Βάσεις 2018: Σε ποιες σχολές εκτοξεύονται και σε ποιες πέφτουν

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τα μηχανογραφικά • Σε ποιες σχολές οι βάσεις ανεβαίνουν • Ο ρόλος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ

Βαρόμετρο για τις βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι φέτος το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» το μεγάλο ενδιαφέρον που αποτυπώνεται στα πρώτα μηχανογραφικά των υποψηφίων μπορεί να διαμορφώσει συνθήκες που θα επηρεάσουν τις βάσεις ιδρυμάτων της περιφέρειας.

Οπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τη συμπλήρωση των Μηχανογραφικών Δελτίων των υποψηφίων που κατατίθενται αυτές τις ημέρες στο υπουργείο Παιδείας, για το νέο ίδρυμα δείχνει ενδιαφέρον μεγάλη μερίδα των νέων που διεκδικούν φέτος μια θέση στο ήλιο της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας.

Ετσι, το ενδιαφέρον αυτό μπορεί να διαμορφώσει συνθήκες που θα επηρεάσουν τη ροή και των βάσεων μεγάλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της περιφέρειας.

Κατ’ επέκταση, φέτος μπορεί να προκύψει μεγαλύτερη πτώση βάσεων από εκείνη που είχε αρχικά εκτιμηθεί σε πολλές μεσαίες σχολές ανώτατων ιδρυμάτων της επαρχίας (ειδικά οικονομικές και πολυτεχνικές) σε συνδυασμό μάλιστα με την αναμενόμενη άνοδο των βάσεων στα παιδαγωγικά τμήματα.

Οπως είναι γνωστό, το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής έχει στήσει μια πλήρη πολυτεχνική σχολή στην… αυλή του περιζήτητου Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κάτι που είναι βέβαιο ότι θα τραβήξει το ενδιαφέρον των δυσαρεστημένων που δεν κατάφεραν να ενταχθούν στα προγράμματά του και να τους στρέψει μακριά από τις πολυτεχνικές σχολές της επαρχίας που θα αποτελούσαν λογικά την επόμενη επιλογή τους.

Αυξημένο ενδιαφέρον μπορεί να διαπιστωθεί φέτος στις σχολές ΤΕΙ των υπολοίπων αστικών κέντρων με δεδομένο ότι την επόμενη χρονιά μπορεί να βρεθούν απευθείας στον πανεπιστημιακό τομέα.

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών ( νομικές, ψυχολογίες) θα καταγραφεί σταθερότητα και ίσως μικρή άνοδος. Οσο κατεβαίνουμε κάτω από τα 16.000 μόρια η κίνηση των βάσεων θα είναι πτωτική.

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών Επιστημών (πολυτεχνεία, φυσικομαθηματικές) αναμένεται πτώση των βάσεων ειδικά στα λεγόμενα «ρετιρέ» καθώς και στις μεσαίες και χαμηλές σχολές.

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο των Επιστημών Υγείας (Ιατρικές) αναμένεται σημαντική πτώση των βάσεων. Ισως η Ιατρική Αθήνας πέσει κάτω από τις 19.000 μονάδες

Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο των Οικονομικών Επιστημών και της Πληροφορικής αναμένεται σταθερότητα βάσεων.

Στις στρατιωτικές σχολές του 2ου Επιστημονικού Πεδίου αναμένεται πτώση, ενώ στις Σχολές Αστυνομίας και Πυροσβεστικής μικρή άνοδος.

Βεβαίως, οι όποιες αυξομειώσεις θα είναι μικρότερες στα ρετιρέ των σχολών ανά πεδίο, ενώ στην τάση των βάσεων θα καταγραφούν και εσωτερικές διαφοροποιήσεις ανά επιστημονικό πεδίο, λόγω της υπερσυγκέντρωσης των υποψηφίων στις μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες, από 13 έως και 17.

Προβλήματα με τις συγχωνεύσεις

Η «απορρόφηση» του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν συνεχίζεται «ανέφελα» παρότι το σχετικό σχέδιο νόμου βρίσκεται ήδη στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής. Ετσι, ενστάσεις τίθενται τώρα από την πλευρά του πανεπιστημίου της περιοχής και της Συγκλήτου του.

Οπως αναφέρεται σε ψήφισμα της Συγκλήτου του Ιδρύματος, τα μέλη της «με λύπη της διαπιστώνουν ότι το υποβληθέν νέο σχέδιο εμπεριέχει πρόσθετες διατάξεις, οι οποίες δεν συνάδουν με την εξασφάλιση της επιτυχούς ολοκλήρωσης του εγχειρήματος από τον κύριο φορέα της υλοποίησής του, που είναι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων».

Και η Σύγκλητος αναφέρεται στα σημεία που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στη διοικητική και ακαδημαϊκή οργάνωση και λειτουργία του. Μεταξύ αυτών τα μέλη της θεωρούν πολύ σοβαρό «το προβλεπόμενο κενό που θα προκύψει σε ό,τι αφορά τη στελέχωση, τόσο με εκπαιδευτικό όσο και με διοικητικό προσωπικό». «Είναι βέβαιο ότι χωρίς την κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε επίπεδο διοικητικών υπηρεσιών και γραμματειών των Τμημάτων, το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου είναι αδύνατον να υποστηριχθεί αποτελεσματικά» αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος.

Οι εκπρόσωποι προβληματίζονται ακόμα για τη «συμμετοχή του νυν πρυτάνεως του ΤΕΙ Ηπείρου στο Πρυτανικό Συμβούλιο και στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων». Οπως αναφέρουν, «η συμμετοχή του νυν πρυτάνεως του ΤΕΙ Ηπείρου στο Πρυτανικό Συμβούλιο και στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και μάλιστα με δικαίωμα ψήφου, συνεπάγεται συμμετοχή στις πανεπιστημιακές αρχές μέλους μη εκλεγμένου από την πανεπιστημιακή κοινότητα, πράγμα που παραβιάζει το αυτοδιοίκητο του Ιδρύματος. Μια τέτοια συμμετοχή στα ανώτερα συλλογικά όργανα, χωρίς τη νομιμοποίηση της εκλογής, θα δημιουργήσει σοβαρές αμφισβητήσεις ως προς τη νομιμότητα των αποφάσεων των οργάνων αυτών, ακόμη και πιθανές προσφυγές στο ΣτΕ».

ΠΗΓΗ: tanea.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΠΟΨΗ

Υπόθεση Γουόκαπ: Ο Ολυμπιακός έχει πάρει κεφάλι στην κούρσα για τον… «δήμιό» του

Ο Insider γράφει τι ακριβώς ισχύει με την περίπτωση του Τόμας Γουόκαπ και εξηγεί γιατί οι Ερυθρόλευκοι έχουν προβάδισμα, αλλά και για ποιον λόγο πιέζουν ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα η μεταγραφή
- Advertisement -