13.5 C
Athens

Τσιλιγκίρη: Χρειάζεται μια ανανέωση στις Ομοσπονδίες, βλέπουμε τον στίβο με ρομαντισμό

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον Real FM παραχώρησε η πρόεδρος του ΣΕΦ, Χριστίνα Τσιλιγκίρη, η οποία αναφέρθηκε στον ελληνικό αθλητισμό, στις επερχόμενες εκλογές του ΣΕΓΑΣ και στη διάθεση της να συμβάλει τα μέγιστα για να βοηθήσει τον ελληνικό στίβο.

Σημειώνεται πως η ίδια δεν έδειξε την πρόθεση της να κατέβει πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, αλλά εξέφρασε την επιθυμία της να στηρίξει με κάθε τρόπο εφόσον της ζητηθεί.

Αναλυτικά η συνέντευξη στον Real Fm:

Τι σημαίνει το «lockdown» για μια μεγάλη εγκατάσταση όπως το ΣΕΦ: «Δυστυχώς ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, στην οποία κανένας δεν θα μπορούσε να είχε προηγούμενη εκπαίδευση για να ξέρει πως θα την αντιμετωπίσει. Εμείς την αντιμετωπίσαμε από την αρχή, με απόλυτη συνεννόηση με το Υπουργείο αλλά και με την Πολιτική Προστασία για να ενημερωνόμαστε για τα βήματα. Ήταν όντως πάρα πολύ δύσκολο και για τα σωματεία τα οποία καθημερινώς δεν ξέρανε, ποια είναι η επόμενη ημέρα. Και εμείς από την πλευρά μας το πηγαίναμε βήμα βήμα. Όταν αντιμετωπίσαμε αυτή την κατάσταση έπρεπε αντίστοιχα να αντιμετωπίσουμε και να αλλάξουμε τα πλάνα του σχεδιασμού που είχαμε. Μόλις είδαμε ότι μιλάμε για μια πανδημία παγκόσμια στην οποία η χώρα μας ανταπεξήλθε πάρα πολύ σωστά και καλά με τα μέτρα, που μας έφεραν σε αυτό το σημείο, όπου αντιμετωπίσαμε τα κρούσματα.

Έπρεπε αναγκαστικά να εφαρμόσουμε τα σχέδια και να είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τις ομάδες και τις Ομοσπονδίες που κάνουν χρήση του Σταδίου Ειρήνης & Φιλίας, ενώ υπάρχει και πάρα πολύς κόσμος που το χρησιμοποιεί. Η αλλαγή που έπρεπε να κάνουμε αρχικά, ήταν να στοχεύσουμε προς τα έξω. Υπήρχε εξ΄ αρχής ο στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπλαση του εξωτερικού χώρου του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας αλλά αυτή τη στιγμή έπρεπε να το φέρουμε χρονικά πιο μπροστά. Από τη συνεννόηση που είχαμε με το Υπουργείο, αντιλαμβανόμασταν ότι το άνοιγμα έπρεπε να γίνει από έξω προς τα μέσα. Επομένως αλλάξαμε το σχεδιασμό μας που περιλάμβανε κάποιες αλλαγές εντός της αρένας, τα περιορίσαμε και στοχεύσαμε στην ανάπλαση των εξωτερικών χώρων με την ανάπλαση των πάρκων και των γηπέδων που συνεχίζεται και με τη δημιουργία νέων εξωτερικών γηπέδων, την ανάπλαση της παραλίας την οποία έχουμε δει για να μπορεί ο κόσμος να έρχεται και να αναπροσαρμοστεί και το κομμάτι των εσόδων».

Για το πόσο πλήττεται η παγκόσμια αθλητική αγορά: «Δυστυχώς είναι πάρα πολύ δύσκολο ο αθλητισμός και άλλοι κλάδοι της οικονομίας ήταν από αυτούς οι οποίοι χτυπήθηκαν περισσότερο. Χτυπήθηκε ο αθλητισμός και ο ερασιτεχνικός και ο επαγγελματικός. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια αναπροσαρμογής του μάρκετινγκ και της επικοινωνίας. Ο κόσμος θα έρχεται κοντά στα αθλήματα, αφού πρέπει να τα διαχωρίσουμε αυτούς που ασκούν το άθλημα και αυτούς που το βλέπουν. Αυτή τη στιγμή έχουν πληγεί και οι δυο κατηγορίες. Στην πρώτη λοιπόν κατηγορία η αλλαγή στρατηγικής μάρκετινγκ λέει ότι θα πρέπει να στοχοποιήσουμε πολύ περισσότερο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Δηλαδή εσείς, η τηλεόραση τα social media, θα σηκώσουν ένα μεγάλο βάρος για να μπορέσει να ισοφαρίσει ουσιαστικά την έλλειψη προβολής από τη φυσική παρουσία και μπορέσει να γίνει μια στοχευμένη καμπάνια μάρκετινγκ από τα ΜΜΕ. Για να μπορέσουν να εξευρεθούν νέοι χορηγοί και νέοι τρόπο εσόδων. Ο σχεδιασμός του μάρκετινιγκ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει κλειδώσει πριν 4 χρόνια και είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει αναπροσαρμογή στο κομμάτι της επικοινωνίας και της προβολής των χορηγών και των χορηγικών πακέτων τα οποία πάνω από το 70% είχε κλείσει. Αναπροσαρμογή λοιπόν σε όλες τις διοργανώσεις για να μπορέσουν να υπάρξουν έσοδα στον αθλητισμό, είτε ερασιτεχνικό είτε επαγγελματικό.

