18.9 C
Athens

Τσίπρας: Δεν ήρθα να μοιράσω παροχές, ήρθα να μοιραστούμε όραμα (video)

Ξεκίνησε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ • Δείτε live εικόνα

Ξεκίνησε η ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην τελετή εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

«Σήμερα σε αυτήν την ιστορική 83η ΔΕΘ, δεν ήρθα εδώ για να σας μοιράσω παροχές. Ήρθα για να μοιράσω και να μοιραστώ μαζί σας όραμα. Το όραμά μας για την Ελλάδα της νέας εποχής που ανατέλλει.

Τώρα που μάθαμε από τα λάθη, που ξέρουμε τι έφταιξε, τώρα που αποδείξαμε ότι είχαμε τη δύναμη να αντέξουμε και να σταματήσουμε τη καταστροφή, τώρα ξέρουμε ότι έχουμε και τη δύναμη και τη γνώση να οραματιστούμε και να υλοποιήσουμε την αναγέννηση της πατρίδας μας. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα ξανά μετά από 9 ολόκληρα χρόνια σε τροχιά ανάκαμψης.

Για έξι συνεχόμενα τρίμηνα σημειώνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το 2018 που αναμένεται να κλείσει κοντά στο 2,5%. Η ανεργία από το 27% που βρισκόταν το 2015 έφτασε στο 19,1% τον περασμένο Ιούνιο.

Πάνω από 300.000 νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί εντός της τριετίας – Και το 70% από αυτές είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Οι θεμελιώδεις δείκτες δείχνουν σταθερή βελτίωση. Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, ο δείκτης οικονομικού κλίματος, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις τους εδώ και πολλά χρόνια.

Οι εξαγωγές, η βιομηχανική παραγωγή, η κατανάλωση των νοικοκυριών και το λιανικό εμπόριο βρίσκονται επίσης σε ανοδική τροχιά ενώ οι ξένες άμεσες επενδύσεις το 2017 σημείωσαν ρεκόρ δεκαετίας με 3,6 δις καθαρές εισροές.

Αν όμως οι οικονομικοί δείκτες σημειώνουν ρεκόρ δεκαετίας, τα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι σήμερα πιο υγιή από ποτέ άλλοτε. Η χώρα όχι μόνο επιτυγχάνει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και τις τρεις τελευταίες χρονιές, τους υπερβαίνει κατά πολύ.

Είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τους συμφωνημένους στόχους και για τα επόμενα χρόνια – Να μην επιτρέψουμε η Ελλάδα να γυρίσει πίσω στην εποχή των ελλειμμάτων και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Δεν είναι όμως μόνο τα δημόσια οικονομικά που εξυγιάνθηκαν, είναι και ο άλλος μεγάλος βραχνάς, ο μεγάλος κόμπος του δημόσιου χρέους που επιλύθηκε.

Και το ελληνικό χρέος είναι πλέον βιώσιμο. Οι πληρωμές είναι χαμηλές μέχρι και το 2032, με τη περίοδο χάριτος που εξασφαλίσαμε και ομαλές από το 2032 και πέρα. Έτσι οι επενδυτές ξαναβλέπουν την Ελλάδα με ασφάλεια.

Οι πρόσκαιρες αναταράξεις στις αγορές από εξωγενείς παράγοντες, δε μας ανησυχούν, για τουλάχιστον δυόμισι χρόνια από σήμερα Χάρη στο μαξιλάρι ρευστότητας που η χώρα έχει εξασφαλίσει για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι και το 2020.

Πώς ονειρευόμαστε τη μεταμνημονιακή Ελλάδα; Θα βγάλουμε διδάγματα από τη κρίση ή θα γυρίσουμε πίσω στις αιτίες που τη προκάλεσαν;

Θα γυρίσουμε πίσω ή θα φύγουμε μπροστά ανοικοδομώντας τη χώρα σε νέες βάσεις; Να κάνουμε την Ελλάδα δική μας ξανά. Έχουμε το σχέδιο και το κάνουμε πράξη, και το όνομα αυτού του σχεδίου είναι η Δίκαιη Ανάπτυξη.

Πρώτος στόχος αυτού του σχεδίου είναι η ανάκτηση της εργασίας. Να εγγυηθούμε αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και αμοιβής για όλους τους πολίτες, άντρες και γυναίκες. Να καταφέρουμε εντός της επόμενης πενταετίας να μειώσουμε την ανεργία στο 10%.

Ο στόχος αυτός χρειάζεται συντονισμένη δράση. Απαιτεί την υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Όχι τη μείωση του μισθολογικού κόστους.

Η προσέλκυση νέων επενδύσεων αποτελεί κομβικής σημασίας στόχο, για να πετύχουμε τη παραγωγή νέου πλούτου και την μείωση της ανεργίας. Προσωπική μου δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό ότι η επιτυχημένη πορεία των 2 τελευταίων ετών θα συνεχιστεί.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε κράτος και οικονομία, λοιπόν, είναι ο πρώτος πυλώνας του δικού μας σχεδίου για την επόμενη μέρα. Για πρώτη φορά η χώρα μας έχει ένα σχέδιο ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής.

Έξι κρίσιμοι τομείς, στους οποίους ήδη υλοποιούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις είναι οι εξής: Πρώτον η προσπάθεια αναβάθμισής της με το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, το νέο σύστημα κινητικότητας και την ολοκληρωμένη αξιολόγηση δομών, διαδικασιών και προσωπικού.

Δεύτερον η λειτουργία των επιχειρήσεων και η προσπάθεια απλοποίησης των διαδικασιών για την σύσταση και αδειοδότησή τους.

Τρίτος τομέας η δικαιοσύνη και η προσπάθεια για την επιτάχυνση της απονομής της με έμφαση στην ηλεκτρονική δικαιοσύνη και με ορθολογική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού.

Τέταρτος τομέας ο χωροταξικός σχεδιασμός και η προσπάθεια εκσυγχρονισμού του με την προώθηση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων, με την κύρωση των δασικών χαρτών που θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2019 και με την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου μέχρι το 2021.

Πέμπτος τομέας οι δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ενεργητικές πολιτικές και δράσεις για την προώθηση της καινοτομίας και την στήριξή τους.

Έκτος τομέας η αντιστροφή του brain drain και η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων διότι δεν μπορούμε να στήσουμε ξανά στα πόδια της τη χώρα, αν δεν στηρίξουμε αποφασιστικά τη νέα γενιά αυτής της χώρας.

Προχωράμε στην υλοποίηση προγραμμάτων για την εργασία 10.000 επιστημόνων στους κλάδους της μεταποίησης, της αγροτοδιατροφής και των νέων τεχνολογιών και 5.500 νέων επιστημόνων σε φορείς του δημοσίου με μισθούς αντίστοιχους των προσόντων τους.

Πρέπει να δώσουμε έμφαση και σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας εκεί που η Ελλάδα έχει συσσωρευμένη εμπειρία και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Για παράδειγμα στον Τουρισμό, όπου ήδη δουλεύουμε εντατικά ή στην Ενέργεια όπου η Ελλάδα εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο και σε εγγυητή της ενεργειακής επάρκειας ολόκληρης της Ευρώπης.

Συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την προώθηση της πράσινης ενέργειας στο συνολικό ενεργειακό μείγμα. Την τριετία 2018-2020 θα πραγματοποιηθούν διαγωνισμοί για έργα ΑΠΕ συνολικής αξίας 2,5 δις ευρώ.

Δίνουμε έμφαση στην αγροτική παραγωγή αλλά και στη Βιομηχανία και στη μεταποίηση όπου για πρώτη φορά υλοποιούνται το ολοκληρωμένο σχέδιο χωροταξικής οργάνωσης και εξυγίανσης της βιομηχανικής δραστηριότητας.

Προχωράμε με στοχευμένες στρατηγικές παρεμβάσεις για την ολοκλήρωση του οδικού δικτύου της χώρας. Ε 65, ΒΟΑΚ και Πάτρα-Πύργος αποτελούν τις μεγάλες προτεραιότητες του σχεδίου μας.

Σημαντικές επενδύσεις έχουν ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια στα μεγάλα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας-Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη – Το Μετρό Θεσσαλονίκης ξεκινά να λειτουργεί τον Νοέμβρη του 2020 ενώ συνεχίζονται τα έργα για την επέκτασή του.

Αν ο πρώτος πυλώνας της πολιτικού μας σχεδίου είναι οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις, ο δεύτερος όπως προανέφερα είναι η ανάκτηση της εργασίας. Και στοχεύει στην προστασία των μισθωτών και στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους δύναμης.

Στο δικό μας ορίζοντα η στήριξη των εργαζομένων, η αύξηση του μισθού, η ρύθμιση της αγοράς εργασίας, ο σεβασμός των δικαιωμάτων όσων εργάζονται και παράγουν δεν είναι τα αποτελέσματα της ανάπτυξης αλλά η προϋπόθεσή της.

Με τις δικές μας παρεμβάσεις από το 2015 έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα νέο καθεστώς ρύθμισης της αγοράς εργασίας. Σήμερα, λοιπόν, με την έξοδο από τα μνημόνια είμαστε σε θέση να θέσουμε ξανά τις δυνάμεις της εργασίας στο επίκεντρο.

Είμαστε σήμερα σε θέση να ανακοινώσουμε ότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019, μετά από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Μέσα σε τρία δύσκολα χρόνια καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα του ΕΣΥ που το 2014 βρισκόταν στην κυριολεξία υπό κατάρρευση όχι μόνο και εξαιτίας των δημοσιονομικών περιορισμών, αλλά και εξαιτίας της κακοδιαχείρισης, της σπατάλης.

Το ΕΣΥ στέκεται στα πόδια του ξανά, υλοποιήσαμε την δέσμευση για πλήρη και καθολική πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στο σύστημα υγείας, ενισχύσαμε τις δημόσιες δομές υγείας με προσωπικό και για πρώτη φορά από το 2016 το ισοζύγιο προσλήψεων/ αποχωρήσεων είναι θετικό.

Κεντρικός πολιτικός μας στόχος να εγγυηθούμε την καθολική, ισότιμη και αποτελεσματική κάλυψη των σύγχρονων υγειονομικών αναγκών.

Άμεσος στόχος που δεν θέλω να παραλείψω είναι η επαναφορά του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν που σχεδόν εκλάπη από το Δημόσιο, ξανά στο πλαίσιο της Δημόσιας Περίθαλψης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση.

Στον χώρο της Παιδείας οι παρεμβάσεις μας αλλάζουν σταδιακά την εικόνα – Προσδιορίζουν τις στοχεύσεις μας για την συνολική αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Την ερχόμενη Τρίτη και για τρίτο διαδοχικό έτος ανοίγουν τα σχολεία όλης της χώρας με όλους τους εκπαιδευτικούς και τα βιβλία στη θέση τους – Για πρώτη φορά μάλιστα ολοκληρώθηκαν πάνω από 19.000 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Με τα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και το Κοινωνικό Εισόδημα αλληλεγγύης αντιστρέψαμε την πορεία κοινωνικής διάλυσης που παραλάβαμε το 2015. Αυξήσαμε τον προϋπολογισμό για την πρόνοια από τα 789 εκ ευρώ το 2015 στα 2 δισ. για το 2018.

Με την υλοποίηση του στόχου αυτού, τα ποσοστά φτώχειας στη χώρα μας θα φτάσουν σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2008.

Με το νέο ασφαλιστικό σύστημα, παρά τις ατέλειες και τις επιμέρους αδικίες που τώρα μπορούμε να διορθώσουμε, το έλλειμμα του 1 δις το 2014 έγινε πλεόνασμα 770 εκ. το 2017.

Η μεγάλη αγωνία όμως αφορά σήμερα τα μέτρα που απαίτησε το ΔΝΤ για το 2019 – Θέλω λοιπόν να πω με σαφήνεια ότι σύμφωνα με τα στοιχεία και τις προβλέψεις που έχουμε για το 2019 η θέση του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνεται.

Αντίθετα είμαι βέβαιος ότι ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου της περικοπής των συντάξεων.

Αυτή τη θέση, αφού την επαληθεύσουμε από τα στατιστικά στοιχεία, θα την εξηγήσουμε το επόμενο διάστημα στους Ευρωπαίους εταίρους μας στην Κομισιόν, οπού θα παρουσιάσουμε, όπως όλες οι χώρες της Ευρωζώνης, περί τα μέσα Οκτωβρίου, τον προϋπολογισμό του 2019.

Δείτε την ομιλία του Πρωθυπουργού:

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς