαρκείας και να «τα βγάζουν» ώστε να μπουν μέσα.

Για να σοβαρευτούμε, οι χθεσινές εξαγγελίες του Πλεύρη αποτελούν καταστροφή για τον αθλητισμό. Είναι κανονικό δούλεμα της κυβέρνησης, η οποία στην ουσία λέει στους οπαδούς ότι όσοι εμβολιάστηκαν για να μπαίνουν στα γήπεδα, πρέπει να πετάξουν τώρα τα διαρκείας, να πάνε να κάνουν την τρίτη δόση για να μπορούν μετά να δουν την αγαπημένη τους ομάδα σε ένα καφέ 20 τετραγωνικών μαζί με άλλους 100, χωρίς να φοβούνται ότι θα νοσήσουν…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς