22.5 C
Athens

Το καλοκαίρι του ποδοσφαίρου ξεκινά: Ο «χάρτης» και η ανάλυση των 24 ομάδων του EURΟ

H μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ξεκινά και το FWS κάνει την ανάλυση όλων των ομάδων του τουρνουά σε ένα καλοκαίρι που ελπίζουμε να μας γεμίσει αναμνήσεις, από αυτές που σβήνονται μόνο από τις επόμενες

11 Ιουνίου. Μία ημερομηνία που έχει καρφιτσωθεί στη συνείδηση κάθε φίλου του ποδοσφαίρου. Πέρυσι, ο κορωνοϊός, την έκανε να μοιάζε σαν μία μέρα της χαμένης άνοιξης μέσα στο καλοκαίρι. Φέτος ήρθε η ώρα να ξεπαγώσουμε τις μπύρες, να θυμηθούμε τις ιδρωμένες μπλούζες στις αλάνες και να γίνουμε ξανά… παιδιά! Ναι, το έχουμε ανάγκη. Ακόμα και χωρίς την Ελλάδα, το Euro είναι μία γιορτή, μία καθημερινή υπενθύμιση ότι το ποδόσφαιρο είναι κάτι παραπάνω από ένα άθλημα.

 

Είναι η παρέα, τα συναισθήματα, οι καλοκαιρινές βραδιές με μία τηλεόραση στο μπαλκόνι, το άγχος της παράτασης και των πέναλτι. Το ποδόσφαιρο παίρνει ζωή μέσα από τέτοιες διοργανώσεις και εμείς δεν έχουμε παρά να αφεθούμε στην αψεγάδιαστη ομορφιά του. 5 χρόνια περιμέναμε, μη μας πείτε υπερβολικούς…

11 πόλεις, 11 πανέμορφα γήπεδα στο οποία για τον επόμενο μήνα θα χτυπάει πιο έντονα από ποτέ η καρδιά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η UEFA διατήρησε το πετυχημένο και πιο αμφίρροπο φορμάτ των 24 ομάδων, μας δυσκόλεψε το έργο μέχρι να τις ανακαλύψουμε μία-μία, αλλά σίγουρα έδωσε βάση στην ποιότητα, στην έκπληξη και τη μαγεία μίας διοργάνωσης που πριν 17 χρόνια μας χάρισε το πιο όμορφο καλοκαίρι της ζωής μας.

Το μονοπάτι της ευτυχίας περνάει από το Γουέμπλεϊ. Την ιστορική έδρας της Εθνικής Αγγλίας, που για να το φέρει στο σπίτι δεν θα χρειαστεί, τούτη τη φορά να πάει μέχρι τη Μόσχα, αρκεί να μην συνεχίσει την «κατάρα» του οικοδεσπότη. Μία η Πορτογαλία το 04’ (δεν μας χάλασε) και μία η Γαλλία το 16’, έφυγαν με σκυμμένο κεφάλι από Ντα Λουζ και Παρκ Ντε Πρενς αντίστοιχα. Το καμπανάκι χτυπάει ήδη για τους Άγγλους που μέσα σε όλα κουβαλάν και την ταμπέλα του λούζερ

euro 2020 england

Φέτος, όμως, είναι πιο ολοκληρωμένοι από ποτέ σε όλες τις θέσεις, παραμένουν σεμνοί και μένει μόνο να αποδείξουν ότι μπορούν να παίξουν το ποδόσφαιρο που αρμόζει στην ιστορία τους. Τι γίνεται όμως όταν στον δρόμο σου πρέπει να αφήσεις εκτός την Πορτογαλία του Ρονάλντο, την Γαλλία του Εμπαπέ ή την πάντα υπολογίσιμη Γερμανία στο last dance του Γιόακιμ Λεβ; Χάος. Ποδοσφαιρικό χάος. Πού να αφήσουμε το μυαλό να κάνει και ρομαντικές σκέψεις για τη πορεία των «σταχτοπούτων» του τουρνουά. Εκεί θα χαθεί και η όποια ποδοσφαιρική λογική. Αρκετά μεγάλη εισαγωγή όμως, πάμε στο ζουμί.

ΟΙ 6 ΟΜΙΛΟΙ:

Όμιλος Α Όμιλος Β Όμιλος Γ
Flag of Turkey.svg Τουρκία Flag of Denmark.svg Δανία Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία
Flag of Italy.svg Ιταλία Flag of Finland.svg Φινλανδία Flag of Ukraine.svg Ουκρανία
Flag of Wales.svg Ουαλία  Βέλγιο Flag of Austria.svg Αυστρία
Flag of Switzerland.svg Ελβετία Flag of Russia.svg Ρωσία Flag of North Macedonia.svg Βόρεια Μακεδονία

 

Όμιλος Δ Όμιλος Ε Όμιλος ΣΤ
Flag of England.svg Αγγλία Flag of Spain.svg Ισπανία Flag of Hungary.svg Ουγγαρία
Flag of Croatia.svg Κροατία Flag of Sweden.svg Σουηδία Flag of Portugal.svg Πορτογαλία
Flag of Scotland.svg Σκωτία Flag of Poland.svg Πολωνία Flag of France.svg Γαλλία
Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία Flag of Slovakia.svg Σλοβακία Flag of Germany.svg Γερμανία

 

Οι 24 ομάδες του Euro 2020 ΄21 περνάνε από τις ακτίνες του FWS, ώστε να ξέρετε τι βλέπετε και κυρίως τι παίζετε στο στοίχημα (για όσους ασχολούνται). Ξεκινάμε από την Ιταλία και τον Α΄ όμιλο.

Εθνική Ιταλίας: Η νέα γενιά της «Σκουάντρα Ατζούρα»

Η ομάδα: Μερικές φορές είναι αναγκαίο να κάνεις ένα βήμα πίσω, ώστε με πιο καθαρό μυαλό να φτάσεις δύο βήματα μπροστά στο άμεσο μέλλον. Η Ιταλία του Ρομπέρτο Μαντσίνι το ξέρει καλά και είπε να το εφαρμόσει, στην πιο κρίσιμη καμπή της σύγχρονης ιστορίας της.

euro 2020 england

Οι Ιταλοί πετάνε στον αυτόματο μετά το Euro του 2012, δείχνουν να έχουν χάσει την ταυτότητα τους και σίγουρα «φώναζαν» για αλλαγή. Έτσι κι έγινε. Οι παλιές καραβάνες υποχώρησαν και (οι περισσότερο εξ΄αυτών) θα παρακολουθήσουν το τουρνουά από το σπίτι. Οι φρέσκιες ιδέες του Μαντσίνι, η αλλαγή της αμυντικής τακτικής προσέγγισης και το ταλαντούχο νέο αίμα με Μπαρέλα, Κιέσα, Βεράτι, και ηγέτη τον Ινίσινιε αρέσει και χρίζει την Σκουάντρα Ατζούρα ως αθόρυβο φαβορί, σε 31 ημέρες που μπορεί να τη γυρίσουν μία δεκαετία πίσω.

Το αστέρι: Λορένσο Ινσίνιε. Μαζί με Ιμόμπιλε αποτελούν τις – ας πούμε – παλιές καραβάνες της ομάδας και οι δικές τους ιδέες ίσως αποδειχθούν καθοριστικές στην πορεία του τουρνουά. Η Ρώμη, που «ντεμπουτάρει» σήμερα θα της δώσει σίγουρα ώθηση, μένει να φανεί και η εικόνα στο χορτάρι.

Με 7 γκολ έξω από τη μεγάλη περιοχή, ο αρχηγός της Νάπολι είναι ο μόνος παίκτης της Serie A που κατάφερε να αιφνιδιάσει τόσες πολλές φορές τον αντίπαλο γκολκίπερ από απόσταση τουλάχιστον 17 μέτρων, ολοκληρώνοντας τη σεζόν με 19 γκολ και 11 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Ο, τι χάνει σε ύψος, το κερδίζει σε ποιότητα. Μην τους υποτιμάτε τους Ιταλούς.

Τα γκολ του Ιμόμπιλε:

H αποστολή:

Τερματοφύλακες: Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα (Μίλαν), Άλεξ Μερέτ (Νάπολι), Σαλβατόρε Σιρίγκου (Τορίνο)

Αμυντικοί: Φραντσέσκο Ατσέρμπι (Λάτσιο), Αλεσάντρο Μπαστόνι (Ίντερ), Λεονάρντο Μπονούτσι (Γιουβέντους), Τζόρτζιο Κιελίνι (Γιουβέντους), Τζιοβάνι Ντι Λορέντσο (Νάπολι), Αλεσάντρο Φλορέντσι (Παρί Σεν Ζερμέν), Λεονάρντο Σπινατσόλα (Ρόμα), Ραφαέλ Τολόι (Αταλάντα), Έμερσον (Τσέλσι)

Μέσοι: Νικολό Μπαρέλα (Ίντερ), Μπρίαν Κριστάντε (Ρόμα), Μάνουελ Λοκατέλι (Σασουόλο), Λορέντσο Πελεγκρίνι (Ρόμα), Στέφανο Σένσι (Ίντερ), Μάρκο Βεράτι (Παρί Σεν Ζερμέν), Ζορζίνιο (Τσέλσι)

Επιθετικοί: Αντρέα Μπελότι (Τορίνο), Ντομένικο Μπεράρντι (Σασουόλο), Φεντερίκο Μπερναρντέσκι (Γιουβέντους), Φεντερίκο Κιέζα (Γιουβέντους), Τσίρο Ιμόμπιλε (Λάτσιο), Λορέντσο Ινσίνιε (Νάπολι), Τζάκομο Ρασπαντόρι (Σασουόλο).

Προπονητής: Ρομπέρτο Μαντσίνι

Πρόβλεψη: Απέναντι σε Τουρκία, Ελβετία και Ουαλία θα έχει θεωρητικά εύκολο έργο όσον αφορά την πρόκριση στους «16». Μετά, λογικά, θα πέσει πάνω σε μία εκ των Ουκρανία, Αυστρία. Μέχρι τους 8 που τα πράγματα θα δυσκολέψουν. Εκεί θα πρέπει να δείξει το νέο μέταλλο της. Πάντως δεν βρίσκουμε τον τρόπο που αυτή η νεανική και με τόσες λύσεις Ιταλία θα μείνει εκτός 8άδας.

 

Εθνική Ελβετίας: Ο Πέτκοβιτς έχει το know how…

Η ομάδα: Η σκληροτράχηλη παρέα του Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς είναι σκληρό καρύδι. Έχοντας προκριθεί στα νοκ-άουτ κάθε μεγάλης διοργάνωσης από το 2014 κι έπειτα δεν γίνεται παρά να τους υπολογίζεις στο κόλπο της πρόκρισης. Τα μεγάλα αστέρια δεν τα έχει, όμως μπορεί να σου κάνει ανά πάσα στιγμή τη ζημιά κυρίως χάρη στο ομαδικό της πνεύμα και την άρνηση στην ήττα. Έχει να βρεθεί στα προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης από το μακρινό 1954. Κρατήστε το. Φέτος και με τέτοιον όμιλο και διασταυρώσεις το βλέπουν ως τη μεγάλη τους ευκαιρία. Κι ας πέσουν πάνω στην Ολλανδία στους «16». Εκεί θα γίνει μάχη.

euro 2020 england

Το αστέρι: Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις έναν αλλά αν έπρεπε να το κάνουμε αυτός θα ήταν ο Γκράνιτ Τσάκα της Άρσεναλ. Ναι, γνωρίζω ότι οι οπαδοί των «Gunners» τον κράζουν όπου τον βρουν, ωστόσο όταν φοράει το εθνόσημο της πατρίδας του γίνεται άλλος παίκτης. Εξαιρετικά ώριμος, καθοδηγεί ολόκληρο το κέντρο των Ελβετών και στα παιχνίδια της προκριματικής φάσης ήταν σχεδόν αλάνθαστος με τρομερό ποσοστό ευστοχίας (89.5%) στις μεταβιβάσεις. Ο Ρούμπεν Βάργκας της Άουγκσμπουργκ είναι επίσης μία περίπτωση ποδοσφαιριστή που μπορεί να ξεχωρίσει. Πιθανότατα θα έρχεται από τον πάγκο, αλλά ο τρόπος με τον οποίο κινείται στο γήπεδο και ο απύθμενος εγωισμός του θα σας κεντρίσει το ενδιαφέρον.

Η αποστολή:

Τερματοφύλακες: Ζονά Ομλέν (Μονπελιέ), Ιβόν Μβογκό (Αϊντχόφεν), Γιαν Ζόμερ (Γκλάντμπαχ)

Αμυντικοί: Μανουέλ Ακανζί, Λόρις Μπενίτο (Μπορντό), Ρικάρντο Ροντρίγκεθ (Τορίνο), Φάμπιαν Σερ (Νιούκαστλ), Νίκο Ελβέντι (Γκλάντμπαχ), Σιλβάν Βιντμέρ (Βασιλεία), Κεβέν Μπαμπού (Βόλφσμπουργκ), Έραϊ Τσέμερτ (Βασιλεία), Μπετσίρ Ομεράγκιτς (Ζυρίχη), Ζορντάν Λοτομπά (Νις).

Μέσοι: Γκράνιτ Τζάκα (Άρσεναλ), Τζέρνταν Σακίρι (Λίβερπουλ), Στεβάν Ζουμπέρ (Άιντραχτ), Ντενίς Ζακαριά (Γκλάντμπαχ), Ρέμο Φρόιλερ (Αταλάντα), Εντιμίλσον Φερνάντες (Μάιντς), Τζιμπρίλ Σόου (Άιντραχτ)

Επιθετικοί: Χάρις Σεφέροβιτς (Μπενφίκα), Άντμιρ Μεχμέντι (Βόλφσμπουργκ), Μπριλ Εμπολό (Γκλάντμπαχ), Μάριο Γκαβράνοβιτς (Ντίναμο Ζάγκρεμπ), Ρούμπεν Βάργκας (Άουγκσμπουργκ), Κρίστιαν Φάσναχτ (Γιουνγκ Μπόις)

Προπονητής: Βλαντιμίρ Πέτκοβιτς

Πρόβλεψη: Φέτος θα τα δώσουν όλα για την 8άδα. Από τον όμιλο – έστω κι ως 3οι – έχουν τα φόντα για να προκριθούν. Στη συνέχεια θα πρέπει να υπερβούν τις δυνάμεις τους. Δεν το αποκλείουμε.

 

Εθνική Τουρκίας: In Yilmaz we trust

Η ομάδα: Οι Τούρκοι επέστρεψαν. Μετά την αποτυχία στο προηγούμενο Euro και τον καναπέ στο Μουντιάλ του 18’, το σύνολο του Σενόλ Γκιουνιές δίνει το παρών στα γήπεδα της Ευρώπης, έχοντας ως στόχο το παράδειγμα της Λιλ του Μπουράκ Γιλμάζ. Ποιος είναι αυτός; Να αιφνιδιάσει τους πάντες! Ούτως ή άλλως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με τον Γκιουνές στον πάγκο, οι Τούρκοι έγραψαν την πιο χρυσή σελίδα της σύγχρονης ποδοσφαιρικής ιστορίας τους φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2002. Από τότε άλλαξαν πολλά, όμως το δικαίωμα στο όνειρο δεν μπορεί να τους το στερήσει κανείς.

euro 2020 england

Τα αστέρια: Τσαλχάνογλου και Γιλμάζ αναμένεται να σύρουν το πλοίο. Οι δυο τους δεν αρκούν, αλλά τα επιτεύγματα τους σε Serie Α και Ligue 1 δείχνουν τον δρόμο και «τρέφουν» μέχρι και τους πιο δύσπιστους Τούρκους, που ελπίζουν σε ένα θαύμα ώστε να επαναλάβει η ομάδα τους την πορεία του 2002. Χλωμό. Μένει όμως να δούμε ποια θα είναι και η γνώμη – απάντηση των δύο αστεριών της. 37 γκολ στο σύνολο οι δυο τους φέτος. Ασταμάτητοι.

Η αποστολή:

Τερματοφύλακες: Αλτάι Μπαγιντίρ (Φενέρμπαχτσε), Μερτ Γκιουνόκ (Μπασακσεχίρ), Ουγκουρτζάν Τσακίρ (Τράμπζονσπορ)

Αμυντικοί: Ζεκί Τσελίκ (Λιλ), Τσαγκλάρ Σεγιουντζιού (Λέστερ), Καάν Αϊχάν (Σασουόλο), Μερίχ Ντεμιράλ (Γιουβέντους), Μερτ Μιουλντιούρ (Σασουόλο), Οζάν Καμπάκ (Λίβερπουλ), Ριντβάν Γιλμάζ (Μπεσίκτας), Ουμούτ Μεράς (Χάβρη)

Μέσοι: Ντορουκχάν Τοκέζ (Μπεσίκτας), Ιρφάν Καχβετζί (Φενέρμπαχτσε), Οζάν Τουφάν (Φενέρμπαχτσε), Ταϊλάν Ανταλιαλί (Γαλατάσαραϊ), Χακάν Τσαλχάνογλου (Μίλαν), Κερέμ Ακτουρκόγλου (Γαλατάσαραϊ), Χαλίλ Ντερβίσογλου (Γαλατάσαραϊ), Ορκούν Κιεκτσιού (Φέγενορντ), Οκάι Γιουσλού (Γουέστ Μπρομ)

Επιθετικοί: Γιουσούφ Γιατζιτζί (Λιλ), Μπουράκ Γιλμάζ (Λιλ), Τζενγκίζ Ουντέρ (Λέστερ), Ενές Ουνάλ (Χετάφε), Αμπντιλκαντίρ Εμούρ (Τράμπζονσπορ), Κενάν Καραμάν (Φορτούνα Ντίσελντορφ)

Προπονητής: Σενόλ Γκιουνές

Πρόβλεψη: Πάνω κάτω την αποκαλύψαμε παραπάνω. Τα θαύματα γίνονται μια φορά, ειδάλλως δεν θα είχαν και νόημα. Οι Τούρκοι θα χρειαστεί να παίξουν ποιοτικό ποδόσφαιρο και να μην περιμένουν τα δώρα των άλλων. Μέχρι τώρα δείχνουν ότι μπορούν να το κάνουν. Στα νοκ-άουτ πρέπει να έχεις και το «know-how» όμως, κάτι που τα τελευταία χρόνια για τους ίδιους έχει χαθεί κάπου στη μέση του Βοσπόρου.

 

Εθνική Ουαλίας: Δεν θα πάει για τουρισμό

Η ομάδα: Η μεγάλη έκπληξη του Euro 2016 θέλει να αποδείξει ότι δεν ήταν ένα απλό πυροτέχνημα. Ο ομοσπονδιακός της τεχνικός, Ρόμπερτ Πέιτζ, δεν έχει την εμπειρία, ωστόσο γνωρίζει καλά τα «μπορώ» και τα «πρέπει» του ρόστερ του. Μία ομάδα με Ράμσεϊ και Μπέιλ στη σύνθεση της δεν μπορείς να την ξεγράψεις. Το θέμα είναι διάρκεια και η αντοχή που δείχνει να μην έχει στο παιχνίδι της. Φέτος, πάει στο άγνωστο και χωρίς ξεκάθαρο στόχο. Στην τελική, αυτό ίσως της βγει και σε καλό.

Τα αστέρια: Ράμσεϊ και Μπέιλ. Δεν έκαναν και τις καλύτερες σεζόν με Γιουβέντους και Τότεναμ, αλλά πάντα φοράνε τα… καλά τους με την εθνική. Από το πουθενά μπορούν να δημιουργήσουν το ρήγμα που θα φέρει σε δύσκολη θέση τον αντίπαλο. Δε νοείται να τελειώσουν το τουρνουά χωρίς συνεισφορά στο σκοράρισμα. Εξάλλου, αποτελούν και την μοναδική ελπίδα της Ουαλίας για κάτι καλό. Θα αντέξουν το βάρος; Ίδωμεν.

euro 2020 england

Η αποστολή:

Τερματοφύλακες: Ανταμ Ντέιβις (Στόουκ Σίτι), Γουέιν Χένεσι (Κρίσταλ Πάλας), Ντάνι Γουόρντ (Λέστερ)

Αμυντικοί: Τομ Λόκιερ (Λούτον), Κρις Μέπχαμ (Μπόρνμουθ), Κρις Γκάντερ (Τσάρλτον), Κόνορ Ρόμπερτς (Σουόνσι), Τζόι Ρόντον (Τότεναμ), Ρις Νόρινγκτον-Ντέιβις (Στόουκ Σίτι), Μπεν Καμπάνγκο (Σουόνσι), Μπεν Ντέιβις (Τότεναμ), Νέκο Γουίλιαμς (Λίβερπουλ)

Μέσοι: Ράμπιν Κόλγουιλ (Κάρντιφ), Ααρον Ράμσεϊ (Γιουβέντους), Τζόι Μόρελ (Λούτον), Ιθαν Αμπάντου (Σέφιλντ Γιουν.), Τζόι Άλεν (Στόουκ Σίτι), Τζόνι Γουίλιαμς (Κάρντιφ), Ματ Σμιθ (Ντονκάστερ), Ντίλαν Λέβιτ (Ιστρα), Ντέιβιντ Μπρουκς (Μπόρνμουθ), Χάρι Γουίλσον (Κάρντιφ)

Επιθετικοί: Νταν Τζέιμς (Μάντσεστερ Γ.), Γκάρεθ Μπέιλ (Τότεναμ), Κίφερ Μουρ (Λιντς), Τάιλερ Ρόμπερτς (Λιντς)

Προπονητής: Ρόμπερτ Πέιτζ

Πρόβλεψη: Θα παλέψουν για την προνομιούχο τρίτη θέση, αλλά Τουρκία και Ελβετία δεν είναι παίξε γέλασε. Το να επαναλάβουν τον άθλο του 2016, θεωρώ πως γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι είναι από δύσκολο έως ακατόρθωτο.

 

Β’ ΟΜΙΛΟΣ

Εθνική Βελγίου: Ήρθε άραγε η ώρα τους;

Η ομάδα: Το Βέλγιο δεν αστειεύεται. Σε αυτό το τουρνουά πάει για να αποδείξει ότι δεν βρίσκεται τυχαία στο νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA και έχει το υλικό για να ονειρεύεται. Ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ γνωρίζει ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα καθώς έχει την πίεση ότι αυτή τη φορά πρέπει να πετύχει κάτι παραπάνω από το απλό χειροκρότημα του κόσμου. Για το αν ήρθε η ώρα τους το ξέρουν και το καθορίζουν μόνο οι ίδιοι. Πάντως εμείς τους τοποθετούμε στα φαβορί, δίπλα σε Γαλλία, Ιταλία και Πορτογαλία.

Τα αστέρια: Κέβιν Ντε Μπρόινε που ξεπέρασε το πρόβλημα στη μύτη και Ρομέλο Λουκάκου θα τραβήξουν το κουπί. Μαζί βρήκαν δίχτυα σε 46 περιπτώσεις τη φετινή σεζόν, διανύουν την πιο ώριμη ποδοσφαιρική τους φάση και γνωρίζουν ότι με τον Μαρτίνεθ στον πάγκο η ομάδα τους διατηρεί ένα ποσοστό νικών κοντά στο 79% και βάσιμες ελπίδες για τον τίτλο. Συν ότι ο φορ της Ίντερ αποτελεί τον ρέκορντμαν της εθνικής Βελγίου όσον αφορά το σκοράρισμα με 59 γκολ σε λιγότερες από 100 εμφανίσεις!

Η αποστολή:

Τερματοφύλακες: Τίμπο Κουρτουά (Ρεάλ Μαδρίτης), Σιμόν Μινιολέ (Μπριζ), Ματζ Σελς (Στρασμπούρ).

Αμυντικοί: Τόμπι Αλντεβάιρελντ (Τότεναμ), Ντεντρίκ Μπογιατά (Χέρτα), Τζέισον Ντεναγιέρ (Λιόν), Γιάν Φερτόνγκεν (Μπενφίκα), Τόμας Βερμάελεν (Βίζελ Κόμπε), Τόμας Μενιέ (Ντόρτμουντ).

Μέσοι: Τίμοθι Καστάνιε (Λέστερ), Γιανίκ Καράσκο (Ατλέτικο Μαδρίτης), Νασέρ Τσαντλί (Μπασακσεχίρ), Λεάντερ Ντεντόνκερ (Γουλβς), Κέβιν Ντε Μπρόινε (Μάντσεστερ Σίτι), Τοργκάν Αζάρ (Ντόρτμουντ), Ντένις Πράετ (Λέστερ), Γιούρι Τέλεμανς (Λέστερ), Χανς Φάνακεν (Μπριζ), Άξελ Βίτσελ (Ντόρτμουντ).

Επιθετικοί: Μισί Μπατσουαγί (Κρίσταλ Πάλας), Κριστιάν Μπεντέκε (Κρίσταλ Πάλας), Ζερεμί Ντοκού (Ρεν), Εντέν Αζάρ (Ρεάλ Μαδρίτης), Ρομέλου Λουκάκου (Ίντερ), Ντρίες Μέρτενς (Νάπολι), Λεάντρο Τροσάρ (Μπράιτον).

Πρόβλεψη: Αν της βγουν αυτά που θέλει στον αγωνιστικό χώρο έχει τα φόντα να το σηκώσει για πρώτη φορά στην ιστορία του. Τόσο απλά.

 

Εθνική Δανίας: Με το μυαλό στο 1992

Η ομάδα: Με οδηγό την ξέφρενη πορεία του 92′, οι Δανοί πάνε στο Euro ως το απόλυτο αουτσάιντερ ακόμα και για πρόκριση από τους ομίλους, αλλά είναι ομάδα που εύκολα σου κάνει τη ζημιά αν υποτιμήσεις -κυρίως- τις επιθετικές της αρετές.

Το αστέρι: Παρά την όχι και τόσο καλή του χρονιά στην Ίντερ, ο Κρίστιαν Έρικσεν είναι ό,τι πολυτιμότερο έχει στο «οπλοστάσιό» του ο Χιούλμαντ. Ηγέτης δεν είναι, όμως από πλευράς ποιότητας δεν έχει κάποιον άλλο που να μπορεί να τον ανταγωνιστεί.

Λειτουργεί καλύτερα ως οκτάρι που έχει έφεση στο σκοράρισμα, παρά ως δεκάρι που χρειάζεται να πάρει περισσότερες ευθύνες στην οργάνωση του παιχνιδιού. Θα χρειαστεί μεγάλη στήριξη από τους υπόλοιπους μέσα στο γήπεδο για να ανταποκριθεί στο ρόλο του.

Η αποστολή:

Τερματοφύλακες: Κάσπερ Σμάιχελ (Λέστερ), Φρέντερικ Ρένοου (Σάλκε), Γιόνας Λεσλ (Έβερτον)

Αμυντικοί: Γενς Στρίγκερ Λάρσεν (Ουντινέζε), Ντάνιελ Βας (Βαλενσιέν), Γιόακιμ Μέλε (Αταλάντα), Νικολάι Μποΐλεσεν (Κοπεγχάγη), Σίμον Κίερ (Μίλαν), Αντρέας Κρίστενσεν (Τσέλσι), Γιανίκ Βέστεργκαρντ (Σαουθάμπτον), Γιόακιμ Άντερσεν (Φούλαμ), Ματίας Ζάνκα (Κοπεγχάγη)

Μέσοι: Πιέρ Εμίλ Χόιμπιεργκ (Τότεναμ), Τόμας Ντιλέινι (Ντόρμουντ), Ματίας Γένσεν (Μπρέντφορντ), Κρίστιαν Έρικσεν (Ίντερ), Κρίστιαν Νέργκααρντ (Μπρέντφορντ), Αντρέας Κρίστιανσεν (Μάλμε)

Επιθετικοί: Γιουσούφ Πόουλσεν (Λειψία), Μάρτιν Μπρέθγουεϊτ (Μπαρτσελόνα), Κάσπερ Ντόλμπεργκ (Νις), Γιόνας Βιντ (Κοπεγχάγη), Αντρέας Σκοβ Όλσεν (Μπολόνια), Αντρέας Κρονέλιους (Πάρμα), Ρόμπερτ Σκοβ (Χοφενχάιμ), Μίκελ Ντάλσγκααρντ (Σαμπντόρια)

Προπονητής: Κάσπερ Χιούλμαντ

Πρόβλεψη: Επειδή είμαστε στο 2021 και όχι στο 1992, η Δανία θα διεκδικήσει την τρίτη θέση του ομίλου, χωρίς να είναι αδύνατο να βρεθεί από δεύτερη έως και τέταρτη. Στην επόμενη φάση θα είναι η ομάδα – σάκος του μποξ για τους «μεγάλους» του τρίτου ομίλου. Δεν έχει μέλλον στη διοργάνωση.

 

Εθνική Φινλανδίας: Οι αντικαταστάτες της Ελλάδας στο πιο όμορφο παραμύθι του τουρνουά

Η ομάδα: Οι Φινλανδοί ζουν το όνειρό τους και δεν τους νοιάζει και πολύ πού θα τους βρει το αύριο. Αρκεί να απολαύσουν την παρθενική τους συμμετοχή σε Euro, να βγάλουν στο χόρτο αυτά που μπορούν και να πολεμήσουν σαν γνήσιοι Σκαδιναβοί. Εξάλλου τον στόχο τους τον έχουν ήδη πετύχει.

Το αστέρι: Με ένστικτο «killer» είναι αναμφίβολα ο πιο επικίνδυνος παίκτης και ό,τι καλύτερο διαθέτει στο ρόστερ ο Κανέρβα. Ο 30χρονος επιθετικός της Νόριτς έχει φτάσει τις 87 συμμετοχές με το εθνόσημο πετυχαίνοντας 27 γκολ και είναι έτοιμος να ξεπεράσει τον θρύλο Γιάρι Λιτμάνεν που έχει 32 τέρματα και παραμένει πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής. Από του χρόνου θα τον βλέπουμε ξανά στα γήπεδα της Premier League.

Η αποστολή:

Τερματοφύλακες: Χράντετσκι (Μπάγερ Λεβερκούζεν), Γιόρονεν (Μπρέσια), Γιάακολα (Μπρίστολ Ρόβερς).

Αμυντικοί: Άραγιουουρι (Πάφος), Ο’ Σόνεσι (Ελσίνκι), Τόιβιο (Χάκεν), Λ. Βάισανεν (Έλφσμποργκ), Σόιρι (Έσιμπιεργκ), Σ. Βάισανεν (Κιέβο Βερόνα), Άλχο (ΜΤΚ), Ούρονεν (Γκενκ), Ράιταλα (Μινεσότα), Ιβάνοβ (Βάρτα Πόζναν).

Μέσοι: Καμαρά (Ρέιντζερς), Τέιλορ (Μπραν), Λοντ (Μινεσότα), Γένσεν (Άουγκσμπουργκ), Σούλερ (Τζουγκάρντεν), Σπαρβ (Λάρισα), Λαμ (Τσβόλε), Κάουκο (Έσμπιεργκ), Βάλακαρι (Πάφος).

Επιθετικοί: Πούκι (Νόριτς), Πόγχιανπαλο (Ουνιόν Βερολίνου), Φορς (Μπρέντφορντ), Λάπαλαϊνεν (Μόντρεαλ).

Προπονητής: Μάρκου Κανέρβα

Πρόβλεψη: Δεν μπορείς να «δεις» πολλά για τους φιλόδοξους Φινλανδούς. Θα το παλέψουν με στόχο το δικό τους παραμύθι. Μία ενδεχόμενη πρόκριση στους «16» θα αποτελέσει το μεγαλύτερο επίτευγμα στην ιστορία της ομάδας και αυτό από μόνο του αποτελεί ένα τεράστιο κίνητρο.

 

Εθνική Ρωσίας: Από τη Μόσχα με αγάπη

Η ομάδα: Δεν είναι ομάδα που δημιουργεί την αίσθηση ότι μπορεί να φτάσει ψηλά, αν κρίνουμε και από την πρόσφατη συμμετοχή της στο UEFA Nations League. Αγωνίστηκε στη δεύτερη κατηγορία και τερμάτισε στη δεύτερη θέση σε όμιλο που ήταν πρώτη και καλύτερη ομάδα η Ουγγαρία. Το φοβισμένο της παιχνίδι και κατά βάση αμυντικό ίσως της στοιχίσει κόντρα στα γρήγορα πόδια των Βέλγων και των Δανών. Με δυσκολία και πολλή σκέψη την τοποθετούμε τρίτη.

Το αστέρι: Ο 30χρονος αριστερός εξτρέμ Ντένις Τσερίσεφ της Βαλένθια, ο οποίος έχει παίξει στα μισά ματς βασικός στη φετινή Πριμέρα, μπορεί να δώσει κάτι παραπάνω με τις εμπνεύσεις του αλλά και ως εκτελεστής. Με το εθνόσημο στο στήθος μετράει 12 γκολ σε 30 συμμετοχές. Ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα σε μία ομάδα που της λείπουν οι μεγάλες προσωπικότητες.

Η αποστολή:

Τερματοφύλακες: Άντον Σούνιν (Ντινάμο), Γιούρι Ντιούπιν (Ρούμπιν), Ματβέι Σαφόνοφ (Κρασνοντάρ)

Aμυντικοί: Γκέοργκι Τζίκια (Σπαρτάκ), Μάριο Φερνάντες (ΤΣΣΚΑ), Ίγκορ Ντινέεφ (ΤΣΣΚΑ), Βιάτσεσλαφ Καραβάεφ (Ζενίτ), Φίοντορ Κουντριασόφ (Αντάλιασπορ), Αντρέι Σεμιόνοφ (Αχμάτ), Γιούρι Ζιρκόφ (Ζενίτ)

Mέσοι: Ντμίτρι Μπαρίνοφ (Λοκομοτίβ), Ριφάτ Ζεμαλετντίνοφ (Λοκομοτίβ), Μακσίμ Μούχιν (Λοκομοτίβ), Αλεκσάντρ Γκολοβίν (Μονακό), Ντανίιλ Φόμιν (Ντινάμο), Ρόμαν Ζόμπνιν (Σπαρτάκ), Αλεκσέι Ιόνοφ (Κρασνοντάρ), Ντάλερ Κουζιάεφ (Ζενίτ), Αντρέι Μοτστοβόι (Ζενίτ), Μαγκομέντ Οζντόγεφ (Ζενίτ), Αλεκσέι Μιραντσούκ (Αταλάντα), Ντενίς Τσέρισεφ (Βαλένθια), Ντενίς Μαρκάροφ (Ρούμπιν)

Επιθετικοί: Αρτέμ Τζιούμπα (Ζενίτ), Αλεκσάντρ Σομπόλεφ (Σπαρτάκ), Άντον Ζαμπολότνι (Σότσι)

Προπονητής: Στάνισλαβ Τσερτσεσόβ

Γ’ ΟΜΙΛΟΣ

Εθνική Ολλανδίας: Κοιτάζει μόνο ψηλά…

Η ομάδα: Το 2015, η Ολλανδία υπέστη το σοκ του αποκλεισμού για πρώτη φορά από το 1984. Ο εφιάλτης επαναλήφθηκε με τον αποκλεισμό και από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. Κόντρα σε αυτή τη πρόσφατη προϊστορία στις διεθνείς διοργανώσεις, η ομάδα του Φρανκ ντε Μπουρ αναμένεται να τα πάει καλά, στη προσπάθεια της να διαγράψει τα πέντε πολύ άσχημα τελευταία χρόνια. Οι στοιχηματικές την τοποθετούν στη πρώτη 8άδα των φαβορί για κατάκτηση του Euro 2020.

Το αστέρι (θα λείπει): Οι Ολλανδοί έχουν ένα πολύ ενδιαφέρον ρόστερ, στο οποίο συνδυάζονται έμπειροι παίκτες όπως οι Βαϊνάλντουμ και Κλάασεν, με ανερχόμενα ταλέντα όπως οι Φράνκι ντε Γιονγκ, Φαν ντε Μπέεκ, Ντεπάι και Ντε Λιχτ. Ωστόσο το βασικότερο ίσως αστέρι της ομάδας θα απουσιάζει. Ο Φαν Ντάικ της Λίβερπουλ δεν είναι ακόμη έτοιμος και η Ολλανδική ομάδα θα πρέπει να βρει τις λύσεις που θα αναπληρώσουν τη σταθερότητα που δίνει στην αμυντική γραμμή και όχι μόνο ο μεγάλος απών.

Η αποστολή: 

Τερματοφύλακες: Τιμ Κρουλ (Νόριτς), Μάαρτεν Στεκέλενμπουργκ (Άγιαξ), Μάρκο Μπιζότ (Άλκμααρ)

Αμυντικοί: Πάτρικ φαν Άανχολτ (Κρίσταλ Πάλας), Νέιθαν Ακέ (Μάντσεστερ Σίτι), Ντέιλι Μπλιντ (Άγιαξ), Ντένζελ Ντάμφρις (Αϊντχόφεν), Ματάις ντε Λιχτ (Γιουβέντους, Γιούριεν Τίμπερ (Άγιαξ), Γιόελ Φέλτμαν (Μπράιτον), Στέφαν ντε Φράι (Ίντερ), Όουεν Βάινταλ (Άλκμααρ)

Μέσοι: Ντόνι φαν ντε Μπέεκ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Ράιαν Χράφενμπερχ (Άγιαξ), Φρένκι ντε Γιονγκ (Μπαρτσελόνα), Ντάβι Κλάασεν (Άγιαξ), Τεν Κόπμαϊνερς (Άλκμααρ), Μάρτεν ντε Ρον (Αταλάντα), Ζεορζίνιο Βαϊνάλντουμ (Λίβερπουλ)

Επιθετικοί: Στίβεν Μπέρχαους (Φέγενορντ), Κόντι Χάκπο (Αϊντχόφεν), Λουκ ντε Γιονγκ (Σεβίλλη), Ντόνιελ Μάλεν (Αϊντχόφεν), Μέμφις Ντεπάι (Λιόν), Κουίνσι Πρόμες (Σπαρτάκ), Βόουτ Βέχορστ (Βόλφσμπουργκ)

Προπονητής: Φρανκ ντε Μπουρ

Πρόβλεψη: Η Ολλανδία έχει τα φόντα για να φτάσει τουλάχιστον μέχρι τους «8». Θέληση υπάρχει, ο τρόπος; Θα φανεί σε λίγες μέρες. Πάντως ο όμιλος της έκατσε λουκούμι.

 

Εθνική Βόρειας Μακεδονίας: Η πρωτάρα

Η ομάδα: Οι Σκοπιανοί κάνουν το δικό τους ντεμπούτο στη διοργάνωση και μαζί με τη Φινλανδία ζουν στιγμές ιστορικής σημασίας που δύσκολα θα σβηστούν από τη μνήμη. Η Β. Μακεδονία μπορεί να πάρει ως παράδειγμα τη πορεία των Αλβανών στο Euro του 2016, όταν οι δεύτεροι κατάφεραν και πήραν τη τρίτη θέση σε έναν δύσκολο όμιλο. Αυτό δεν ήταν αρκετό τελικά για τη πρόκριση, αλλά τα Σκόπια θα μπορούσαν να σταθούν πιο τυχερά.

Το -διαχρονικό- αστέρι: Οι συστάσεις είναι περιττές για τον 37χρονο επιθετικό της Τζένοα που σκεφτόταν να κρεμάσει τα παπούτσια του το περασμένο καλοκαίρι μετά το Euro του 2020. Ο κορωνοϊός τον οδήγησε στην απόφαση να παρατείνει την καριέρα του για ακόμη ένα χρόνο, ώστε να είναι παρών στην τελική φάση. Δεν έχουν στεγνώσει ακόμη ούτε τα δικά του δάκρυα από το γκολ πρόκρισης στη Γεωργία. Με 114 συμμετοχές και 36 γκολ είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής την ιστορία της Βόρειας Μακεδονίας.

Η αποστολή:

Τερματοφύλακες: Στόλε Ντιμιτριέφσκι (Ράγιο Βαγεκάνο), Νταμιάν Σισόφσκι (Δόξα Κατωκοπιάς), Ρίστε Γιάνκοφ (Ραμποτνίτσκι)

Αμυντικοί: Στεφάν Ριστόφσκι (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Βισάρ Μουσλίου (Φεχερβάρ), Εγκζον Μπεϊτουλάι (Σκεντίγια), Κίρε Ριστέφσκι (Ουίπεστ), Γκόικο Ζάικοφ (Σαρλερουά), Ντάρκο Βελκόφσκι (Ριέκα), Εζτζάν Αλιόσκι (Λιντς)

Μέσοι: Άριαν Αντέμι (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Ενις Μπαρντχί (Λεβάντε), Στεφάν Σπιρόφσκι (ΑΕΚ Λάρνακας), Μπόμπαν Νικολόφ (Λέτσε), Τίχομιρ Κοσταντίνοφ (Ρουζεμπερόκ), Φερχάν Χασάνι (Παρτιζάνι Τιράνων), Ελίφ Ελμάς (Νάπολι), Ντάνιελ Αβραμόφσκι (Καϊσερίσπορ), Ντάρκο Τσουρλίνοφ (Στουτγκάρδη), Μάριαν Ραντέσκι (Ακαντέμια Πάντεφ)

Επιθετικοί: Γκόραν Πάντεφ (Τζένοα), Αλεξάνταρ Τραϊκόφσκι (Μαγιόρκα), Ιβάν Τριτσκόφσκι (ΑΕΚ Λάρνακας), Βλάτκο Στογιανόφσκι (Σαμπλί), Κρστε Βελκόφσκι (Σαράγεβο), Μίλαν Ριστόφσκι (Σπάρτακ Τρνάβα).

Προπονητής: Ιγκόρ Αντζελόφσκι

Πρόβλεψη: Η νίκη με 4-2 στο φιλικό απέναντι στην Γερμανία απέδειξε ότι αυτή τη ομάδα έχει μέταλλο. Στα κρίσιμα ματς ίσως λυγίσει από την απειρία της, ωστόσο δεν αποκλείεται να κάνει το μπαμ και να τη δούμε στους «16».

 

Εθνική Αυστρίας: Ψάχνει την πρώτη της νίκη στα τελικά

Η ομάδα: Στην τρίτη της συμμετοχή στη διοργάνωση, η Αυστρία κυνηγά την πρώτη της νίκη σε Euro! Σε καμία από τις δύο προηγούμενες εμπειρίες που είχε δεν κατάφερε να κάνει έστω μία νίκη. Έχει λοιπόν ένα ισχυρό κίνητρο γι’ αυτό το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, σε έναν όμιλο που είναι εφικτή η δεύτερη ή η τρίτη θέση με βάση τη δυναμικότητα των αντιπάλων.

Η τελευταία εικόνα σε επίσημη διοργάνωση ήταν αρκετά καλή, δεδομένου ότι τερμάτισε πρώτη στον Α’ όμιλο της League B του UEFA Nations League με αντιπάλους τη Νορβηγία, τη Ρουμανία και τη Βόρειο Ιρλανδία.

Το αστέρι: Μάρκο Αρναούτοβιτς. Στις εθνικές ξεκίνησε από την Κ18 μέχρι να φτάσει στην ανδρών, με την οποία μετράει 85 συμμετοχές με 26 γκολ. Για πολλούς θεωρείται ο κορυφαίος Αυστριακός ποδοσφαιριστής των τελευταίων 30 ετών.

Η αποστολή: 

Τερματοφύλακες: Μπάχμαν (Γουότφορντ), Περβάν (Βόλφσμπουργκ), Σλάγκερ (ΛΑΣΚ)

Αμυντικοί: Αλάμπα (Μπάγερν Μονάχου), Ντράγκοβιτς (Λεβερκούζεν), Φρεντλ (Βέρντερ Βρέμης), Χιντερέγκερ (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Λάινερ (Γκλάντμπαχ), Λίενχαρτ (Φράιμπουργκ), Πος (Χόφενχαϊμ), Τρίμελ (Ουνιόν Βερολίνου), Ούλμερ (Ζάλτσμπουργκ)

Μέσοι: Μπάουμγκαρτλίνγκερ (Λεβερκούζεν), Μπαουμγκάρντερ (Χόφενχαϊμ), Γκρίλιτς (Χόφενχαϊμ), Ιλζάνκερ (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Λάιμερ (Λειψία), Λαζάρο (Γκλάντμπαχ), Ζάμπιτζερ (Λειψία), Σάουμπ (Λουκέρνη), Σλάγκερ (Βόλφσμπουργκ), Σοεπφ (Σάλκε)

Επιθετικοί: Αρναούτοβιτς (Σανγκάι Πορτ), Γκρέγκοριτς (Άουγκσμπουργκ), Καλάιτζιτς (Στουτγάρδη), Ονισίβο (Μάιντς)

Προπονητής: Φράνκο Φόντα

Πρόβλεψη: Θα τα δώσει όλα για την δεύτερη θέση. Για εμάς είναι φαβορί γι αυτήν. Μέχρι εκεί.

 

Εθνική Ουκρανίας: Με στόχο την πρώτη πρόκριση

Η ομάδα: Η Ουκρανία συμμετέχει σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος για τρίτη φορά. Η πρώτη τους ήταν στο Euro του 2012 ως μία εκ των διοργανωτριών χωρών, ενώ προκρίθηκαν και για τη διοργάνωση του 2016. Έως τώρα δεν έχει καταφέρει να προκριθεί από τους ομίλους. Φέτος το ελπίζει με τον σπουδαίο Αντρέι Σεφτσένκο στον πάγκο.

Το αστέρι: Ο 36χρονος γκολκίπερ της Σαχτάρ, Αντρέϊ Πιάτοφ αποτελεί τη σταθερά και την παλιά καραβάνα της εθνικής Ουκρανίας. Δεδομένα παίρνει τον ρόλο του ηγέτη αλλά και της προσωπικότητας που θα ξυπνάει τους άλλους εντός του αγωνιστικού χώρου. Θηριώδης.

Η αποστολή: 

Τερματοφύλακες: Γκιόργκι Μπουστσάν (Ντιναμό Κιέβου), Αντρέι Πιατόβ (Σαχτάρ), Ανατόλι Τρουμπίν (Σαχτάρ)

Αμυντικοί: Εντουάρντ Σομπόλ (Μπριζ), Ιλια Ζαμπάρνι (Ντιναμό Κιέβου), Βιτάλι Μικολένκο (Ντιναμό Κιέβου), Αλεξάντερ Καραβέεβ (Ντιναμό Κιέβου), Αλεξάντερ Τίμτσικ (Ντιναμό Κιέβου), Ντένις Ποπόβ (Ντιναμό Κιέβου), Σεργκέι Κρίβτσοβ (Σαχτάρ), Νικολάι Ματβιένκο (Σαχτάρ)

Μέσοι: Γκιόργκι Σουντάκοβ (Σαχτάρ), Τάρας Στεπανένκο (Σαχτάρ), Μάρλος (Σαχτάρ), Σέρχι Σίντορτσουκ (Ντιναμό Κιέβου), Νικολάι Σαραπένκο (Ντιναμό Κιέβου), Βίκτορ Τσιγκάνκοβ (Ντιναμό Κιέβου), Αντρέι Γιαρμολένκο (Γουέστ Χαμ), Ρουσλάν Μαλινόφσκι (Αταλάντα), Εβγκένι Μακαρένκο (Κορτράικ), Αλεξάντερ Ζιντσένκο (Μαν. Σίτι), Ρόμαν Μπεζους (Γάνδη), Αλεξάντερ Ζούμπκοβ (Φερεντσβάρος)

Επιθετικοι: Ρόμαν Γιάρεμτσουκ (Γάνδη), Αρτέμ Μπεσεντιν (Ντιναμό Κιέβου), Αρτέμ Ντόβμπικ (Ντνίπρο)

Προπονητής: Αντρέι Σεφτσένκο

Πρόβλεψη: Θεωρούμε ότι είναι η χρονιά που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο η Ουκρανία προχωρήσει ως τους «16». Ο όμιλος και το νεανικό της ρόστερ, της δίνει αυτό το δικαίωμα.

 

Δ΄ ΟΜΙΛΟΣ

Εθνική Κροατίας: Το 4-2-3-1 του Ντάλιτς τρομάζει

Η ομάδα: Η Κροατία απέδειξε και στο τελευταίο Μουντιάλ ότι είναι μία ομάδα του συνόλου. Ο «δήμιος» της Αγγλίας στον ημιτελικό του Σότσι, Μάριο Μάντζουκιτς, δεν βρίσκεται καν στη αποστολή αλλά σε γενικά πλαίσια, 3 χρόνια μετά το «ασημένιο» μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο δεν έχουν αλλάξει και πολλά για την ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς.

Η Κροατία εξακολουθεί να είναι εξαιρετική και εκνευριστικά αλάνθαστη στο παιχνίδι κατοχής, ξέρει να διαχειρίζεται με έναν ξεχωριστό τρόπο την ποιότητα των επιλογών της και επιλέγει να κάνει το παιχνίδι της, μακριά από φοβίες, ακόμα κι αν παίζει κόντρα στο φαβορί του τουρνουά. Με λίγα λόγια, χαίρεσαι να τη βλέπεις. Φαβορί για την πρωτιά στον 4ο όμιλο με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα στα «μεγάλα» ματς.

euro 2020 england

Το αστέρι: Ο Λούκα Μόντριτς είναι το Α και το Ω αυτής της ομάδας. Από τα πόδια του ξεκινάνε σχεδόν όλες οι επιθετικές ενέργειες και με μία του κάθετη μπορεί να σου σπάσει την άμυνα στα δύο. Αν του ρίξεις δύο χαφ στο μαρκάρισμα, τότε θα αναλάβει ο έτερος «μάγος» του κέντρου, Μπρόζοβιτς, που προέρχεται και από μία πολύ γεμάτη σεζόν στην Ιταλία και το Μιλάνο. Προς γκρεμός και πίσω ρέμα για τους απέναντι προπονητές. Εκεί πονοκεφαλιάζει και ο Σάουθγκεϊτ για την πρεμιέρα.

Η αποστολή:

Τερματοφύλακες: Ντομίνικ Λιβάκοβιτς (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Λόβρε Κάλινιτς (Χάιντουκ), Σιμόν Σλούγκα (Λούτον)

Αμυντικοί: Σίμε Βρσάλκο (Ατλέτικο Μαδρίτης), Ντομαγκόι Βίντα (Μπεσίκας), Γιόσιπ Γιουράνοβιτς (Λέγκια), Ντέγιαν Λόβρεν (Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης), Ντούγε Τσαλέτα-Τσαρ (Μαρσέιγ), Μπόρνα Μπάρισιτς (Ρέιντζερς), Μίλε Σκόριτς (Όσιγεκ), Γιόσκο Γκβαρντιόλ (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Ντομαγκόι Μπράνταριτς (Λιλ)

Μέσοι: Λούκα Μόντριτς (Ρεάλ Μαδρίτης), Μαρτσέλο Μπρόζοβιτς (Ιντερ), Μίλαν Μπάντελ (Τζένοα), Ματέο Κόβατσιτς (Τσέλσι), Νικόλα Βλάσιτς (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Μάριο Πάσαλιτς (Αταλάντα), Λούκα Ιβανούσετς (Ντιναμό Ζάγκρεμπ)

Επιθετικοί: Μπρούνο Πέτκοβιτς (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Ιβάν Πέρισιτς (Ιντερ), Αντρέι Κράμαριτς (Χοφενχάιμ), Γιόσιπ Μπρεκάλο (Βόλσμπουργκ), Αντε Ρέμπιτς (Μίλαν), Μίσλαβ Όρσιτς (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Αντε Μπούντιμιρ (Οσασούνα).

Πρόβλεψη: Η Κροατία θα προκριθεί. Από εκεί και πέρα πρέπει αν της κάτσουν και οι διασταυρώσεις. Αν για παράδειγμα ως πρώτη πέσει πάνω στην δεύτερη του έκτου ομίλου (π.χ. Πορτογαλία), τότε θα αναγκαστεί να κολυμπήσει στα βαθιά από τους «16». Αλλιώς έχει όμορφες παραλίες η Κροατία, θα τις χαρούν από νωρίς.

 

Εθνική Τσεχίας: Η ανέτοιμη παρέα του Κρμέντσικ

Η ομάδα: Δεν τους λες και έτοιμους για μία μεγάλη διοργάνωση τους Τσέχους. Η ομάδα του Γιάροσλαβ Σίλαβι ανέλπιστα αλλά άξια βάσει την αγωνιστική της εικόνα πήρε το εισιτήριο για τα τελικά του Euro. Στα προκριματικά επικράτησε με 2-1 της Αγγλίας και απέδειξε ότι αν δεν την υπολογίσεις, θα σου κάνει τη ζημιά. Δεν έχει τα μεγάλα αστέρια και στην αιχμή της επίθεσης υπολογίζει τον επιθετικό του ΠΑΟΚ, Μίκαελ Κρμέντσικ. Σκληρά καρύδια αλλά μέχρι εκεί.

Το αστέρι: Ο Τόμας Σούτσεκ της Γουέστ Χαμ. Με 14 γκολ στη σεζόν που αφήσαμε πίσω μας και ως ο παίκτης με τις περισσότερες κερδισμένες εναέριες μονομαχίες στην Premier League, ο Σούτσεκ κάτι έκανε καλά και με αντίπαλο την Αγγλία σίγουρα θα μεταφέρει τα απαραίτητα σκονάκια στους συμπαίκτες του. Ένας αγαθός γίγαντας που κάνει τα πάντα εντός και εκτός της μεγάλης περιοχής. Καθοριστικός παράγοντας για το παιχνίδι των Τσέχων.

Η αποστολή:

Τερματοφύλακες: Άλες Μάντους (Σίγκμα), Γίρι Παβλένκα (Βέρντερ), Τόμας Βάτσλικ (Σεβίλη)

Αμυντικοί: Γιαν Μπόριλ (Σλάβια), Γιάκουμπ Μπράμπετς (Πλζεν), Βλάντιμιρ Τσούφαλ (Γουέστ Χαμ), Οντρέι Τσελούστκα (Σπάρτα), Πάβελ Καντεράμπεκ (Χόφενχαϊμ), Τόμας Κάλας (Μπρίστολ Σίτι), Άλες Ματέγιου (Μπρέσια), Ντάβιντ Ζίμα (Σλάβια)

Μέσοι: Αντονίν Μπαράκ (Βερόνα), Βλαντιμίρ Νταρίντα (Χέρτα), Άνταμ Χλόζεκ (Σπάρτα), Τόμας Χόλες (Σλάβια), Γιάκουμπ Γιάνκτο (Σαμπντόρια), Άλεξ Κραλ (Σπαρτάκ), Λούκας Μάσοπουστ (Σλάβια), Γιάκουμπ Πέσεκ (Σλόβαν), Τόμας Σούτσεκ (Γουέστ Χαμ), Πετρ Σέβτσικ (Σλάβια)

Επιθετικοί: Μίχαελ Κρμέντσικ (ΠΑΟΚ), Τόμας Πέκχαρτ (Λέγκια), Πάτρικ Σικ (Λεβερκούζεν), Ματέι Βίντρα (Μπέρνλι)

Προπονητής: Γιάροσλαβ Σίλχαβι

euro 2020 england

Πρόβλεψη: Θα παλέψουν με τη Σκωτία για την τρίτη θέση, αλλά και πάλι δεν είναι καθόλου βέβαιο αν θα ανήκουν στο κλειστό γκρουπ των 4 εισιτηρίων δεύτερης ευκαιρίας για τους «16».

 

Εθνική Αγγλίας: It΄s coming… where;

Η ομάδα: Η Αγγλία κοιμάται και ξυπνά με την ελπίδα να σηκώσει το ένα τρόπαιο μετά από μισό αιώνα, φέτος έχει το πιο ολοκληρωμένο ρόστερ των τελευταίων ετών, αλλά η «λουζεριά» της κρατάει το όνειρο στην αναμονή. Αν δέσει αυτή η ομάδα δεν θα έχει αντίπαλο. Σε οποιοδήποτε άλλο σενάριο, θα υπάρξει disaster, black out και όλα τα σχετικά…

euro 2020 england

Το αστέρι: Το «οπλοπολυβόλο» που ακούει στο όνομα Χάρι Κέιν. Πρώτο φαβορί για το βραβείο του αρχισκόρερ, αν η Αγγλία φτάσει μέχρι τον τελικό θα την πάρει από το χέρι. Οι Άγγλοι, όπως γράψαμε και στον πρόλογο έχουν τα «όπλα» αλλά τους λείπει η συνταγή. Αυτή που θα αντέξει στην πίεση, στον χρόνο και στα μεγάλα ματς. Αν τη βρήκε ο Σάουθγκεϊτ μέσα από τα ματς του Nations League, πάμε πάσο. Μένει να φανεί.

Η αποστολή:

Τερματοφύλακες: Ντιν Χέντερσον (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Σαν Τζονστόουν (Γουέστ Μπρομ), Τζόρνταν Πίκφορντ (Έβερτον)

Αμυντικοί: Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ (Λίβερπουλ), Μπεν Τσίλγουελ (Τσέλσι), Κόνορ Κόουντι (Γουλβς), Ρις Τζέιμς (Τσέλσι), Χάρι Μαγκουάιρ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Τάιρον Μινγκς (Άστον Βίλα), Λουκ Σο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Τζον Στόουνς (Μάντσεστερ Σίτι), Κίεραν Τρίπιερ (Ατλέτικο Μαδρίτης), Κάιλ Γουόκερ (Μάντσεστερ Σίτι)

Μέσοι: Τζουντ Μπέλινγχαμ (Ντόρτμουντ), Τζόρνταν Χέντερσον (Λίβερπουλ), Μέισον Μάουντ (Τσέλσι), Κάλβον Φίλιπς (Λιντς), Ντέκλαν Ράις (Γουέστ Χαμ)

Επιθετικοί: Ντομινίκ Κάλβερτ-Λιούιν (Έβερτον), Φίλ Φόντεν (Μάντσεστερ Σίτι), Τζακ Γκρίλις (Άστον Βίλα), Χάρι Κέιν (Τότεναμ), Μάρκους Ράσφορντ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Μπουκαγιό Σάκα (Άρσεναλ), Τζέιντον Σάντσο (Ντόρτμουντ), Ραχίμ Στέρλινγκ (Μάντσεστερ Σίτι)

Προπονητής: Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ

Πρόβλεψη: Οτιδήποτε λιγότερο από τελικό, θα είναι τεράστια αποτυχία για το αγγλικό ποδόσφαιρο. Αν όχι φέτος, πότ(έ)!

 

Εθνική Σκωτίας: Όνειρο ζει, μην την ξυπνάτε

Η ομάδα: Μία ακόμη πρωτάρα. Η Σκωτία τελευταία φορά που κατάφερε να πάρει πρόκριση σε μεγάλη διοργάνωση ήταν στο Παγκόσμιου Κύπελλο του 1998, ενώ οι δύο προηγούμενες και μοναδικές συμμετοχές σε τελική φάση Euro ήταν το 1992 και το 1996. Δεν έχει περάσει ποτέ στους 16 και έχει μια καλή ευκαιρία τώρα, δεδομένου ότι τα δύο από τα τρία παιχνίδια (με Τσεχία και Κροατία) θα τα δώσει στην έδρας της, την Γλασκώβη.

Το αστέρι: Ξεχωρίζει ο Άντι Ρόμπερτσον της Λίβερπουλ. Στα 23 του ένα παιδί από τη Γλασκώβη ζει το απόλυτο όνειρο και με το περιβραχιόνιο στο μπράτσο κουβαλά τα όνειρα περίπου 200.000 ανθρώπων. Η ιστορία του, από μόνη της  σε αγγίζει.

Η αποστολή: 

Τερματοφύλακες: Κρεγκ Γκόρντον (Χαρτς), Ντέιβιντ Μάρσαλ (Ντέρμπι), Τζον Μακλάφλιν (Ρέιντζερς)

Αμυντικοί: Λίμα Κούπερ (Λιντς), Ντέκλαν Γκάλαχερ (Μάδεργουελ), Γκραντ Χάνλεϊ (Νόριτς), Τζακ Χέντρι (Οστάνδη), Σκοτ Μακένα (Νότιγχαμ), Στέφεν Ο’ Ντόνελ (Μάδεργουελ), Νέιθαν Πάτερσον (Ρέιντζερς), Άντι Ρόμπερτσον (Λίβερπουλ), Γκρεγκ Τέιλορ (Σέλτικ), Κίεραν Τίρνεϊ (Άρσεναλ)

Μέσοι: Στούαρτ Άρμστρονγκ (Σαουθάμπτον), Ράιαν Κρ΄σιτι (Σέλτικ), Τζον Φλεκ (Σέφιλντ Γιουνάιτεντ), Μπίλι Γκίλμουρ (Τσέλσι), Τζον Μακγκίν (Άστον Βίλα), Κάλουμ Μακγκρέγκορ (Σέλτικ), Σκοτ Μακτόμινεϊ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Ντέιβιντ Τέρνμπουλ (Σέλτικ)

Επιθετικοί: Τσε Άνταμς (Σαουθάμπτον), Λίντον Ντάικς (ΚΠΡ), Τζέιμς Φόρεστ (Σέλτικ), Ράιαν Φρέιζερ (Νιούκαστλ), Κέβιν Νίσμπετ (Χιμπέρνιαν)

Πρόβλεψη: Στα όνειρα ποτέ δεν ξέρεις. Οι Σκωτσέζοι είναι τρελοί (με την καλή έννοια), μπορούν να καταφέρουν τα πάντα. Πάντως, και τέταρτοι να τερματίσουν το χαμόγελό τους δεν πρόκειται να το χάσουν.

 

Ε’ ΟΜΙΛΟΣ

Εθνική Ισπανίας: Χωρίς Ράμος και ίχνος Ρεάλ Μαδρίτης για την δική της υπέρβαση

Η ομάδα: Δεν υπάρχουν πλέον Τσάβι (είναι προπονητής) και Ινιέστα (ταλαιπωρείται στην Ιαπωνία), ούτε Τόρες και Βίγια που έχουν κρεμάσει τα παπούτσια τους. Ο Ράμος προτίμησε να μη ρισκάρει το γόνατο και ο Λουίς Ενρίκε να μην καλέσει κανέναν παίκτη της Ρεάλ στην αποστολή. Η φετινή «Φούριας Ρόχας» είναι ένα πείραμα και από το πειράματα δεν ξέρεις τι να περιμένεις.

Το αστέρι: Κάνει μπαμ ότι τα μεγάλα και «χλιδάτα» ονόματα του ρόστερ απουσιάζουν. Αν έπρεπε να επιλέξουμε ένα από το υπάρχον, αυτός θα ήταν ο Άλβαρο Μοράτα. Ο αφανής ήρωας της Γιουβέντους πραγματοποίησε μία γεμάτη σεζόν με 14 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, προπορεύεται και στους σκόρερς της Ισπανίας, αλλά πολλές μοιάζει να είναι απελπιστικά μόνος του μπροστά. Σε αυτό το τουρνουά έχει μία ακόμη ευκαιρία να αποδείξει ότι δεν του αξίζει η ταμπέλα της δεύτερης επιλογής.

Η αποστολή: 

Τερματοφύλακες: Ουνάι Σιμόν (Αθλέτικ Μπιλμπάο), Ντε Χέα (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Ρόμπερτ Σάντσεθ (Μπράιτον)

Αμυντικοί: Γκαγιά (Βαλένθια), Ζόρντι Άλμπα (Μπαρτσελόνα), Παού Τόρες (Βιγιαρεάλ), Λαπόρτ (Μάντσεστερ Σίτι), Έρικ Γκαρθία (Μπαρτσελόνα), Ντιέγκο Γιορέντε (Λιντς), Αθπιλικουέτα (Τσέλσι), Μάρκος Γιορέντε (Ατλέτικο Μαδρίτης)

Μέσοι: Μπουσκέτς (Μπαρτσελόνα), Ρόντρι (Μάντσεστερ Σίτι), Πέδρι (Μπαρτσελόνα), Τιάγκο Αλκάνταρα (Λίβερπουλ), Κόκε (Ατλέτικο Μαδρίτης), Φαμπιάν (Νάπολι)

Επιθετικοί: Ντάνι Όλμο (Λειψία), Ογιαρθάμπαλ (Σοσιεδάδ), Μοράτα (Γιουβέντους), Μορένο (Βιγιαρεάλ), Φεράν Τόρες (Μάντσεστερ Σίτι), Αντάμα Τραορέ (Γουλβς), Πάμπλο Σαράμπια (Παρί Σεν Ζερμέν)

Προπονητής: Λουίς Ενρίκε

Πρόβλεψη: Ούτε οι Ισπανοί γνωρίζουν τα όρια τους σε αυτή τη διοργάνωση. Στα νοκ-άουτ θα πάνε. Μετά θα χρειαστεί να θυμηθούν τα παλιά, αν επιθυμούν να προλάβουν τον Ιούλη.

 

Εθνική Σλοβακίας: Το μεγάλο αουτσάιντερ

Η ομάδα: Η πρόκριση στην τελική φάση ήρθε μέσα από το δεύτερο μονοπάτι του UEFA Nations League και μόνο εύκολη υπόθεση δεν ήταν. Στην τελευταία μάλιστα διοργάνωση υποβιβάστηκε στη League C, καθώς τερμάτισε τελευταία στο 2ο γκρουπ με αντιπάλους τις Τσεχία, Σκωτία και Ισραήλ. Είναι, ξεκάθαρα, από τα μεγαλύτερα αουτσάιντερ της διοργάνωσης.

Το αστέρι: Μάρεκ Χάμσικ. Ο εμβληματικός αρχηγός, ο ηγέτης, με 126 συμμετοχές και 26 γκολ που αποτελούν ρεκόρ, είναι ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία της Σλοβακίας.

Η αποστολή:

Τερματοφύλακες: Μάρτιν Ντουμπράβκα (Νιουκάστλ), Ντούσαν Κούτσιακ (Λέχια Γκντανσκ), Μάρεκ Ρόντακ (Φούλαμ)

Αμυντικοί: Ντέιβιντ Χάνκο (Σπάρτα Πράγας), Τόμας Χουμποκάν (Ομόνοια), Μάρτιν Κόσελνικ (Σλόβαν Λίμπερετς), Πίτερ Πέκαρικ (Χέρτα Βερολίνου), Λιούμπομιρ Σάτκα (Λεχ Πόζναν), Μίλαν Σκρίνιαρ (Ίντερ), Μάρτιν Βάλιεντ (Μαγιόρκα), Ντένις Βαβρό (Ουέσκα)

Μέσοι: Λάζλο Μπένες (Άουγκσμπουργκ), Οντρέι Ντούντα (Κολωνία), Γιαν Γκρέγκους (ΜΙνεσότα Γιουνάιτεντ), Μάρεκ Χάμσικ (Γκέτεμποργκ), Λούκας Χαρασλίν (Σασουόλο), Γιάκουμπ Χρόμαντα (Σλάβια Πράγας), Πάτρικ Χροσόφσκι (Γκενκ), Γιουράι Κούτσκα (Πάρμα), Στάνισλαβ Λομπότκα (Νάπολι), Ρόμπερτ Μακ (Φερεντσβάρος), Τόμας Σουσλόφ (Γκρόινονγκεν), Βλάντιμιρ Βάις (Σλόβαν Μπρατισλάβας)

Επιθετικοί: Ρόμπερτ Μπόζενικ (Φέγενορντ), Μίχαιλ Ντούρις (Ομόνοια), Ιβάν Σράντζ (Γιάμπλονετς)

Προπονητής: Στέφαν Τάρκοβιτς

 

Εθνική Πολωνίας: Στον αστερισμό του Λεβαντόφσκι

Η ομάδα: Με οδηγό το παρελθόν και τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Η συμμετοχή στα προημιτελικά του προηγούμενου Euro ήταν η καλύτερη παρουσία που είχε ποτέ στο θεσμό. Όμως, όσο πιο πίσω κοιτάξουν οι Πολωνοί, τόσο μεγαλύτερες είναι οι επιτυχίες της εθνικής ομάδας. Στην αποστολή συμπεριλήφθηκε και ο άσος του ΠΑΟΚ, Κάρολ Σφιντέρσκι.

Το αστέρι: Ο σπουδαίος Λεβαντόφσκι έσπασε για άλλη μια φορά όλα τα ρεκόρ. Ξεπέρασε τον Γκερτ Μίλερ με 41 γκολ στη Bundesliga και στους ομίλους αναμένεται να τραβήξει από το χέρι την αγαπημένη του εθνική. Βονικός!

Η αποστολή:

Τερματοφύλακες: Λούκας Φαμπιάνσκι (Γουέστ Χαμ), Βόιτσιεχ Σέζνι (Γιουβέντους), Λούκατς Σκορούπσκι (Μπολόνια).

Αμυντικοί: Γιάν Μπέντναρεκ (Σαουθάμπτον), Μπαρτόζ Μπερεζίνσκι (Σαμπντόρια), Πάβελ Νταβίντοβιτς (Βερόνα), Καμίλ Γκλικ (Μπενεβέντο), Μιχάλ Χέλικ (Μπάρνσλεϊ), Τόμας Κεντζιόρα (Ντιναμό Κιέβου), Καμίλ Πιατκόφσκι (Ράκοβ Τσεχοστόβα), Τίμοτιουτς Πούτσαζ (Λεχ Πόζναν), Ματσιέι Ρίμπους (Λοκομοτίβ Μόσχας).

Μέσοι: Πρζεμισλάβ Φρανκόφσκι (Σικάγο Φάιαρ), Καμίλ Γιότζβιακ (Ντέρμπι), Ματέους Κλιχ (Λιντς), Κάσπερ Κοζλόφσκι (Πογκόν Στσέτσιν), Γκρζεγκόρζ Κριχόβιακ (Λοκομοτίβ Μόσχας), Κάρολ Λινέτι (Τορίνο), Γιακούμπ Μόντερ (Μπράιτον), Πρζέμισλαβ Πλαχέτα (Νόριτς), Πιότρ Ζιελίνσκι (Νάπολι).

Επιθετικοί: Νταβίντ Κοβνάσκι (Φορτούνα Ντίσελντορφ), Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (Μπάγερν Μονάχου), Αρκάντιους Μίλικ (Μαρσέιγ), Κάρολ Σφιντέρσκι (ΠΑΟΚ), Γιακούμπ Σβιέρτζοκ (Πιαστ Γκλίβιτσε).

 

Εθνική Σουηδίας: Χωρίς τον Ζλάταν, δεν έχει νόημα

Η ομάδα: Ο τραυματισμός του Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς την άφησε πίσω, όμως οι Σουηδοί έχουν μάθει να κοιτούν στα μάτια τις όποιες δυσκολίες. Έχουν να προκριθούν σε νοκ-άουτ φάση από το 2012 και σίγουρα τη φετινή χρονιά θα το επιδιώξουν.

Το αστέρι: Με δεδομένη την ηχηρή απουσία του 40χρονου Ζλάταν, ο Μάρκους Μπέργκ είναι το πιο βαρύ όνομα που υπάρχει στο ρόστερ, παρά την παρουσία παικτών όπως ο Σεμπάστιαν Λάρσον και ο Μίκαελ Λούστιγκ.

Η αποστολή:

Τερματοφύλακες: Καρλ-Γιόχαν Γιόνσον (Κοπεγχάγη), Κρίστοφερ Νόρντφελντ (Γκεντσλερμπιρλίγκι), Ρόμπιν Όλσεν (Ρόμα)

Αμυντικοί: Εμίλ Κραφτ (Νιουκάστλ), Βίκτορ Λίντελοφ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Μάρκους Ντάνιελσον (Νταλιάν), Μάρτιν Όλσον (Χάκεν), Λούντβιγκ Αουγκουστίνσον (Βέρντερ Βρέμης), Πόντους Γιάνσον (Μπρέντφορντ), Φιλίπ Ελάντερ (Ρέιντζερς), Μίκαελ Λούστιγκ (ΑΙΚ), Αντρέας Γκάνγκβιστ (Τζένοα)

Μέσοι: Εμίλ Φόρσμπεργκ (Λειψία), Κεν Σέμα (Γουότφορντ), Βίκτορ Κλάεσον (Κράσνονταρ), Ντέγιαν Κουλουσέφσκι (Αταλάντα), Σεμπάστιαν Λάρσον (ΑΙΚ), Άλμπιν Έκνταλ (Σαμπντόρια), Κρίστοφερ Όλσον (Κράσνονταρ), Γιενς-Λις Μισέλ Κάχουστε (Μίντιλαντ), Ματίας Σβάνμπεργκ (Μπολόνια), Γκούσταβ Σβένσον (Γκουανκγζού)

Επιθετικοί: Μάρκους Μπεργκ (Κράσνονταρ), Αλεξάντερ Ίσακ (Σοσιεδάδ), Ρόμπιν Κουέισον (Μάιντς), Τζόρνταν Λάρσον (Σπαρτάκ Μόσχας)

Προπονητής: Τζάνε Άντερσον

 

ΣΤ’ ΟΜΙΛΟΣ:

Εθνική Ουγγαρίας: Κακομοίρα

Η ομάδα: Έπεσε πάνω στα θηρία και δικαιολογημένα αισθάνεται άτυχη. Ωστόσο θα το πολεμήσει με άξονα την πολύ καλή της πορεία και τα μεγάλα αποτελέσματα στο πρόσφατο Nations League.

Το αστέρι: Άνταμ Σάλαϊ. Ο 33χρονος επιθετικός της Μάιντς, που φοράει και το περιβραχιόνιο του αρχηγού στην εθνική ομάδα, είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει πολλές παραστάσεις από πρωτάθλημα υψηλού επιπέδου όπως είναι το γερμανικό.

Η αποστολή:

Τερματοφύλακες: Άνταμ Μπόγκνταν (Φερεντσβάρος), Ντένες Ντίμπους (Φερεντσβάρος), Πέτερ Γκουλάσι (Λειψία).

Αμυντικοί: Μπέντεγκουζ Μπόλα (Βίντι), Έντρε Μπότκα (Φερεντσβάρος), Ατίλα Φιόλα (Βίντι), Άκος Κεσκές (Λουγκάνο), Άνταμ Λανγκ (Ομόνοια), Γκέργκο Λόβρεντσιτς (Φερεντσβάρος), Βίλι Όρμπαν (Λειψία), Ατίλα Σάλαϊ (Φενέρμπαχτσε).

Μέσοι: Τάμας Σέρι (Μεζεκόβεντς), Ντάνιελ Γκάζνταγκ (Χόνβεντ), Φίλιπ Χόλεντερ (Παρτίζαν), Λάζλο Κλάινχαϊσλερ (Όσιγεκ), Άνταμ Νατζ (Μπρίστολ Σίτι), Λοΐκ Νεγκό (Βίντι), Άντρας Σάφερ (Ντουνάισκα Στρέντα), Ντάβιντ Σίχερ (Φερεντσβάρος).

Επιθετικοί: Γιάνος Χαν (Πακς), Νέμανια Νίκολιτς (Βίντι), Ρόλαντ Σάλαϊ (Φράιμπουργκ), Σάμπολς Σεν (Ντάλας), Άνταμ Σάλαϊ (Μάιντς), Κέβιν Βάργκα (Κασίμπασα), Ρόλαντ Βάργκα (ΜΤΚ).

Προπονητής: Μάρκο Ρόσι

 

Εθνική Γαλλίας: Ποιος θα τους σταματήσει;

Η ομάδα: Από που να το πιάσεις και που να το αφήσεις. Το σύνολο του Ντεσάμπ ξεχειλίζει από ποιότητα σε κάθε θέση του γηπέδου και αυτή τη στιγμή είναι το νούμερο ένα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Οι Γάλλοι έχουν τον κορυφαίο τερματοφύλακα της σεζόν (Μενιάν) με 21 clean sheets, περισσότερα από κάθε άλλον στα 5 μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης, τον καλύτερο χαφ (Καντέ) και το παιδί – θαύμα της Παρί, Κιλιάν Εμπαπέ. Και πόσες ακόμα λύσεις, για τις οποίες θα χρειαζόταν ξεχωριστό άρθρο ώστε να τις χωρέσουμε. Η σφαλιάρα του 2016 δεν ξεχνιέται. Ως πρωταθλήτρια κόσμου, ξεκινά το τουρνουά με ένα σκοπό: Να το κατακτήσει. Αήττητη. Και δεν είναι καθόλου απίθανο.

euro 2020 england

Τα (πολλά) αστέρια: Θα ζαλιστούμε και μόνο που θα τους γράψουμε. Φανταστείτε αυτούς που θα κληθούν να τους κυνηγάνε. Μενιάν, Βαράν, Καντέ, Γκριζμάν, Εμπαπέ, Μπενζεμά, Κομάν, Ζιρού. Είναι από τις οξύμωρες φορές που κανείς δεν θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση του Ντεσάμπ που μέσα στη τύχη του για τις τόσες επιλογές πονοκεφαλιάζει – ευχάριστα – για το ποιους εν τέλει θα επιλέξει στο διαφαινόμενο 4-3-1-2 που αναμένεται να εφαρμόσει.

63 γκολ. Τόσα έχουν πετύχει μαζί οι Μπενζεμά (23), Εμπαπέ (27) και Γκριζμάν (13) μόνο στα πρωταθλήματα των ομάδων τους. Δε χρειάζεται να αναφέρουμε κάτι άλλο. Τρόμος.

Η αποστολή:

Τερματοφύλακες: Ούγκο Γιορίς (Τότεναμ), Στιβ Μανταντά (Μαρσέιγ), Μάικ Μενιάν (Λιλ)

Αμυντικοί: Μπεντζαμέν Παβάρ (Μπάγερν Μονάχου), Λεό Ντιμπουά (Λιόν), Ραφαέλ Βαράν (Ρεάλ Μαδρίτης), Κερτ Ζουμά (Τσέλσι), Πρεσνέλ Κιμπεμπέ (Παρί Σεν Ζερμέν), Κλεμέν Λενγκλέ (Μπαρτσελόνα), Λούκας Ερναντέζ (Μπάγερν Μονάχου), Λούκας Ντιν (Έβερτον), Ζιλ Κουντέ (Σεβίλλη)

Μέσοι: Ενγκολό Καντέ (Τσέλσι), Πολ Πογκμπά (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Αντριέν Ραμπιό (Γιουβέντους), Κορεντέν Τολισό (Μπάγερν Μονάχου), Μούσα Σισοκό (Τότεναμ), Τόμας Λεμάρ (Ατλέτικο Μαδρίτης)

Επιθετικοί: Μάρκους Τιράμ (Γκλάντμπαχ), Κίνγκσλεϊ Κομάν (Μπάγερν Μονάχου), Κιλιάν Εμπαπέ (Παρί Σεν Ζερμέν), Αντουάν Γκριεζμάν (Μπαρτσελόνα), Ολιβιέ Ζιρού (Τσέλσι), Καρίμ Μπενζεμά (Ρεάλ Μαδρίτης), Βισάμ Μπεν Γιεντέρ (Μονακό), Ουσμάν Ντεμπελέ (Μπαρτσελόνα)

Πρόβλεψη: Το μονοπάτι προς τον τελικό κρύβει δυσκολίες (Αγγλία – Ισπανία) ωστόσο, αλήθεια, ποιους θα τους σταματήσει όλους αυτούς; Πρέπει να βρεθούν πολλά τρικ και κυρίως στιγμές δικής τους ατυχίας για να γυρίσουν πριν τις 7 Ιουλίου και τα ημιτελικά στο Παρίσι.

 

Εθνική Γερμανίας: Ο τελευταίος χορός του Λεβ

Η ομάδα: Τα «πάντσερ» θέλουν να κάνουν το δικό τους restart. Μετά τις συνεχόμενες αποτυχίες στο Euro του 16΄και το Μουντιάλ του 18΄ οι Γερμανοί κοίταξαν στον καθρέπτη, κατάλαβαν ότι χρειάζονται αλλαγή, προσέλαβαν τον Φλικ, όμως ταυτόχρονα τους ήταν δύσκολο να αποχωριστούν τον άνθρωπο που έχει συνδέσει το όνομα του με το σήμα στη φανέλα. Ο Λεβ θα πει το δικό του αντίο στην ομάδα που τον ανέδειξε και δεν πρόκειται να παραδώσει έτσι εύκολα τα όπλα. Έχει και μία γενιά να υπερασπιστεί.

euro 2020 england

Τα αστέρια: Χούμελς και Μίλερ επέστρεψαν. Αυτό από μόνο του προσδίδει στους Γερμανούς μία ταυτότητα νικητή, αυτή που τους έπεσε πριν λίγα χρόνια στα στενά του Ρίο. Ο Κίμιχ της Μπάγερν θα είναι ρυθμιστής στο κέντρο, όσο οι Χάβερτς και Γκνάμπρι χορεύουν στα άκρα. Αυτό θα έχει (πολύ) ενδιαφέρον.

Η αποστολή:

Τερματοφύλακες: Άντονι Λόπες (Λιόν), Ρουί Πατρίσιο (Γουλβς), Ρουί Σίλβα (Γρανάδα)

Αμυντικοί: Ζοάο Κανσέλο (Μάντσεστερ Σίτι), Νέλσον Σεμέδο (Γουλβς), Ζοσέ Φόντε (Λιλ), Πέπε (Πόρτο), Ρούμπεν Ντίας (Μάντσεστερ Σίτι), Νούνο Μέντες (Σπόρτινγκ Λισαβόνας), Ράφαελ Γκερέιρο (Ντόρτμουντ)

Μέσοι: Ντανίλο Περέιρα (Παρί Σεν Ζερμέν), Παλίνια (Σπόρτινγκ Λισαβόνας), Ρούμπεν Νέβες (Γουλβς), Μπρούνο Φερνάντες (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Ζοάο Μουτίνιο (Γουλβς), Ρενάτο Σάντσες (Λιλ), Σέρτζιο Ολιβέιρα (Πόρτο), Γουίλιαμ Καρβάλιο (Μπέτις)

Επιθετικοί: Πέδρο Γκονσάλβες (Σπόρτινγκ Λισαβόνας), Αντρέ Σίλβα (Άιντραχτ Φραγκφούρτης), Μπερνάρντο Σίλβα (Μάντσεστερ Σίτι), Κριστιάνο Ρονάλντο (Γιουβέντους), Ντιόγκο Ζότα (Λίβερπουλ), Γκονσάλο Γκουέδες (Βαλένθια), Ζοάο Φέλιξ (Ατλέτικο Μαδρίτης), Ράφα Σίλβα (Μπενφίκα)

Προπονητής: Φερνάντο Σάντος

Πρόβλεψη: Στον όμιλος της φωτιάς, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα επιβιώσουν. Τώρα αν ο δρόμος των νοκ-άουτ τους οδηγήσει πάνω στους Άγγλους τότε στο Γουέμπλεϊ θα έχουμε δράματα. Γιατί; Γιατί στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί…

Εθνική Πορτογαλίας: Τα τσιγάρα του Σάντος δεν θα σβήσουν νωρίς…

Η ομάδα: Με Φερνάντο Σάντος, πώς να χάσεις. Ο «δικός μας» Πορτογάλος κόουτς τέτοιο καιρό πριν 5 χρόνια οδηγούσε την Πορτογαλία στην κορυφή του Euro, έχοντας 5 ισοπαλίες και μία νίκη μέχρι το γκολ του Έντερ στον τελικό απέναντι στους Γάλλους. Τότε δεν είχε καν Ρούμπεν Ντίας και Μπρούνο Φερνάντες. Φέτος το τρένο των Ίβηρων τρέχει πιο γρήγορα σε μία διαδρομή χωρίς πολλά φανάρια. Για να το σταματήσεις θα πρέπει να «διαβάσεις» το μυαλό του Σάντος, ακυρώνοντας κάθε τακτικό του πλάνο. Πράγμα δύσκολο.

 

euro 2020 england

Τα αστέρια: Η Πορτογαλία, βάσει αριθμών, έχει στο ρόστερ της τον κορυφαίο επιθετικό μέσο της Premier League (Μπρούνο Φερνάντες), τον ν.1 σκόρερ της Serie A (Κριστιάνο Ρονάλντο) και τον MVP της φετινής σεζόν στη Αγγλία, Ρούμπεν Ντίας. Με λίγα λόγια όλη την ελίτ της Ευρώπης στα πόδια της. Μέσα σε όλα και πολύ ταλέντο στις «δεύτερες» επιλογές, όπως ο Πέδρο Γκονσάλβες της Σπόρτινγκ που με 23 γκολ στης LIGA NOS αποτελεί το πιο ελπιδοφόρο χαφ της νέας γενιάς. Με τους Γάλλους έχουν αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς και εμείς περιμένουμε πώς και πώς τη μεταξύ τους μάχη στους ομίλους και γιατί όχι και αργότερα στη διοργάνωση.

Η αποστολή:

Τερματοφύλακες: Άντονι Λόπες (Λιόν), Ρουί Πατρίσιο (Γουλβς), Ρουί Σίλβα (Γρανάδα)

Αμυντικοί: Ζοάο Κανσέλο (Μάντσεστερ Σίτι), Νέλσον Σεμέδο (Γουλβς), Ζοσέ Φόντε (Λιλ), Πέπε (Πόρτο), Ρούμπεν Ντίας (Μάντσεστερ Σίτι), Νούνο Μέντες (Σπόρτινγκ Λισαβόνας), Ράφαελ Γκερέιρο (Ντόρτμουντ)

Μέσοι: Ντανίλο Περέιρα (Παρί Σεν Ζερμέν), Παλίνια (Σπόρτινγκ Λισαβόνας), Ρούμπεν Νέβες (Γουλβς), Μπρούνο Φερνάντες (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Ζοάο Μουτίνιο (Γουλβς), Ρενάτο Σάντσες (Λιλ), Σέρτζιο Ολιβέιρα (Πόρτο), Γουίλιαμ Καρβάλιο (Μπέτις)

Επιθετικοί: Πέδρο Γκονσάλβες (Σπόρτινγκ Λισαβόνας), Αντρέ Σίλβα (Άιντραχτ Φραγκφούρτης), Μπερνάρντο Σίλβα (Μάντσεστερ Σίτι), Κριστιάνο Ρονάλντο (Γιουβέντους), Ντιόγκο Ζότα (Λίβερπουλ), Γκονσάλο Γκουέδες (Βαλένθια), Ζοάο Φέλιξ (Ατλέτικο Μαδρίτης), Ράφα Σίλβα (Μπενφίκα)

Προπονητής: Φερνάντο Σάντος

Πρόβλεψη: Στους «8» θα τους συναντήσουμε σίγουρα. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα αποτελέσει τεράστια έκπληξη. Από εκεί κι έπειτα, ποντάρει στις ισοπαλίες και την τύχη. Ξέρει ο Σάντος.

Η γιορτή του ποδοσφαίρου ξεκινά. Καλή απόλαυση!

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς