18.7 C
Athens

Ζαγοράκης: Υποστηρίζω το μεγαλύτερο μέρος της Ολιστικής Μελέτης

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Θοδωρής Ζαγοράκης κατάφερε εντέλει να «συνδεθεί» το μεσημέρι της Τετάρτης (07/07) με τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής μέσω ψηφιακής τηλε-εφαρμογής, έπειτα από τη σχετική παρατήρηση που έγινε απ’ τον πρόεδρο της Επιτροπής, Βασίλη Διγαλάκη, ο οποίος είχε επισημάνει από μικροφώνου πως «…όφειλε να είναι σε σημείο με καλή σύνδεση και να συμμετέχει στη συνεδρίαση».

«Ζητώ συγνώμη από τα μέλη της Επιτροπής, τους εκπροσώπους των FIFA/UEFA και τους φορείς του ποδοσφαίρου διότι είχα ένα σοβαρό, προσωπικό θέμα κι ακολούθως υπήρξε ένα τεχνικό πρόβλημα για τη σύνδεσή μου. Η Ομοσπονδία άλλωστε, εκπροσωπήθηκε επάξια απ’ τον α’ αντιπρόεδρο κ. Αντωνίου και τον νομικό της κ. Σαράκη.

Παρακολούθησα με μεγάλη προσοχή όσα ειπώθηκαν και από ένα σημείο και μετά η όλη κουβέντα επικεντρώθηκε σε οτιδήποτε άλλο, πέραν της ολιστική μελέτης.

Την Ολιστική Μελέτη, στο μεγαλύτερο μέρος των παραγράφων της, την υποστηρίζω. Με βρίσκει σύμφωνο και θα βοηθήσει και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Διότι σαν ομοσπονδία έχουμε πρώτα απ’ όλα ευθύνη για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Από εκεί έχω ξεκινήσει κι εγώ και καταλαβαίνω τι χρειάζεται ένας ποδοσφαιριστής για να φτάσει στο υψηλό επίπεδο. Είναι στα κομμάτια της Ολιστικής Μελέτης θα πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε και να συνεργαστούμε και με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο για να συμμετάσχει στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Θα ήθελα να μιλήσω για κάποιες κουβέντες που έγιναν προς το πρόσωπό μου. Θα μιλήσω και σαν ευρωβουλευτής και σαν πρόεδρος της ΕΠΟ για τα 68 μέλη που με επέλεξαν στη Γενική Συνέλευση. Η σημερινή κουβέντα μας προσφέρει μία καινοτομία καθοριστική για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Για οποιαδήποτε άλλη κουβέντα θέλετε να κάνουμε για το ποδόσφαιρο, πολύ ευχαρίστως να την κάνουμε και θα είμαστε εκεί να απαντήσουμε στα ερωτήματά σας.

Στις 19 του μηνός στη Γενική Συνέλευση των Ενώσεων θα παρθούν αποφάσεις σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τις FIFA/UEFA για να βγει ένα θετικό αποτέλεσμα και να βρεθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο σε μία διαφορετική ημέρα».

Είναι γνωστό βέβαια πως ο απαράβατος όρος της UEFA είναι η Ολιστική Μελέτη να υιοθετηθεί ως έχει χωρίς την οποιαδήποτε αλλαγή στο σύνολο της.

Αμέσως μετά την ομιλία του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, για το περιεχόμενο και τις προτάσεις της «Ολιστικής Μελέτης για το ελληνικό ποδόσφαιρο», ακολούθησε η τοποθέτηση του εκπροσώπου της UEFA, Νίκολα Λούκα, ο οποίος μίλησε μέσω ψηφιακής τηλε-εφαρμογής προς τα μέλη της Επιτροπής.

Ο κ. Λούκα τόνισε πως οι παγκόσμια και η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία, θεωρούν ύψιστης σημασίας τις επικείμενες αλλαγές που θα φέρει στο ελληνικό ποδόσφαιρο η Ολιστική Μελέτη, αναφέρθηκε στην πρόσληψη CEO στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και στην παρουσία της ανεξάρτητης Επιτροπή Ελέγχου, Διακυβέρνησης και Συμμόρφωσης.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Νίκολα Λούκα:

«Σας ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση προς την UEFA και τη FIFA. Το θέμα της σημερινής συνάντησης άπτεται της Ολιστικής Μελέτης. Μία μελέτης που παρέδωσε ο πρόεδρος της UEFA προς τον πρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης τον Οκτώβριο του 2020.

Στη δική μου παρέμβαση θα αναφερθώ στο σκεπτικό της μελέτης. Θα κάνω μία ενημέρωση για τις συζητήσεις που κάναμε μαζί με την ΕΠΟ για να εξασφαλίσουμε ότι οι συστάσεις θα απηχούν στον κανονισμό της.

Η μελέτη είναι πλήρης και βασίζεται στις αρχές καλής διακυβέρνησης και σε στοιχεία που έχουμε συλλέξει κι αφορούν το ποδόσφαιρο, αλλά κι από την εμπειρία μας από το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Καλύπτει τη δομή της ποδοσφαιρικής διακυβέρνησης. Αναφέρεται στη σωστή λειτουργία της ΕΠΟ, στη διαιτησία, στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, στους παίκτες, τους προπονητές, την ακεραιότητα και στην αντιμετώπιση φαινομένων βίας, στις ίσες ευκαιρίες και στη μελλοντική κατεύθυνση. Και περιλαμβάνει προτάσεις για τα επόμενα βήματα.

Να τονίσουμε κάποιες βασικές αρχές της Ολιστικής Μελέτης.

Η μελέτη αποτελεί από τη φύση της σύσταση. Αν και η UEFA/FIFA ισχυρά συνιστούν να υλοποιηθούν οι συστάσεις, η υλοποίηση είναι στη διακριτική ευχέρεια της ΕΠΟ. Και θα πρέπει να υπάρχει το πλαίσιο μέσα από το οποίο θα διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της Ομοσπονδίας. Εμπειρογνώμονες των FIFA/UEFA προχώρησαν στη σύνταξή του και πρέπει να μελετήσετε την Ολιστική Μελέτη και τους τομείς που θα χρειαστεί η στήριξη της κυβέρνησης, σε θέματα χειραγώγησης αγώνων και ασφάλειας.

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θα πρέπει να περιλαμβάνεται δια της εκπροσώπησης στην Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α), στην οποία αναφέρθηκε νωρίτερα ο κ. υφυπουργός με βάση τη σύμβαση Μακόλιν.

Συνεργαζόμαστε με την ΕΠΟ για την κανονιστική συμμόρφωση στα σημεία διακυβέρνησης. Στις 19 Ιουλίου 2021 υπάρχει η έκταση Γενική Συνέλευση στην οποία θα λάβουν απόφαση τα μέλη της ΕΠΟ. Οι FIFA/UEFA φρονούν πως οι αλλαγές αυτές είναι υψίστης σημασίας και θα βελτιώσουν τη λειτουργία της ΕΠΟ και του ελληνικού ποδοσφαίρου σε όλα τα επίπεδα.

Η Εκτελεστική Επιτροπή θα ενισχυθεί με εισαγωγή νέων φωνών και με παρουσία γυναικών και θα υπάρξουν έλεγχοι ακεραιότητας και πάνω στις προδιαγραφές των αποφάσεων. Μία ανεξάρτητη Επιτροπή Ελέγχου, Διακυβέρνησης και Συμμόρφωσης θα εφαρμόσει αυτό τον εσωτερικό έλεγχο, ενώ η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου θα ενισχύσει τη δική της σύνθεση και τα προνόμιά της.

Επιπλέον θα υπάρξει η πρόσληψη ενός CEO (Διευθύνοντα Συμβούλου) στην Ομοσπονδία για να υπάρξει ακόμη πιο σωστή εκτέλεση και λειτουργία της.

Αυτές οι αλλαγές που θα συζητηθούν στις 19 Ιουλίου είναι πολύ σημαντικές για τις FIFA/UEFA.

Επιπλέον ένα άλλο θέμα αφορά την ελληνική αθλητική νομοθεσία και το νόμο που έχει αλλάξει αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες. Σε συνεργασία με την ΕΠΟ είχαμε αναδείξει τις διατάξεις που συγκρούονταν με αρχές του αυτοδιοίκητου της ΕΠΟ. Σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση θέλαμε να εργαστούμε πάνω σ’ αυτό και ήρθαμε σε επαφή με τον κ. Αυγενάκη για να γίνει μια συνάντηση ανάμεσα στον ίδιο, τους συνεργάτες του, την ΕΠΟ και τις FIFA/UEFA πιθανότατα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Είναι προβληματικό το ζήτημα που αφορά κυρίως την αναγνώριση των αθλητικών σωματείων στο μητρώο. Και θα πρέπει να γίνουν βήματα προ της σωστή κατεύθυνση και να υπάρξει συμμόρφωση με βάση το αυτοδιοίκητο. Προσβλέπουμε σε αυτή τη συνάντηση για να αναζητήσουμε αμοιβαίες λύσεις για όλους».

Εκ μέρους της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας μίλησε ο α’ αντιπρόεδρος Αστέριος Αντωνίου, ο οποίος επισήμανε πως «…οι αλλαγές της Ολιστικής Μελέτης θα γίνει καταστατικό για εμάς. Θα πρέπει όμως να προσαρμοστεί, όπως είπε νωρίτερα και ο κ. Λούκα, ο νόμος σε ορισμένα άρθρα του για μην επηρεάζεται το αυτοδιοίκητο και να υπάρξει καλύτερη επικοινωνία. Προκειμένου να βάλουμε το ποδόσφαιρο σε νέα δεδομένα. Ευελπιστώ στην καλή διάθεση όλων των ανθρώπων του ποδοσφαίρου».

Τέλος, ο πρόεδρος της Super League Λεωνίδας Μπουτσικάρης ανέφερε: «Είμαστε πολύ θετικοί με την υλοποίηση της Ολιστικής Μελέτης για να αντιμετωπίσει προβλήματα δεκαετιών στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που έφεραν μεγάλη μείωση εσόδων και πτώση της Εθνικής Ομάδας και των συλλόγων μας στο ranking. Οι αλλαγές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Μετά την παρουσία μας εδώ θα υπάρξει Δ.Σ. της Λίγκας, προκειμένου να τοποθετηθεί σχετικά στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ την Παρασκευή, η οποία θα εισηγηθεί τις αλλαγές Ολιστικής Μελέτης στο καταστατικό».

Χαριστέας: Στην Ελλάδα οι «μεγάλοι» σκέφτονται κυρίως πώς θα ελέγξουν τους διαιτητές

Χείμαρρος κατά του ελληνικού ποδοσφαίρου ήταν ο Άγγελος Χαριστέας, κατηγορώντας ΕΠΟ και BIG-5 για την σημερινή του κατάσταση.

Αυγενάκης: Εκφοβισμοί και παραιτήσεις, FIFA και UEFA να υπερασπιστούν την Ολιστική Μελέτη

Με δήλωσή του, ο υφ. Αθλητισμού καυτηρίασε τα νοσηρά φαινόμενα στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, κάνοντας λόγο για εκφοβισμούς δικαστικών και παραιτήσεις υγιών ποδοσφαιρανθρώπων

Θανατηφόρο τροχαίο μπροστά στη Βουλή: Ταξί παρέσυρε πεζό

Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας έξω από τη Βουλή, όταν πεζός παρασύρθηκε από ταξί και κατέληξε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με την...

Ανακοίνωση Θύρας 4: Οι οργανωμένοι είπαν ό,τι δεν τολμούν να πουν οι «υπάλληλοι»

Ο Χρήστος Υφαντής γράφει για την παρέμβαση των οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟΚ αλλά και για την τελευταία ευκαιρία να πάρει δραστικές αποφάσεις, προτού κάνουν την εμφάνισή τους στην Τούμπα πατσαβούρες και ιπτάμενες παντόφλες

Βόλος: Ο Αμπασκάλ έφερε κάτι νέο, αλλά η Super League έχει συνηθίσει στα παλιά…

Ο Ισπανός τεχνικός μπορεί να μην ήταν έτοιμος, αλλά σίγουρα ήταν αρκετός για το επίπεδο της Super League που του έδειξε το σκληρό και άδικο της πρόσωπο γυρνώντας την πλάτη στην εξέλιξη

Τελικά ο Ολυμπιακός δεν είναι ομάδα έδρας!

Η δεύτερη συνεχόμενη εκτός έδρας νίκη του Ολυμπιακού στην Euroleague κλείνει τα στόματα σε όσους κινδυνολογούσαν και δείχνει την πραγματική του δυναμική φέτος!