Τώρα η δεύτερη κατηγορία που αφορά τους αθλητές, εδώ τα πράγματα προσαρμόζονται και είδαμε ότι σταδιακά άνοιξαν οι εγκαταστάσεις για τους Ολυμπιονίκες, με αυστηρότατα πρωτόκολλα τα οποία όποιος έχει έρθει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας να κάνει χρήση των εγκαταστάσεων έχει διαπιστώσει ότι τηρούνται αυστηρά για να μπορεί να γίνει γρήγορη ιχνιλάτηση».

Για το επίπεδο που βρίσκεται το αθλητικό μάρκετινγκ στη χώρα: «Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα το αθλητικό μάρκετινγκ βρίσκεται σε ανάπτυξη. Δεν είναι σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Υπάρχουν ικανά στελέχη αλλά έχουμε δρόμο. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή γίνεται αναγκαστική προσαρμογή ακόμα και σωματείων τα οποία δεν είχαν την τεχνογνωσία αλλά αναγκάζονται να μπουν στην ηλεκτρονική εποχή, σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την εξεύρεση των χορηγών. Η επόμενη ημέρα θα μας βρει καλύτερα».

Για την κίνηση της Αναγέννηση του Κλασσικού Αθλητισμού: «Ο βασικός λόγος που μαζευτήκαμε όλοι εμείς, μια παρέα ανθρώπων που αγαπάμε το στίβο και τον βλέπουμε με ένα ρομαντισμό. Πιστεύουμε ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για την επόμενη ημέρα. Ο στίβος, ο κλασικός αθλητισμός και ο αθλητισμός στο σύνολο του, ξεκινώντας από τις ομοσπονδίες οι οποίες τι είναι στην ουσία; Είναι η σύμπραξη των σωματείων που εκπροσωπούνται από κάποιους ανθρώπους. Άρα για να μπορέσει να αλλάξει ο κλασσικός αθλητισμός, για να μπορέσουν τα σωματεία να έρθουν στην επόμενη ημέρα, πρέπει καταρχήν να αλλάξει και η κεφαλή. Οπότε αυτή τη στιγμή βλέπουμε σπουδαία ονόματα, έχουν μπει μπροστά σπουδαίοι αθλητές που έχουν γράψει με χρυσά γράμματα τα ονόματά τους στην ιστορία του αθλητισμού. Νομίζω ότι και οι επιταγές της κυβέρνησης και του Υπουργείου, είναι πολύ ξεκάθαρες με τι πρέπει και τι μέλλει γενέσθαι με τα σωματεία. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, από αθλήτρια που υπήρξα εγώ από το ’90 μέχρι το 2000 αλλά και αυτά τα 12 χρόνια κοντά που είμαι παράγοντας στον αθλητισμό, έχουμε δει πάρα πολλές παθογένειες.

Τις περισσότερες φορές τις βλέπουμε και λέμε, τώρα αυτά δεν αλλάζουν δεν γίνονται. Δεν ισχύει αυτό. Βλέπουμε αυτή τη στιγμή μια αποφασιστικότητα. Βλέπουμε το ηλεκτρονικό μητρώο το οποίο θα καταγράφει τα σωματεία και θα διαχωρίζει τα σωματεία. Βλέπουμε να υπάρχουν, θα έχετε ακούσει τον όρο, τα σωματεία σφραγίδα. Για τον κόσμο που μπορεί να μην γνωρίζει, είναι τα σωματεία που δεν έχουν καμία αθλητική δραστηριότητα και εμφανίζονται ανά γενικές συνελεύσεις, προκειμένου απλά να ψηφίζουν. Αυτή τη στιγμή πρέπει να υπάρξει ξεκαθάρισμα και τακτοποίηση στον αθλητισμό.

Στο στίβο με τα καλά του, υπήρξαν πάρα πολλά χρόνια άνθρωποι που πρόσφεραν, έκαναν πράγματα, αλλά έρχεται η επόμενη ημέρα. Η επόμενη ημέρα η οποία φέρνει την αναγέννηση. Η επόμενη ημέρα στην οποία πρέπει να έρθουν νέα πράγματα και ο στίβος να ξαναπάρει τη θέση που του αξίζει . Έχουμε δει δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, ο στίβος να έχει πέσει. Ο κλασσικός αθλητισμός είναι η ναυαρχίδα του αθλητισμού. Είναι η ναυαρχίδα και τα αθλήματα τα οποία προσελκύουν τον περισσότερο κόσμο. Είναι μαζικός αθλητισμός , βλέπουμε το μαραθώνιο και τόσα αθλήματα, όπου παιδάκια μπορούν να απολαύσουν. Το δρομικό κίνημα το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε δει μια μεγάλη και σοβαρή διοργάνωση να φιλοξενείται από τη χώρα μας. Και για αυτό αν είδατε και στη διακήρυξη, ο στόχος μας είναι οι Πανευρωπαϊκοί αγώνες το 2028. Στον αθλητισμό πρέπει να έχεις στόχους, διαφορετικά δεν μπορείς να προχωρήσεις στην επόμενη ημέρα. Ο στόχος για το 2028 είναι δίπλα, για να μπορέσεις να διεκδικήσεις και να πάρεις μια τέτοια διοργάνωση, πρέπει να το κάνεις τώρα. Γιατί σκεφτείτε ότι οι αθλητές που θα ξέρουν ότι το 2028, το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θα γίνει στη χώρα μας και μάλιστα έχει ήδη ειπωθεί ότι θα θέλαμε να γίνει στη Θεσσαλονίκη, στο Καυταντζόγλειο, οι αθλητές αυτοί για τα επόμενα χρόνια θα χτίζουν με το όνειρο να φέρουν το χρυσό μετάλλιο μέσα στη χώρα τους. Αυτή θα είναι η αρχή για να μπορέσει να οικοδομηθεί ξανά ο κλασσικός αθλητισμός».

Για το αν σκέφτεται να είναι ο άνθρωπος που θα διεκδικήσει την προεδρία του ΣΕΓΑΣ: «Εγώ από τη δική μου την μεριά θα είμαι δίπλα σε οτιδήποτε χρειαστεί. Δεν είναι η ώρα αυτή τη στιγμή να συζητήσουμε ποιος θα είναι πρόεδρος και να αρχίσουμε να μοιράζουμε θέσεις αριστερά και δεξιά. Αυτή τη στιγμή το πρώτο και κύριο μέλημά μας είναι ο στίβος. Ο στίβος μας ενώνει, αυτό είναι το μήνυμά μας απέναντι σε κάτι που είναι παλιό. Ναι σέβομαι την ιστορία και δεν μπορείς να μηδενίσεις μια κατάσταση. Καλώς η κακώς είμαστε εδώ που είμαστε οπότε γίνανε πράγματα, δεν λέμε ότι δεν γίνανε, αλλά όταν έχουν περάσει τόσες δεκαετίες, τα πρόσωπα πρέπει να αλλάζουν κάποια στιγμή. Όσο ωραίες και φρέσκιες ιδέες να είχαν πριν από 30 χρόνια, έχουν περάσει 30 χρόνια. Δεν είναι κακό αυτό και εγώ αν βρίσκομαι στην ίδια θέση 30 χρόνια, σίγουρα, ό,τι ήταν να δείξω θα το είχα ήδη δείξει. Αυτή τη στιγμή καλώς ή κακώς, καλώς για εμένα πρέπει να δίνεται χώρος στους νέους ανθρώπους».

Εάν σας ζητηθεί να είστε εσείς το πρόσωπο θα πείτε ναι: «Εγώ θα είμαι δίπλα σε οποιαδήποτε θέση μου ζητηθεί και μπορώ να προσφέρω. Και θα στηρίξω αντίστοιχα και όποιον άλλον μπορεί και θέλει να αναλάβει αυτή τη θέση».

Για την ατζέντα του Λευτέρη Αυγενάκη, αναφορικά με τις ομοσπονδίες: «Είχε χρόνια να δει ο αθλητισμός, υπουργό με τέτοια αποφασιστικότητα. Αν αυτή τη στιγμή με την αποφασιστικότητά του και το όραμα που βλέπει για τον αθλητισμό, φωτογραφίζει τρεις ομοσπονδίες (Ε.Ο.Κ, Κ.Ο.Ε. , Σ.Ε.Γ.Α.Σ.), ο σκοπός που έγινε αυτή η ρύθμιση είναι για να μπορέσει να έρθει η ανανέωση. Και ξαναλέω και θα το λέω μέχρι την τελευταία στιγμή, έχουν προσφέρει και έχουν προσφέρει όλοι από το πόστο στο οποίο βρίσκονταν τόσα χρόνια και το πιστεύω ακράδαντα αυτό, αλλά ναι πρέπει να έρθει η ανανέωση. Αυτή τη στιγμή φωτογραφίζονται αυτές οι τρείς ομοσπονδίες.

Θα μπορούσε να ήταν και περισσότερες. Δεν είναι όμως μια φωτογραφική ρύθμιση για αυτές τις τρεις ομοσπονδίες. Θα μπορούσε να είναι η οποιαδήποτε και η οποιαδήποτε θα μπορεί να το κάνει και στο μέλλον. Σίγουρα αυτή τη στιγμή κάποιοι θα είναι δυσαρεστημένοι. Δεν είναι δυνατόν όταν βάζεις κάποιον κανόνα και κάποιο πλαίσιο, το οποίο δεν υπήρχε, να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Τα πλαίσια, τα όρια, τα περιθώρια και ο προγραμματισμός κάποιους θα τους βρίσκει δυσαρεστημένους.

Αλλά αυτό είναι που χαιρετίζουμε και εμείς αντίστοιχα, ότι δεν μπορεί να γίνει πολιτική με το να έχω τους πάντες ευχαριστημένους. Η πολιτική πρέπει να έχει ως σκοπό και στόχο το τι πρεσβεύεις και ποιο είναι το όραμά σου. Όταν το όραμά σου είναι να αναδιαρθρώσεις τον ελληνικό αθλητισμό, ναι στην πορεία θα υπάρχουν και κάποιοι που θα είναι δυσαρεστημένοι. Το οποίο πιστεύω ότι αν αναλογιστούν το σκοπό και το λόγο για τον οποίο γίνεται αυτό, αλλά και την προσφορά που είχαν τόσα χρόνια, δεν είναι κακό. Και γίνεται και στον αθλητισμό, και οι πρωταθλητές λένε κάποια στιγμή, δεν μπορώ άλλο να τρέξω και πρέπει να κρεμάσω τα παπούτσια μου. Δεν είναι κακό αυτό. Και δίνεις τη σκυτάλη στο νέο».

Τικίνιο: Να εξαντλήσω το συμβόλαιό μου με τον Ολυμπιακό, να παίξουμε κόντρα στην Πόρτο στον τελικό του Europa

Για την προσαρμογή του στο ελληνικό πρωτάθλημα και τη διάθεση του να μείνει στους Ερυθρόλευκους ως το 2024 μίλησε ο επιθετικός της ομάδας του Πέδρο Μαρτίνς που πρότεινε τον Σεμέδο στην Πόρτο

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου αποκαλύπτει την «υπεξαίρεση» στα χρήματα του πατέρα του και απαντά στο αν έχει καταγωγή Ρομά! (vid)

Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ μίλησε για τη σχέση του με τον διάσημο πατέρα του, για το ποσό που «υπεξαίρεσε» από το κεφάλαιο που είχε συγκεντρώσει ο Μιρτσέα Λουτσέσκου για μια επένδυση, για την προπονητική, για το ύψος του, τη σημασία των χρημάτων, ακόμα και για το αν έχει καταγωγή Ρομά!

Ο δημοσιογράφος της L’ Equipe απαντά: «Δεν γνώριζα ότι ήταν θετικός στον κορωνοϊό»

Μέσω επίσημης δήλωσής του στα social media νωρίτερα το πρωί ο Νόβακ Τζόκοβιτς πήρε θέση για «καυτό» ζήτημα σχετικά με το πότε βρέθηκε θετικός...

Άρης: Η επιθετική δυστοκία έχει εξήγηση και δύσκολα θα λυθεί φέτος

Οι Κίτρινοι τα βρίσκουν σκούρα στο επιθετικό κομμάτι επιμένοντας στην περσινή τους συνταγή, που όπως φαίνεται δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά με τις προσθαφαιρέσεις στο φετινό ρόστερ αλλά και τις μεγαλύτερες απαιτήσεις που δικαίως έχουν δημιουργηθεί από τον κόσμο

Ολυμπιακός: Δεν ταιριάζει ο εφησυχασμός επειδή ο επαναληπτικός είναι εντός

Ο Ολυμπιακός βάζει δύσκολα στον εαυτό του και καλείται να κάνει μία ακόμα ανατροπή για να πάρει την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου. Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Ανάλυση φάσεων τέλος: Ο Φωτιάς, η Τούμπα και η διόλου τυχαία συγκυρία της αναδίπλωσης Κλάτενμπεργκ

Ο Χρήστος Υφαντής αποκαλύπτει το παρασκήνιο πίσω από την «οργανωμένη αναδίπλωση» Κλάτενμπεργκ για και αναλύει τα δεδομένα που έπαιξαν ρόλο στην απόφαση ακύρωσης της καθιερωμένης ανάλυσης και κριτικής διαιτητικών αποφάσεων