Βόρεια Μακεδονία: Η Συμφωνία των Πρεσπών, ένα… ομώνυμο πρωτάθλημα και ένα χαστουκάκι από την UEFA

Ο Χρήστος Υφαντής εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η UEFA άδειασε ΕΠΟ και κυβέρνηση, όταν αυτές θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για μια Συμφωνία που μάλλον κανείς δεν έχει κάνει τον κόπο να διαβάσει...

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ

Όχι, δεν μας έφτυσε η UEFA στις επιστολές διαμαρτυρίας που στείλαμε (ΕΠΟ και Αυγενάκης) για το μέγα ζήτημα της «ονομασίας» της εθνικής ομάδας της «Βόρειας Μακεδονίας», δηλαδή για το αρκτικόλεξο «Φ.Φ.Μ.» (σλάβικη γραφή), τον «ήλιο της Βεργίνας» και το φαρδύ – πλατύ «Macedonia» στα κασκόλ και στις σημαίες των φιλάθλων στις εξέδρες.

Εξαιρετικά κομψά, με προσεκτική διπλωματική γλώσσα, χωρίς καμία πρόθεση να μας μειώσει μας είπε πως δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τις εθνικές μονομανίες μας για ένα θέμα που για την ίδια είναι λυμένο, συνεπώς ούτε την απασχολεί, ούτε πρόκειται να την απασχολήσει.

«Βόρεια» μόνο στα χαρτιά, οι Σκοπιανοί συστήνονται παντού ως «Μακεδόνες»

Μάλιστα, δεν έχασε την ευκαιρία να μας διαβεβαιώσει (επειδή είναι σοβαρός οργανισμός και διαχειρίζεται πολλά εκατομμύρια σε ετήσια βάση) πως δεν είναι καθόλου διατεθειμένη να κάνει τσίρκο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο επειδή μερικοί αριστεροψεκασμένοι χαβαλέδες από την Ελλάδα άλλα συμφώνησαν, άλλα υπέγραψαν, άλλα κύρωσαν και άλλα κατάλαβαν στη συνέχεια και τώρα τρέχουν να προλάβουν τις εξελίξεις.

Είμαστε αυτό ακριβώς που η UEFA δημοσίως περιέγραψε και δεν χρειάζεται καθόλου οι δημόσιες κρίσεις της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας να μας τρελαίνουν ή να πικραινόμαστε. Χρειάζεται να βάλουμε κάτω το μυαλό μας και να βρούμε τρόπους πρόσφορους να πάψουμε να είμαστε ο περίγελος του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου κάθε φορά που επιχειρούμε να εξάγουμε την εθνική μας κακομοιριά.

Δεν πήρε το μέρος των «Σκοπιανών» η UEFA, επειδή έτσι της αρέσει. Το έκανε (και το έκανε με σαφή αναφορά στο επίμαχο άρθρο της Συμφωνίας των Πρεσπών) για να μας δείξει ότι δεν είναι «αμερικανάκια» να καταπίνουν αμάσητα ότι τους σερβίρουμε ως δική μας πραγματικότητα και πως όσοι την διοικούν γνωρίζουν ανάγνωση και γραφή και εις την αγγλικήν!

Ήταν μαχαίρι στην καρδιά του εθνικόφρονα νεοέλληνα η διατύπωση για τις προβλέψεις της παραγράφου 3ζ του άρθρου 1 της Συμφωνίας, την οποία κατέδειξε η UEFA ως διαμορφωτή της στάσης της απέναντι στις ελληνικές αιτιάσεις, αλλά η αλήθεια αυτή είναι και δεν αλλάζει όσες κατάρες και αν της αποδώσουμε.

Η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Μακεδονίας αποκαλεί την εθνική ποδοσφαίρου σκέτη «Μακεδονία»

Η υπόθεση της North Macedonia ή της απλής Macedonia είναι, μία ακόμη, πονεμένη ιστορία της πολιτικής εξέλιξης της χώρας και των επιπτώσεων που είχε και στα εθνικά θέματα η διακυβέρνηση της από την πρώτη φορά αριστερά των Τσιπραίων σε πλήρη συνεργασία και συμμαχία με τους Καμμένους. Ότι σήμερα εισπράττουμε από την πλευρά των βόρειων γειτόνων μας είναι αυτά που οι ίδιοι συμφωνήσαμε, υπογράψαμε, εγκρίναμε και κυρώσαμε στη Βουλή, παρά τις περί του αντιθέτου διαρκείς επισημάνσεις του τότε αρχηγού τη αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, που κόντεψε να καταντήσει γραφικός επαναλαμβάνοντας συνεχώς την ιστορική σημασία της ψήφου στη Βουλή και τις συνέπειες που αυτή θα έχει.

Για τον προσεκτικό αναγνώστη του επίσημου κειμένου της Συμφωνίας των Πρεσπών (για χάρη της ένα ολόκληρο πρωτάθλημα καταχωρήθηκε ως «πρωτάθλημα των Πρεσπών») οι επιστολές της ΕΠΟ και του κ. Αυγενάκη ήταν περισσότερο «για να βγουν από την υποχρέωση», παρά για να διεκδικήσουν οποιαδήποτε τύχη, δεν είχαν καμία από την αρχή.

Η απλή ανάγνωση του επίσημου κειμένου από τους ποδοσφαιρικά και κυβερνητικά υπεύθυνους – που ήταν βέβαιο πως θα οδηγούσε σε δεύτερες σκέψεις σχετικά με την αναγκαιότητα των επιστολών ή των δημόσιων παρεμβάσεων – δεν υπήρξε ποτέ. Κανένας δεν έκανε τον κόπο να την μελετήσει, όλοι έμειναν σε μια ηθικολογική προσέγγιση της υπόθεσης και στο τέλος εισέπραξαν τα επίχειρα της τόλμης τους να απευθυνθούν σε ένα σοβαρό οργανισμό (UEFA) με βάση τις εθνικές ιδεοληψίες.

Το εγχείρημα των επιστολών διαμαρτυρίας προς την UEFA κατέληξε εκεί ακριβώς που η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών προέβλεπε, στον κάλαθο των αχρήστων. Αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο κακό επειδή, την ίδια ακριβώς ώρα, η κατάληξη αυτή με την απάντηση της UEFA επιβεβαίωνε την ολοκληρωτική νίκη των βόρειων γειτόνων μας και κατοχύρωνε πλήρως τις δικές τους απαιτήσεις σχετικά με τη δημόσια εικόνα και καταγραφή της ποδοσφαιρικής τους ομοσπονδίας.

Επιστολή Δένδια για τις φανέλες των Σκοπίων στο Euro: «Δεν δεχόμαστε των κωδικό ονομασίας ΜKD»

Η υπόθεση της ποδοσφαιρικής North Macedonia θα αποτελέσει, πολύ σύντομα, οδηγό και για άλλες ανάλογες ενέργειες και επιδιώξεις εκ μέρους των Βορειομακεδόνων, άνοιξε, με τη δική μας υστερική αντιμετώπιση, ένας δρόμος που δύσκολα θα κλείσει, οι «Σκοπιανοί» δεν είναι ηλίθιοι.

Ένα ερώτημα παραμένει αναπάντητο στην ιστορία: πριν η ΕΠΟ (ο Αυγενάκης είναι άλλη υπόθεση) αποφασίσει να αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας στην UEFA και να απαιτήσει την αλλαγή της «ονομασίας και του σήματος στη φανέλα» της εθνικής ομάδας της North Macedonia (για τους οπαδούς στις εξέδρες δεν της πέφτει λόγος) ρώτησε, έψαξε, έμαθε πως ξεκίνησε αυτή η υπόθεση, ποια συμφέροντα την ανέδειξαν και τι ήθελαν να πετύχουν;

Το κυριότερο: είχε διαβάσει κάποιος επιμελώς το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών και είχε συμπεράνει ότι μια επιστολή διαμαρτυρίας με περιεχόμενο «τι θα έπρεπε να κάνει η Π.Ο. της Βόρειας Μακεδονίας» σε μια ηθικολογική βάση είχε ελάχιστη, έστω, τύχη να απαντηθεί θετικά από την UEFA;

Υ.Γ. Ο επικοινωνιακός πανικός της ΕΠΟ κατάφερε αυτό που από την πρώτη στιγμή διεκδικούσε η North Macedonia: να νομιμοποιήσει σε διεθνές επίπεδο την πραγματολογική και όχι την ηθικολογική ερμηνεία της Συμφωνίας των Πρεσπών. Εκεί, είμαστε από χέρι χαμένοι!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η τελευταία Σοβιετία του πλανήτη και ο Ιακωβίδης

Ο Χρήστος Υφαντής με αφορμή το ειλικρινές κλάμα του Θοδωρή Ιακωβίδη γράφει για τον ελληνικό ερασιτεχνικό πρωταθλητισμό και στέκεται στη μοναδική αποδεκτή λύση που αναδείχθηκε μέσα από τα λόγια του Έλληνα πρωταθλητή
- Advertisement -