20.5 C
Athens

Τους τελικούς δεν τους παίζεις, τους κερδίζεις. . .

Γαλλία – Κροατία στον τελικό του Μουντιάλ στη Μόσχα κι ο Φερνάντο Σάντος το έχει ξεκαθαρίσει χρόνια ώρα, ότι τους τελικούς δεν τους παίζεις, αλλά τους κερδίζεις

Το Μουντιάλ έφτασε στην κορύφωσή του, με τον μεγάλο τελικό Γαλλίας – Κροατίας που θα γίνει στο «Λουζνίκι» της Μόσχας, παρουσία του κόσμου όλου. Ένα ματς, στο οποίο θ’ αναμετρηθούν η Γαλλία με την Κροατία, δηλαδή, η τέχνη με την… τέχνη, η δύναμη με τη δύναμη και η ξεκούραση με την κούραση!

Ενώ οι Γάλλοι έφτασαν εκεί σε κανονική διάρκεια του αγώνα, οι Κροάτες χρειάστηκαν τρεις παρατάσεις από τη φάση των νοκ – άουτ μέχρι τον τελικό. Στους «16» απέκλεισαν τη Δανία στα πέναλτι, στους «8» τη Ρωσία, επίσης στα πέναλτι και στον ημιτελικό την Αγγλία στην παράταση. Που σημαίνει ότι από την Κυριακή 1η Ιουλίου μέχρι την περασμένη Τετάρτη έπαιξαν σχεδόν ένα παιχνίδια παραπάνω από τους Γάλλους. Οι οποίοι Γάλλοι, προφανώς έχουν τον πρώτο λόγο για το τρόπαιο, όχι επειδή διαθέτουν μεγαλύτερο ταλέντο από τους Κροάτες, αλλά θα τους βρουν εξαντλημένους.

Το ποδόσφαιρο, αν κάποιος θεωρεί ότι χρωστάει σε κάποιους εκλεκτούς «υπηρέτες» του κάτι σημαντικό, αυτός είναι ο Λούκα Μόντριτς, αρχηγός της Κροατίας και περίπου φυσικός αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης. Στα 32 του χρόνια έκανε τα καλύτερα παιχνίδια της ζωής του, σπουδαίο «ζώο» της ποδοσφαιρικής πανίδας. Χίλιες δυο αρετές συγκεντρωμένες σε δυο πόδια κι έναν μυαλό.

Από εκεί και πέρα: Οι Γάλλοι έχουν στην δύναμή τους έναν αθλητή του στίβου που τυχαίνει να παίζει μπάλα και τον λένε Κιλιάν Μπαπέ, 19 ετών. Μία δρασκελιά δική του, χρειάζεται τρεις ο αντίπαλος για τον φτάσει. Αν η Γαλλία κατακτήσει το τρόπαιο, το μουντιαλικό μυθιστόρημα του ποδοσφαίρου θα τους αφιερώσει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Γάλλοι και Κροάτες έχουν παίκτες πρώτης γραμμής που αγωνίζονται στα μεγαλύτερα κλαμπ της Ευρώπης, όπως μπορείτε να δείτε στον σχετικό πίνακα. Που σημαίνει ότι η εμπειρία περισσεύει. Οι Γάλλοι, όμως, τουλάχιστον οι ενδεκαδάτοι της, παίζουν στα μεγαλύτερα κλαμπ της Ευρώπης, ενώ οι Κροάτες δεν πάνε πίσω κι αυτοί. Που σημαίνει ότι μας περιμένει ένας τελικός με σούπερ κλάση των παικτών εγγυάται θέαμα. Θα το έχουμε; Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Διότι όπως είπε  μέγιστος «δικός μας άνθρωπος» και πρωταθλητής Ευρώπης Φερνάντο Σάντος, «τους τελικούς δεν τους παίζεις, τους τελικούς τους κερδίζεις».

Οι Γάλλοι είναι παγκόσμιοι πρωταθλητές, το κατέκτησαν το 1998 όταν το φιλοξένησαν. Στον ημιτελικό ποιους συνάντησαν μπροστά τους; Τους Κροάτες! Εκείνη τη φοβερή και τρομερή φουρνιά των Σούκερ, Μπόμπαν, Προσινέτσκι, Ασάνοβιτς. Όμως, οι Γάλλοι είχαν Ζιντάν και απρότι βρέθηκαν πίσω στο σκορ, κατάφεραν να νικήσουν 2-1 και να προκριθούν στον τελικό, όπου και νίκησαν 3-0 τη Βραζιλία. Αρχηγός των «τρικολόρ» τότε ήταν ο σημερινός τεχνικός της Ντιντιέ Ντεσάμπ.

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς